4 Ноември, 2020 10:58 29 334 55

МОН с нови промени за учениците заради К-19

  • мон-
  • правила-
  • ученици-
  • криза

Локалният принцип е много по-вероятен в случая, защото имаш пряк поглед върху ситуацията

МОН с нови промени за учениците заради К-19 - 1

МОН обмисля локално преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка. Това се разбра от думите на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова в телевизионно интервю.

„Локалният принцип е много по-вероятен в случая, защото имаш пряк поглед върху ситуацията – какъв е броят на отсъстващите ученици, на отсъстващите учители, на карантинираните ученици и учители или паралелки“, поясни още зам.-министърът.

„Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в дадено училище“, обясни тя.
Михайлова каза, че има училища, в които няма констатирани случаи на коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дионтей

    104 51 Отговор
    Отдавна трябваше да са затворили! Децата ясно, че го карат по-леко, но те не живеят сами. Или да изолираме някой първокласник в самостоятелен апартамент?! Аман от глупави решения - каквото е образованието, такива и министрите.

    Коментиран от #9, #28

  • 2 КОТарАК

    85 15 Отговор
    абе побъркахте ги тия деца бе / ромеите перат кючека в болниците , сега и на специални ковид хотели ще ги пращат ...КОЙ ЩЕ ВИ оправя бакиите бе? още заеми ли ще теглите?

    Коментиран от #24

  • 3 5675ътът

    112 9 Отговор
    При над 4000 болни на ден се чудим кво да правим а при 8 на ден през пролетта на бяха затворили. Алоооооооо я се вземайте в ръце и измислите работещи мерки
  • 4 ТаУмВзе

    52 18 Отговор
    Герберастите, освен физически и психически Унищожат на общо основание! Как дете, което и без това е залепено за телефон, таблет и игри ще научи Нещо бе? Геноцид си е, не само с вируса. И мани мани, ако се четат Книги.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българка

    70 6 Отговор
    Какво за МОН е влошена епидемична обстановка. Вместо съобщението от тази сутрин над 4000 заразени с ковид, чакаме съобщение" Днес има 4000 души незаразени"
    Изобщо правителството има ли някаква яснота за действие по време на криза, знаем, че план няма. Или властта е изцяло заета да решава кризата с оцеляването си
  • 7 волен сидеров

    38 16 Отговор
    PCR ТЕСТОВЕТЕ СА ЗА ОТСЯВАНЕ НА ХОРАТА,ЧРЕЗ ФАЛШИВАТА ПАНДЕМИЯ-ПОСЛЕ ЩЕ ЗАДЪЛЖАТ ВАКСИНИТЕ И ЗА ВСЕКИ ЩЕ ИМА ИНДИВИДУАЛЕН ПОДХОТ ЗА ЛИКВИДАЦИЯ...НА ПО КЪСЕН ЕТАП.ТРЯБВА ДА ИМА МАСОВИ НЕПОДЧИНЕНИЯ ЗА МАСКИ И ОГРАНИЧЕНИЯ-НЕ МОГАТ ВСИЧКИ ДА НИ АРЕСТУВАТ НАВЕДНЪЖ ...КАБАЛА ЯКО ДЕЙСТВА.НЕ СЕ ЛИ ОБЕДИНИМ ЩЕ ОСТАНАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ МИЛИАРД И ПОЛОВИНА ХОРА НА ЗЕМЯТА И ТО ПОДЧИНЕНИ НА КАБАЛА....ВСЕКИ СИ РЕШАВА СЪС СВОБОДНАТА СИ ВОЛЯ,НО Е ВРЕМЕ ДА СИ ОТВОРИМ СЪРЦАТА И ДА ВИДИМ ИСТИНАТА...
  • 8 Една бг жена

    86 33 Отговор
    Отдавна учениците трябваше да учат дистанционно. Властта да спре да се крие за местни РЗИ, областни, общински власти и директори на училища. Некадърниците като не могат да си вършат работата- да вземат решения, да дават оставки веднага

    Коментиран от #12

  • 9 Тъпак

    26 11 Отговор

    До коментар #1 от "Дионтей":

    И защо да затварят...що не каза нищо в началото на годината когато имаше грипна епидемия....ама щото нямаше толкова облъчване от ТВ

    Коментиран от #15

  • 10 Пенсионер

    51 24 Отговор
    Учениците от утре всички да учат дистанционно. Какво още трябва да стане в измъчената ни страна, че управляващите да излязат от мафиотската си кома и се събудят поне нещо за хората да направят
  • 11 нбмг

    47 4 Отговор
    Глупости!
    При безсимптомно протичане на грипа как ще определят локално броя на заразените?
    Това е измъкване от отговорност. В МОН не могат да вземат решения. От 11 год. карат само на команди от ББ.

    Коментиран от #13, #19

  • 12 волен сидеров

    64 55 Отговор

    До коментар #8 от "Една бг жена":

    НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАЙТЕ НА ДИСТАНЦИОНО ОБУЧЕНИЕ-ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ НОРМАЛНО НА УЧИЛИЩЕ-НЕ ГИ ЗОМБИРАЙТЕ

    Коментиран от #17, #20

  • 13 Лост

    32 0 Отговор

    До коментар #11 от "нбмг":

    Каква отговорност искаш? Те за грипа не искаха да удължат ваканцията, защото имало само 429, а не 450 по изискванията. Че кой ученик ще отиде да си вземе болничен при положение, че е в грипна ваканция?
  • 14 Какво значи

    27 2 Отговор
    "МОН обмисля"? Значи че и там, както и навсякъде в това правителство, е пълно с некомпетентници, които лесно "управляват", когато няма извънредна ситуация. Ама то управленската компетентност личи именно в извънредните ситуации, за които трябва да си подготвен, а не да обявяваш, че "мислиш", за да прикриеш липсващата ти способност точно за това действие... Я погледнете министрите и си помислете какво е онзи пълнеж от "специалист", "експерти", замове и всякаква друга непотребност... Държава , начело на която най-висшият мислител е осъждан за лъжа, може ли да мисли?
  • 15 Дионтей

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тъпак":

    Тъпака си ти и заради такива като теб сега ще става все по-зле положението.
  • 16 Трябва да са дистанционно,

    44 20 Отговор
    Децата са носители безсимптомно, министерството не смее да нареди заради разни дето лаят, че даскалите ги мързи, децата били зомбирани, нищо не учат и в тоя стил....да чакат да се разболеят всички и да няма кой да замества, т.е. още по зле

    Коментиран от #29

  • 17 Една бг жена

    56 12 Отговор

    До коментар #12 от "волен сидеров":

    Аз мисля, че здравето е над всичко. Ходене на училище за много деца е просто разходка, а в училище- забавление.
    Присъственото учение е много по-добър вариант, но ако ще избирам между децата в клас и децата незаразени, твърдо избирам второто
  • 18 В училищата по- зле ще става,

    54 12 Отговор
    Няма да е по-добре, тъй че да минават дистанционно докато не е станало късно, да не се чудят от министерството..., още от утре
  • 19 Лост

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "нбмг":

    От миналия понеделник сина е в къщи, защото имат съученик с +тест. Вчера ходих да ми дадат бележка, че утре му изтича. Можел съм да я обжалвам в 14 дневен срок от датата на връчване.
  • 20 Да стоят докато всички се заразят,

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "волен сидеров":

    И после какво следва, кажи бе разбирач
  • 21 Ядеитн

    19 5 Отговор
    Да ве да. Вий са още мотайте, ама ша си дирите даскаете при Свети Петър, че повекето почти са ми наборе.
  • 22 7777

    46 37 Отговор
    Децата не са рискова група и не трябва да бъдат спирани от училище. Ако продължаваме с тези глупости скоро няма да се получи стаден имунитет. Да не говорим, че с това решение се пречи на родителите да ходят на работа.

    Коментиран от #27

  • 23 пази боже

    49 20 Отговор
    първо децата трябваше да спрете !!!!!ще зарязат родителите си и бабите си .... аман от мозъци!!
  • 24 Е нали трябва

    23 4 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    да се прави театро, за пред ЕС, иначе пара-йок.
    Изчезна видеото, никой не проверява сигнала, всичко се покри.
    Сега хотели-болници.
    Но на кого хотелите?
    Как, откъде и колко ще се плаща?
    Обявена ли е обществена поръчка и прозрачност при избора.
    Кой ще гарантира и проверява за измами?
    А кой ще проверява проверяващия?
    Сигурно има още шкафчета за пълнене. Нова далаверка измислиха.
  • 25 Кая

    33 20 Отговор
    Затворете възрастните и болните!Оставете младите да ходят на работа и училище!
  • 26 Atanas

    24 12 Отговор
    Браво и според мен децата да са онлайн колко деца не са на училище заради този ковид. 19
  • 27 Atanas

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "7777":

    Ти добре ли си колко деца не са на училище бе
  • 28 Децата не са рискова група, но са носите

    38 13 Отговор

    До коментар #1 от "Дионтей":

    От утре всички дистанционно!Това е най-разумното. Децата ходят с грипоподобни заболявания, заразяват учителите, постоянно са контактни. Още от утре е редно 5,6,7кл да преминат дистанционно. Това е възможно и ще ограничи разпространение на заразата. Сега е период на риск за всички. Министърът на образованието не разбира ли, че много директори не могат да подадат доклад за преминаване в онлайн обучение. Дори за това, че децата не си правят тест. Директорите чакат заповед от министрите на образованието и здравния. Те обаче не зная какво чакат. Да се заразят смъртоносно още учители....? В моменти на криза мислете за хората, за всички!
  • 29 Против дистанционно

    13 19 Отговор

    До коментар #16 от "Трябва да са дистанционно,":

    А преди пандемията какво беше оправданието тези " даскали" за мързела и отношението им към изучавания материал. Защото в момента моето дете е на училище и за десет минути от часа преподавателя предава урока, а за останалото време преглежда домашни. Какво научават децата в час?

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Само дистанционно

    30 17 Отговор
    Имам двама внука.Голямия е дистанционно, а малкия 5 клас присъственно.Каква е ползата.Пускайте децата дистанционно, много заразени има .Не си прехвърлите топката,директора да решава. Вие сте министрите който трябва да издадете заповед за дистанционно обучение, ако не за всички ,то за прогимназиален етап, защото началния етап е с един учител, а на тези от 5 до 7 клас са различни учители.
  • 31 Само дистанционно

    14 14 Отговор
    Имам двама внука.Голямия е дистанционно, а малкия 5 клас присъственно.Каква е ползата.Пускайте децата дистанционно, много заразени има .Не си прехвърлите топката,директора да решава. Вие сте министрите който трябва да издадете заповед за дистанционно обучение, ако не за всички ,то за прогимназиален етап, защото началния етап е с един учител, а на тези от 5 до 7 клас са различни учители.
  • 32 А, според теб какво да направи,

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Против дистанционно":

    Всички разбирате от футбол и обучение, да налива каца без дъно, т.е без домашни или грешни, сами да не полагат усилия
  • 33 И професор да го учи, пак може да не го

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "Против дистанционно":

    Научи, може толкова да му е "багажа", ама даскала му виновен, че е мързелив, тъй ли. Личи си злобата, която произтича от проблем в обучението и завист

    Коментиран от #38

  • 34 Ники

    13 5 Отговор
    Ум царува, ум робува, ум... Има да мислят и да обсъждат!? Световните мед. Лаборатории и мед. Специалисти го казват-какво има да се мисли? Пазете децата! Докато умните се наумуват, лудите се налудуват и мъдрите се намъдруват...
  • 35 Родител

    21 13 Отговор
    Дистанционно за всички,защо само за по горните класове.Децата от 1 до 4 клас не са ли хора или те са роботи и ковид не ги лови,те нямат близки с придружаващи заболявания.
  • 36 Мечка

    13 5 Отговор
    Абе, я, ми кажете, хубаво, учениците минават онлайн, Ами, те като свършат час 100 % хващат пътя навън и продължават да разнасят вируса. Дали са в училище или вкъщи, аз не виждам адекватно решение, при положение, че им е позволено да джуркат наляво-надясно през останалото време. В крайна сметка не децата са застрашени, защото нали те го прекарвали дори без да разберат, че са болни, а възрастните хора. Сега същите тия неблагоприятни келемета, които имат наглостта да отговарят на възрастните, са се превърнали и в техните носители на болести. Съдбата е наистина жестока, толкова се борехте децата да имат всякакви права, а сега те са носители на болести, която може да убие възрастен. А най-голямата ирония е, че същите тия деца нямат и грам уважение към по-възрастното поколение.

    Коментиран от #41

  • 37 Родител

    13 10 Отговор
    От това онлайн обучение децата затъпяха тотално.
  • 38 Sss

    11 4 Отговор

    До коментар #33 от "И професор да го учи, пак може да не го":

    Абсолютно вярно... Мързеливи и се чудят кой им е виновен... На времето сме били в клас с 33 ученика. Всички седят слушат попиват и звук не издават.. Слабите ученици на пръсти се брояха.. Учителката по бълг. език всеки ден контролни ни даваше и за това сме грамотни... Разбрахме, че е за наше добро... А сега...,, на мама детето много ги товарите децата,, знаят на,, мишките очите,, ама като стане въпрос за учене
    даскалите виновни и много им е трудно, защото нищо не искат от себе си да дадат.. Искат ако може с фуния в главата да му го изсипеш знанието и пак са недоволни. Трудно е няма начин, но трябва да се седне и да се учи... Защо има ученици, които са с високи резултати? Да не би да са по-умни от другите, които само недоволстват? Не вярвам.. Просто се трудят и слушат в час.. Това е!!!

    Коментиран от #42

  • 39 Без име

    9 4 Отговор
    Не мога да я разбера тая държава в какво се превърна.
    Учениците да не ходят на училище,да стоят в къщи на това онлайн обучение от което нищо не могат да разберат и да останат неграмотни,а в същото време да работят дискотеки дето има възможност от новозаразени.
    Престанете да лишавате учениците от знания,нали все повтаряте,че няма голяма опасност за тях да се заразят, направете така ,че да се върнат в клас.
    Мислите си,че го правите за тяхно добро,но не е така,а и не всеки може си позволи това онлайн обучение.
    Престанете да ги третирате като някакви животни.
    Аз съм за връщането на учениците в клас.
  • 40 Нели

    8 2 Отговор
    И като ги пуснат дистанционно, докога ще е така? Учителите и те не се справят с дистанционната форма много добре. Не всичко може да се предаде, обясни. Щом се налага онлайн трябва да се изисква и отпадане на матурите!!!. Още не могат да наваксат материала от миналата година, успоредно се взема материала от новата. И щом ще е дистанционно да се занижат и критериите на тестове, изпити, ... Нищо не може да се научи така и изведнъж теста две нива нагоре??? Щом трябва да се адаптираме да се адаптира и учебния материал и изпити...Иначе си е абсолютно мъчение!! МОН да се спят, а да мислят и в тази посока. Не само да имат изисквания, безброй!
  • 41 Nishto lichno de :)

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Мечка":

    Може би ако възрастните имаха малко респект към по младите можеше и те да имат към тях :)
  • 42 Nishto lichno de :)

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Sss":

    Даде ама по бай тошово време беше друг материала...
  • 43 Вили

    13 4 Отговор
    Едно дете в 1клас неможе да учи дистанционно. То още нито може да чете, и пише, незнае къде се намира ще учи дистанционно. Малоумници. Какво искат да ги направят децата неуки ли. Никой не мисли че има и родители които работят цял ден, и ако това дете няма баба и дядо. Какво правим. Който го е страх от мечки да не ходи в гората. Да си седи у тях и да умира.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Катя

    3 8 Отговор
    Отдавна трябваше да минат всички ученици на дистанционно обучение. Малките учат, а големите ходят по кафетата и разнасят вируси. Къде е логиката. Пролетта, когато нямаше заразени си стояха в къщи, а сега при 4000 на ден.....??? За да се спре вируса, трябва да се затвори всичко.
  • 46 Berkamp

    3 8 Отговор
    Не му мислете от понеделник трябва в цяла България да няма училища,разбрахте ли Малоумници от "МОН/всеки иска да си пази детето,некадърници
  • 47 Потребител на услугите

    3 6 Отговор
    В училищата има непринцип ни учители които ходят болни и не ги интересува на никой здравето и родители пращат децата болни. От 15 септември започна покачването и казват че в училищата е много безопасно извот даже много е опасно. Трябва да се премине онлайн
  • 48 Една от всички

    6 2 Отговор
    Във всички нормални държави,училищата работят.Може всичко друго да е затворено,но оставиха училищата!Дали са толкова тъпи ?
  • 49 Една от многото.

    1 2 Отговор
    А началният учител е кален, той не боледува, няма семейство,деца или възрастни родители,за здравето, на които се притеснява всеки ден ,когато се прибере от работа у дома.Този учител разчита на толерантността и благоразумието на родителя, когато забележи,че детето му е болно да го спре от училище , но доста често това не се случва.Ъчителят се е превърнала в бавачка,защото родителят даже не ходи на работа,а просто трябва да свърши своя лична работа в големия град и болното му дете е на училище.Нима животът и здравето на началните учители не е важен?Кой дава право да се разпореждат и рискуват животите на учителите от 1-4 клас те нима не са хора,нямат семейства и възрастни родители ли?

    Коментиран от #54

  • 50 Една от многото.

    2 3 Отговор
    Ако се случи нещо с мен ,както вече се случи с други колеги,които не са между живите и оставиха деца сираци кой скъпи родители ,загрижени за образованието на първокласниците си ще се погрижи за моето дете, което може да осиротее за мен животът и здравето са на първо място.Къде са синдикатите в този момент.Може би събират средства за децата на починалите колеги?
  • 51 Една от многото

    1 1 Отговор
    Къде сте скъпи родители?
  • 52 Fakti

    5 0 Отговор
    ДЕЦАТА, ТРЯБВА ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ ПРИСЪСТВЕНО! ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ!А ПЪК,КОЙТО СЕ СТРАХУВА ОТ ВИРУСА ДА УЧИ ВКЪЩИ.ХОРАТА СЕ РАЗДЕЛИХМЕ НА ДВА ЛАГЕРА ОТ ТОЗИ КОРОНА ВИРУС!
  • 53 Fakti

    5 0 Отговор
    ЗАТВОРЕТЕ ГОЛЕМИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ!ТАМ ИМА МНОГО ВИРУСИ!
  • 54 Една майка

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Една от многото.":

    Еми тогава и лекарите да не ходят на работа, защото и те имат семейсва и деца и родители. И тези , които работят в апптеките - те също. Там рискът е в пъти по-голям. Продавачите в хипермаркета и те се срещат ежедневно с стотици хора - дайте и тях да оставим в къщи.

    И всички учители и всички възрастни хора само от учениците се разболяват!!! Човек може да се разболее и метрото и в магазина. Вие всичките, които пледирате за дистанционно обучение, он лайн ли работите, не ползвате градси транпорт и не стъпвате в магазин и аптека?!

    Още веднъж обърнете внимание на факта, че в страни с много повече заболели, въпреки карантина, затваряне на всякаква търговия на дребно извън най- необходимото, учениците продължават присъствено.

    Да, всички говорят, че може локално да се взима решение за излизане в ДО, но никой не говори до кога и дали локално ще се взима решение за връщане. Защото 2-3седмици е разбираемо и разумно, но за по дълго време - си е чисто безхаберие.
    Защото цялото усилие трябва да се насочи към добра организация на медицинската помощ - а не да плюем децата, че били заразоносители.
    И защо обвинявате родителите, че си пускат децата болни - аако знаете колко засилени мерки има да не се допускат болни деца в училищата, гарантирам ви че в половината фирми нямат никаква организация за предпазване на служителите си, а карат на принципа "който иска с маска - си носи, който ни иска - не носи
    "
  • 55 Родител

    1 0 Отговор
    Дистанционно или електронно , резултатът е нулев. От присъственото обучение по ефективно няма. Децата губят не само знания, губят социални умения .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове