Last news in Fakti

18 Декември, 2020 14:15 1 919 14

Подариха на Теменужка Петкова "елха" с прах от Гълъбово

  • теменужка петкова-
  • гълъбово-
  • прах-
  • брикел

„Брикел“ е една от най-старите и замърсяващи топлоцентрали в България

Подариха на Теменужка Петкова "елха" с прах от Гълъбово - 1
Снимка: БГНЕС

Представители на „Грийнпийс“ решиха да подарят елха на енергийния министър Теменужка Петкова, „украсена“ с прах от град Гълъбово. Жителите на града редовно се оплакват, че буквално вали черна пепел, която покрива всичко в дворовете им.

„Това е елха, която е посипана символично с прах, който е ежедневие за хората в Гълъбово. Така че тази елха цели да напомни на Министерството на енергетиката и на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух не е само предколедно пожелание или подарък, а право на всички български граждани, дори в сърцето на въглищната индустрия, какъвто град е Гълъбово“, обясни целта на акцията Десислава Микова, която е координатор на кампания „Климат и енергия“ в "Грийнпийс".

Тя каза, че с тази елха искат да напомнят, че министерството от години отказва да изготви план за преход на България от въглищата.
„Такъв план може да бъде справедлив за хората, предвидим за икономиката и добросъвестен за околната среда. Става дума, че планът за справедлив преход във всеки въглищен район трябва да бъде съобразен с плана на ЕС за нулева въглеродна икономика и енергетика до 2050 г. България беше последната държава, която се присъедини към платформата за въглищни региони в преход и през цялото това време губи ценно време. Сектор "Енергетика" не се променя за ден, два или година. Хората, които са заети в този сектор, се трудят при изключително сложни условия“, коментира Микова.

Екаоктивистът обясни, че темата е свързана с Гълъбово, защото то се намира в центъра на Маришкия басейн и в близост до централата „Брикел“, която е една от най-старите и най-замърсяващи централи и много често изпуска огромни черни облаци дим и прах, и не се поддържа добре, както и че шламохранилището ѝ се намира в непосредствена близост до Гълъбово от където също има запрашаване, тъй като в сухо време не се оросява.

Микова сподели, че местните хора често се оплакват от такова запрашаване. Според нея решаването на проблема там е допълнително затруднен и заради нежеланието на ресорното министерство да говори по темата и да предприеме реални действия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тя е

    17 2 Отговор
    абсолютен гьонсурат и нищо не може да я трогне , ами най - добре да се омита ! И ревизия !
  • 2 123

    10 2 Отговор
    Трябвало е сложат прах от уранова руда.
  • 3 Az2020

    13 0 Отговор
    Брикел е собственост на Ковачки и каквито и елхи да подаряват, ще има само мълчание.
  • 4 сектант

    2 0 Отговор
    ще има да шмоли
  • 5 въпросче

    4 1 Отговор
    ЕкОАктивистКАТА обясни,че местните хора често се оплакват от такова запрашаване. ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ ЧЕРЕН СНЯГ ,Г-ЖО Петкова?
  • 6 раз

    6 1 Отговор
    Теменушка с чушка.
  • 7 Някой който е влизл в брикел

    2 0 Отговор
    Да потвьрди за кво стаа.... дума....
  • 8 Аз40

    0 1 Отговор
    Реформа трябва. Може да ви изглежда хубава кауза, но на мен ми смърди, че американците искат да я лапнат и си пращат зелените агенти.

    Коментиран от #10

  • 9 Рошко

    0 0 Отговор
    Тц, това прах от Сахара
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гълъбовец

    2 0 Отговор
    Брикел е собственост на Ковачки и никой не иска да даде една стотинка за каквато и да е модернизация!Това е централа на 60 години,която произвежда максимум 50-60 мегавата електроенергия.Но за сметка на това хвърля прах, сажди и смърди на сяра и изгорели боклуци!
  • 12 Зелен

    0 0 Отговор
    На екоактивистите дай им да лаят. Като са се хванали яко за Зелената сделка знаят ли как работи една електроенергийна система. Дали поне един знае. Писна ми от платени фантазьори.
  • 13 Неук

    0 0 Отговор
    Нека някой да ми обясни какво ще стане ако утре спрем централите на въглища. Ще има ли ток от евтиния за всички както ни се иска. Ако ще има ток в изобилие от тези модерни ВЕИта както казват зелените то затваряй, затваряй. Ама нека някой да обясни на народа, че може да стане а не само да ни убеждават колко е чисто и евтино. Някой спец да обясни. Дискотеката в Калифорния това лято май я направиха зелените производители на ток.

    Коментиран от #14

  • 14 Най-големият проблем

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Неук":

    не са работещите в ТЕЦ МИ2, а миньорите с техните придобивки като ранно пенсиониране, големи заплати и пенсии извоювани в миналото когато наистина с кирки и лопати са работили в забоите ( по Смирненски, Въглекопач). Едва ли поетът щеше да пише за крачещите екскаватори в откритите рудници. Сега е съвсем друго, но няма такава професия без образование с такива облаги, а и са много и печелят на избори, семействата им също са облагодетелствани. Не искат на чист въздух да поддържат фотоволтаици, страх ги е от новото, искат там в кюмюра.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове