24 Октомври, 2020 19:20 2 149 15

Лекарите негодуват от спирането на плановите приеми

  • блс-
  • прием-
  • пациенти-
  • мерки

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно

Лекарите негодуват от спирането на плановите приеми - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Българският лекарски съюз е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. От БЛС определят като прибързано решението за спиране на плановия прием в болници и изразяват недоволство от неравностойното отношение към медицинските заведения и спрямо спортните мероприятия.

Организацията алармира, че "ситуацията в България вече не е спокойна. Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте".

От БЛС искат затваряне на нощните заведения и дискотеки не само в отделни общини, а в цялата страна. Те настояват още спортните мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

Вижте цялата позиция:

"На този фон, докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение. Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни! БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с "новата реалност. В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това. Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:

- затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;

- всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

Времето на компромиси изтече! Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-после

    23 15 Отговор
    Нещо смислено и адекеатно. Заради един що годе обикновен грип народа да измира от всичко друго без проблем.
  • 2 Сори

    35 3 Отговор
    Търгашите в бели престилки!
  • 3 147

    29 2 Отговор
    Га идете кифтета не ревете.
    Ама и вие сте в кюпа на лъжците!
  • 4 Рошко

    33 2 Отговор
    Да смятаме че починал от спукснс язва или апендисит автоматично минава в графа корона, значи не го пожелавам на никой ама направо да отива в моргата, това сзо започна масово да ни убива щот днешните лекари за пари и ще те убият и то законно

    Коментиран от #8

  • 5 Петя

    9 27 Отговор
    Крайно време беше лекарите да започнат да поставят условия. След като от тях се очаква да лекуват, а болниците са препълнени, трябва някой да помисли и за тях. А не за безсмислените браншове като нощни заведения и др., които не произвеждат нищо и в повечето случаи укриват данъци и осигуряват служителите си на минимална заплата.

    Коментиран от #15

  • 6 Интереси

    30 4 Отговор
    Чуждата работа да спре,вашата да не спира...
    Сметкаджии,хак да ви е
  • 7 търгаш

    3 21 Отговор
    "Търгашите"ще се оправим.Просто всички операции ще станат спешни,но ти ще продължаваш да се пържиш в собствен сос на бедността,злобата и завистта.

    Коментиран от #9

  • 8 Петя

    2 21 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Очевидно не правите разлика между спешен случай /спукан апендикс/ и планов прием /операция на перде, която може да се направи и по-късно/.
  • 9 Гаа

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "търгаш":

    Мислите си че сме в различни купове,ама всички сме в един кюп!

    Така че гусин Търгаш,всички ще папаме заедно папура и вие търгашите нема да минете метър!
  • 10 Санитар

    18 0 Отговор
    БЛС е сбирщина от рекетьори на Боко подлогите.Били чували нещо си ама никога не виждали..Толкова виждат и болни,но когато се раздават парите са първа писта
  • 11 Критично мислещ

    2 6 Отговор
    Това не са мерки това е симулация на някакви мерки.
    Мои коментар от април месец:
    Трябваше да се направи още от първия ден пълно отразяване на сатаната от целия свят.
    Нито един жив човек да не влиза или излиза от страната по никакъв повод и по никакъв начин.
    Трябваше цялата страна да излезе в 28 дневна принудителна отпуска. Да не работи абсолютно нищо освен болница полиция и пожарна.
    Трябваше всеки един град да се изолира, Всеки един квартал. Всяка една жилищна сграда и апартамент да се запечата никои никъде да не излиза по никакъв повод за само 28 дни. Ако това беше направено вече тази болест нямаше да съществува в страната и щяхме да сме забравели за това. Загубите биха били много по-малки отколкото са дотук, а в момента епидемията е само в началото и ще се точи още много, ще се разболеят и ще загубят живота си още много хора. Но за съжаление никой не иска да предприеми крути мерки и да изкорени болестта, а всички искат само да управляват епидемията за да може да трупат дивиденти и да отклоняват и крадат средства, да разпределят помощи по ”целесъобразен” начин да раздават кредити на правилните през правилните банки. Да теглят международни заеми и т.н и всичко това на цената на загубени човешки животи и такива които ще бъдат загубени от огромната икономическа рецесия която вече настъпва с пална сила, на гърба всички хора които ще изтърпят последствията на икономическата рецесия и които ще изплащат през целия си живот изтеглените междунаро

    Коментиран от #12

  • 12 И в момента,в който чужденци

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Критично мислещ":

    и българи започнат да пътуват пак щеше да има нови случаи.Не е въпросът да бъде изкоренен на 1място.В Китай уж почти са се справили,но не спират да тестват и да карантинират всички влизащи в страната.Като се прави тест при кацане,на третия и 11-я ден,а пътуванията в чужбина са редки и въобще не са масови.

    Коментиран от #13

  • 13 Критично мислещ

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "И в момента,в който чужденци":

    Когато страната се изчисти може да се направи режим на достъп до страната поне 10 пъти по ограничен от този в северна коря. Не просто тест при влизане а обезателна карантина в карантинен лагер без никакъв шанс за контакт с никой извън лагера. Повторен тест после домашна карантина отново и чак след това да е свободен човека. Разбира се ограничаване на международните пътувания единствено и само до най-неотложните. При такъв режим едва ли ще има кандидати за безсмислени пътувания. Не е нормално заради един туристически бараш в който едва ли има повече от 100 000 заети да страдат 5 900 000.
    Точно това което правят китайците е най-ефективното и то дава доста добър резултат. Обезателно трябва да се има в предвид, че Китай е много по обвързан икономически със света и е доста по-трудно отколкото може да се приложи за стана като нашата. Ако се появят чисти от вирус страни после ще се стигне и до чисти зони от стани между които може да се облекчават постепенно пътуванията После зоните може да се разширяват докато глобално света се изчисти.
  • 14 КАТО ЗНАМ, КАК

    3 2 Отговор
    "ЛЕКАРИТЕ" ПИШЕХА ВСЕКИ ТРЕТИ ЗДРАВ ЗА РАКОВО БОЛЕН...ПЪК ПАРИТЕ ЗА КОВИДА СА ПОВЕЧЕ ОТ КЛИНИЧНА ПЪТЕКА ЗА РАК... БОЖЕ МИЛИ! ВСИЧКИ ЩЕ БЪДЕМ ... "БОЛНИ" ОТ covid19!... и умрели...!!!! С "ЕТ" и "ООД" пациенти НЯМА! ИМА КЛИЕНТИ!!!!
  • 15 Много Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петя":

    Петя забележи колко минуси ти удариха БСП троловете - явно не им е удобно да се затварят нощните заведения защото БСП конюктурата в София от такива заведения 'си вади хляба'.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове