Last news in Fakti

23 Ноември, 2020 13:19 2 108 42

Проф. Румен Гечев: БСП предлага бюджет с европейска философия

  • румен гечев-
  • бсп-
  • бюджет

 Само в България бедни и богати плащат един и същ данък

Проф. Румен Гечев: БСП предлага бюджет с европейска философия - 1
Снимка: БСП

„Няма как БСП да гласува за бюджет, който води българската икономика към дъното“. Това заяви пред БНР народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ проф. Румен Гечев.

Професорът посочи, че огромна част от българите и фирмите са незащитени.
„Българските граждани започнаха да умират по стълбищата на тотално сбърканата здравна система, за която управляващите не си мръднаха пръста. И поради тази причина БСП изпълни своето задължение на единствена и реална опозиция – предложихме алтернативен бюджет с нова европейска философия, отчитаща особеностите на страната ни. С нашият алтернативен бюджет гарантираме по-високи бюджетни приходи от 1.8млрд. лв. и с 500млн. лв. по-малък бюджетен дефицит“, коментира социалистът.

По отношение на предложенията на БСП за социалната сфера проф. Гечев уточни: „Данъкът трябва да стане прогресивен, какъвто е във всички европейски страни. Няма как само в България бедни и богати да плащат един и същ процент данъци. Още повече, че България е на първо място по поляризация на бедни и богати в Европейския съюз. Тази поляризация се задълбочава още повече в последните месеци и десетки хиляди семейства не могат да посрещнат нуждите си за храна и лекарства. Хората с доходи до 3900лв. ще продължат да плащат 10% данък – това са над 2 милиона и 100 хиляди работещи българи“.

Гечев изтъкна, че в нито една страна по света не е било доказано, че ниският данък изсветлява икономиката: „Нима швейцарци, немци, американци, испанци, португалци поляци и чехи работят в тъмна икономика?“, попита реторично професорът.

Депутатът от левицата се позова на статистиката за ситуацията у нас: „България е на последно място в Европейския съюз на глава от населението. По данни на БНБ до миналия месец България има спад от 64% на чуждите инвестиции в страната ни. Това е антирекорд за Европейския съюз. Чуждите и български инвестиции и капитал панически се изнасят от България. Ние сме по-зле от Сърбия, която не е член на ЕС“ и отново повтори, че е доказано, че страните с прогресивен данък имат най-много чужди инвестиции.

„ГЕРБ наследиха дълг от 13.5 млрд. лв., а до 2023г. Българите е дължим над 40 млрд. лв. дълг. Така заробват следващите поколения“, обясни Румен Гечев пред слушателите на БНР.

Социалистът коментира, че БСП е против наливането на повече пари без реформи и че здравната система не е европейска и трябва да се реформира. „Предлагаме друг европейски подход за пенсиите - преизчисляване към 2016 година, за да се гарантира увеличението на пенсиите спрямо БВП, не само спрямо инфлацията“.

Мерките, предлагани от БСП за решаване на най-големия проблем в България след бедността - демографската криза, бяха припомнени от социалиста: „От БСП предлагаме еднократната помощ на майки студентки да се увеличи от 2800 на 6500лв. Предлагаме еднократна помощ за раждане на дете за всяко българско работещо семейство, което е внасяло последните 24 месеца социални осигуровки 6500лв. за всяко второ и трето дете.

Настояваме майчинските да се увеличат от 380 на 650лв. за втората година. Предлагаме безплатни лекарства за над 1млн. деца до 14 годишна възраст, както и безплатни учебници от 1ви до 12ти клас. Детските градини трябва да са безплатни“.

Народният представител изтъкна, че благодарение на прогресивното данъчно облагане в алтернативния бюджет на БСП са предвидени 825 млн. лева за общините и близо 400 млн. лева за българския малък и среден бизнес. Той допълни, че алтернативният бюджет на левицата е обвързан с българската икономика и са осигурени необходимите средства.

„ГЕРБ и управляващото мнозинство не се изказват по бюджета. Пазят пълно мълчание. Почти единствено се изказват народните представители от БСП. В бюджетната комисия на парламента управляващите поставиха световен рекорд – за 2 часа и половина минаха бюджетите на цялата държава за над 50 млрд. лева. ГЕРБ не ги интересува, че бедните стават по-бедни и че демографската криза се задълбочава. Те имитират и подкрепа за бизнеса“, посочи още в коментара си проф. Румен Гечев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 6 Отговор
    Другарю Гечев, европейците могат да печатат пари, а вие можете да разписвате заеми. Така че в бюджетът ви няма нищо европейско.

    Коментиран от #39

  • 2 Софиянец

    23 10 Отговор
    Този смешник е най голямата издънка и продължава да си говори за исономика. При него лева стана 7000 към 1
  • 3 choki

    8 2 Отговор
    Путин вдигна данък богатство!
  • 4 Свищов на Дунава

    8 20 Отговор
    Ще гласувам за проф. Румен Гечев.
  • 5 антибсп

    19 6 Отговор
    А по какво е професор другаря ?

    Коментиран от #8, #17

  • 6 Гумене

    22 5 Отговор
    един от проблемите на бг политикат е че все едни и същи издънили се политици се въртите в нея.
    Разбери, че дори и утре да ти дадат Нобелова награда по икономика (не че значи нещо, де) за хората ще си останеш един провалил се икономист, донкъде провалил се поради тежките обстоятелства, донякъде щото по твое време започна разпарчетосването.
    Така че си вземете парите които сте ограбили досега и вървете на майна си райна. Жан Виденов поне това направи и впоследствие се оказва май че е бил най-некорумпирания от цялата ви пасмина.

    Коментиран от #35

  • 7 Ак Неделчев

    21 5 Отговор
    Да си спомним състоянието на държавата,когато Р Гечев беше фактор в българската политика.
  • 8 По нещо

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "антибсп":

    от което не разбира.
  • 9 Р. Овч.

    13 3 Отговор
    Не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни?!?!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 999999

    15 4 Отговор
    Комунизма си отиде но комунистите останаха да ни радват и тъй се получава когато не търсиш сметка на на някого когато трябва.

    Коментиран от #13

  • 12 Край

    12 1 Отговор
    Като земат да ме агитират нещо че е европейско лошо ми става.
    Същите ме агитираха колко е хубаво нещо да е съветско.
    До Пирогов има частен здравен център казве се ... "Европейско здраве"
    Като че ли здравето на бай Груди от Чапръчене е по различно от здревето на фрау Гретхен от ...нам си къде.
  • 13 Пагане

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "999999":

    Комунизмът не си е отишъл, деби, щото никога не е идвал. Комунизмът предстои - той социалният свят. Не държава, а свят, деби. И ще дойде тогава когато, всички със забавено развитие схванат, че бедите им идват от богаташите или когато ги избият в поредната световна война.

    Коментиран от #16

  • 14 Хаджиментов

    13 5 Отговор
    А колко банки е предвидено да фалират в бюджета на БСП?
    Питам за един приятел.

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Червената шайка-терористи

    15 4 Отговор
    БСП е партията на милиардерите-капиталисти, "заграбили алчно на човека труда". Затова половин България емигрира.
  • 16 Хаджиментов

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пагане":

    А бе при онзи строй, където нямаше богати, защо не се получи комунизЪма?!?!
    Май проблемите не са само в богатите.
    И какво лошо има един Стоичков и един Бербатов да са богати? Един Григор Димитров да е богат?
    Един учен измислил ваксина, лекарство, нов метод за лечение или направил откритие да е богат?
    Май някой друг е деби.

    Коментиран от #26

  • 17 Бай Стою касапина

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "антибсп":

    По фалиране на банки.
  • 18 Червената шайка-терористи.

    13 3 Отговор
    Заради 50 години "комунизъм", сме 200 години назад.
  • 19 мангър

    11 3 Отговор
    Знам те аз тебе,300лв. пенсия не е като 3 долара!
  • 20 Отговорът е лесен

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хаджиментов":

    Питай американците, може и Сорос - те най-добре знаят в кои американски банки отидоха парите на България и спестяванията на българите.
  • 21 Абе,олиго

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хаджиментов":

    Как ще фалира частна,и то външна банка,през бюджет? Ти в час ли си изобщо? През 90- те съзнателно и целенасочено фалираха,защото бяха българска измишлъотина.Първа частна,Биохим,Славянски,кристални и прочие кухи структури.С единствена цел- раздаване на кредити( огромни) на определени хора.Зеленото също съзнателно литна в космоса.За да го изкупят,и след " падането" и масови фалити,да изплащат борча си в девалвирани левчета.Сега са филиали на мощни чужди банки.Набълбукали са трезорите с милиарди от депозити.Чудят се как да ги врътнат.Щели да фалират? Невежа! Ще фалират,ако Големите решат!

    Коментиран от #36, #42

  • 22 За мен,е валиден

    4 4 Отговор
    Принципа: не е сажен цвета на котката.Важно е да лови мишките!" Не ми пука,леви или десни предлага разумни решения.Тук е абсолютно прав.Няма държава в Европа, която да има висок стандарт( заплащане пенсии,здравеопазване) без сериозни приходи във фиска.За онзи- с 100 бона месечен доход,муха го ухапала с 10 бона данък.Но за масата от милиони с доход около 700-800 лева, разликата от минус 70-80 лв е чувстителна.Скандинавците по глупави ли са от нас? Там имат фиксирана данъчна скала.Няма мърдане.При големите доходи достига до 42%.Тук г,вед,ото се е втренчило в пъпа си.Ако получава 1200,да плати 120. Да плати 10-15отгоре,го боли душата.Но иска болници,висока пенсия,набор от безплстни лекарства.Не става,без да пълниш гърнето.

    Коментиран от #23, #25

  • 23 По принцип

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "За мен,е валиден":

    си прав, но има едно голямо НО:
    Докато не се установи що-годе правова държава с независими институции това с увеличените данъци не трябва да става.
    Ми те сега на плоския данък колко крадат, може ли да си представиш какво ще е с прогресивния?
  • 24 Гепев

    9 3 Отговор
    Кажи мними професоре как за две години направихте1$ от 54пв през 1994гд до 1$=3000в края на 1996 гд, как преди да бъдете изгонени направихте пенсията 2$,та за тези мушингии те направиха професор

    Коментиран от #27, #29

  • 25 Имай предвид

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "За мен,е валиден":

    че ако секнат кражбите и далаверите автоматично за всеки ще има повече пари, под една или друга форма.
    При тая система обаче ако ще държавата по десет милиарда да прави на седмица от данъци ти какво мислиш че ще видиш от тях?
    Нищо няма да видиш.
    Щи видят Тиквата и Шишо.
  • 26 Пагане

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хаджиментов":

    Нищо не си разбрал, х. Ментов. От глупост е. Хайде, х. Ментов, стани богат ако никой не произведе благата, дето имаш за даденост - като се започне от хляба, храните, дрехите и т. н. та до телевизора дето ти промива мозъка ако ти пуснат тока. И дали, х. Ментов, богаташите банкери, финансови спекуланти, политици, и пр. от туризма, спорта и шоу клоуните няма да изпускат от глад и студ като останат без всичко това? Не се грижи за соца, х. Ментов, предаде го един белязан, пркълнат от народа си, но не е завинаги-социализмът ще се върне - неизбежно е, защото хората ще си поискат обратно правата и социалната държава.

    Коментиран от #41

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Истината

    10 2 Отговор
    Гечев,не се изхвърляй,като малко жабче по асфалта.Познаваме те като министър още от беровото правителство.Спомняш ли си тоя израз на Беров:Моля братя ни купувайте!Магазини празни,хората нямат пари.Хипер инфлация.

    Коментиран от #40

  • 29 Някой

    1 7 Отговор

    До коментар #24 от "Гепев":

    Не лъжи бре.....! Съвсем си омазал дати и събития. 1994 г. управлява СДС. Хиперинфлацията е през 1997 г. - при кабинетите на Софиянски - КОСТОВ (за справка БНБ). Лъжата ти за пенсиите е мазна и тлъста.

    Коментиран от #37

  • 30 беге демокрация

    5 2 Отговор
    философията е 3000 към 1, тоест 3000 лева за един долар
  • 31 Бай Пешо

    9 1 Отговор
    Да говориш за европейска философия на бюджет, когато си бил министър на икономиката във фалиралото държавата правителство на Жан Виденов, е меко казано несериозно др.професор Гечев!
  • 32 Червени

    10 1 Отговор
    празни кратуни,ако не бяхте жалки щяхте да сте много смешни!!! БК/С/П да говори само,за това от което разбира: кражби,атентати,приватизации,фалити, а не "БСП пак лакомия за кокала" не се наядохте ей!!!
  • 33 ГЕЧЕВ...ПРОФЕСОРА МАЗОХИСТ

    8 1 Отговор
    БЮДЖЕТ С ЕВРОПЕЙСКА ФИЛОСОФИЯ И КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТТЕНЪК....
  • 34 НИКОГА ВЛАСТ ЗА КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП

    12 1 Отговор
    ЗАТОВА НЯМА ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА, ЩОТО ВИ ЯДОХМЕ ПОПАРАТА ПРИ ЛУКАНОВ И ВИДЕНОВ....ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА И ПЕНСИЯ......5 ДОЛАРА
  • 35 Ангел

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гумене":

    Браво
  • 36 Смешен си

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Абе,олиго":

    КТБ как фалира бе умник? ПИБ я спаси държавата с 1 млрд. Никой не ти казва, че ще фалират през бюджета, не си измисляй опорки.....
  • 37 Явно не си добре

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Някой":

    97ма Софиянски дойде след Бсп..... То толкова да не помните, нямам думи просто. Явно само помниш къде живееш.
  • 38 Нагли сте

    2 1 Отговор
    До# някой коментар 29
    Не зная кой лъже. На 18-12-1994гд избрахте пак тези мишки като ги избрахте 1$беше 54лв тяхната кражба продължи до 4-02-1997гд.На тази дата Кольо Добрев върна мандата при 3000 за1$ провери преди да говориш глупости. През март 1997гд 1$вече бе 1500лв
  • 39 Николай

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Др. Гечев първо фалира държавата, след това заедно с Курнела фалираха собствената си партия. Сега великия икономист отново ръси мозък.
  • 40 Бай Стою касапина

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Истината":

    Грешиш. За бога братя не купувайте е фраза на Димитър Попов. Гечев беше министър при Виденов. И съсипа една камара банки. Много добре се справи с тая задача другаря Гечев. И после отиде в щатите а не в Русия. Що така? А?
  • 41 Хаджиментов

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Пагане":

    Егати строя и егати държавата, щом може един единствен човек да ги срине!
    Освен това, не ми отговори за социализЪма. Ако не си разбрал, един от главните недостатъци тогава беше уравниловката. С други думи работещия усърдно взимаше точно толкова, колкото мързеливия и некадърния. Нали трябваше да има равенство и да не се дава някой да забогатее, Пък било то и със собствения му труд и способности. Та за уравниловката - хората си казаха, че не са по-глупави от тарикатите за да бъхтят, а онези да си гледат кефа и да взимат едни и същи пари. И икономиката изгуби пара. Без стимули (пари, а не грамоти, значки, медали и табла 'Наша гордост") икономиката губи пара и затъва. Това беше една от главните причини за краха на тоталитаризма, а не някой си.
  • 42 Хаджиментов

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Абе,олиго":

    Споко, бе Оли. Да не получиш някой удар.
    Банките тогава може да са били измислени, но парите на българския народ в тях бяха истински. И те изчезнаха. Както изчезнаха и спестяваният им когато умишлено ни хвърлиха в хиперинфлацията за да могат кредитните милионери да си узаконят парите. Това си беше класическо изпиране с помощта на държавата. Как ти се струва да получиш 3 милиона лева за 1000 долара?!?! Така получилите милиони и изкупили с тях предприятия и огромни активи след това ги платиха с по няколко хиляди лева.
    Нека топ "икономиста" обясни всичко това. Но на него май не му се говори на такива теми...
    Как ти се струва да можеш да
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове