Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 11:12 2 436 25

Няма достатъчно заместващи учители, училищата чакат нови насоки

  • красимир вълчев-
  • образование-
  • училище-
  • училища-
  • просвета-
  • заразени

Просветният министър Красимир Вълчев отново отбеляза, че приоритет в системата е максимум присъствие на учениците

Няма достатъчно заместващи учители, училищата чакат нови насоки - 1
Снимка: БГНЕС

Имах контакт със заразен. Изолиран съм. Все още нямам тест. Чувствам се добре. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в ефира на БНТ.

Що се отнася до разпространението на коронавируса в училищата, той заяви: "Ще действаме локално. На 25 училища съм разрешил онлайн обучение. Целта ни е максимум присъствие. Ситуацията не позволява всички училища да работят нормално. Ще взимаме решенията си разумно. Има допълнителни указания".

По думите му те са готови да има редуване при големите ученици. "Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай", коментира Вълчев.

"До края на седмицата ще бъдат дадени още насоки на училищата. 600 са заразените с COVID-19 учители. Има повишен дял на учителите, които са подали молби за отпуски. Нямаме достатъчно заместващи учители", разясни част от проблемите в системата Вълчев.

Що се отнася до детските градини - то те ще бъдат последни за затваряне. При тях не може да се има компенсаторен механизъм за обучение. Променя се наредбата с която се увеличават дните в които децата ще отсъстват по решение на родителите, категоричен е образователният министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълчев

    8 1 Отговор
    Имах сексуален контакт с Боко Тиквата.
  • 2 БАЙ Х@Й

    6 2 Отговор
    Пробите се ОБРАБОТВАТ в МАНИПУЛАЦИОННИ!
  • 3 Българка

    23 2 Отговор
    И колко учители ще останат незаразени, та дори и живи, за да дочакат "велики нови насоки" от безхаберните, дезертирали от отговорност управляващи?
    Оставка!
  • 4 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    Щом ще си учим сами децата да закрият Министерството и бюджета им да се раздаде на пенсионерите и безработните.
  • 5 БАЙ Х@Й

    6 3 Отговор
    Защо ли в МАНИПУЛАЦИОННИ! Дали защото там ги МАНИПУЛИРАТ!
  • 6 фгд

    8 3 Отговор
    Как пък няма учители, е тва как го постигнаха? Отделно за дистанционно обучение е още по-лесно да намериш учители. Явно някой си клати краката и/или се чуди как да изврънка още пари отново без да си мръдне пръста.
  • 7 Пенсионер

    17 2 Отговор
    Затворете всички ученици да учат дистанционно, докато болниците станат адекватни и достъпни за лечение на всички болни

    Коментиран от #13

  • 8 уффф

    15 0 Отговор
    Накрая ще останат само учениците да присъстват в класните стаи без учители...
  • 9 3939

    17 2 Отговор
    В Бг има учители. И заместващи има. Но никога НЕ сте търсили. Това трябваше да се направи още през юли- август, но тогава Вълчев излизаше само с изявления, че учебната година ще започне и ще протече нормално. Без изобщо да е организирана подготовка за по- особена уч. година. Подготовка нямаше.
  • 10 ще видим

    16 0 Отговор
    Тоя се е скатал да не го бият! Знае, че на хората им писна да го гледат как умува и отлага неизбежното. Ама все ще излезе, то не може вечно да е под карантина.
  • 11 пак нищо

    14 1 Отговор
    Да върне заплатата си за месеците, когато трябваше да е организирал и подготвил безопасното протичане на учебната година и да е намерил учители! До кога ще ги търпим тия да се правят, че работят и само пари да взимат?
  • 12 даа

    10 0 Отговор
    Вълчев, нали знаеш, че няма как да си министър отново след тая издънка?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мики

    10 0 Отговор
    Прогимназиите онлайн от утре, Краси, не се скътавай, алооооу!
  • 15 3939

    7 0 Отговор
    Много трудно ли беше да се сложи плексиглас или там каквото е, на катедрата и на всеки чин? В Сф може да има много ученици в клас, но в провинцията има по 7-8-10 ученици в клас. Разреденото присъствие го предложих още през лятото, но от Просветата са толкова самовлюбени, че не приемат нищо, предложено от други хора.
  • 16 Пенсионер

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Breaking Bad":

    Децата не са виновни, но са основните преносители безсимптонно на заразата. И не пенсионерите са създали ковид . Те дори да се затворят в къщи, много от тях живечт с деца и внуци, които като се приберат и могат да ги заразят.
  • 17 А, де

    11 0 Отговор
    Няма учители, защото се вляха в 'развитата икономика'. Преквалифицираха се в бармани и сервитьорки. Там, нещата са ясни. Или 100% компенсации, или ''оставка''.
  • 18 Я ...Я

    7 0 Отговор
    НЯМА УЧИТЕЛИ, НЯМА ДОКТОРИ, НЯМА СЕТРИ МАЛКО ВОЙНИЦИ МНОГО ПОЛИЦАЙ. А ПРИ КОГО ЩЕ ОТИДАТ ТЕЗИ
    6.000 000 000 ЛВ ЗА ЗДРАВЕ 3 000 000 000 ЗА УЧИЛИЩА 3 000 000 000 ЗА ПОЛИЦАЙ, 1 000 000 000 ЗА ВОЕННИ???. И ОЩЕ ЗНАЙНИ И НЕ ЗНАЙНИ МИЛИАРДИ????УСВОЯВАНЕ.
  • 19 Защо не

    12 0 Отговор
    Хайде всички учители да се самоизолират като Вълчев, защото са контактни! Действайте, министърът ви даде пример. Правилата важат за всички!
  • 20 3939

    10 1 Отговор
    Истината е, че не искат да назначават повече учители, не искат да плащат заплати. Затова и закриха масово училищата в селата. Ако не бяха закрили училищата в селата, сега нямаше да има струпване на много ученици в 1 училище. И в градовете учениците щяха да са по- малко в клас и в селата щяха да са по- малко в клас. Но когато закриваха и закриваха училища, българинът гледаше безучастно, макар да знае, че закрият ли 1 училище, почти е невъзможно да бъде открито отново.
    Всичко е за пари. Да не се дават учителски заплати, да отиват парите в друга насока.
  • 21 Счупен тъпомер,

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Breaking Bad":

    Явно нямаш ни баща ни майка и не те е грижа за никого. Само едно его имаш и си дотам.
  • 22 само питам

    2 1 Отговор
    Всички учители са партийно назначени. Как да тълкуваме изказването, че нямало заместващи учители- няма изобщо учители или няма учители- членове на ГЕРБ?

    Коментиран от #25

  • 23 МРЗ

    1 0 Отговор
    Заплащането при заместване е "МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА". Толкова се получава по системата "външен лектор".Няма и няма и да има желаещи да заместват. Вината е в директорите на училища. Учителите-заместници получават по-малко от портиерката.

    Коментиран от #24

  • 24 3939

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "МРЗ":

    "Заместващ" и "външен лектор" не е едно и също. Заместващият е до завръщане на титуляра, а при външния лектор няма титуляр и може да е назначен за цяла уч. година. Ако някой се съгласи да подпише договор за лектор, то той сам приема по- ниското заплащане.
  • 25 Господине

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "само питам":

    Тролете малко по-интелигентно.
    Пишете глупости и повече вредите, отколкото помагате.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове