10 Ноември, 2020 16:53 2 583 31

Борисов: Поздравявам колегите, които подписаха Декларацията за Зелен дневен ред

  • бойко борисов-
  • ангела меркел-
  • зоран заев-
  • западни балкани-
  • берлински процес

По-рано днес на Срещата на върха в София страните от Западните Балкани подписаха две декларации, за което сериозен принос има съвместното домакинство на Република България и на Република Северна Македония в подкрепа на приобщаването на страните от Западните Балкани към нормите и стандартите на ЕС.

Борисов: Поздравявам колегите, които подписаха Декларацията за Зелен дневен ред - 1
Снимка: Правителствена пресслужба

„Поздравявам колегите ми от Западните Балкани, които днес подписаха Декларация за Зелен дневен ред и им благодаря, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместните изявления с канцлера на Германия Ангела Меркел и с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в рамките на Срещата на върха по Берлинския процес.

По-рано днес на Срещата на върха в София страните от Западните Балкани подписаха две декларации, за което сериозен принос има съвместното домакинство на Република България и на Република Северна Македония в подкрепа на приобщаването на страните от Западните Балкани към нормите и стандартите на ЕС.

„Страните членки на ЕС твърдо сме приели план до 2050 г. за намаляване на вредните емисии“, напомни българският премиер и изказа благодарност към партньорите от Западните Балкани, че още отсега действат в синхрон с европейските политики.

„Другата декларация – за Общ регионален пазар – също наша идея, също наша мечта. Така населението на Западните Балкани ще постигне много по-високи доходи и ще го задържим в региона“, подчерта още премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов припомни успеха на Българското председателство на Съвета на ЕС, което също постави силен акцент върху Западните Балкани. „Всички лидери се обединихме и дадохме път на перспективата за региона като цяло”, изтъкна премиерът. Борисов постави акцент върху значението на изграждането на инфраструктура, която да свързва региона - и дигитална, и пътна, и железопътна, и културна, както и осигуряването на необходимото финансиране за подобряването на свързаността в региона.

Министър-председателят Бойко Борисов специално благодари на канцлера Меркел за гласуваното доверие страната ни да бъде съдомакин на Берлинския процес.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че за първи път Берлинският процес се домакинства от държава членка на ЕС и от страна, която иска да стане част от европейското семейство. „Много хубаво, че показахте как подобни събития могат да се провеждат и при такива тежки обстоятелства. Моите поздравления за прогреса, който направихте по отношение на Единния регионален пазар“, заяви Меркел. Тя подчерта, че в следствие на пандемията от коронавируса икономиките се намират под натиск, но с предприетите днес мерки ще се даде тласък, който ще благоприятства хората и региона. „Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото. Затова сме заинтересовани инициативата да продължи“, каза германският канцлер и окуражи разбирателството в региона.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че днешната Среща на върха ще допринесе за по-силно сътрудничество в региона. Той подчерта, че в последните месеци инициативата е допринесла за видими и осезателни резултати.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шумкари

    15 1 Отговор
    Тоя е фен на кипарисите, Баце. С тия магнолли не вървиш.
  • 2 choki

    30 1 Отговор
    г-н Боко не предавайте БГ и нашата история!
  • 3 Гражданин

    27 9 Отговор
    Хората измират със стотици,а Борисов заговорничи със Заев и Меркел в бункера в Бояна.Позор!
  • 4 El boko

    27 1 Отговор
    Меркел като някаква даскалица хаха :D
  • 5 Време е

    19 3 Отговор
    Бойче.. подписвай с кабинета и ония 240 оставката.. сериалияте ти ги гледахме всичките.
  • 6 Абе еееййй

    20 1 Отговор
    Тоя нали е болен? Или се крие????
  • 7 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    Посреща Заев в бункера в Бояна.Мене ме е срам така да ни излага Тиквата.А вас?
  • 8 123

    17 2 Отговор
    Боко отново ни заробва с нормативи на ЕС. Колкото по-бързо се махнем от тази сатанинска организация толкова по-добре.
  • 9 Дельо Хайдутин

    25 2 Отговор
    Вчера Тиквата беше с положителен тест,а днес здрав?????
  • 10 Някой

    22 2 Отговор
    Тиква
  • 11 Българка

    16 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Берлинският процес винаги е бил свързан и с помирението, и преодоляване на натрупани напрежения като наследство от миналото.- От тези думи на Меркел да разбираме ли, че Борисов за пореден път е предал България? Какво помирение и преодоляно напрежение?
    Не , Борисов, няма помирение, няма и смирение от страна на народа ти, докато македонците не признаят българските си корени и не променят историята си така, че да не крадат българската история и герои.
  • 12 факти

    16 1 Отговор
    Това за зелената сделка е върхът на лицемерието. У нас той не обелва зъб по този въпрос, ама другите зел да хвали. Фарисей!!!
  • 13 Ел Боко

    10 2 Отговор
    Съгласих се,че името на Софийският университет трябва да бъде сменено.Меркел ме помоли .
  • 14 лаик

    13 1 Отговор
    ''Общ регионален пазар – също наша идея, също наша мечта.'' Ха, ха! И без декларации плющим македонски чушки, гръцка риба и турски домати.
  • 15 ТОЧКАТА

    8 1 Отговор
    ....тааа КАКВИ НАПРЕЖЕНИЯ ОТ МИНАЛОТО са преодолени???????

    Коментиран от #18

  • 16 ноу комент

    4 1 Отговор
    всичкото Бойка втасала, само със зеления път на Западните Балкани не се заела, първо ни изравни заплатите и пенсиите с техните, че са им двойни на нашите, тогава тръгвай да им оправяш природата с зелените пътища и коридори
  • 17 мале мале

    6 1 Отговор
    Симулант си ,,Чекмедже бабаите "ОСТАВКА то и без това ще се ус..ш!
  • 18 Никакви,

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "ТОЧКАТА":

    Всичко в сферата на пожеланията

    Коментиран от #19

  • 19 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Никакви,":

    надявам се.
  • 20 българин

    3 2 Отговор
    бля бля и пак бля!!
    ей тикво кво правиш по най важнийо въпрос с македоското вся и всьо към България, касае се история и територии?
    Хайде да си да си говорим за зеленинина и за бъра бъра, за да заменголосаме народеца ни! Най важните въпроси ша ги сметем по масата! Очевидно за тези въпроси има МАЛЧАНИЕ и няма напредък!!
    Типично по тиквокски, но след 2 -3 дни ша бъдем известени тихомълком за "НЕГОВОТО" РИШЕНИЕ в кавички!
    Ей боклук махай се !Противен си ни!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    ХОРАТА у нас умират аБОРИСОВ заговорничи против НАРОДА НИеаеаеаеаиоооооооооооооооооооооооооооооооооооо
  • 23 214

    2 2 Отговор
    Защо изтрихте коментар 21 кое от правилата ви наруши или трябва само похвали за Борисов?
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ краде от нашата история
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор
    и с какво тази среща допринася за благото на БЪЛГАРИЯ с нищо
  • 26 ПРЕДАТЕЛ ДОЛЕН

    2 2 Отговор
    БОЙКО МУТРАТА ПРЕДАТЕЛСКА , ПАК НИ ПРЕДАДЕ .
  • 27 Ха ха

    1 2 Отговор
    Кои са ти колегите бе, шофьорите на жибки? Или тези които козируват?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 бай Иван

    1 0 Отговор
    31 години от 10-то ноемврийският преврат! На печелившите - честито!? Накратко и с много емоции.. Какво постигнахме? Да видим.. Социалните инфантили улесниха прехода на номенклатурата в компрадорска олигархия, не забелязаха западната окупация, загубата и търговията с всички видове суверенитет. Новите - стари отговорни другари се провалиха само в едно. Не станаха класа. Но за това се иска и акъл, а не само да крадеш и с г@з@ си. Въпреки митологията за добрият народ и лошите политици, реалността е друга. сички имали нещо общо с този колаборационистки и антропофагиен процес са допринесли за новата национална и може би последна за държавността и нацията ни катастрофа? Както активните разработчици и бенефициенти, така и социалните инфантили по площадите. Криминалният "преход" доведе и до етнодемографска катастрофа, оскотяване и унищожение на нацията като такава. Както си е казано.. "Психични закони за развитие на народите" на Густав Льобон. нчо бе чети, Пенчо не чете! "Времето е наше!"? Ама наистина ли? Чие наше? Да не би да е още по-тяхно? "Всеки ден ще е така до победата!" Чия победа? Кой спечели в крйна сметка? Отново и отново? "Кой не скача е червен!" Иван Костов, Сорос, Вяхирев, Демократите в САЩ и прочие троцкисти, какви са? Пембени ли? Скок- подскок до деветият кръг? И така 1990, 1997, 2001, 2009, 2013, че и сега, който
  • 31 бай Иван

    2 0 Отговор
    И така 1990, 1997, 2001, 2009, 2013, че и сега, който се е вързал на Ристо Бойкикев, Отровната антитроица, Лупи, Дионисий (Пешев), "Бойците", Чалгаря, Кума Лиса и който се сетите.. Добре дошли в 30 г. систематични реинкарнации (прераждания) на лошата част от "елита" на БКП, потомците и обслужващият им персонал. Толкоз.
    "Истинското синьо" не е това, което е 🙂?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове