Last news in Fakti

14 Декември, 2020 14:52 1 638 50

Близо 60% от българите искат строгите мерки да приключат на 21 декември

  • проучване-
  • галъп-
  • противоепидемични мерки-
  • локдаун-
  • 21 декември-
  • нагласи

Това е един от изводите от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен в периода 7-9 декември

Близо 60% от българите искат строгите мерки да приключат на 21 декември - 1

Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември и не са убедени, че строгите мерки въобще вършат работа. Затова и няма съществени мнозинства нито в подкрепа на дистанционното обучение, нито дори вече на самата здравна система. Двама от всеки петима са готови да се ваксинират – делът не е малък на фона на обичайното ниво на ваксиниране у нас.

Това са изводите от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен в периода 7-9 декември.

Сериозно мнозинство от 59,3% одобрява заявения от Бойко Борисов край на ограничителните мерки на 21 декември. 21,8% са против, а останалите не могат да преценят. Това явно е свързано и с липсата на сериозна убеденост, че на този етап на дифузно разпространение строгите мерки въобще работят. 47,8% приемат, че само маски, дистанция и хигиена биха били достатъчни. 39,2% приемат становището, че твърдите мерки реално работят. Останалите се колебаят.

Хората явно не са съвсем убедени, че дистанционното обучение трябва да продължи. 42,1% от запитаните приемат, че то е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2% се колебаят.

Всичко това се дължи на факта, че обществото не е наясно кой точно разказ за вируса е достоверен – дали строгият или либералният. 38,5%, например, смятат, че каквито и мерки да се взимат, повечето хора трябва да преминат през COVID-19 и тогава ще свърши пандемията. 31,1% обаче приемат обратното гледище, а цели 30,4% не могат да преценят.

Какво е отношението към един от възможните изходи от кризата – ваксините? 41,3% смятат да се ваксинират, когато е възможно. 46,7% не възнамеряват. Останалите се колебаят. Съотношението е сходно с онова, което беше регистрирано преди седмици. Делът от 41% не е малък на фона на обичайните няколко процента ваксиниращи се у нас. Освен това, вече не са малко и преболедувалите. Вероятно влияние оказват и хаотичните сведения и интерпретации, зловредни кампании и т.н.

Противоречивите медицински обяснения, които могат да се чуят в медиите, като цяло правят така, че 36,7% имат доверие на лекарите у нас, но 35,2% нямат. Останалите не могат да преценят. Това означава, че първоначалното пълно упование на обществото в труда на няколко професионални гилдии в кризата сега донякъде е ерозирало. Тази ерозия е закономерна с времето. А и в първите седмици на заразата имаше всъщност екстремно високи стойности – най-вече заради страха – и те и бездруго няма как да се запазят. Освен това, в отговорите си сега за лекарите хората вплитат и част от отношението си към здравната системата въобще. Това допринася за допълнителна потенциална имиджова щета.

Показателно за естествените процеси на ерозия е и отношението към дейността на властите въобще в тази криза. Както беше споменато и предишни съобщения, в началото на кризата ситуационното одобрение обхващаше мнозинството, а сега е оценката е в обратна посока и започва да прилича повече на общополитическата оценка за правителството.

Всичко споменато води до това, че българите честно признават, че едва ли ще спазват изолация в предстоящите празници. 74,4% възнамеряват да се видят с близки и приятели, а изолация ще пазят 18,2%. Има и известен дял колебаещи се.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да ни пази

    19 2 Отговор
    бог!
  • 3 Я... Я

    19 5 Отговор
    НЕ ГО ПИШЕТЕ ТОВА, ЧЕ ВЕДНАГА БИБИТКО ЩЕ СЕ ХВАНЕ ЗА ТОВА ЩЕ ГО НАПРАВИ. И ПОСЛЕ: ВИЕ И НАРОДА СТЕ ВИНОВНИ...
  • 4 Без мерките

    40 4 Отговор
    боледуваме.С мерките боледуваме и мизерстваме.Избора не е труден.
  • 5 Ахмадинеджад

    15 18 Отговор
    ТО АКО ЗАВИСЕШЕ ОТ ТЕА 60% ЩЕХМЕ ДА ЖИВЕЕМЕ ПО ДЪРВЕТАТА . . .
  • 6 ХИТЛЕР

    33 5 Отговор
    ТЕ ТЕЗИ МЕРКИ СА ЗА ДА НИ ИЗТРЕПЯТ ,НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ АКО НЯМАШ КОВИД ЩОТО НЯМА ПАРИЧКИ И МРЕМ ВСИЧКИ В ТАЯ ДЪРЖАВА САМО ОТ КОВИД 19 ,ДРУГИ БОЛЕСТИ НЯМА ЗА ГЕРБАВИТЕ ХРАНТУТНИЦИ
  • 7 Миризлив пор

    6 25 Отговор
    А бе и Гошо "обратно на острото" цяло лято псува ББ, прави глупости, блокира Орлов мост, гори маски дебна излизащите от БНТ и накрая като я закъса "мутроооо приеми жената да я лекуват у София, че във Видин не може". Сега чакам да ревне, че и той да влезе у София. Май докато не те тресне се мислиш за безсмъртен.
  • 8 Ахмадинеджад

    13 15 Отговор
    СЪЩИТЕ ТЕА 60% СВАЛИХА МЕРКИТЕ И СЕГА ОТ НАЙ-СЛАБО ЗАСЕГНАТИТЕ СМЕ НАЙ-ЗЛЕ, ТАКА ЧЕ ИМАЙТЕ 1 НА УМ

    Коментиран от #14

  • 9 Фактология

    21 3 Отговор
    По-сладко от свободата няма.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    6 0 Отговор
    Хр. Борисов , не ме трий !
    Поздрав за всички БЪЛГАРИ - напишете в тубата OTНОВО ЗАЕДНО ГЕОРГИ ЯНЕВ И ПЕТЪР РАЛЧЕВ 29.03.2018 КАЛОФЕР
  • 12 Vov

    23 6 Отговор
    40 % това са администрацията. Тях си им тече заплатката, пък и някой рушвет, евентуално. Защо няма и проучване, кой какво прави и кой , с каква дейност е, когато иска затваряне на държавата.
  • 13 Стига

    17 2 Отговор
    Боко в затвора
  • 14 Мазньо

    17 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ахмадинеджад":

    Мерките ги слага и сваля Бою,за опазване на рейтинга си,а не заради твоето здраве...

    Коментиран от #16

  • 15 Чудно

    14 5 Отговор
    Защо 60, а не 80 професор Иво Христов посочи, че дебили те са толкова. На първо място сме по смъртност, 2,5 по висока от миналата година и пак КИФЛИ и тюфлеци напират за..
  • 16 Съ студента

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Мазньо":

    На Боко ша целуваш нозете

    Коментиран от #20

  • 17 Тотално

    5 14 Отговор
    Ами за това сме на това дередже!
    Няма власт!
    Никой не контролира.
    Само си пишат тук алабалистики.
    По Коледа и Нова година трябва як контрол!
    Тогава точно недисциплинираното и разюздано население съвсем ще се завируси, а после управляващите да му мислят как ще ги лекуват!
    Затвори ги, бе Бойче-тури пак КПП-тата да се оправяме най-сетне!

    Коментиран от #19

  • 18 Centurion

    19 6 Отговор
    Искат,ама няма!!!Лично за мен мерките са излишни и безполезни,тя няма да променят ситуацията.Болестта си върви и си следва своят ход.Фазата на заболяване е преминала апогея преди 15/20 дни и нещата ще вървят към затихване,до момента в който ни напръскат отново,с някой нов " мутирал" щам!Те "знаеха" за втората вълна,"знаят" и за третата към март месец! Знаят и за след три години,сега бъркат новата манджа,с птичият и свински грип!Големи "ясновидци" какви прозорливи хора,виждат ясно в бъдещето,как човек да не повери съдбата си в техните ръце???Ако трябва да залкюча и да генерализирам,борбата трябва да се води не със следствието което се явява доставения вирус,а с хората организатори на това глобално мероориятие!!!
  • 19 КОВИД 19 ХАХАХА

    14 7 Отговор

    До коментар #17 от "Тотално":

    АМИ СТОЙ СИ У ВАС ИЗОЛИРАН ДО ЖИВОТ КОЙ ТИ ПРЕЧИ
  • 20 Мазньо

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "Съ студента":

    Тиква с нозе...Ти да не си Мичурин...Още малко и тиква с акъл ....
  • 21 Статисктик

    5 12 Отговор
    Близо 60% от българите не искат строгите мерки да приключат на 21 декември преди 2026г.
  • 22 Мишо Бирата

    2 8 Отговор
    Интервюирали са бабки над 60+
  • 23 Петьо Петров

    15 2 Отговор
    Някой вярва ли на тази социологична извадка,особено за ваксините? За мерките се видя,че и при по-строги рестрикции и при по-мек подход,резултат няма. Резултатите в цяла Европа показват реалността. Лично аз смятам,че дистанционното обучение е "Мижи да те лажем". няма ли го социалният контакт,няма как.Но това е от моята камбанария,децата ми са завършили и учат и работят в чужбина,достатъчно големи са за самостоятелни решения.Колкото до Коледните празници,хич не ми пука за мнението на останалите,колкото се съберем,все за кеф ще е.Поне за малко ще се посмеем,усмихнем и отпочинем от масовата психоза и ежеминутно облъчване.
    Бъдете здрави!
  • 24 Локдаун

    9 12 Отговор
    Цяла Европа ограничава буйстването по Коледа и Нова Година, а нашите несъгласни.
    Ма кво ги питате, бе!
    Затваряйте и никакви партита!
    Баб им все по партита е била и по купони!

    Коментиран от #29, #31

  • 25 Нали

    1 6 Отговор
    Едно е да искаш, друго е да можеш !!!
  • 26 Европей

    5 12 Отговор
    Ако се мислим за европейци трябва да се държим като такива.
    Мерките са твърде слаби и нямат особен резултат.
    Миналата седмица хиляди пловдивски дечица мажеха сополи по китайските буклуци в Джъмбо-значи яко ще се празнува!
    Затягане на мерките му е майката!
    И децата с маски, за да не си мажат сополите навсякъде.

    Коментиран от #27, #33

  • 27 ХИТЛЕР

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Европей":

    ТЪ.АК, ТИ ДЕЦА ЯВНО НЯМАШ

    Коментиран от #32

  • 28 Учуден

    11 3 Отговор
    Анкетираните да не са щабаджиите, ботоксовата примадона и близките им защото аз не познавам нито един, който да иска мерки и ваксина?
  • 29 Плъх

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "Локдаун":

    Изолирай се някаде в гората,ако искаш в някаква пещера и се спасявай.
  • 30 Макаренко

    6 10 Отговор
    Истината е, че населението у нас е много разпуснато и няма грам усет за възпитание и дисциплина.
    Ако правителството желае резултати не трябва да препоръчва, а да наложи строги мерки.
    Особено ме изкефи това, че Меркел е затворила магазините за пиратки в Германия.
    Дано и наш Боко се сети да забрани стрелбата!
    Поне веднъж да имаме тиха и свята нощ.

    Коментиран от #35, #37

  • 31 Centurion

    18 1 Отговор

    До коментар #24 от "Локдаун":

    Много тъпи парчета ,много!!!Значи 10/15 човека е опасно да се съберат,а 200/300 могат да бачкат във фабриката???Това не е опасно, нали???В Метро и в Кауфланд по 500 човека едновременно,и няма проблем за обаче кафене с 20 /30 посетители е много опасно!!!Не само ,че е смешно,това е тенденциозно отношение и дискриминация! Мисленето не се отдава на всички!!!

    Коментиран от #49

  • 32 Мазньо

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "ХИТЛЕР":

    Какви ти деца у Еврогей...
  • 33 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Европей":

    Допуснал си една грешка в ника си - вместо П трябва да е Г и всичко е ОК:)
  • 34 Кръчмар

    9 1 Отговор
    У Кръчмата три човека,у голема верига петстотин човека,като мравуняк,каде е логиката,свобода на народъ.

    Коментиран от #40

  • 35 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "Макаренко":

    Адолф Меркел си търси роб гей с мазохистки наклонности, ти си идеален кандидат!
  • 36 123

    8 3 Отговор
    Значи 20 човека в заведение, разделени по четирима през 2 метра е много опасно /ако не са в заведение ще се съберат на домашно/, но 20 тъпунгера наблъскани един в друг без маски на заседание на МС няма проблеми.
  • 37 ХИТЛЕР

    7 3 Отговор

    До коментар #30 от "Макаренко":

    МНОГО ТЕ КЕФИ БАБА МЕРКЕЛ А,КЪТ ТА КОПНИ КОВИДУ ЩЕ ИМА И ЗА ТЕБ ТИХА НОЩ СВЯТА НОЩ БЕЗ ПИРАТКИ САМО СВЕЩИ И ТИШИНА НАД ТЕБ ИДИ.Т
  • 38 Петьо Петров

    4 7 Отговор
    Затваряне му е цаката.Зазиждам се в мазето до бурето и суджука още на 24-ти сутринта. Ще пиша отново след първа пролет. Дано само жената да издържи,че от тази психоза ще вземе да викне някой комшия да и пази страх от вируса. Ама ще го преживея,важното е да се пазим,нали хипоци мои любими?:)
  • 39 БОКО ЛЪЖЕЦА

    6 8 Отговор
    ТОВА ТВЪРДЕНИЕ Е 100% ФАШЛИВО ------ КОЙТО СВАЛИ МЕРКИТЕ ПРОТИВ КОВИД ЗА КОЛЕДА ДА ПУКНЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО ДАНО !
  • 40 Друг кръчмар

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Кръчмар":

    не че като е отворено има някой...
  • 41 писна ми

    6 1 Отговор
    Целта с подобни проувания и статии , промиващи мозъците на електората е да освободим от отговорност крадливите гербаджии и да стоварим всичко пак на хората. Ами направете едно проучване дали българите желаят премахване на всички данъци и после да се съобразят с резултатите от проучването и да премехнат данъците.
    Управлението не трябва да се носи по разни течения за купуване на избиратели, а да управлява спрямо реалната обстановка на база експертни данни. Ако една държава се управлява от социологически проучвания , тогава не ни са необходими толупи които да храним само.
  • 42 Боко е пъзльо

    4 3 Отговор
    Това проучване да не е правено само сред ресторантьори и чалготеки?
    Не е важно какво мислят хората, важно е какво е състоянието на болниците и управляващите да не си измиват за пореден път ръцете с разни проучвания .
    Да направят допитване само сред медиците , ще е много по ефективно и реално.

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Митко

    3 0 Отговор
    По скоро са 110%
  • 45 гост

    2 3 Отговор
    ПО КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ИХУУУ. ПО ИВАНОВ ДЕН И БАБИНДЕН НА ГРОБИЩАТА ТИХО, ТИХО!
  • 46 Васил

    1 2 Отговор
    Кой са тези 60% хората на Аликбегов мерките трябва да останат докато дневните заразени са по малко от 50-60 случая на ден иначе ни чакат нови пикове и пак затваряне.
  • 47 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Ще става нещо ако не ни позволят да работим и след 21-ви...
  • 48 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Боко е пъзльо":

    Състоянета е плачевно по болниците поне от 20 години, да умират хора но не толкова от вируса вероятно, от март хората с други тежки заболявания не получават адекватно лечение.
  • 49 ЛЛЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Centurion":

    Е как ще затворят големите вериги, та те хем ще ревнат, хем ще спрат да плащат, много по лесно е да се затворят малките. Не търси мислене тук, а интереси
  • 50 Денис

    1 0 Отговор
    Ганьо Балкански-погледни какво правят Германия и Холандия- не се прави на много умен
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове