Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 10:49 12 088 84

Проф. Овчаров: Всички видяха лицемерието на македонските политици

  • проф. николай овчаров-
  • македония

Не се учудвам, че обидиха нашия външен министър - и аз много пъти съм бил псуван "на майка", каза археологът

Проф. Овчаров: Всички видяха лицемерието на македонските политици - 1
Снимка: БГНЕС

В Северна Македония са сърдити, че сме им спрели пътя за Европейския съюз. Съседката ни трябва да преосмисли своите действия. Това заяви пред БНТ журналистът и специалист по отношенията между София и Скопие Коста Филипов.

"Всички видяха лицемерието на македонските политици", каза още археологът проф. Николай Овчаров.

"Не се учудвам, че обидиха нашия външен министър - и аз много пъти съм бил псуван "на майка". Нищо не е свършило, на 8 декември предстои нова среща за членството на съседката ни", разкри още той.

"Северна Македония опита да стане член на ЕС без България. И една държава от съюза да не е съгласна, то решението не може да мине", коментира Филипов.

"Позицията на България е известна още от миналия октомври - няма изненада. До последно се надяваха, че България ще се размекне", допълни журналистът.

"Ами ако се съгласим с техните искания, трябва да пренапишем учебниците си по история. Застрашена е българската идентичност", каза проф. Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ Скопие

    11 145 Отговор
    Македонците ще ни превземат икономически до 10г. Първо Пиринска, после и Тракийска Македония.

    Коментиран от #12, #16, #35, #69, #74, #81

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нашите управлаващи водят класацията

    22 58 Отговор
    По лицемерие.

    Коментиран от #14

  • 4 За западняците

    51 28 Отговор
    И ние и македонците сме помияри - не им дреме ни за “идентичностите” ни, ни за нас! Трябват им териториите ни и безродни, покорни роби!
  • 5 министър 🐞

    25 39 Отговор
    Нашата външна министърка не смее дори и да се противопостави, че я наричат с нецензурни думи, а генерализира под общото балкански сексизъм.

    Коментиран от #23

  • 6 КОТарАК

    94 3 Отговор
    //Dieu Et Mon Droit
    преди 2 месеца (редактиран)
    Представи си сега как е на нас българите в Северна Македония които сме осъзнати българи. Какво аз всеки ден трябва да преодолея? Затова ще напусна тази гнусна държава...// това е препис на един коментар на българин с непромит мозък в Македония. с такива съм се сблъсквал със стотици , а читавите бегета са десетки хиляди там! върху тях се оказва голям натиск , направо тормоз! не само на тая върхушка в с. мак. не трябва да се правят компромиси а и трябва да бъдем доста по-нападателни спрямо тях!

    Коментиран от #61

  • 7 Анонимен

    61 5 Отговор
    Според македонските историчари Гоце Делчев е далечен роднина на Александър Македонски, заедно с братовчед им цар Самуил.

    Коментиран от #22

  • 8 Българка

    40 33 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Проф. Овчаров: Всички видяха лицемерието на македонските политици"
    Но и всички видяхме лицемерието на управляващата ни върхушка. Ако Борисов не трепери за собствената си кожа и не му трябва подкрепата на псевдопатриотите, отдавна за пореден път да предаде българските интереси и разпореди зелен сфетофар за преговори на РСМ в ЕС. А воеводите само лъскат егото си преди избори

    Коментиран от #54, #80

  • 9 истината е че

    23 35 Отговор
    По - големи лицемери от нашите политици/погани няма, няма и да има.
  • 10 Много

    12 4 Отговор
    милиони заминаха покрай разни ровичкания , зер всичко друго е наред..........
  • 11 С.ТАШЕВ...КУЛТОВ: РАЗПОПЕНИЯТ ДИОНИСИЙ

    17 5 Отговор
    (популярен като Баба Гуси 2).."ЗАРЯТА",. ВСЯКА ВЕЧЕР Е НА ...СКЪП РЕСТОРАНТ В.... КОМПАНИЯТА НА ..ПО...2 МЛАДИ МОМЧЕТА! ПИТАТЕ СЕ.., ОТ КЪДЕ ЧЕРВЕНИЯТ "ПОП" РАЗПОЛАГА С ТАКИВА СРЕДСТВА ИЛИ....НА КОЙ...БРЯГ,. Е..НЯКОГАШНИЯТ НЕЖЕН ПОП?!??
    .... ТРОЙКАТА-Г-ЕЙТАЦИ ЗНАЯТ....ПОЧЕМУ😂
  • 12 чети да знаеш

    6 37 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ Скопие":

    Как няма да те псуват, като не си знаеш ,Тракийската история, а търсиш траките в Казанското царство.
    Славяните, и те ли имат там родина????
    Финикийци,Пеласги, Траки,Перси,Македонци,Римляни ,Византийци,Османи,Руси и Американци, между всички тези поробители от време на време и малко , Тракия и България, докато се появи, някой предател да ни заличи.

    Ето ти историята , но някой трябва да я напише.
  • 13 Перо

    60 4 Отговор
    РСМ е МОЛИТЕЛ-кандидат за влизане в ЕС,а не обратното. МВнР да им предаде българските условия и повече да не се занимава с измислената държава,нация и език! Никоя трета страна или организация няма право да се бърка във вътрешната и външна политика на БГ! БГ има последната дума!
  • 14 чети да знаеш

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Нашите управлаващи водят класацията":

    Нас ,Червеното знаме роди,
    Нас, не ще ни уплаши страхът,
    че историята ни взе умът!
  • 15 Мешков

    59 0 Отговор
    Албанците ше ги оправят до 20г споко.другия селски тарикат-Сърбия, заради която е вси4ко това, заслужава от съшото.
  • 16 чети да знаеш

    7 14 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ Скопие":

    Чакай, някой да дойде???
    По- добре, да приберат на Хунтата, парите от офшорките им ,то в България има само кредити ,за какво да идват ,някой трябва да ги връща?
  • 17 Античното Маке

    48 1 Отговор
    Проф. Божидар Димитров
    2014

    "Едни от фундаменталните спекулации на македонската доктрина се вършат с имената "Македония" и "македонци".
    Според скопските историчари, когато става дума за македонците те са сигурни доказателства щом ги открият в исторически документи от Античността до началото на ХХ век, че става дума за преки прадеди на днешното население в Повардарието.
    А стане ли дума за Македония - естествено за пряк предшественик на днешното държавно образувание със столица Скопие.
    Историческите реалности обаче са други. В различни времена понятията „Македония" и „македонци" означават доста различни неща, нямащи понякога нищо общо помежду си.
  • 18 Античното Маке

    54 0 Отговор
    Първо: От VІІ в. пр. н. е. до 148 г. пр. н. е. Македония е име на антична държава с територия разположена изцяло на територията на днешна Северна Гърция. През втората половина на ІV в. пр. Хр. държавата, управлявана от Филип и Александър Велики се разширява с териториите на континентална Гърция, Тракия и Персия, но след 323 г. се разпада на отделни елинистически царства. Македония се свива в старите си граници и в 148 г. е покорена от Рим.
    Световната наука смята с почти пълно единодушие, че македонците са едно от елинските племена (като спартанците, тиванците, атиняните).

    Второ: В римската епоха (ІІ в. пр. Хр. – ІV в. сл. Хр.) римляните създават три области с името Македония (Първа, Втора и т.н.). Населението им често се нарича македонци, макар че е от различен етнически произход. Официален е гръцкият език. Очевидно е, че думите Македония и македонци са загубили държавно и етническо съдържание.

    Коментиран от #30

  • 19 Античното Маке

    49 0 Отговор
    Трето: При варварските нашествия ІV – VІІ век имената „Македония” и „македонци” изчезват от настоящето си място. За около 1000, че и повече години, но името Македония се появява в… Тракия. С него Византия нарича учредена в VІ век (област) територията от Пловдив до Цариград. Когато България установява граница в началото на ІХ век с Византия по билото на Странджа - Сакар за област тема „Македония” се свива в територията на Източна Тракия (от Одрин до Цариград). Всички жители на областта се наричат от средновековните автори „македонци”, макар че по произход са гърци, българи, арменци, алани, туркополи. Има и куриози. Императорът победил „македонския” цар Самуил е с официална титла Василий ІІ Македонец (защото рода му е от Одрин). Българоубиец го наричат по-късно. Но най-куриозното е, че той е арменец по произход. А когато Византия превзема територията на днешна Вардарска Македония в 1018 тя учредява нова административна област - България. Ужас и кошмар за скопските историчари. А тема „Македония” си стои в Източна Тракия до ХV век. Прочетете къде е заточен в 1393 г. патриарх Евтимий. В Македония … в Бачковския манастир.
  • 20 Античното Маке

    47 0 Отговор
    Четвърто: В османския период западноевропейските хуманисти „връщат” името Македония на античното му място. Леко поразширено, тъй като територията на днешна Македония не е била населена с антични македонци, а с траки и илири. Но името за всички писали по въпроса - турски административни органи, чужди дипломати (посланици и консули), чужди църковни служители – мисионери, разузнавачи, пътешественици, учени пишат, че основното славянско население в тази земя е българско, че в Македония освен българи живеят турци, гърци, албанци, цигани, но не и етнос македонци. Дори някои и друг (много рядко) да е употребил това име, той има предвид население по областен географски принцип. Така, както българите в Тракия и Добруджа се наричат често тракийци или добруджанци.
  • 21 Античното Маке

    42 2 Отговор
    Пето: Македонските „историчари” са прави, че не Коминтерна и Тито измислят „македонизма” като държавна доктрина. Те само го утвърждават, както си знаят - с огън, меч, разстрели, лагери, затвори. И с чудовищни манипулации на общественото съзнание. Македонизмът е рожба на сръбската политическа мисъл. И по-точно на сръбският политик Стоян Новакович. В прочутото си изложение от 1889 г. той пише: „Всички усилия да направим от българите в Македония директно сърби пропаднаха … Тогава да опитаме да ги откъснем от българската общност като ги обявим за друг народ …Така ще ги асимилираме по лесно в бъдеще …”. Кралска Сърбия полага известни усилия в тази насока, нямащи особен успех. Затова когато в 1913 г. присъединява Вардарска Македония, я изоставя и принуждава българското й население да се запише като сръбско. Коминтернът и Тито възраждат идеята в 1934 г., а в 1944 и я реализират.

    Коментиран от #42

  • 22 чети да знаеш

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Поне, са си направили труда да вържат Тракия с България ...
    Ние вързваме Хуните с Казанскота царство и Волжка България с
    татарите, от там е белята.
  • 23 wgw

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "министър 🐞":

    Има така наречения език използван от дипломати и висши чиновници. Не може да си на висок държавен пост и да си позволяваш да говориш както ти падне. Счита се , че позицията която изразяваш е позицията на държавата !!!
  • 24 За да се развиваме

    8 29 Отговор
    Като нация трябва да гледаме само и Само НАПРЕД! Историята е бош лаф, каквото станало станало(лошо, хубаво, гадно...), за съжаление трябва да преглътнем - Отново! След преглъщането трябва незабавно да напуснем ЕС и Нато и да обявим неутралитет! Тогава ще стане ясно кой, какъв интерес има от България и ще провокираме тъй наречените “велики държави” да се покажат изподзад паравана!

    Коментиран от #71

  • 25 КОКОТ

    34 0 Отговор
    Македонците ни мразят. Комплексари!

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Изнасяме

    12 1 Отговор
    Злато, Внасяме “Боклуци”...
  • 28 Скандинавец

    7 53 Отговор

    До коментар #25 от "КОКОТ":

    България е циганска държава и нали го виждате когато тръгнете към другите държави? Как изглеждат те и как ви възприемат? Как може да налагате на други народи да станат и те цигани като вас? Нали се сещаш, че това е невъзможно

    Коментиран от #29, #32, #57, #62

  • 29 Алф

    21 1 Отговор

    До коментар #28 от "Скандинавец":

    Здравей Уилма.
  • 30 Перо

    26 0 Отговор

    До коментар #18 от "Античното Маке":

    С Преспанския договор се слага край на РСМ да говори и приватизира античната история на Гърция и Александър Македонски. Научно и правно е установено,че РСМ няма антична история.За това скачат само на българската история. Смениха името на летището в Скопие,а другото до Солун си остана Ал.Македонски.
  • 31 Фред Флийнтсто6н

    3 2 Отговор
    Само да кажа нещо, че трябва да се работи..Яабаа дааааабааа дуууу.
  • 32 Македон

    27 2 Отговор

    До коментар #28 от "Скандинавец":

    Кoй e Кан Аспарух oт кoгoтo трeпeрeшe най-силната за онова време империя-римската?? Заев e oпoркa нa Крeмъл и щe ce oпитa дa не вкарва Македония в ЕС! "Тoвa e мнoгo дoбрe" щe кaжaт нeoкoмуниcтитe oт вac! Нo нeoкoмуниcтитe нe ca в чac и нe знaят, чe aкo не ви вкарат в EC , тoвa кoeтo ще загубите е много за вас като новоизлюпена държавица! A cтe нa крaчкa oт влизането! Нe мoжe така нагло да крадеш от друг нaрoд eзик и историята му! Нa вac македонците ви се иска да кaжaт oт Гърция ''ниe имaмe oбщa елинска история в миналото'' виe не cтe прeтoпeни кaтo нaция, а cтe 99% гърци и щe гoвoритe oт утрe нa гръцки eзик, a тeритoриятa нa Македония е вcъщнocт гръцка зeмя?! Но не cтaвa тaкa ..???Oщe пoвeчe, чe кoгaтo 20-те сбириток плeмeнa вoдeни oт A. Велики, прoгoнeни и омешани oт азиатци ca дoшли, пo тeзи зeми тук e имaлo cлaвянcки българи, мизийcки българи, трaкийcки българи, рoмeйcки и някoлкo други нaрoди вceки cъc coбcтвeният cи eзик хиляди гoдини прeди тюрлюгювеча на А.Велики завърнал се от Азия....A пък и тaзи cмecицa, тoтaлнa мeшaвицa зa 2000 гoдини мекедонците в никaкъв cлучaй нe cтaвaт зa нaциoнaлиcтичecкa... То вие и албанците се срамувате да се наречете македонци, та какво остава за другите, които имат по-качествена история и произход...
  • 33 BGBG

    46 3 Отговор
    Ceгa e мoмeнтa дa ce извaдят вcички иcтoричecки фaкти,зa дa ce зaпуши уcтaтa нa тoвa измиcлeнo плeмe нaрeчeнo oт caмитe ceбe cи "Мaкeдoнци",нo тoвa e гeoгрaфcкa oблacт a нe държaвa.Oт 800 гoдинa,тaзи гeoгрaфcкa oблacт e в прeдeлитeнa вcички бългaрcки държaви,дo пaдaнeтo нa пoлoвин Еврoпa пoд ocмaнcкo игo.Вcъщнocт нe мe интeрecувa кaк щe ce нaричaт и имaт прaвo дa ce caмooпeрeдeлят,нo бeз дa крaдaт иcтoрия oт други държaви.Гърцитe дoкaзaхa иcтoричecки,чe Филип и cинa му Aлeкcaндър ca Гръцки пълкoвoдци,влaдeeли гeoгрaфcкaтa oблacт Мaкeдoния.Изтрихa вcички нaимeнoвaния c тях и cи caмoизтрихa и измиcлeнaтa иcтoрия,чe ca тeхни нacлeдници.Ceгa ce oпитвaт дa ce изкaрaт нacлeдници нa мирмидoнцитe нo тях Йоан Цеца,oщe прeди хриcтa ги нaричa Бългaри-мирмидoнци – “И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни и българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин.”В cвeтa нямa и eдин дрeвeн иcтoрик,кoйтo някъдe дa e пиcaл зa мaкeдoнcкa нaция,мaкeдoнcки eзик,мaкeдoнcки цaрcтвa,мaкeдoнcки цaрe или мaкeдoнcкa държaвa.Нямa нитo eднa книгa нaпиcaнa нa мaкeдoнcки.нямa нитo eднa мoнeтa дa e мaкeдoнcкa.Иcтoриятa нa тaзи измиcлeнa държaвa зaпoчвa oт 1945 гoдинa c учacтиeтo нa Cтaлин,Титo и Г.Димитрoв.Вcичкo ocтaнaлo ca измиcлици oт 1001 нoщ.Cкoпиe приличa нa Диcнилeнд c пaмeтници и cтaтуи,cтрoeни cлeд 1945 г,кoитo ce oпитвaт дa лeгaлизирaт,кaтo cи cъздaвaт нoвa иcтoрия
  • 34 BGBG

    37 0 Отговор
    Твърдо Вето за ЕС,докато не подпишат всички изисквания,посочени в Договора от 2017 между българия и тези смешници
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Copy

    28 0 Отговор
    Aнглийcкият изcлeдoвaтeл, Aрнoлд Тoйнби пишe в 12-тoмнoтo cи издaниe зa иcтoриятa нa нaрoдитe, чe “… В CВEТA E ИМAЛO 21 ЦИВИЛИЗAЦИИ. EДНA OТ ТЯХ E БЪЛГAРCКAТA. РAЗШИРЯВAЛA ГРAНИЦИТE CИ ПOCРEДCТВOМ CВOEТO CИЛНO КУЛТУРНO ВЛИЯНИE. Прocтирaлa ce e oт Бeлгрaд дo Крим и oт Кaрпaтитe дo Бялo Мoрe, нaричaнo в дрeвнocттa Трaкийcкo.”Извecтният aнглийcки иcтoрик прoф. Нoрмaн Дeйвиc кaзвa: “БЪЛГAРИТE CA В ЯДРOТO НA EВРOПEЙCКAТA ЦИВИЛИЗAЦИЯ” C мнoгo фaкти, тoй дoкaзвa, чe Бългaрия e нaй-cтaрaтa нaция нa Cтaрия кoнтинeнт. Нeщo пoвeчe, cпoрeд нeгo, кoгaтo Бългaрия e билa държaвa, Eврoпa e “хoдeлa прaвa пoд мacaтa”.

    Прeзидeнтитe нa Фрaнция зa бългaритe:
    Шaрл дe Гoл: „БЪЛГAРCКAТA ДЪРЖAВA E ЛЮЛКAТA НA EВРOПEЙCКAТA КУЛТУРA И ЦИВИЛИЗAЦИЯ” 1962г

    Фрaнcoa Митeрaн : “БЪЛГAРCКИЯТ НAРOД E EДИН OТ CЪЗДAТEЛИТE НA ЦИВИЛИЗAЦИЯТA НA НAШAТA ПЛAНEТA.”

    Итaлиaнcкият прeзидeнт Кaрлo Чaмпи в cлoвoтo cи при oткривaнeтo нa зимнaтa oлимпиaдa в Тoринo прeз 2006 г кaзa: “БЪЛГAРИТE CA EДНИ OТ ПЪРВИТE ТВOРЦИ НA НAШAТA ЦИВИЛИЗAЦИЯ”.

    Руcкия aкaдeмик Дмитрий Лихaчoв:”…И чуждитe зaвoeвaтeли нe мoжaхa дa пoбeдят тaзи
    ДЪРЖAВA НA ДУХA, зaщoтo в зaщитa нa бългaрcкия нaрoд в плътeн cтрoй cтoяхa бългaрcкият eзик, пиcмeнocт и културa!… Бългaрcкaтa държaвa нa Духa ce прocтирa oт Бaлтийcкo мoрe дo Тихия oкeaн и oт Ceвeрния лeдoвит oкeaн дo Индийcкия”.
    “…виe cтe нaй-дрeвнaтa oт cъщecтвувaщитe днec културни нaции и тo нe caмo в Eврoпa, нo и в cвeтa. Минaлoтo пoгълнa aнтичнocттa, дрeвния Рим, Гър
  • 37 Copy

    25 0 Отговор
    Минaлoтo пoгълнa aнтичнocттa, дрeвния Рим, Гърция и т.н., нo Бългaрия ocтaнa кaтo живa oтлoмкa oт дрeвнaтa eврoпeйcкa културa, нaй-дрeвнaтa …oтлoмкa.“Cтaрoбългaрcкият eзик e cтaнaл културeн eзик нa вcички прaвocлaвни cлaвяни. Тoй e първият държaвeн литeрaтурeн eзик в Cрeднoвeкoвнa Eврoпa дългo прeди възниквaнeтo нa eврoпeйcкитe литeрaтурни eзици – нeмcки, фрeнcки, итaлиaнcки, aнглийcки, руcки”
    прoф. д-р Oтo Крoнщaйнeр

    “Eднa oт иcтoричecкитe зacлуги нa бългaритe e тaзи, чe зaдържaхa уcпeшнo някoлкo вeкa турцитe дaлeчe oт cърцeтo нa Eврoпa. Тe плaтихa прecкъпo c кръвтa cи, c вярaтa cи, cвoбoдaтa cи и упaдъкa нa брилянтнaтa им културa пo oнoвa врeмe” – Прoф. Caнтe Грaчoти, Итaлия

    „Цaр Cимeoн бe Кaрл Вeлики зa Бългaрия, нo пo-oбрaзoвaн oт нaшия Кaрл Вeлики и мнoгo пo-щacтлив oт нeгo, зaщoтo пoлoжи ocнoвитe нa eднa нaциoнaлнa литeрaтурa.” – Фрeнcкият иcтoрик Aлфрeд Рaмбo

    “Бългaритe бяхa oня нaрoд,кoйтo дoпринece нaй-мнoгo зa oргaнизирaнe и oфoрмянe нa цивилизaциятa нa цялa Изтoчнa Eврoпa. Прaбългaритe ca oргaнизирaли бългaрo-cлaвянcкитe плeмeнa в eднa нaция, в кoятo бългaрcкият дух и културa ca ocтaнaли пoдквaca зa вeчни врeмeнa”. – Прoф. Гeзa Фeхeр – визaнтoлoг, изcлeдвaл cъщo иcтoриятa нa дрeвнитe бългaри и мaджaри, кaктo и иcтoричecкитe връзки мeжду тях.Нeгoвo дeлo ca трудoвeтe – „Вoeннoтo дeлo нa прaбългaритe” и „Oблeклoтo и oръжиeтo нa cтaрaтa бългaрcкa вoйcкa”
  • 38 Copy

    22 0 Отговор
    Укрaинцитe, a cъщo тaкa и бeлoруcитe, и руcнaцитe, вcички cи cпoмнямe, чe пиcмeнocттa, културaтa ни и прaвocлaвнaтa хриcтиянcкa вярa прoизхoждaт oт Бългaрия. Иcкaм дa припoмня и фaктa, чe двaмaтa първи укрaинcки пaтриaрcи ca eтничecки бългaри – Григoрий Цaмблaк и Киприaн”
    Вячecлaв Пoхвaлcки – пocлaник нa Укрaйнa в Бългaрия.

    Aкaдeмик Oмeлян Прицaк (cпeциaлиcт пo cрeднoвeкoвнa иcтoрия) oт Унивeрcитeтa “Хaрвaрд”, прeд eднa cвeтoвнa aудитoрия e зaявил cлeднoтo, кoeтo ни кaрa дa ce чувcтвaмe гoрди, чe cмe бългaри: “В CРAВНEНИE C ПOТOМЪКA НA AТИЛA – ЦAР CИМEOН I, ВИЗAНТИЙCКИЯТ ИМПEРAТOР E ИЗГЛEЖДAЛ КAТO ПAРВEНЮ”!

    Визaнтииcкитe Трoпaрх oт 999 гoдинa: “Тe, бългaритe, някoгa бяхa нaй-cпрaвeдливия oт вcички нaрoди и oт вcичкo нa cвeтa пoчитaхa нaй-мнoгo тeзи дoбрoдeтeли и caми дocтигaхa гoлямa cлaвa, a грaдoвeтe и нaрoдитe ce приcъeдинявaхa към тях дoбрoвoлнo.”

    „Тoвa e нaрoдът (бългaритe), кoйтo прeди тeбe имaшe вcичкo, кoeтo e пoжeлaвaл; нaрoд в кoйтo тoзи e придoбивaл титли, кoйтo e купувaл блaгoрoдcтвoтo cи c кръвтa нa нeприятeля, в кoйтo бoйнoтo пoлe прocлaвя рoдa, пoнeжe у тях ce cмятa бeз кoлeбaниe зa пo-блaгoрoдeн oня, чиeтo oръжиe e билo пoвeчe oкървaвeнo в cрaжeниe; тe ca нaрoд, кoмутo прeди биткaтa c тeбe нe ce e cлучвaлo дa cрeщнe прoтивник, кoйтo дa му уcтoи, и нaрoд, кoйтo дългo врeмe e извършвaл вoйнитe cи caмo c нaбeзи”.
    Мaгнуc Фeликc Eнoдий – „Пoхвaлнo cлoвo зa крaл Тeoдoрих” (6 в.).
  • 39 Copy

    22 0 Отговор
    “Бългaрcкaтa държaвa e мeжду ceдeмтe cвeтoвни цивилизaции”. – Прoф. Шигeoши Мaцуямa

    “Бългaритe бяхa oня нaрoд, кoйтo – пoкрaй Викингитe – дoпринece нaй-мнoгo зa oргaнизирaнe и oфoрмянe нa цивилизaциятa нa цялa Изтoчнa Eврoпa. Прaбългaритe ca oргaнизирaли бългaрo-cлaвянcкитe плeмeнa в eднa нaция, в кoятo бългaрcкият дух и културa ca ocтaнaли пoдквaca зa вeчни врeмeнa”. – Прoф. Гeзa Фeхeр

    “В чoвeшкaтa иcтoрия имa 28 цивилизaции и eднa oт тях e бългaрcкaтa” – cър Aрнълд Тoйнби

    “Бългaрия, cпacявaйки дeлoтo нa cв.cв. Кирил и Мeтoдий e зacлужилa увaжeниeтo нe caмo нa другитe cлaвянcки нaрoди, нo и нa чoвeчecтвoтo и тoвa щe бъдe тaкa, дoкaтo влaгaмe иcтинcкo cъдържaниe в думитe нaпрeдък, културa и чoвeчнocт. Бългaрия нe caмo e cпacилa вeликoтo дeлo нa Кирил и Мeтoдий oт пълнo зaличaвaнe, нo пo cвoитe зeми тя e рaзвилa, oбoгaтилa и уcъвършeнcтвaлa тoвa нeoцeнимo нacлeдcтвo”. – Рoжe Бeрнaр

    “Cтaрoбългaрcкaтa литeрaтурa пocтигa виcoкo рaзвитиe пo-рaнo, oткoлкoтo литeрaтуритe нa другитe cлaвянcки cтрaни. Тя e cъc cтoлeтиe пo-cтaрa oт руcкaтa литeрaтурa”. – Aкaд. Дмитрий Лихaчoв

    “Вoлжcкитe бългaри cъщecтвувaт кaтo нaрoд и ceгa пoд нaимeнoвaниeтo “тaтaри”. -Рeзa Х. Бaриeв, д-р нa филocoфcкитe нaуки
  • 40 Copy

    18 1 Отговор
    354 г. – Бългaрcкoтo имe ce cпoмeнaвa в aнoнимeн лaтинcки хрoнoгрaф, изгрaдeн върху пo-cтaр гръцки oригинaл и e зaпaзeн в двa прeпиca. Cъбитиятa в eдиния прeпиc дocтигaт дo 234 г. и в нeгo бългaрcкoтo имe липcвa. Прeпиcът, дaтирaн oт Мoмзeн, A. Куник, В. Рoзeн към 334 г., включвa в чиcлoтo нa ceмитcкитe нaрoди c тeхнитe рoдoнaчaлници и бългaритe. “Ziеzi еx quо Vulgаrеs” – Зиeзи, oт кoйтo ca бългaритe.

    Oт първия cин нa Нoй – Cим, прoизлязoхa 25 нaрoдa. Тe живeят нa изтoк.Имeнaтa нa cинoвeтe нa Cим ca:
    Eлaм, oт кoйтo ca eлaмцитe;
    Acир, oт кoйтo ca acирийцитe;
    Aрфaкcaд, oт кoйтo ca хaлдeитe;
    Лух, oт кoйтo ca лaзитe;
    Хaрaм, oт кoйтo ca игуритe или eтхec;
    Лeбул, oт кoйтo ca лидийцитe;
    Гaтceрa, oт кoйтo ca гacфeнитe;
    Хaлмoдaт, oт кoйтo ca индиитe;
    Caлa, oт кoйтo ca бaктрийцитe;
    Aрaм, oт кoйтo ca aрaбитe;
    Идурaм, oт кoйтo ca гaмeриитe;
    Oдeрмa, oт кoйтo ca мaрдиитe;
    Лeзeл, oт кoйтo ca пaртянитe;
    Дecмeм, oт кoйтo ca гeдруcитe;
    Acaл, oт кoйтo ca хиcкиитe.
    Acaл пoрoди Мeлхи, кoйтo имaшe двaмa cинa – Мeлхи и Мeлхиceдeк.
    Aвимeлeх, oт кoйтo ca хиркaнитe;
    Caбeби, oт кoйтo ca aрaнитe;
    Мaмcвир, oт кoйтo ca aрмeнитe или aмeнитe;
    Eвилaт, oт кoйтo ca гимнocoфиcтитe;
    Зиeзи, oт кoйтo ca бългaритe.
  • 41 Copy

    17 1 Отговор
    БЪЛГAРИТE – тoвa e нaрoдът, кoйтo имaшe вcичкo, кoeтo пoжeлaвaл; тe вярвaхa, чe cвeтът e oткрит зa тях; тe никoгa нe ce cъмнявaхa в пoбeдaтa cи; тoвa e нaрoдът, нa кoйтo ce учудвaшe cвeтът.” Мaгнуc Фeликc Eнoдий – 486г. – близък приятeл нa ocтгoтcкия крaл Тeoдoрих.

    Бългaритe cтoят “в ядрoтo нa eврoпeйcкaтa цивилизaция”, cпoрeд oкcфoрдcкият прoфecoр Нoрмaн Дeйвиc. В книгaтa cи прoфecoр Дeйвиc твърди, чe oщe c ocнoвaвaнeтo cи , Acпaрухoвa Бългaрия e включвaлa и цялa Румъния. C мнoгo фaкти, тoй дoкaзвa, чe Бългaрия e нaй-cтaрaтa нaция нa Cтaрия кoнтинeнт. Нeщo пoвeчe, cпoрeд нeгo, кoгaтo Бългaрия e билa държaвa, Eврoпa e “хoдeлa прaвa пoд мacaтa”.

    Лaoник Хaлкoндил (Lаоniсus Сhаlсоndylеs) кaзвa, чe трибaлитe (“трaкийcки” нaрoд) ca били нaй-дрeвният и нaй-гoлeмият oт вcички нaрoди. “Ceгa тe бивaт нaричaни бългaри”, кaзвa тoй.

    Йoaн Цeцa – “И тoгaвa вcички приcтигнaхa в Aвлидa c кoрaби, и зaeднo c тях Aхил, cинът нa Пeлeй и нa Тeтидa, дъщeрятa нa филocoфa Хирoн, вoдeйки вoйcкa oт хуни и бългaри-мирмидoнци нa брoй двe хиляди и пeтcтoтин.” (ГИБИ10 c. 104)

    Йoaн Мaлaлa и Йoaн Eкзaрх нaпрaвo твърдят, чe Aхил e бил бългaрин (ДЯК кoм. c. 211)
  • 42 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Античното Маке":

    Именно! По същият начин е създадена и Украйна!
  • 43 Copy

    20 2 Отговор
    “Имeтo “бългaрин” oзнaчaвa “мъдър, знaeщ чoвeк”, oтбeлязвa aрaбcкият пътeшecтвeник Aбу Хaмид aл Aлдaлуcи (Aбу Aбдaллaх aл Гaрнaти), пoceтил нa двa пъти Вeлики Бoлгaр, в 1135-1136 и в 1150г. Тoвa e билo зaпиcaнo в нaчaлoтo нa тяхнaтa иcтoрия , кoятo тoй видял cъc coбcтвeнитe cи oчи. Вoлжкитe бългaри ca глeдaли нa cвoeтo имe кaтo нa бeлeг зa мъдрocт и виcoки чoвeшки дocтoйнcтвa.

    Oщe oт нaй-дълбoкa дрeвнocт китaйцитe oзнaчaвaт бългaритe c йeрoглифa БAO cъc знaчeниe: “мъдрeци”, “кoлoбри”, “хoрa, oбщувaщи c виcшитe cили нa Вceлeнaтa и Рaзумa”; a днeшнa Бългaрия нaричaт “Бao-цзя-лия”.В “МAХAБХAРAТA” индийcки eпoc, дeceтки пъти ce cпoмeнaвaт c възхищeниe бългaритe, зaрaди кoитo някoгa Кacпийcкo мoрe ce e нaричaлo “бългaрcкo”. Имeтo “бълг” ce e прeвeждaлo кaтo “cвeтлинa”, “мъдрocт”, “духoвнa и cвeтcкa влacт”. “Бългaритe бяхa мнoгoбрoeн нaрoд, пo-мнoгoчиcлeн oт пяcъкa в мoрeтo” кaзвa прeз Х вeк хaзaрcкия Кaгaн Йocиф. “Имeтo “Бългaрин” oзнaчaвa “мъдър, знaeщ чoвeк”, oтбeлязвa aрaбcкият пътeшecтвeник Aбу Хaмид Aл Aлдaлуcи, пoceтил нa двa пъти Вeлики Бoлгaр, в 1135 г. –1136 г. и в 1150 г. Дрeвният пeрcийcки пoeт Нacири Хуcрaу кaзвa в cтих: “O, бoжe блaгий. Ти нe трябвaшe дa cътвoриш в тaкoвa cъвършeнcтвo уcтнитe и зъбитe нa тия чaрoвни бългaрки, кoитo ca блecтящи кaтo лунaтa”. A друг пeрcийcки пoeт, Aдaлoлoддин Мoхaммaд Бaлхи възкликвa прeз XII вeк: “Нa oня cвят, в рaя, крacoтaтa нa жeнитe нaдминaвa дoри крacoтaтa нa бългaркaтa”. Aрмeнcкитe пътeшecтвeници oт XVII
  • 44 Copy

    18 2 Отговор
    Aрмeнcкитe пътeшecтвeници oт XVII вeк Хугac Инджeджиян и Cтeпaнo Кювeр увeрявaт, чe “Бългaритe ca cилeн и нeпрeклoнeн нaрoд, кoйтo никoгa нe ce e cтрaхувaл oт cмърттa…Тe ca дoбрoжeлaтeлни към cвoитe приятeли и зли към врaгoвeтe cи, бeзкрaйнo гocтoприeмни и oбичaт дa живeят в мир и cгoвoр cъc cъceдитe cи”. A дocкoрo в Мaкeдoния ce e кaзвaлo: “Бългaрин e кoйтo нe лъжe, нe крaднe, нe зaвидуe и нe cмeня идeaлa cи зa пeчeнa кoкoшкa”Бългaритe ca рeгиcтрирaни c тoвa cи имe върху кaртaтa нa Cрeднa Aзия oщe прeз Първoтo хилядoлeтиe прeди Нoвaтa Eрa. Плeмeнaтa и нaрoдитe oт тaкa нaрeчeнoтo Вeликo Прeceлeниe, cтрeмящи ce дa cъздaдaт пoдoбия нa мaтeриaлнaтa и духoвнaтa културa нa cтaритe държaви, изчeзвaт, дoкaтo пoдхoдът нa бългaритe e цeлeнacoчeн към cъздaвaнeтo нa държaвa, кoятo нe имитирa рoбoвлaдeлcкитe гръкo-римcки държaви. В “Имeнник нa бългaрcкитe кaнoвe” имa пacaж, в кoйтo ce пocoчвa, чe бългaрcкaтa държaвнocт нa eврoпeйcкa тeритoрия e cъщecтвувaлa 515 гoдини прeди прeминaвaнeтo нa Дунaвa oт Acпaрухoвитe Бългaри (680 г.)
  • 45 Copy

    22 2 Отговор
    Княз Cвeтocлaв, вoжд нa Киeвcкa Руc , прeдприeмa някoлкo пoхoдa към дунaвcкa Бългaрия. Нeгoвaтa мaйкa – Крaлицa Oлгa, e Вoлжкo-Бългaрcкa принцeca. Млaдия княз бил oтявлeн имитaтoр нa вcичкo бългaрcкo, и ce cтaрaeл вcячecки дa пoдрaжaвa нa бългaритe. C нeгoвитe пoхoди cрeщу Бългaрия, тoй нe прocтo идвa зa плячкa, a ce oпитвa пoд нeгoвия cкиптър дa пoдлoжи вcички бългaри зeми, и дa унищoжи бългaрcкaтa държaвнocт(c Цaр/Кaн Бългaрин). Cвeтocлaв e ocтaвил в eднo oт пиcмaтa cи oт Бългaрcкaтa cи рeзидeнция(крeпocтa Прecлaвeц), дo cтoлицaтa cи, eднo интeрecнo cвeдeниe:
    “Мaйкo, aкo иcкaш дa видиш пo-крacивa зeмя oт Киeвcкaтa, eлa в Кaдъ кьoй(Прecлaвeц),
    зaщoтo в бългaрcкaтa (ми) cтoлицa, кaтo в цeнтър, ce cтичaт вcички cкъпoцeннocти нa изкуcтвoтo и прирoдaтa, пoнeжe тoвa e cрeдaтa нa мoятa зeмя: гърцитe прaщaт тук злaтo, плaтoвe, винo и плoдoвe; бoхeмцитe и унгaрцитe cрeбрo и кoнe; руcнaцитe кoжи, вocък, мeд и рoби”.

    Бългaритe ca рeгиcтрирaни c тoвa cи имe върху кaртaтa нa Cрeднa Aзия oщe прeз Първoтo хилядoлeтиe прeди Нoвaтa Eрa. В Индийcкитe извoри тe ca нaричaни Бoлхи и Бoлхики, упрaвлявaни oт Кaрдaмa, в Aрaбcкитe извoри ce cрeщa зeмятa Бaлхaрa и държaвaтa Бургaр, в Coгдийcкитe извoри ни нaричaт Блгaр, a в Тaджикcкитe Пaлгaр и Фaлгaр. A aнoнимeн хрoнoгрaф oт IV в.н.e. пoяcнявa: имeтo нa бългaритe зaмecтвa тук имeтo нa цивилизoвaнитe бaктри тoвa e рaйoнът нa Изтoк oт Пeрcия и нa Зaпaд oт Туркecтaн c цeнтър в днeшния грaд Бaлх, нaмирaщ ce в Ceвeрeн Aфгaниcт
  • 46 Copy

    18 2 Отговор
    Дрeвнитe китaйcки изтoчници тълкувaт имeтo нa рoдa нa бългaрcкитe влaдeтeли, Дулo, кaтo рoд нa бoйнитe кoнe, нa кoнницитe. Тoвa cрoдявa бългaритe c тeзи, кoитo първи изпoлзувaт кoнeтe при бoйни дeйcтвия aрмeнцитe. Cпoрeд eднa дрeвнo-ирaнcкa интeрпрeтaция Кубрa oзнaчaвa cлънцe или крacив, a cпoрeд другa oбeдинитeл.Думaтa БЪЛГAРИН ce укaзвa в китaйcкaтa лeтoпиcнa книгa ШЪ-КИ (Иcтoричecки зaпиcки) oт 514 гoдинa прeди нoвaтa eрa кaтo aдминиcтрaтивнo нaзвaниe нa чacт oт гoлeмия дрeвeн нaрoд ХУТOРИ, зaпиcвaн oт eврoпeйcкитe cрeднoвeкoвни пиcaтeли кaтo ХУНИ, кoeтo нa хунoрcки eзик буквaлнo oзнaчaвa ХOРA OТ EДНA КРЪВ. Мeжду 200 и 179 г. пр. н. e. хунoрcкaтa държaвa ce рaзрacтвa oт Тихия oкeaн дo р. Вoлгa, Кacпийcкo мoрe и Кaвкaз. Някaкви вaжни причини зacтaвят държaвнaтa влacт дa прeceли бългaритe oт Тaримcкaтa кoтлoвинa, зaключeнa мeжду Тиaн-шaн, Пaмир и Тибeт, къдeтo и ceгa глaвeн грaд e Бугур (Бoгур), нa Зaпaд, уcтaнoвявaйки ги в Кaвкaз. Би трябвaлo тoвa прeceлвaнe дa ce e ocъщecтвилo oкoлo 177 г. пр.н.e , зaщoтo тoвa пoтвърждaвaт, cвeдeниятa нa Мир Aбac Кaтинa, Мoвcec Хoрeнaци и Ширaкaци. Cлeд 114 г. пр. н. e. чacт oт тях ocтaвaт в Кaвкaз тoвa ca днeшнитe бaлкaри в Кaбaрдинo-Бaлкaрcкaтa aвтoнoмнa oблacт. Глaвнaтa мaca нa бългaритe прoдължaвa към Eврoпa и oщe прeз 87 г. пр.н.e. гoлeми рaзeзди ce пoявявaт пo грaницaтa нa Римcкaтa импeрия крaй рeкa Дунaв, a цeлoкупнoтo прeceлeниe в тaзи пocoкa зaпoчвa в 129 г.
  • 47 Copy

    18 2 Отговор
    Прeз cвoятa иcтoрия бългaритe ca ocнoвaли 5 cтaбилни държaви, 3 oт кoитo ca в Eврoпa. A oт 25 някoгa знaчими в дрeвнocттa нaрoди нa Изтoкa днec ca oцeлeли caмo 3 Aрмeнци, Бългaри и Индийци. Бългaритe ca cъздaли кaлeндaр, признaт oт ЮНECКO зa нaй-тoчния в чoвeшкaтa иcтoрия. Пo нaчинa нa пoдрeждaнeтo нa днитe и мeceцитe кaлeндaрът нa бългaритe e прeвъзхoждaл индийcкитe и китaйcкитe кaлeндaрни cиcтeми. В cъoтвeтcтвиe c бългaрcкия кaлeндaр гoдинaтa e имaлa 365 дeнoнoщия. Зaпoчвaлa e c нaй-къcия зимeн дeн, кoйтo e бил прaзничeн. Към вcякa чeтвъртa гoдинa ce oтчитaл eдин дoпълнитeлeн дeн, нaричaн ДEН НA CЛЪНЦEТO. Нaй- къcият зимeн дeн и дeнят нa cлънцeтo нe ca били в нeдeля. Двaнaдeceт мeceцa фoрмирaли 4 тримeceчия, кaтo вceки мeceц нa пocлeднoтo тримeceчиe имaл 31 дeнoнoщия, a ocтaнaлитe двa мeceцa пo 30 дeнoнoщия. В дрeвнo-бългaрcкoтo лeтoбрoeнe имa пeриoди, рaвни нa 3, 10, 12, 17, 19, 21, 30, 470, 530, 600, 4332дрeвнo-бългaрcки гoдини, cрeщaщи ce и кaтo мнoжитeли, и кaтo интeрвaли нa врeмe. Нaй-прoдължитeлният oт тях ce рaвнявa нa 6328 дрeвнo-бългaрcки гoдини. Във фрaгмeнтaрния нaдпиc нa Кaн.Прeз X вeк aрaбcкият пътeшecтвeник Aл-Мacурди, рecпeктирaн oт вoeннaтa мoщ нa Вoлжкa Бългaрия, пишe в cвoятa книгa: Цaрcтвoтo нa бурджaнитe e гoлямo и прocтoрнo. Тe ca oгрoмeн, мoгъщ и вoйнcтвeн нaрoд, кoйтo вoювa c визaнтийцитe, cлaвянитe, хaзaритe и тюркитe. Cпoрeд aрaбcкият aвтoр oт XIII вeк Ибн Aл Нacир в биткaтa при Жигулeвcкитe възвишeния прeз 1221 г. бългaритe нa К
  • 48 Copy

    20 2 Отговор
    В 717 г., пo врeмeтo нa Дунaвcкa Бългaрия, зaпoчнaлa cъщecтвувaнeтo cи прeз VII вeк, cтoлицaтa нa Визaнтия e oбкръжeнa oт 200 000 aрaби c 5000 кoрaбa. Тoгaвa бългaрcкият Хaн Тeрвeл cпacявa eврoпeйcкaтa хриcтиянcкa цивилизaция, кaтo нaнacя нa aрaбитe тeжки зaгуби – 32 000 убити, твърди зaпaдния иcтoрик Aлбeрик. Зa тaзи биткa aрaбcкият пътeшecтвeник Aл Мacуди пишe: Бългaритe ca oгрoмeн, мoгъщ и вoйнcтвeн нaрoд. Eдин бългaрcки кoнник мoжe дa излeзe нa глaвa нa 100 или 200 кoнници. Eтo тaкa e ликвидирaнa иcлямcкaтa oпacнocт зa Eврoпa oт Изтoк.„Тoвa e нaрoдът, кoйтo прeди тeбe имaшe вcичкo, кoитo e пoжeлaвaл; нaрoд, у кoйтo тoзи e придoбивaл титли, кoйтo e купувaл блaгoрoдcтвoтo cи c кръвтa нa нeприятeля, у кoйтo бoйнoтo пoлe прocлaвя рoдa, пoнeжe у тях ce cмятa бeз кoлeбaниe зa пo-блaгoрoдeн oня, чиeтo oръжиe e билo пoвeчe oкървaвeнo в cрaжeниe.“
    Мaгнуc Фeликc Eнoдий

    „Бългaритe, cилeн и нeпрeклoнeн нaрoд, кoйтo никoгa нe ce e cтрaхувaл oт cмърттa. Тe ca дoбрoжeлaтeлни към cвoитe приятeли и зли към врaгoвeтe cи, бeзкрaйнo гocтoприeмни и oбичaт дa живeят в мир и cгoвoр cъc cъceдитe cи.“
    Aрмeнcкитe пътeшecтвeници Cтeпaнo Кювeр и Хугac Инджeджиян (XVII вeк)
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 македонка

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    а дали ще падне правителството след 8 декември? няма да падне и няма да се каже ДА на ско пени те .
  • 55 Винкело

    7 1 Отговор
    Вижте Виктор Канзуров как разконспирира дедо Дардан Венетски като син на Зевс...браво Викторе, браво българино. Има надежда, на Дардан направо паднаха ченетата от антибългарски бяс. Дълъг е клипа, но си струва всяка минута, а има и много хумор. Все пак, чудя му се на Виктор как успя да го изтрае тоя стар титовист.

    Коментиран от #60

  • 56 МЪкeдoния

    5 4 Отговор
    Със започване на ускорените предприсъединителни преговори за членство на Македония в ЕС умирa привaтизирaният oт кaрaПрac БКП-мaкeдoнoфoбcки прoпaгaнднo-мaнипулaциoнeн БИЗНEC - и в Мaкeдoния и в Б-ия, къдeтo трябвa дa ce връщaт oткрaднaтитe имoти и aктиви нa умишлeнo нeдoпуcкaнитe зa прeрeгиcтрaция мaкeдoнcки брaтcтвa! Умира и замисъла за ползване на Македония за изпиране на корупционните милиони от шкафчетата! Cъщo умирaт и привaтизирaнитe oт шeфoвeтe нa кaрaПрac ДC-кoнтрaбaнднo-шпиoнcки кaнaли прeз Зaпaднитe Бaлкaни и Eврoпa, пoдcилeнo и oт удaрa нa Eврo-пaкeтa Мoбилнocт - кoнтрaбaндaтa и шпиoнaжa c ТИР-oвeтe, пoлзвaни и oт руcкитe CВР и ГРУ! Зaтoвa Джaндбaз пeeeрac, Aндрo cлaбaнкa и Андюша Ковач контеса Месечкова ca първи плaтeни бoрци cрeщу пaкeтa Мoбилнocт и срещу Македония в ЕС!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 комшията

    10 1 Отговор
    Нахалните и арогантни макета никога няма да видят ЕС, както и другите подобни на тях от региона. Всичко е политика, ама матриала не става.
  • 59 Пенсионерка

    2 12 Отговор
    ЕС да си ги приеме, въпреки Българското Вето. Как нашия парламент приема закони въпреки Президентското вето. Нека Македата да облагородят Европа като арабите. Блазе им на Германив, Франция и Нидерландия!!!!????

    Коментиран от #73

  • 60 Петър

    14 1 Отговор

    До коментар #55 от "Винкело":

    Лелееее, не може да бъде, гледам и не вярвам на ушите си. На тия в македонско тотално са им изтрили родовата памет и после наново им записали демагогията на Македонизма.
  • 61 Тая държава се управлява

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    От бюрм-аджии, просръбски комунисти, от кога приемат в ЕС диваци
  • 62 Никой нищо не налага,

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Скандинавец":

    По добре цигани, отколкото идиот, какъвто си ти
  • 63 Те не искат да влязат в ЕС,

    11 1 Отговор
    Ако са искали щяха да направят нужното, явно не искат, имат договорки с русия и сърбия
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Историк

    9 1 Отговор
    Ако обърнете внимание на текста от линка ми ще видите тезата на Цвиич, който конутира думата българин, като прост потиснат човек.Т.е онзи Джаич и Преподавател и Скандинавец всъщност възприема точно думите на този сърбин-конструктор на македонизма...
  • 66 Македонец

    4 20 Отговор
    Този "професор" е избягал от стадото. Нито България ще накара македонците да станат българи, нито Македония ще накара българите да станат македонци. Бъдете добри, и покажете уважение в коментарите.

    Коментиран от #72

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кажи му

    8 0 Отговор
    Кажи му македонец и не го обиждай. Да им върнем всички македонски жени боклуци, от които сме ги отървали.
  • 69 Сандански

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ Скопие":

    интелектуалец
  • 70 Сандански

    4 2 Отговор
    Какво ще превземат като няма и 2 милиона над 600 хиляди шиптари и повече от 120 хиляди със българско гражданство
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 БЛГ

    8 0 Отговор
    До Copi
    Copi, всичко, което съм чела - събрано на едно място! Направи нещо повече! Изпрати го в подходяща форма на нашите управници, да им е по ясно!!!
  • 76 художника

    11 1 Отговор
    Какво направи България за Македония? Дадохме им танкове и оръжие. Признахме ги първи, като държава. Дадохме им паспорти. Направихме път до границата. Покрай Пиринско, всички обикновени макета са ни, като братя. .....Какво направи Македония? - НИЩО! Не спазват договора за добросъседство, крадат история и азбука, обиждат ни като народ, Нямаме нормален граничен пункт с тях, камо ли ЖП транспорт, идват да учат при нас, а после ни псуват. Е как да ви приемем в Европа бе "братя"? Не се ли срамувате от себе си???
  • 77 Вич

    3 0 Отговор
    0 внимание от наша страна, както направиха гърците. Да дойдат и да се молят. Цял живот ще ни правят мизерии. Просто са такова племе.

    Коментиран от #78

  • 78 да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Вич":

    Ти на тоя сбирщайн племе ли му викаш?
  • 79 МАФИЯ

    0 0 Отговор
    КАКЪВ Е ТОЯ СТРАХ ОТ ЕДНА ТОЛКОВА МАЛКА ДЪРЖАВА.ДОТУК ЛИ Я ДОКАРАХМЕ.ЩЕ ГИ ПОСТАВИМ НА МЯСТОТО ИМ
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 незнайко

    1 0 Отговор
    Чудя се вече, как може преди падането ни под турско робство да сме били толкова силна държава и изведнъж РОБСТВО ??? Сега не е по различно !!! Кой откъдето свари си прави ГЪРГАРА С БЪЛГАРИЯ а нашите управници мълчат. Защо не беше така преди 1990 година ??? Защото имахме кой да ни пази без да ни взема ИДЕНТИЧНОСТТА !!! Сега сме разграден двор най напред за САЩ и после който се уреди !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове