22 Ноември, 2020 21:43 2 837 34

Доц. Любомир Киров: Самолечението става по-опасно от вируса

  • доц. любомир киров-
  • самолечение-
  • коронавирус

По думите му бързото идентифициране на инфектираните хора ще забави темпото на разпространяване на вируса

Доц. Любомир Киров: Самолечението става по-опасно от вируса - 1
Снимка: БГНЕС

„Да не правим самодейност, защото напоследък неправилното самолечение става по-опасно от самия вирус... Всеки изпитва притеснение и страх, но това не трябва да подтиква хората към това да се лекуват сами“. Това каза пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

По думите му бързото идентифициране на инфектираните хора ще забави темпото на разпространяване на вируса.

„Тупането на топката и бавенето на ситуацията не ги разбирам. Защо не се приемат бързите антигенни тестове? Ако бъдат официализирани, реалният брой заразени ще е още повече, но ще улеснят нещата. Ще можем да помогнем на болниците, когато сме максимално ефективни и имаме възможност за бързо идентифициране, изолиране и контрол на много по-голям брой пациенти, които са инфектирани“, каза доц. Киров.

„Електронното направление технологично е готово. Проблемът е, че НЗОК тупа топката и бави нещата. Когато имаме карантиниран пациент и състоянието му се влошава, има нужда от рентген, процедурата е сложна. Защо той да не може да отиде да си направи снимка, когато не знаеш какво е, тогава рискът е по-голям, но когато знаеш, че човекът е инфектиран, тогава може всички да се пазят достатъчно. Проблем има и с рецептите, когато човекът е под карантина“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гражданин

    11 19 Отговор
    Борисов фалира държавата и предаде властта на Мангъров да ни лекува с чайчета.

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАЙ Х@Й

    26 2 Отговор
    А на тия на стъпалата КАК ИМ ПОМОГНАХА ??????????????????????????
  • 7 xyz

    17 5 Отговор
    Ще ви кажа как изкарах ковид 19 и какви симптоми имах.Винаги е добре да разбереш,как се посреща от другите нещо,което ти предстои.Няма човек,който да може да се опази а ваксините не ги препоръчвам(мое мнение).На 66 съм,180см 95кг и не съм влизал в болница за нищо.Взимам само хапове за стомаха(за регулиране на бактериите).Така...първите 3 дена имах страхотна суха кашлица и от нея получих мускулна треска на коремните мускули и ми пречеше през ноща за сън.Нямах темперетура.Изпих 2-3 чая за това време,но си купих сироп за суха кашлица Stilaхх,който ползвах 4 дена.Сутрин като станех не можех да дишам или по точно да издишам въздуха от дробовете.Задъхвах се при движение.Кислорода в кръвта ми беше паднал на 94% а трябва да бъде 98%(имам и часовник и уред да го меря).след 7 дена спрях сиропа за суха кашлица и си купих за мокра Mucosolvan.Имах хрипове през цялото време,но след сиропа 4 дена,започнаха да затихват и да спя спокойно.Имах главоболие през два дена,което потуших с Беналгин.След 18 дена се почуствах здрав без кашлица,без хрипове и нормален процент на кислорода 98%.Антибиотици не взимам,защото вредят както на черния дроб и стомаха,така и на имунната система.Най лесния начин да разбере човек,дали има проблем с гърдите и дишането е като изведнъж издиша докрай въздуха от дробовете и задържи за момент без въздух.Ако не се закашля е здрав.

    Коментиран от #12, #22

  • 8 КОТарАК

    20 1 Отговор
    от толкова много професори и доценти не разбрах има ли страшна зараза или няма? ако има защо не се изграждат полеви болници около градовете и да се карантинира и блокира всичко с КППта? ако няма защо се всява паника?

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНАТА

    30 2 Отговор
    98% от българите са доволни от заплатата, работното време, платения годишен отпуск и кетъринга на работното си място. Допитването е направено сред 240 човека от Народното събрание...

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 xyz

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Д-р Краснощекин":

    Не разбирам иронията ти, но ти можеш да пробваш да дишаш с това,което не вижда слънце.Със сигурност ще умориш всички виртуси с миризмата която ще изпускаш.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грейс

    22 0 Отговор
    Ама стига с това не бива, онова не бива като сме оставени на природата опитваме се да оздравеем със само лекуване! Помощ от никъде, значи се гърчим в къщи и чакаме погребалния агент. А вие обикаляте от студио в студио и само бля, бля.
  • 18 Karosel

    8 11 Отговор
    A Мангъра казва сами си правете чайчета, аспиринчета туй цък унуй цък и ще мине.

    Сега тоя друго казва!
  • 19 Марто

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНАТА":

    Няма начин да са доволни те са алчни и колкото повече толкова повече
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Маргинал

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "xyz":

    Благодаря за информацията.
    От този коментар научих повече отколкото от 98 те новини от днес за ковид .
  • 23 Маргинал

    19 1 Отговор
    Не се самолекувайте Ние сме Ви осигурили Организация Нулева, Хаос и Простотия, ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ.
  • 24 xaxaxa

    12 0 Отговор
    Точно така!
    Плащайте да ви "лекуват" некадърниците онлайн ли просто си мрете на стълбите в болницата. Хахахаха.
    Кух прасок!
  • 25 Hoho Boho

    18 0 Отговор
    Точно!
    Мерки трябва да има, но не за поведението на хората,
    а за организацията в здравеопазването.
  • 26 що ли

    14 0 Отговор
    Ами що мислиш, че не приемат бързите антигенни тестове.. Щото са 4 пъти по евтини от pcr тестовете и ако ги приемат ще прецакат далаверата на поредните навързани на хранилката.
  • 27 Едноличен Търговец на Смърт= Лекар🤑🤑

    4 2 Отговор
    Да да не се самолекуваме,а да чакаме вие да ни довършите или да имрем по стълбите или в разкарване по болниците. Хора разчитайте на себе си най-вече в борбата с вируса,ако направите грешка да разчитате на държавата ,трябва да си изкопаете гроб ,една плоча и снимка за плочата само,останалото в болницата по умиряването ви ще го направят с бездействие или със сгрешена диагноза,но ще ви уморят в това може да сте сигурни
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фаро

    4 0 Отговор
    Самолечението започва от магазините с отровните храни и пилета с антибиотици
  • 30 Доц, Киров?? Само лечение, Джипито по

    2 0 Отговор
    Телефона да те "прегледа", да ти каже след 2дни да дойдеш, защото има и Частен кабинет, и там има много пациенти и е вечно Преуморена, или да Чакаш на някой стълби, докато решат къде да си Отидеш от този свят"??? Кое ни Препоръчате!!!
  • 31 Доц, Киров?? Само лечение, Джипито по

    2 0 Отговор
    Телефона да те "прегледа", да ти каже след 2дни да дойдеш, защото има и Частен кабинет, и там има много пациенти и е вечно Преуморена, или да Чакаш на някой стълби, докато решат къде да си Отидеш от този свят"??? Кое ни Препоръчате!!!
  • 32 Доц. КИРОВ ПОЛИТИЦИ И ЧИНОВНИЦИ

    1 0 Отговор
    Счупиха напълно Здравната система на Държавата ни!! Един Голям Хауст е Здравната система в момента! Борба е кой кои тестове да продава,??? Пациентите са клиенти на Тестове, маски, лекарства!!! Важното е кой Прибира Парите???
  • 33 Един

    1 1 Отговор
    "Елате и си платете да ви лекувам, щото вие ако го правите е опасно!" Хайде де!
    Те точно тия дето сте ги лекували и лекувате - те мрат!
  • 34 big

    0 0 Отговор
    Прав е човека, но защо е така, особено сега? Един малък пример: поработих малко на двора, вятър, студено и щрак Марийке на портрет - настинка, температура и нищо друго. Личната лекарка ми иска тест, за да ме лекува и изпише лекарства, а аз нямам този вирус и какво направих? Лекувах се сам и вече съм ок. Като бонус икономисах и едни пари от теста. Когато имаш неограничен достъп до здравеопазването, никой няма да се лекува сам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове