Last news in Fakti

3 Декември, 2020 17:23 3 244 42

Слатински: COVID-19 убива по 1000 българи седмично

  • коронавирус-
  • мерки

Липсват лекарства, апаратурата е стара, а лекарите са на ръба на силите си

Слатински: COVID-19 убива по 1000 българи седмично - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Николай Слатински във "Фейсбук"

Няма сила, която да накара властта да си отвори очите за реалното положение на нещата.
Трите единствено достоверни критерии, които ни показват реалното състояние на нещата говорят, че бедата е все още тук и дори става още по-голяма, макар че броят на направените PCR тестове пада, а оттук падат и бодро рапортуваните числа за новите официално заразени с вируса.

Първо, това е много високият процент на позитивните тестове спрямо всички тестове – той се движи около 40%.

Второ, това е броят на починалите от (с) вируса – те продължават да нарастват с по над 150 души на денонощие, което означава 1000 души на седмица.
Трето, това е броят на заразените медицински работници – те продължават да нарастват с по над 180 души на денонощие, което означава 1250 души на седмица.

Аз не споделям изводите на иначе много обективно и точно досега описващите ситуацията математици.
Разбирам, че и те желаят да кажат най-сетне нещо оптимистично, но няма как сбор от неверни данни да води до верни твърдения. Единственото, което може да се случи е тенденцията за намаляване на официално установяваните нови заразени да тласне властта към прибързани отслабвания на мерките, равносилно на истински бич на пандемията в началото на следващата година.

Ето и три факта от последното денонощие.
Първо, мой познат има нужда поради развитието на болестта от вируса да влезе в болница. Казали са му – недей, едно, че там няма с какво да ти помогнат; второ, ще ти отговорят, че нямат легла.

Болниците в страната са достигнали максимума си за реално обезпечени с медицински персонал места (общо за страната те са едва 7000) и е масова практика да се пазят по няколко места за специални случаи – близки, роднини и приятели; влиятелни или известни хора (забелязвате ли, че разни футболни босове нямат проблем да бъдат приети в елитни болници).

Второ, друг мой познат се нуждае от лекарство поради развитие на болестта от вируса. Казали му, че не само в болницата, в целия град няма. Обадил се на приятели в няколко града – няма! Няма! Нищо, че премиер и министър постоянно обясняват, че недостиг на лекарства няма. Има и то остър недостиг. Има! Има животозастрашаващ недостиг.

Трето, трети мой познат е много зле в интензивното отделение. Роднините му в паника. Молят да им помогна с контакти в тази болница, готови са да платят каквото и колкото трябва. Със съответния отговорен лекар сме в добри отношения. Той ми казва първо – да дадат парите на Дядо Господ, защото всичко в неговите ръце, ние правим максималното – с тези все още здрави лекари, с тези оскъдни лекарства, с тази износена апаратура, с тези 1-2 лелки, които за никакви пари сменят подлоги.

Нима нищо не може да се направи? – питам. Може. Това е да намерят връзки и да преместят болния в по-елитна болница. Да го лекуват не като простосмъртен, защото той е просто смъртен, а като ВИП.

За ВИП-овете винаги има най-добрите лекари, има най-съвременната апаратура, има най-съвременните лекарства, има най-модерните условия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 4 Отговор
    Интересно ,защо само на жълтите павета никой не умира?Явно са лековити.Елате всички там.
  • 2 муфтаджийски

    37 13 Отговор
    ГРОБ убива по 1000 българи седмично...Слатински, и ти ли се включи в промиването на мозъци"?!?

    Коментиран от #21

  • 3 чекмеджето

    39 2 Отговор
    минахме шведско по трупове на милион , която гроб ни я даваха за лош пример :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • 4 Софиянец

    16 21 Отговор
    Януари март пълен локдаун вече е късно за друго

    Коментиран от #6, #24

  • 5 БОЙКО БОРИСОВ

    17 6 Отговор
    ТУЛУПИ ЩЕ КРАДА ИЗБОРИТЕ
  • 6 Абе

    23 7 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Ало “софиянеца “ - търся звучната “българска”
    дума локдаун в речника , ма не я намирам ?
    И що от Януари до Март ?
    Направо от утре до Март 2094 година ?
    Тогава няма да има по 1000 “умрели” , всички ще бъдат умрели ...
    Да попитам , ти като “експерт” , а за шизофрения някакви препоръки имаш ли ?

    Коментиран от #10

  • 7 Герб убиват българите

    21 1 Отговор
    Така.... А защо в стъкмистиките пишат и броя на излекуваните? Как ги лекуват - задача с хиляди неизвестни при условие, че връщат хората и ги оставят да умират, нямат лекари, сестри, апаратура и лекарства????
  • 8 убеж

    23 5 Отговор
    Спокойно, ваксината идва. Който иска да е безсмъртен да си слага. Ние,останалите, ще живеем колкото е рекъл Господ.
  • 9 БАЙ ТОШО ЩЕ ВИ КЪЛНЕ ОТ ОТВЪДНОТО

    15 3 Отговор
    И колко аутопсии направихте?!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Еблю

    15 2 Отговор
    Мдаа.. интересен коментар. Главната тиква на държавата сега ще излезе и ще каже че това не е истина
  • 12 Демократ

    16 2 Отговор
    Гербаджиите си мислят че са безсмъртни, дали ще бъдат разубедени, като започнат да бъдат ваксинирани масово с оловни ваксини.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Цигаристан

    11 11 Отговор
    ЗА МАНГЪРКАТА ВАЖНОТО БЕШЕ ДА СЕ САМОИЗТЪКНЕ И ДА ИМ ГО НАБУТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ В УШИТЕ . . . ЗА ХОРАТА ВЪОБЩЕ НЕ ГО Е ГРИЖА . . . ИМА И ХИЛЯДИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ, НЯАШЕ КАК . . .
  • 15 Ердо

    5 0 Отговор
    Да заповядат българските граждани в нашите космически кораби,лечението е безплатно,най модерна апаратура и лекарства,ей гиди ей,диктатор а? Ей гиди
  • 16 Софиянец

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Баща ти":

    Нека изкарат ип-тата да видим кой е в Люлин, на Белуга и руски матрьошки съм че нещо цената им падна покрай рублата и ми излизат две за лев
  • 17 Матей

    9 3 Отговор
    починали от К-19--000,НаЛИ САМИ казват с ковид а не от ковид.Това е едно съпътстващо заболяване,което може да утежни положението само на хора с тежки диагнози,хронични заболявания и напреднала възраст.А тестовете са под всякаква критика,несигурни и подвеждащи до ента степен.Не се правят аутопсии по заповед от СЗО ,за да не се хване лъжата.Изобщо ,тия които са го измислили,не са оставили нищо на случайността,добре са го обмислили и провеждат по план.
  • 18 Дълбоко виждащ

    4 4 Отговор
    Не ви ли омръзна да кажете???по бТВ Корнелия,кога доброволка,кога цъфна в сайта ви,кога двадесет минути в бТВ!сега сериозно,аз и съпругата ми срещнахме нещото!тъща ми и синът ми имат клетъчен имунитет!очевадно е за мен,дали е така време покаже!Не ползвам бг лекари само плащаме Зоо!това е биооръжие Пар екселанс,но в сравнение с божието творение човек е ху..новина!аз си назначих сам лечение а съпругата ми взе няколко парацетамол а!основните симптоми за пет дена отминаха!по тежко е с липсата на мирис и ми прави впечатление,че никой от големците не говори за загуба на обоняние,а ви плащат със смърт

    Коментиран от #22

  • 19 Просто

    13 3 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема.Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Антигенните не се отчитат никъде и се крия, а те са много по-достъпни вече и масово се предпочитат. Като не могат да се приравнят може да са обявяват толкова положителни ПСР и толкова антигени, но това не се прави. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. За 46 седмица увеличението е повече от 80% това са около 1750 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. За 47 седмица увеличеното e 110% това са 2234 повече починали спрямо тези през предходните 5 години. Тоест умират двойно повече хора.
    Честит законен геноцид на всички.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гневна Катерица

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "муфтаджийски":

    Тоя тъпанар не разбра ли,че " короната" НЕ УБИВА"?? Убиват инфарктите,инсултите, ракът, сърдечната, бъбречната,чернодробната и т.н. недостатъчност!!!
  • 22 Дълбоко виждащ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Дълбоко виждащ":

    Вирус ченге вече .....ви открих....дано сте....здрави!много сте отворени.....нещото ще ви дойде на гости!
  • 23 Гневна Катерица

    5 8 Отговор
    Тоя тъпанар не разбра ли,че " короната" НЕ УБИВА"?? Убиват инфарктите,инсултите, ракът, сърдечната, бъбречната,чернодробната и т.н. недостатъчност!!!
  • 24 Затваряне

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Да се затвори всичко значи изобщо да не можеш да излезеш.
    Ако тава се приложи наистина с пълна строгост след 4 седмици вируса ще изчезне. За 28 дни дори и без храна се преживява, но 9,12 или 24 месеца в тотална икономическа рецесия жертвите ще са много повече. Колкото по- строги са ограничения толкова по-кратко време трябва да се налагат. А колкото са по-либерални толкова по-продължителни и не ефективни ще са, просто се получава една безкрайна агония за всички. Справка развитието на ситуацията от пролетта до сега тук в Китай и в останалите страни по света.
    Не може да се субсидира не работеща икономика. А при епидемична обстановка няма как да има нормално работеща икономика. Китайската икономика вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. Фактите показват че избора здравна или икономическа криза не съществува двете настъпва едновременно и се само разрастват. Единственото решение е решаване на здравната криза с цената на пълно замразяване на всякаква икономическа дейност от всички за кратко и после рестартиране с затворени граници за международно пътуване за да се ограничат и загубите в икономиката.

    Коментиран от #28

  • 25 Фак U

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Просто":

    Явно си от зомбитата които са психясали на тема ковид ! Картинката е друга , а не такава както ти я описваш ! Да умират много повече хора , но не заради ковид , а заради отсъствието на медицинска помощ на болните с тежки хронични заболявания и тумори !Свидетели сме на престъпление срещу цялото човечество , което може да се сравни със световните войни !И за всичко е виновна онази презряна нация която изчислява всичко в пари !

    Коментиран от #26

  • 26 Критично мислещ

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Фак U":

    Някои хора си мислят, че когато се правят на щрауси и си заравят главата в пясъка проблема ще изчезне. Това да отричаш всичко само защото така ти се иска е много елементарна и изключително вредна психологическа защитна реакция. Човек трябва да е много наивен, изобщо да не иска или да не може да мисли самостоятелно за да повярва, че пандемията е измислица.
    Това някой да се мъчи да манипулира целия свят да създава и подържа изкуствена истерия чрез измислен вирус, който реално не съществува дори и да допуснем за момент, че е възможно което е съмнително със сигурност е напълно икономически неизгодно. На всеки който иска да създаде такъв грандиозен световен заговор много по-изгодно ще му излезе да наеме много по-ограничен брой специалисти които да създадат ГМО вирус и да го пусне да се разпространява сред хората. Да не забравяме, че ГМО царевицата, доматите, овцете и т.н са няколко милиона или милиарда пъти по-сложни организми от един вирус. Технологията я има от поне десетки години със сигурност и вече е доста достъпна.
    Здравата логика показва, че ако има конспирация в пандемията тя със сигурност не би била в това, че вирус няма просто защото е по-лесно и евтино да създадеш вируса.
    Вирус има със сигурност дали естествен или изкуствено създаден е друга тема, но не малко хора се правят на щрауси и без да могат да се аргументират смислено заявяват няма такова нещо.Точно заради тях пандемията се разраства.
  • 27 МУНЧО

    2 4 Отговор
    СЛАТИНСКИ И НИНОВА ЩЕ СЕ СПРАВЯТ С КОВИДА–САМО ДА ДОДАТ НА ВЛАСТ.ВЕРАЙТЕ ИМ !
  • 28 Софиянец

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Затваряне":

    Поздравления и аз това казвам но на никой нему увира главата. За съжаление ще се наложи а колко по късо толкова по болезнено и безсмислено!
  • 29 МУНЧО

    3 7 Отговор
    КОМУНЯГИТЕ КАТО ДОДАТ НА ВЛАСТ ЩЕ ИМА ПО 3000 УМРЕЛИ НА ДЕН АМА НЕ ОТ КОВИДА А ОТ ГЛАД.
  • 30 Васил

    4 1 Отговор
    Дружно да благодарим на Герб
  • 31 КОМЕДИЙНО ШОУ

    2 4 Отговор
    ЗА ЕДНА ГОДИНА 52 БОНА ШЕ ИЗТРЕПИ,ПОРНОВИРУСА А ОТ ИНФАРКТИ РАК И ИНСУЛТИ ЩЕ УМРЪТ ТРОЙНО ПОВЕЧЕ СЕКТАТА ПОРНОВИРУС Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНА ЗА МИСЛЕЩИТЕ И НОРМАЛНИТЕ ХОРА.
  • 32 Фак U

    6 1 Отговор
    До # 26 Критично мислещ : Къде прочете , че отричам съществуването на ковид ?! Даже напротив ! Преболедувах го ! Това е лабораторен вирус , чиято цел е не да убива ! Създателите на вируса имат много по- зловеща цел ! Да превърнат обикновеният човек в роб ! Фактите говорят сами !

    Коментиран от #34, #35

  • 33 Веси

    4 1 Отговор
    Аз съм оледувам в момента. 10ти ден.
    8 д и жестоки болки в корем и бъбреци и те пер. 38.Само течен аналгин или нурофен 400mg ми помагат. Болки в цялото тяло, умора и прилошава е само до тоалетна ако станеш. Загуба на вкус и мирис. От деветия ден болки в трахеята, спад на сатурацията до 93,отново температура и болки в тялото... Вече има съм на антибиотик. Все още съм болна, не зная кога ще се оправя напълно. Все съм карала грипове но това не е грип, това е АД и не сте подготвени за него докато не го срещнете. А започна толкова лежерно, че си помислих е й размина ми се, да ама не... Направо ми е б а всичко.
  • 34 Критично мислещ

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Фак U":

    Много близко сте до същността с това изказване
    Вируса покосява в различната степен различните хора имащи определени гени. Това определя колко различно протича вируса при различните хора. Това е и причината вируса направо да затрива цели фамилии тук в нашата страна, другите да го карат като лека настинка която отшумява за няколко дена.
    . Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите.

    Коментиран от #42

  • 35 Критично мислещ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Фак U":

    Напълно сте прав, че целта е прехващането на хората в роби, но не сте прав, че това става чрез налагането на меки срещу епидемията.Тук само се говори за права и свободи, а всъщност те само се отнемат негласно, но не с ограничения и мерки, а чрез не вземане на радикални мерки и обричане на икономическа зависимост.
    Губят се много повече свободи и права и то в дългосрочен план, но малко хора си дават сметка. Мислят си, че “защитават” свободата, а реално само обричат много по-жестоко всички без да дори да го осъзнават. В настоящото и бъдеще време свобода се отнема най-лесно чрез икономическа зависимост.А тя е гарантирана от икономическата криза породена от не вземането на адекватни мерки за елиминиране на пандемията и тегленето ма международни заеми които ще бъдат изплащан много десетилетия наред от всички.
  • 36 Анонимен,

    3 2 Отговор
    Не ковид... А химичната атака убива...
    И Бойко знае а мълчи... Уж много грижовен,,, а ваксини ще бие по време на грип... Как принудително ни тества само... Без тест, няма ваксина... А не ваксината,, днк е важно за тях. Проверка на гените..
  • 37 Фак U

    1 0 Отговор
    До коментар #33 Веси : При мен бяха критични първите 7 дена . След това , заглъхвайки продължи на приливи и отливи до 45-ят ден . Основно се лекувах с Ремантадин и Парацетамол .Нурофена го пиех в началото , но след това го замених с Парацетамол , защото Нурофена отслабвал действието на Ремантадина .Пиех и добавки с цинк , селен , витамин С и D3.Сега пия профилактично по една таблетка Ремантадин , за да избегна грипната вълна и евентуално ковид , ако все пак не съм добил траен имунитет към него.Сутрин и вечер си гребвам по половин супена лъжица меден елексир /мед с поръска от куркума , джинджифил на прах, чер пипер, едро мляна люта чушка и канела / По важно от всичко обаче е психическата нагласа за положителен изход от болестта !През деня вместо фитнес , минавам по 10-на километра пеш за укрепване на тонуса .
  • 38 Тиквата

    1 1 Отговор
    "Това са долни лъжи. Ние най добре се справяме в Европа".
  • 39 Тулупи

    3 0 Отговор
    Нашата здравна система е такава от поне 25 години. Сега ли ви светна?
  • 40 пурковия

    1 0 Отговор
    алооо Николай Слатински не ги убива ковид убиват ги много други болести за които прием няма
  • 41 Слатинска

    0 0 Отговор
    Защо смятате че СЛАТИНСКИ разбира от медицина! Този човек цял живот е работел ..... ПОЛИТИК и то не от най - популярните. Нищо не си спомням за неговата дейност. Ама така е в ТЕРИТОРИЯТА. Всеки да се изкаже по въпроси които не са му работа.
  • 42 ракетко

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Критично мислещ":

    един промил, 1 на хиляда е смъртноста за Бг 7000 и прикл.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове