ФАКТИ.БГ

"Демократична България" представи мерките си за честни избори

Христо Иванов оповести публично как коалицията ще работи срещу компрометирания вот

Публикувана: 26 Октомври, 2020 10:32
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1918
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов представи мерките, които коалицията ще предприеме като част от усилията за гарантиране на честността на парламентарния изборен процес през март.

"В последните дни имаше няколко призива за координиране между различни заинтересовани страни на усилията за гарантиране на честността на изборния процес. За избягване на всякакъв съпътстващ политически “шум”, предпочитам да отговоря писмено и публично, и да бъда максимално конкретен като представя пакета от мерки, по който вече действаме ние. Надявам се това да спомогне за фокусиране на усилията по същество. Отворени сме за взаимодействие по нашите долуизброени инициативи, както и да разгледаме други конкретни предложения в тази посока", отбелязва Иванов.

Мерките, с които ние се ангажираме и чиято реализация сме започнали, са следните:

1/ Разработваме публично достъпна електронна платформа, в която застъпниците на партии и наблюдатели от НПО могат по лесен начин да публикуват резултатите от протоколите на СИК, което ще даде възможност да се извърши паралелно преброяване. В процес на подготовка е мобилното приложение, което ще предостави тази възможност. Ще представим публично платформата и приложението, ще разпространим и обучително видео как се използват. Освен това, имаме подготвен инструмент за мониторинг на качените от ЦИК протоколи в реално време с цел откриване на модификации.

2/ Ще предоставим експерти, които да участват в извършването на независим одит на машините за гласуване в първия момент, в които те бъдат доставени от ЦИК, както и ще дадем своята оценка на техническото задание на обществената поръчка за наемане/закупуване на машини. Имахме законодателни предложения относно този процес, наясно сме какво следва да се извърши и имаме експертизата да го направим.

3/ Започнали сме регистрация на застъпници за Демократична България по електронен път. Нашият кол център ежедневно се свързва с проявилите готовност да бъдат застъпници, отговаряме на въпросите им и идентифицираме техните възможности, така че да организираме ефективно логистиката и разпределението на доброволците в изборния ден в страната и в чужбина. Извършваме анализ на рисковите секции на база на предходни избори с цел ефективно насочване на застъпниците.

4/ Готови сме да предоставим нашите обучителни материали - видеа, инструкции и др., които ползваме за осъществяване на наблюдение върху изборния процес. Нашите екипи имат опит в тази дейност и с готовност ще разпространят своята експертиза за това как се следи протичането на изборния ден и как се отчитат резултатите на ниво СИК и РИК.

5/ Както е известно, ние имаме законопроекти за електронно гласуване от дистанция и гласуване по пощата (депозирани 2018 г. в НС), които не бяха разгледани от законодателя. Липсата на дистанционно гласуване затруднява изключително силно гласуването зад граница. Точно затова ще настояваме за тези избори да бъдат направени всички усилия процесът по организация на гласуването в чужбина да бъде много по-навременен и ефективен, за да се осигури възможност много повече наши сънародници да гласуват:

- Настояваме ЦИК и Външно министерство максимално рано да започнат кампанията за уведомяване на сънародниците ни в чужбина за условията за разкриване на секции зад граница. Отчитайки сериозните трудности пред образуването на секции в чужбина е наложително електронната форма за подаване на заявления за гласуване зад граница да бъде оповестена на сайта на ЦИК веднага след като бъдат одобрени изборните книжа, за да се осигури достатъчно време на избирателите в чужбина да се информират и да подадат заявления.

- Нашите дипломатически представителства зад граница трябва активно да информират сънародниците ни за техните права и възможности за гласуване. Настояваме дипломатическите представителства да изпратят имейли на всички наши съграждани, с чиито контакти зад граница разполагат, за да им се предостави навреме информация как могат да подадат заявление по електронен път или по пощата, така че да могат да бъдат разкрити максимален брой секции в чужбина.

- Нашите организации зад граница участват активно в процеса на информиране и мобилизиране на сънародниците ни за образуване на секции в чужбина. Предвиждаме информационна кампания по нашите канали, каквато винаги сме провеждали, а именно осигуряване на възможност за проследяване по електронен път къде и колко са подадените заявления за гласуване в чужбина и информиране за сроковете и правата на избирателите зад граница.

6/ Традиционно активно информираме избирателите (чрез разработено от нас съдържание, подходящо за социалните мрежи) какви са възможностите за гласуване по настоящ адрес, какви са сроковете и формулярите, които следва да попълнят, за да реализират това свое право; как да проверят секцията, където ще гласуват; как студентите и учениците над 18 години могат да гласуват в населеното място, в което учат; как хора с увреждания могат гласуват с подвижна избирателна урна, и други важни за повишаване на активността действия. Надяваме се към тези усилия да се присъединят и други от участниците в изборния процес, като информират активно избирателите за правата им и оказват натиск над институциите да предприемат действия за повишаване на избирателната активност в страната и зад граница.

7/ Предвиждаме да се включим в разяснителната кампания за гласуването с машини. Нашите екипи ще отговарят на въпроси на избирателите по телефон и електронно, ще демонстрират възможностите на този начин на гласуване посредством организиране на събития и онлайн активности.

8/ Активно се противопоставяме на оказването на натиск върху избирателите и всички практики за купуване на гласове и корпоративен вот. Всеки един сигнал, който получим за такъв тип действия, изпращаме на правоохранителните органи и настояваме за разследване и оповестяване на резултатите. Никога не използваме такива способи и призоваваме всички участници в изборите да се ангажират публично, че ще противостоят на тези порочни практики.

9/ Прилагаме механизъм за своевременно подаване на жалби и сигнали за нарушения на правилата за предизборна агитация и за нарушения в изборния ден.

10/ Настояваме за открит, равнопоставен и честен предизборен дебат и гарантиране на повече безплатни формати в обществените медии, както и за осигуряване на такива в частните медии, така че да имаме информиран избор и висока активност, които да не са предопределени от парите за политическа реклама, която отделните участници могат да осигурят. Всяко платено съдържание в медиите трябва да бъде ясно маркирано.

11/ Призоваваме медиите, при представяне на данни за електоралните нагласи, да публикуват подробен паспорт на изследванията и да дават информация от кого са поръчани.

12/ Остро се противопоставяме на използването на език на омразата в предизборната кампания и настояваме всички такива прояви да бъдат санкционирани.

"Това са ангажиментите, които поемаме, и ще се радваме към тях да се присъединят и други заинтересовани, с цел постигане на честни и свободни избори. Отново, отворени сме за конкретни предложения за сътрудничество по тези мерки или по други смислени предложения", е заключението на Христо Иванов.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
републиканец
1 Отговор
Или ще е Цвък, или тоя с големия нос.

Оценка:
-19 +6

ТаУмВзе
2 Отговор
Бившият гербераст Рататуи ли ще обяснява, как се правят Честни Избори. Ххахахха Няма да има честни Избори на територията. Няма как да стане бре. Администрация, чингета и цветни са достатъчни за герберастите.

Оценка:
-26 +5

Щуромания
3 Отговор
Честни избори с химикалки с изчезващо мастило?

Оценка:
-7 +10

Изглеждат
4 Отговор
много разумни и крайно необходими при всичко , на което сме свидетели , привсичко , случило се до сега и фаталните резултати за страната и народа !

Оценка:
-7 +19

Гост
5 Отговор
И аз искам да проверявам,но нямам ценз,в качеството си на какъв Пинокьо иска и предлага някакви негови си инициативи,без да има законовото право за това.

Коментиран от #12, #27


Оценка:
-16 +9

BGЭХП
6 Отговор
МАДЖО

Коментиран от #15


Оценка:
-7 +10

фффф
7 Отговор
Соросоидна България изпълзя от дупката си !

Оценка:
-14 +14

Българка
8 Отговор
Да България показва, че е отговорна партия с професионалисти и е за честни избори. Остана да се обединят всички, които искат следващото правителство и НС да измъкнат България от тресавището, в което е сега

Коментиран от #19


Оценка:
-10 +16

БАЙ Х@Й
9 Отговор
1. ПАРТИИТЕ ПРЕДЛАГАТ КАНДИДАТИ ПО АЗБУЧЕН РЕД , А ИЗБИРАТЕЛИТЕ ГЛАСУВАТ ЗА ПАРТИЯ И ЛИЧНОСТ . БРОЯ ГЛАСОВЕ ЗА ПАРТИИ ОПРЕДЕЛЯ БРОЯ НА ИЗБРАНИТЕ В ЛИСТИТЕ, А СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЛИСТИТЕ СЕ ПОДРЕЖДАТ ПО БРОЙ ГЛАСОВЕ ЗА ВСЕКИ КАНДИДАТ !

Оценка:
-2 +7

bandita
10 Отговор
колкото и да се напъват бойко ще ни е пак премиер

Оценка:
-9 +11

Перо
11 Отговор
Как ще се гарантира прозрачния вот зад граница,когато комисиите се назначават от режима и няма никакъв контрол и сигурност при преброяването и преноса на бюлетините и протоколите.

Оценка:
-4 +9

Българка
12 Отговор

До коментар #5 от "Гост":


Абе ти изтрещя ли. Всяка партия има законово право да прави предложения. А "Пинокио" е юрист и единственият министър , който сам си е хвърлил оставката, защото не иска да влиза в престъпни договорки с управляващите и да участва в подмяна на истински правосъдни реформи

Оценка:
-10 +13

София
13 Отговор
А да закрият ЦИК,да стане без избори,той министър председател и да преместят министерски съвет срещу парк хотел Москва,не иска ли,какво си играе на дребно?

Оценка:
-9 +5

hjah
14 Отговор
Една година Яне Янев, една Барека, една тоя лайн.. пази боже

Оценка:
-10 +12

Българка
15 Отговор

До коментар #6 от "BGЭХП":


Христо Иванов няма минало, няма настояще с МАДЖО. За МАДЖО ПИТАЙ БОЛНИЯ СИ БАЩИЦА, който му беше шофьор и част от мафиотската му свита

Коментиран от #17


Оценка:
-11 +15

БАЙ Х@Й
16 Отговор
ОЩЕ ДРЕВНИТЕ СА ГО РЕШИЛИ - ГЛАСУВАТ САМО ГРАМОТНИ И ИМОТНИ ! И СЕГА НЕВСИЧКИ ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ. ИЛИ ЩЕ СЕ БОРИМ ДА ГЛАСУВАТ И ДЕЦАТА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА !

Оценка:
-3 +11

Гост
17 Отговор

До коментар #15 от "Българка":


Забравила си да си пиех хапчетата и веднага ти личи.Март,ще трябва да взимаш двойна доза.

Коментиран от #20


Оценка:
-8 +7

БАЙ Х@Й
18 Отговор
2. ЩОМ ИЗБИРАТЕЛЯ ИМА ПРАВО (по определен ред) ДА ИЗБИРА - ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВО (по определен ред) И ДА ОТЗОВАВА !

Оценка:
-0 +10

Възхитен
19 Отговор

До коментар #8 от "Българка":


Браво,бе червена бабо БСПарска! Досега възхваляваш всички партий,партиики,коалиции и вся сволач! Пищейки неистово "обединение" "доставка" И "сваляне на герб" Без и думичка,да споменеш за детето на бсп-дпс!Защото знаеш че без тях имате шанс на 36 У шестък! Не че ще видите власт,ама нали знаеш,за надеждата...Дерзай

Коментиран от #22


Оценка:
-9 +5

Българка
20 Отговор

До коментар #17 от "Гост":


Не си се изразил ясно. Разбирам, че не си си пил хапчето, но недоумявам как март ще ти осигурявам двойна доза. Ясно е, че не искам да си другаруваме

Оценка:
-7 +4

БАЙ Х@Й
21 Отговор
3. В ПАРЛАМЕНТА ДА ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИ С РЕАЛНИ ГЛАСОВЕ (без преразпределяне на негласувалите и непреминалите бариери) ! НАПРИМЕР ПРИ ИЗБОРНА АКТИВНОСТ 100% - 240 ДУШИ , ПРИ 60% АКТИВНОСТ - 144 ДУШИ ПАРЛАМЕНТ !

Оценка:
-3 +6

Българка
22 Отговор

До коментар #19 от "Възхитен":


Благодаря за щедрото пожелание, вярвам,че ще се сбъдне. Тъжно ми е, че си много объркан. И за ДПС, и за БСП съм писала и съм си изразила гражданската позиция.

Коментиран от #35


Оценка:
-6 +5

Иво
23 Отговор
Абе тия повечето са за затвора и за нафталина, пък те партия направили. Фарс

Оценка:
-6 +9

Тошко
24 Отговор
Тоя тупан Ристю не разбра ли, че няма и няма да има машинно гласуване и че Дъ Бъ няма да прескочи бариерата.

Коментиран от #25


Оценка:
-8 +9

дръндрън
25 Отговор

До коментар #24 от "Тошко":


хахаха, много ясно, че не прескача! много са смешни тези напъни!

Оценка:
-4 +6

месара
26 Отговор
много дълга безсмислена статия !

Коментиран от #29


Оценка:
-5 +6

що е избор
27 Отговор

До коментар #5 от "Гост":


Законовото право е само на мутрите неспазващите закона ли ?
Ами направо да си запишем мафиотите като вечно управляваща партия и да не харчим пари за избори тогава.
А що се отнася да ЦЕНЗА, не знам какво искаш да кажеш ?
Вички партии трябва да вземат мерки за провеждане честни избори. Няма да ни позват само като маймуни и пълнеж на изборите и да ни подменят вота.

Оценка:
-2 +3

демократ
28 Отговор
Така трабва . Браво на Демократична България, в тях ни е надеждата. Никога вече не трябва да се гласува за ОПГ ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, НФСБ, Воля .

Оценка:
-4 +4

не чети
29 Отговор

До коментар #26 от "месара":


Ами така е. Демократична България е за по интелигентни хора, не е за "аз съм прост и вие сте прости" и резултата от простотията е видима, най бедни, най-корумпирани в ЕС , без здравеопазване, образование и с най голяма миграция на младите хора.

Оценка:
-3 +4

BGЭХП
30 Отговор
МАДЖО-ПИНОКИЕВ

Коментиран от #32


Оценка:
-3 +3

Полина
31 Отговор
Големи смешки, голямо чудо, точно пък Христо Иванов ще работи за честни избори, направо ще се спукам от смях.

Оценка:
-3 +4

32
Този коментар е премахнат от модератор.
33
Този коментар е премахнат от модератор.
4333
34 Отговор
Триете, пък после кратък коментар.Що за глупости


Оценка:
-1 +3

Гост
35 Отговор

До коментар #22 от "Българка":


Объркани добре,но и ограничени,а това вече е фатално.Срещу това няма лек.

Оценка:
-2 +1

Не лъжеш ли
36 Отговор
Един от снимката - генерала, никога няма да забравя от едно предаване на Люба Кулезич, но по друга телевизия! Това генералче доста се изпоти, когато водещата като "право куме в очите" му разказа какво е научила от бившата му съпруга. Човечецът, заемайки поста шеф на МВР, в един шкаф на бюрото си събирал компромати на свои колеги, на хора от бизнеса и на някои политици, за да ги използва, ако му се наложи. Днес генералчето е чест гост на журналиската в друга телевизия, където са първи приятели. А на снимката виждаме него и съратниците му, които обещават честни избори и най-доброто управление на държавата!!! Не знам - да се смее ли човек или да плаче!?! Днес всички обещават едно и също - честни избори, честно и безкористно управление, да живей България! Важно е цацата, т.е. българите, да налапат въдицата!

Оценка:
-2 +1

ПЕНКО
37 Отговор
" ЧЕСТНИ ИЗБОРИ " - ДО ПОБЕДА !!! ДОКАТО НЕ ПОБЕДИМ - НЯМА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ !!!! ДА СЕ" ОБЕДИНИМ" И ДА ПОБЕДИМ - ДИМ-ДИМ -ДИМ !!!!!- И ПОСЛЕ ПАК - "ДИМ ДА НИ НЯМА " !!!!!

Оценка:
-1 +2

БиБи Кинг
38 Отговор
Теа бараби са направили прецконференциа за парлама! Теа мерки кои ги расправат са за длъбоко верващите тъмносини безхаберници кои са малко срещани в Бойковината ни! Изборете помнете не са да может такиви пренебрегнати шушумиги да влезнат на яслата, те са да узаконят новият ми мандат! Те тва е, и после че му мислиме кой да е втори и трети кон у колата, че без това нема се разминем и тоа пат!

Оценка:
-1 +2

Таня
39 Отговор
ДБ нямат шанс за парламента, въпреки напъните. А ако случайно влязат, ще се провалят с гръм и трясък.

Оценка:
-1 +5

Виктор
40 Отговор
Някак си думата честност не ми колерира с ДБ и другаря Иванов с целенасочените си манипулативни практики!

Оценка:
-1 +5

41
Този коментар е премахнат от модератор.
42
Този коментар е премахнат от модератор.
Васил
43 Отговор
Мерките на Демократична България са такива, че да могат те да се облагодетелстват и да си надписват резултатите, като същевременно пречат на другите да го правят.

Оценка:
-1 +2

Ани
44 Отговор
Олеле майко! Тия голямо обещаване му хвърлиха, ама съм сигурна че и 10% няма да изпълнт. Само се опитват да печелят популярност.

Оценка:
-0 +0

Лъжци
45 Отговор
Не им вярвам и няма да гласувам за ДБ!

Оценка:
-0 +0

Иванов
46 Отговор
"Демократична България" и честни избори?!? Ако и следващите избори бъдат честни партийката на Иво Прокопиев няма отново да успее да стигне до 4-те процента!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът отговаря на журналистически въпрос какво ново е научил през 2017 година и има ли време да чете книги
Ако другите четат колкото мен, цена няма да има"

Още бисери
ТОП 5