ФАКТИ.БГ

Средната пенсия ще се увеличи с 18,6% през 2021 г.

Предвижда се размерът ѝ да достигне 488,97 лв.

Публикувана: 28 Октомври, 2020 16:52
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2064
Средната пенсия ще се увеличи с 18,6% през 2021 г.
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Правителството одобри законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. С проекта се предлага от 1 януари 2021 г. увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв. От 1 януари 2021 г. се увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г. се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. се предвижда да достигне 488,97 лв., което е ръст с близо 77 лв. или 18,6 на сто спрямо сегашната ѝ стойност. През 2021 г. за изплащане на пенсии са предвидени 12,346 млрд. лв., което е с 1,770 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през настоящата година. През първите три месеца на 2021 г. ще продължии изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички 2,104 млн. пенсионери в размер на 50 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Запазва се и размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 3 000 лв.

За 2021 г. не са договорени минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и квалификационни групи професии. Без налагане на административно увеличение на МОД и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 6,6 на сто от 610 лв. на 650 лв., средното увеличение на МОД през 2021 г. се очаква да бъде с около 4,5 на сто. С проекта на Закон за бюджета на ДОО за 2021 г. се правят изменения в Кодекса за социално осигуряване. С тех се предлага в периода от 1 януари до 30 юни 2021 г. всички хора, които са пропуснали 5-годишния срок за промяна на избора на осигуряване в универсален пенсионен фонд, да могат да упражнят това свое право. В същия период, лицата, на които вече е отпусната пенсия без да са успели да променят осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването ѝ без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят във фонд „Пенсии“ средствата си от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд.

Новите разпоредби предвиждат още, че при определяне на редукцията на индивидуалния коефициент, когато кандидат-пенсионерът се осигурява и в универсален пенсионен фонд, се взема предвид и трансферът от държавния бюджет в бюджета на ДОО в размер 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за всяка календарна година в периода от 2009 година до 2015 година. При определянето на размера на намалението на индивидуалния коефициент ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд. С оглед гарантиране правата на всички пенсионери, пенсиите, отпуснати с намален индивидуален коефициент също ще бъдат преизчислени.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
питащ
1 Отговор
Стига сте правили глупости! На какво правно основание ще вдигате само минималната пенсия? Ами купувате си електорат, от тези когато никога не са работили и не са внасяли осигурителни вноски. Всички знаят кои са тези избиратели.

Коментиран от #7


Оценка:
-3 +43

Последния Софиянец
2 Отговор
Ние на площада се борим за 1000 лв минимална пенсия и 2 000 лв минимална заплата.Който е съгласен да тури плюс.

Коментиран от #8


Оценка:
-5 +47

Българка
3 Отговор
Стига демагогия и цинични лъжи! Ако едни ядат само кайма, а други са на картофи, това значи ли, че всички пенсионери ще ядат мусака?

Оценка:
-1 +32

Пенсионер
4 Отговор
Това понятие " средна пенсия" не означава нищо.Хората получават реални пенсии,а не средни.Все едно да кажеш,че в България хората ядат средно свинско с картофи.Ама няколко стотин ядат месото,а останалите 6 милиона ядат картофи.

Оценка:
-2 +31

БАЙ Х@Й
5 Отговор
Свинско със зеле : шофьора постно зеле, шефа свинска пържола!

Оценка:
-2 +26

Тъпо
6 Отговор
По- тъпа статия отдавна не бях чел, дори и ученик от 4 клас ще и сметни на госпожата, че числото 18,6 е меко казано невярно, по- точно фейково.

Оценка:
-1 +28

Даскал
7 Отговор

До коментар #1 от "питащ":


Вдигат пенсиите на тези, които са се осигурявали през целия си живот, но просто заплатите и съответно осигуровките са били ниски. Почти всички учители са в тази група. Майка ми беше начална учителка през целия си активен живот/ 1- 4 клас/. Пенсията и беше 230 лева. След това я увеличаваха по разните плавила, но си остана ниска. Помня, че имаше "клас квалификации", публикации и какво ли още не. Заплатите бяха такива и беше абсурд да вземеш по-висока. Разликите между отделните учители бяха по 10 лева и си завиждаха. Така, че кротко с обобщенията. Правилно, пенсията трябва да отразява осигуровките внасяни от индивида. Проблемът е, че има изначално изкривяване, за което хората не са виновни, и държавата се опитва ги да коригира.

Коментиран от #10, #14, #28


Оценка:
-2 +12

Рапторица
8 Отговор

До коментар #2 от "Последния Софиянец":


Вие от площада големи борци се извъдихте. Стойте си там и се борете. Като дойде време да одъртеете може и никаква пенсия да не вземете. То ако "борбата" по площадите, кръчмите и баровете се броеше за стаж, нямаше днес да има ниски пенсии. И това, че се изживявате като "активни борци" АБПФК, само ви вреди. За това и закономерно нищо не успяхте да направите.

Оценка:
-9 +7

Я ...Я
9 Отговор
СРЕДНАТА ПЕНСИЯ СЕ УВЕЛИЧИ НА БАЗАТА НА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА, ТАВАНА И ПЕНСИИТЕ ОТ 300 ДО 565ЛВ СЪС 15%ДРУГИТЕ ПЕНСИИ ОТ 365ЛВ Д0 ТАВАНА УВЕЛИЧ. СЪС 5%.ДОРИ ПЕНСИЯ ОТ 365ЛВ СЕГА СТАВА ПО ВИСОКА ОТ ПЕНСИЯ 378ЛВ УВЕЛИЧЕНА С 5%.МАЛКИТЕ ПЕНСИИ СТИГНАХА СРЕДНИТЕ А ГОЛЕМИТЕ СТАНАХА ОЩЕ ПО ВИСОКИ. КОЙ КАКВИ ВНОСКИ Е ВНАСЯЛ ТЯХ НЕ ГИ Е ЕНЯ....

Оценка:
-0 +20

Хаджи Хаджи Българин
10 Отговор

До коментар #7 от "Даскал":


Държавата в лицето на Хунтата, се стреми, да си запази статуквото! Както и приетият проектобюджет 2021! Логично! За да харчиш повече, отколкото получаваш, става ЕДИНСТВЕНО С КРЕДИТ! Тези направо се подиграват с народа!

Оценка:
-2 +12

Бацо
11 Отговор
Няма да изпълнява тоя бюджет, няма да го търпим да буха пачки в шкафа, Април месец нов бюджет 😂

Оценка:
-0 +11

БАЙ Х@Й
12 Отговор
Медианна заплата и медианна пенсия ! Защо ли са ТАБУ!

Оценка:
-0 +7

БАЙ Х@Й
13 Отговор
Защо ли е ТАБУ реалната разлика между мин. заплата у нас и в други страни от ЕС по години! Дали защото и тя расте !

Оценка:
-0 +11

Ама си тъп
14 Отговор

До коментар #7 от "Даскал":


Ти нещо не си в час. Заплатите на учителите бяха ниски- 4 минимални (65лв), за това и пенсиите им бяха ниски- 7 минимални (35лв). Ха сега сметни колко минимални са днес заплатите- две и колко минимални са пенсиите- четири. Ти верни си като чукча- писател а не читател (мислител), ерго майка ти не е успяла добре да те научи.

Коментиран от #17, #27


Оценка:
-4 +4

Активист на БКП
15 Отговор
Мойта става 1440 ! Другите не ме интересуват !!!

Оценка:
-6 +2

ГЕРБ
16 Отговор
Поредната мръсна герберунгерска Лъжа!
От 5% увеличението според Дебилите от ГЕРБ станаха на 19%.

Оценка:
-0 +11

Даскал Пандо
17 Отговор

До коментар #14 от "Ама си тъп":


Ти сериозно ли ? 65 лв заплата ?!!! Може ,но през 1956г. Аз съм в просветата от 1973. Започнах със 110 лева начална заплата.През 1989 беше нарастнала на 195+ % за прослужено време.Ей така наизуст си пишеш.

Оценка:
-0 +11

димитър
18 Отговор
Правителството разруши пенсионната система , смесвайки и разбърквайки пенсионна система с тази на социално подпомагане.
Тюрлугювеч, който създава поредна несправедлевост!

Оценка:
-0 +8

БАЦЕ
19 Отговор
Всички пенсии трябва да се вдигнат с еднакъв процент, а не само минималните пенсии и максималните с най висок процент или другият вариант преизчисляване на всички пенсии отпуснати до 2015 г.ВНсичко останало са залъгалки.

Оценка:
-0 +10

оня с коня
20 Отговор
Сичкуту Сган тука на една Гола пенсия ли разчита?А КЪДЕ ви са СПЕСТЕНИТЕ ПАРИ за целокупния ви трудов Живот,няколкото Апартамента или Вили да имате нещо за Зор заман зад гърба си на Старини?А Къде ви са Децата които сте изучили и станали Началници да ви Подкрепят Финансово ако е необходимо?Или си мислите че още е Живково време и Държавата ще ви хрантути с Парите от ОРЯЗАНИТЕ със "ТАВАН" Заплати на Вишистите/последният бе 210лв/?Ама плачете за Онуй време когато Това беше Евтино,Онова пък още по-евтино,докато накрая Държавата ФАЛИРА!

Коментиран от #21, #25


Оценка:
-8 +1

Отегчен
21 Отговор

До коментар #20 от "оня с коня":


Рано си поквасил коня

Оценка:
-0 +5

пенсионер
22 Отговор
Да не спекулират с това средно увеличение на пенсиите от 18,6 %.
Реалното увеличение е 5 % за всички нормални пенсионери с трудов и осигурителен стаж.
Тези дарения , от 20 % , които ги правят на минималните пенсии от 250 но 300 лв. са несправедливи и са за сметка на другите пенсионери, на които трябваше да преизчислят пенсиите - просто комунистическо незаконно изравняване на пенсиите.
А с родените 60 г. и втория стълб хич да не си пишат активи, защото е отвратително , та чак гнусно. Крадливия гербуляшки министър Горанов направи това извращение да сложи 28 % редукция ( намаление ) на пенсията от НОИ, изтровиха нервите на хората с тая несправедливост и сега видиш ли трябва да им бъдем благодарни, че щели да направят по справедлива редукция на пенсията, защото идват избори. Играят си на доброто и лошото гербаво ченге.
Никога няма да гласувам за такива долни лъжци ,манипулатори и крадци. Тези хора са способни ако спечелят пак мандат да ни оставят и без пенсии и да се оправдават с разни, комунисти , империалисти, дядовци, баби, президентски дронове, призраци........

Оценка:
-0 +6

Пенсионер от БГ
23 Отговор
Пaри нямaтe,нo минимaлнaтa пeнcия oт 1 юли 2017 гoдинa я вдигнахте насила от 161,38 лева на 180 лева,след това същата 2017 година от 1 октомври стана 200 лева и ceгa oт 1 януaри 2021 гoдинa тя ще 300 лева,т.е. увeличeнието е c 86%.Тaкa нaрушихтe пeнcиoнния мoдeл и винoвницитe cтe виe и OП.

Оценка:
-0 +5

Пенсионер от БГ
24 Отговор
Увeличeниe нa вcички пeнcии минимум 20% зa дa бъдe рaвнoпocтaвeнo нa вдигaнeтo нa минимaлнaтa пeнcия нa 300 лeвa-пoвишeниe oт 20%.C кoлкo прoцeнтa щe ce вдигнe минимaлнaтa пeнcия,c тoлкoвa прoцeнтa трябвa дa ce вдигнaт вcички ocтaнaли пeнcии бeз изключeниe,т.e. c 20%.Пeнcиoнeритe нe приeмaмe никaкви други oтcтъпки,инaчe cи oтивaтe.

Оценка:
-0 +5

25
Този коментар е премахнат от модератор.
ПЕНСИОНЕР
26 Отговор
СЕГА ТРЯБВА ДА ЗАЛОЖИТЕ ЕСЕНТА В БЮДЖЕТ 2021 ГОДИНА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА ВСИЧКИ СТАРИ ПЕНСИИ,КАТО СЕ ПРЕИЗЧИСЛЯТ СЪС СРЕДНО ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД ЗА 2020 ГОДИНА?!ДО КОГА ЩЕ ОБРИЧАТЕ СТАРИТЕ ХОРА С ТРУДОВ СТАЖ 40 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА.

Оценка:
-0 +5

Даскал
27 Отговор

До коментар #14 от "Ама си тъп":


Мен майка ми не ме е учила. Тя учеше децата, след време техните деца и накрая внуците им. Това, че не можах да разбера какво все пак искаш да кажеш е лошо, но не за мен. Явно не можеш да структурираш мисълта си и съответно да излагаш разбираемо тезата си. Не се притеснявай. Имах студенти, които не можеха да си кажат биографията, без да се налага да ги ръчкам. Нищо ново. При теб обаче има едно изявено завишено самочувствие, което често, според науката е признак на комплекс за малоценност. Колкото до чукчите, не ги подценявай. Наричат себе си луораветлани или лъгораветлани – „истински хора“ Те са народ, представляващ коренното население на Чукотски автономен окръг в Магаданска област на Руската федерация. Живеят също в североизточната част на Корякския автономен окръг и в Нижнеколимския район на Република Саха (Якутия). Дали щеше да говориш така за тях, ако заедно с Аляска и Якутия беше продадена на САЩ ? Тези хора ще те сложат в малкото си джобче, ако ви поставят при равни условия за оцеляване в севера.

Оценка:
-0 +3

счетоводител
28 Отговор

До коментар #7 от "Даскал":


Това с майка ти е така по вина на управляващите точно и манипулациите им. Щом тя е работила като учител и се е осигурявала , ако бяха преизчислили пенсиите със средния осигурителен доход към момента, тя щеше да си получи реално заслужената пенсия и със сигурност щеше да е повече от тези 300 лв. , а сега управниците и подчертават, че едва ли не по тяхно благоволение получава 300. Но има други, които нямат достатъчно стаж и осигуряване и не биха получили 300. На е лошо да им се помогне, но чрез социално подпомагане, а не да га дават като пенсия.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Мая Манолова
Мая Манолова с позиция по социален въпрос
Отмяната на клас "прослужено време" ще увеличи опашките на Терминал 2"

Още бисери
ТОП 5