Last news in Fakti

28 Октомври, 2020 16:11 1 981 25

Деница Сачева разясни схемата за подпомагане на засегнатите от COVID кризата

  • деница сачева-
  • засегнати-
  • криза-
  • covid

През следващата година ще се пенсионират 17 000 жени и няма да има нужда да се променя бюджетът за ДОО

Деница Сачева разясни схемата за подпомагане на засегнатите от COVID кризата - 1
Снимка: БГНЕС

Около 32 000 са тези, които имат трудов договор и осигуровки в ресторантьорския бранш. За тях ще се търси решение. Този механизъм ще заработи до 1-2 седмици. За сектора на нощните заведения първо ще се види на какъв доход се осигуряват служителите. Ако е близо до минималния доход за 4 часа труд, тогава помощта ще е в порядъка на 20-30 000 лева общо. Трябва да се погрижим за всички сектори. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след заседание на социалната комисия в НС, съобщи Novini.bg.

Това ще се случи, ако се измисли подобна програма за подпомагане на засегнатите сектори, уточни министъра. Тя подчерта, че трябва да се погрижат за всички засегнати сектори не само за един. Според груби сметки засегнатите, които ще имат нужда от подпомагане ще са около 50 000 души.

„Всички, които са пропуснали правото си и вече в изтекъл срок от 5 години насам, могат да променят своето решение, ако преценят да прехвърлят своите средства от универсален пенсионен фонд в НОИ. Отваря се 6-месечен прозорец за тези, които трябва да направят индивидуален избор. Не насърчаваме всеки да бърза да го прави, просто всеки може да направи своите сметки, да потърси информация от универсалния си фонд и да прецени кое би били по-изгодно за него“, посъветва социалният министър във връзка с втория стълб от пенсионния модел.

„Коефицентът на редукция ще взима под внимание периодът, който беше прекратен от дотацията от 12% от държавата и периодът, в който хората не са се осигурявали в универсален пенсионен фонд. Действително този модел беше несправедлив. Предварителните изчисления от НОИ показват, показват, че той би могъл да падне под 10%, но с колко точно ще се намали коефицентът на редукция предстои тепърва да видим, когато приемем този текст. НОИ ще промени методиката си и ще представи изчисленията на обществеността“, коментира тя.

„Ще се направи прогресивна скала, в която коефицентът ще бъде под 10% до 24-25% през 2037 г., когато ще се изравнят условията. Една от идеите е да се даде възможност стъпаловидно, т.е. тези, които най-скоро трябва да направят избора си, да могат да направят това една година преди пенсия и до 2037 г. да се въведе правилото за 5 г. Към момента 5 г. преди пенсия е прекалено рано, за да може човек да направи точен и информиран избор кое би било най-изгодно“, обясни министър Сачева.

През следващата година ще се пенсионират 17 000 жени и няма да има нужда да се променя бюджетът за ДОО, стана ясно от думите ѝ.

Във връзка с дейността на хората, които имат учебни школи и дейността им се прекратява, в социалното министерство се обсъжда възможността с европейски средства да се направи така, че да се измисли нова програма, която да замени спрените в момента и която да не изисква самоучастие на работодателите. Идеята да се компенсират работниците и служителите е приемлива, но трябва да се измисли механизъм за всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати“, каза тя.

В рамките на бюджета на Националното обществено осигуряване има заложени още 711 милиона, които са за безработица. Ако успеем да овладеем безработицата до 7% няма пречка с вътрешно компенсирани промени да се насочат още средства към мярката 60/40. Тя остава водеща за правителството, тъй като е успешна и работеща, подчерта Деница Сачева.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    4 17 Отговор
    Правителството се грижи за всички нас

    Коментиран от #2, #7, #9, #21

  • 2 ПСИХИАТЪР

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Борисов е психически увреден!
    Патологичен крадец и лъжец!

    Може да му се вярва,
    чак след 40-тия ден на кремацията!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОТарАК

    13 2 Отговор
    изключително интел. личност-с 5-6 висши/ как е успяла за няколко години...вундеркинд
  • 5 Гьонсурат Сачева, трябва да си някакъв

    13 2 Отговор
    Мутирал Лъжец, Никой за нищо не ти вярва! Наглярке, чакате съд и дълга присъда да излежаваш в Сливенския затвор!! Наглярке!!
  • 6 Перо

    4 13 Отговор
    Сачева е най успешния соц министър

    Коментиран от #10, #18

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЛЪЖЕШ

    13 4 Отговор
    Сачева, лъжеш като Чекмедже Боко Джипкаджи!
    Пенсионирането не е задължително, нали?

    Само милиционерите бързат да се пенсионират!
    Хем с голяма пенсия, хем с голяма заплата на охранители!

    ВСИЧКИ, които взимат тавана на пенсиите са бивши милиционери и висши чиновници!
    Дори металурзи и миньори им дишат пушилката на зелените чорапи!
  • 9 Мара Мичковица

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Хапчетата, LUMPEN, ХАПЧЕТАТА!!!!!
  • 10 Ташунко

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Колко стинки изтрака днес, на мама тролчето!?

    Коментиран от #13

  • 11 Българка

    8 2 Отговор
    Петното изпълзя, за да ни облъчва с още цинични лъжи. Тоя резил за България не е изкарала 1 лв с труд

    Коментиран от #14

  • 12 Схемата е ясна

    8 2 Отговор
    Всичко в шкафчето.
  • 13 Колко

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ташунко":

    Толкова ти научи български правопис

    Коментиран от #16

  • 14 Смрадлика

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Ти нали Изкара. От сутринта тролиш. Дрън 20ст дрън 30ст

    Коментиран от #17

  • 15 Чудя се

    6 1 Отговор
    Кой е по-гнусен от двсмара, тази биволица която имала 5-6 виШи или Чорбаджията Боцко, който лежи ранен уж от Короната?

    Коментиран от #24

  • 16 Урко

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Колко":

    Жалкарчее, осъзнаваш ли колко си смешен!?
  • 17 Българка

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Смрадлика":

    Съдиш по себе си ли?
  • 18 Дельо Хайдутин

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Сачева е типичен министър от соца.Прав си!
  • 19 Пламен

    2 1 Отговор
    Сачева, неясни брътвежи. Парите пак ще бъдат 'усвоени'. Стига глупости.
  • 20 Гост

    2 1 Отговор
    деничка с големите ушаци, кво да я коментирам таа
  • 21 Наташа Винокурова

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Упадъкът на тази България започва на 14.12.1955, още не съм била и планирана. Проверете какво се е случило на тая дата? Аз естествено зная
  • 22 Next

    3 0 Отговор
    Неизхвърления сачев боклук мирише най много.
  • 23 Сачо Добрич

    1 1 Отговор
    Деница е много добре позната в Добрич, защото още от ученичка разнесе сифилис сред строителните работници. По-долно същество не се е раждало в този консервативен град. Срам и позор е тази тройкаджийка!
  • 24 Нона

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Чудя се":

    Всички с които се е обградил,са му достойна конкуренция по простащина,наглост и необразованост!Всеки гербер може да си купи без проблем по няколко дипломи за висше образование,но от това не става по-умен и по-компетентен,например-тази персона!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове