1 Декември, 2020 15:29 2 665 10

КЕВР утвърди новата цена на природния газ

  • кевр-
  • природен газ-
  • газ-
  • булгаргаз

През декември един мегаватчас синьо гориво ще струва 27,70 лева без такси и налози

КЕВР утвърди новата цена на природния газ - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец декември 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от пресцентъра на КЕВР. Окончателното ценово решение на Комисията е прието в съответствие с променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт".

В приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 1 декември 2020 г. от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за месец ноември 2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период.

С решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ от 1 декември 2020 г. е в размер на 27,70 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец ноември 2020 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 28.21 лв./MWh. Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

В утвърдената цена на природния газ от 27.70 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Въз основа на предоставените данни и документи към заявлението и след проверка на направените изчисления, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се прилага от първо число на месеца, съгласно чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При утвърждаването на цената на синьото гориво КЕВР отчита заявените прогнозни количества от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт" и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества. При определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ са отчетени общото количество природен газ за месец декември 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ от 1.12.2020 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 2 Отговор
    Големи хвалби бяха пролетта за намаление и накрая пак същата цена.Стадото не мисли и обича да го лъжат.

    Коментиран от #5

  • 2 Обикновен овчар

    18 2 Отговор
    Като ви вземат и джобните стотинки и станате клошари ще разберете за какво се е борил и умрял Че Гевара,за какво се борят Джулиан Аснж,Едуард Сноудън,и много други роби които не искат вече човечеството да се дупи на шепа измамници!
  • 3 РАДИО ЕЛТО

    8 2 Отговор
    предизборни лъжи
  • 4 Малкоданска

    12 1 Отговор
    Доенето продължава с много празни приказки и увъртвания.
  • 5 Проблема

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    с цената идва от авансовите заявки за говежди втечнен газ.
  • 6 Софянец

    11 1 Отговор
    Бойко къде си Тикво нали се биеше в гърдите че си постигнал голямо намаление , сега кво ценота е същата и няма и процент на долу.Да ви е честито пореднота заблуда на Баце.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 д швейка

    5 0 Отговор
    Гледам си фактурата-вместо куб. метър плащам киловат.Къде е този договор че купуват ел енергия Булгаргаз от Русия.Утре КЕВР да обърне и салама на калории за да го продава ОСЕМ пъти по скъпо-мошенници
  • 9 Шарлотта

    1 1 Отговор
    Скоро ще горим турска газ от Азербайджан на двойно по-низки цени. Споко.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове