Last news in Fakti

21 Декември, 2020 20:25 3 316 46

Здравите хора без придружаващи заболявания да се ваксинират срещу COVID-19

  • бан-
  • ваксинация-
  • препоръки

Препоръката идва от Българската академия на науките (БАН)

Здравите хора без придружаващи заболявания да се ваксинират срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Здравите хора без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19. Това се препоръчва в становище на БАН за предстоящата ваксинационна кампания срещу COVID-19, изпратено до медиите.

В състава на Българска академия на науките (БАН) влизат десетки от най-изтъкнатите български лекари-клиницисти, биолози, имунолози, вирусолози, генетици, математици и други разнородни специалисти, които са ангажирани с проблемите на обхваналата света пандемия, предизвикана от новия коронавирус.

Със своята изследователска работа и активно участие в различните медийни презентации, където споделят най-съвременните и обективни данни относно пандемията, те допринасят много за правилната информираност на обществото и за научно-обоснованите насоки на борбата с коронавируса. Като имаме предвид всичко това, смятаме, че е наложително да изкажем нашето мнение относно предстоящата ваксинационна кампания срещу коронавирусната инфекция, в резултат на анализа на съществуващите досега данни от световната литература и текуща практика.

Без да се спираме върху много сложните медицински и икономически въпроси свързани с нарастването на пандемията и усилията за нейното овладяване у нас и по света, бихме искали да представим информация накратко, специално по въпросите свързани с наличните ваксини, тяхното значение и начина, по който се организира у нас имунизационната програма. Вярваме, че това ще помогне за правилното разбиране на големия смисъл на имунизацията и ще допринесе за успокояване на тревожността в обществото от циркулиращата фалшива, ненаучна или противоречива информация.

При липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината. Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания. Една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 – 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията. За съжаление данните, които имаме досега, показват, че колективен имунитет по отношение на коронавируса се създава много бавно и практически ще бъде трудно да се постигне по естествен път (което е свързано и с големи етични и морални предизвикателства), затова ваксините ще помогнат много в неговото изграждане.

До момента в света се разработват над 220 ваксини против коронавируса, от които 56 са в клинични проучвания, а повече от 10 се намират в трета (най-важната) фаза на клинично проучване, която изисква, съобразно световно приетите правила, да бъдат приложени на 30 000 – 40 000 хиляди души, за да бъде обективно оценена тяхната безвредност и ефективност. Трябва добре да се знае, че в нормални условия една ваксина се разработва за 3-5 и повече години. Но ситуацията, в която се намира целия свят – една много тежка и бързо разпространяваща се инфекция, която взима стотици хиляди жертви и е колосален здравен, социален и икономически проблем, дава основание на СЗО, на всички международни и национални регулаторни органи, държавни институции, да разрешат ускорено внедряване на ваксините, при спазване на всички изисквания за добре доказана безвредност. В това отношение не се прави никакъв компромис и ваксините трябва да отговарят на добре установените високи световни стандарти, а очакваните ползи от използването им да надвишат многократно предвидимите възможни рискове. Що се касае до ефективността на ваксините и характера на имунитета, който създават и неговата продължителност, ще може да дадем задоволителен отговор не по-рано от една година от началото на приложението им, когато ще имаме достатъчно убедителни научни данни, в резултат на проследяването на стотици хиляди имунизирани. По същество това представлява т.н. четвърта или „пост-маркетингова” фаза на клиничното проучване.

Съвсем схематично ще представим основните подходи за разработване на анти-COVID-19 вирусните ваксини:

РНК-ови ваксини. На предварително подготвена (синтетична) платформа иРНК, която е натоварена с генетичен материал от корона вируса, включена в липозоми (за по-голяма стабилност и антигенност), се стимулира в човешкия организъм синтез на вирусния антиген, който впоследствие предизвиква синтез на защитни противо- вирусни антитела и клетъчен имунитет. На този най-съвременен принцип са създадени ваксините на фирмите Pfizer и BioNTech и Moderna. При тяхното проучване не е установено, че тази иРНК уврежда човешкия геном или че взаимодейства с ДНК. Освен това тя много бързо се разгражда и не циркулира в организма.

Векторни ваксини. Използване на безвреден за човека аденовирус (или други вируси), който е натоварен с генетичен материал от SARS-Cov-2 и е използван като вектор при имунизацията. По този начин са разработени ваксините на Astra Zeneka, Janssen-Cilag, руските ваксини Спутник и Vector и други.

Протеинни ваксини. Използват се белтъчни съставки от спайковете (“шиповете” на вируса), от неговата обвивка или тяло (нуклеокапсид), които са с доказана антигенна (имуностимулираща) активност (Sanofi-GSK).

Адювантни ваксини. Използване на отслабен (атенюиран) вирус SARS-Cov-2 за имунизация. Много често в комбинация с т.н. адювант (усилвател) на имунния отговор. Така са създадени някои китайски и кубински ваксини.

Всички тези ваксини се прилагат двукратно през интервал от 21 – 28 дни. От данните, представени от различните производители, в резултат на клиничното проучване, те не предизвикват сериозни странични реакции и стимулират в достатъчна степен хуморалния (антитяловия) и клетъчния имунитет.

В Европейския съюз (ЕС) до сега (18 декември 2020 г.) са представени 5 ваксини за регистриране от Европейската медицинска агенция (ЕМА): на Pfizer/BioNtech, Moderna, Astra Zeneka, Janssen-Cilag и Sanofi-GSK, готови да бъдат представени са още няколко. Окончателното решение за тяхното одобрение, както стана ясно, ще бъде взето на 21 декември 2020 г., след което ще бъде възможно тяхното приложение в ЕС. Ваксината на Pfizer/BioNtech беше одобрена преди няколко дни от Британските регулационни органи и разрешена за употреба във Великобритания. От 1-2 месеца се провежда имунизация с руската ваксина Спутник V на определени контингенти в Руската федерация, а същото се случва и в Китай, където се извършва имунизация с две различни китайски ваксини, одобрени от регулаторните органи съответно на Русия и Китай. От няколко дни се провежда имунизация с ваксината на фирмата Moderna в САЩ, одобрена от FDA.

България, съобразно общия план за действие на ЕС против COVID-19 пандемията, ще внесе до няколко дни първо ваксината на Pfizer/BioNtech и ще започне нейното прилагане след очакваното одобрение от ЕМА. Ваксината ще бъде безплатна и на доброволен принцип. За целта се започна много активна организация по решаване на важни логистични проблеми, свързани с приложението на ваксината: осигуряване на нейното правилно съхранение и транспорт, тъй като това изисква строго спазване на хладилна температура от -70 оС до -80оС; създаване на подходяща организация за имунизацията; определяне на местата за нейното извършване и лицата, които ще са натоварени с това; най-важното – определяне на контингентите, подлежащи на имунизиране и начините за тяхното информиране и привличане; провеждане на широка разяснителна кампания за голямото значение на ваксините както за всеки един индивид, така и за общественото здраве с оглед стимулиране на колективния имунитет и ограничаване разпространението на инфекцията. Във връзка с това Министерство на здравеопазването създаде подробен план за работа, осъществяването на който започна. Всичко това е предстоящо и ще се развива много динамично, с оглед много бързо променящата се ситуация с корона-вирусната пандемия у нас и по света, а ще зависи и от одобрението на другите ваксини и техния внос. Това ще постави вероятно нови изисквания в хода на имунизацията и начините на провеждането ѝ.

В заключение си позволяваме да кажем, че е препоръчително всички здрави хора, без придружаващи тежки хронични заболявания, без клинични прояви в момента и над 16 – 18 годишна възраст да се имунизират. Задължително е преди това да се консултират с личния си лекар, с който да обсъдят този въпрос, като се вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в т.н. “кратка характеристика”, или нейния “паспорт”. Това предполага бързото организиране на широка мас-медийна и институционална кампания, за да могат лекари и граждани да бъдат много добре информирани и убедени в своето решение от голям личен и обществен интерес.

Становището е подготвено от екип в състав: академик Богдан Петрунов, проф. Радостина Александрова – Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН, проф. Пенка Петрова – директор на Института по микробиология на БАН, проф. Ива Угринова – директор на Института по молекулярна биология на БАН.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    66 0 Отговор
    Хах, ей сега, веднага!

    Коментиран от #21

  • 2 Кой сте

    57 0 Отговор
    вие че да ми казвате, еий !
  • 3 Оная с косата

    53 0 Отговор
    Правилно , немаа ми се измъкват здравите
  • 4 Fhxg

    49 0 Отговор
    А за хелия дъл мой ма фанете?
  • 5 pipi

    73 0 Отговор
    Тази работа започна да придобива наистина конспиративни измерения!!!
  • 6 Rolex

    66 1 Отговор
    Ще има яки протести в цял свят, които ще пометат много правителства

    Коментиран от #20

  • 7 Пацо

    42 0 Отговор
    Реклама по телевизията няма ли да има?! Един хубав рекламен клип да направят от БАН. Мушни си тази.мушни си другата мушни си третата е така за кеф....

    Коментиран от #18

  • 8 Последния Софиянец

    45 0 Отговор
    Поздрави от Орлов мост.Оставка и ЗАТВОР за Хунтата и да върнат откраднатото!
  • 9 Предполагам

    29 1 Отговор
    Че те ще носят отговорност ако стане проблем.
  • 10 Първо да си ваксинира

    39 0 Отговор
    Щерката и внуците.
  • 11 Лелее

    35 0 Отговор
    БАН .Това някаква мафиотска организация ли е ?
    Щото напоследък не съм чул от там да е излязло нещо смислено и конструктивно ...
  • 12 Български експерт

    27 0 Отговор
    Явно тея са получили бонуси и да дойде тиквата да ми я сложи насаме.
  • 13 Кух Ганьо

    15 3 Отговор
    Аз нямам придружаващи заболявания освен, че съм мега кух. Ще ме търсят ли!?
  • 14 НххххххМ

    38 0 Отговор
    Що, здравите нещо ви бъркаме статистиката ли?...Чудите се как да разболеете всички, нали...
  • 15 Диверсант

    26 1 Отговор
    Тия пък къде се бутат между шамарите..... Един, единствен лекар да има съмнения срещу тоя геноцид ще вярвам на него. Това е учил, това работи, това е неговия живот.

    Коментиран от #17

  • 16 Срадев

    20 4 Отговор
    Супер, аз няма да се ваксинирам щото съм с придружаващо заболяване- комунист съм...
  • 17 Мангъров

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Диверсант":

    Аз съм нали!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Здравите

    30 0 Отговор
    Да се ваксинират и да станат болни
  • 20 И като ги пометат какво?

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Rolex":

    По-добри ли ще ги заменят непременно? Или ще си живеем в пълна анархия...

    Коментиран от #35

  • 21 мухахаха

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Верно ли":

    предпочитам да се разболея, да я слагат на застрашените тая ваксина да са си сейф
  • 22 Коронавирусът,

    14 1 Отговор
    като всеки друг вирус, има собствена резонансна вибрация. При Covid-19 вибрацията в затворена електромагнитна верига резонира на честота от около 5.5 Hz - 14.5 Hz. В повечето случаи се наблюдава, че при по-високите честоти вирусът не е активен. При 25.5 Hz и повече.

    За човек, който живее при високи честоти, коронавирусът не може да бъде по-опасен от острите респираторни инфекции. Причината за това е, че тялото на здрав човек вибрира на по-високи честоти. От време на време, по различни причини, тялото преминава на по-ниски вибрации и тогава човекът е по-податлив на вируси. Причините за това са отслабена имунна система, умора, емоционално или физическо изтощение, хипотермия, хронични заболявания, нервно напрежение и т.н.

    Вирусът в природата (извън тялото) не е устойчив. Средната резонансна честота на Земята сега е 27,4 Hz. Тя е разрушителна за вируса и затова той умира, след по-дълъг или по-кратък, престой извън тялото. Извън тялото, на заземени метални повърхности, където честота е по-ниска и температурата е под 10 градуса Целзий, вирусът може да се активира и след седмица. Но има публични места, където тази честота обичайно е по-ниска: болници, затвори, електропроводни линии, обществени електрически превозни средства, търговски центрове, офиси, питейни заведения и т.н. Това са местата, където вибрациите падат под 20 Hz. Там има по-големи вероятности за разболяване от коронавирус.

    Коментиран от #25

  • 23 Георги Тончев

    9 0 Отговор
    Неутрализирането на коронавирусите може да става с биорезонансни терапии, които като и други конвенционални лечения. Те се реализират като към тялото на човека се подават маломощни нисковолтови импулси с честота, по-висока от 25.5 херца, включително и в извън болнични условия. Биорезонансната честотата се генерира от маломощен преносим честотен генератор. Протичащите импулсни токове през тялото са части от милиампера, а амплитудата на напрежението е няколко волта, които са напълно безопасни за хората. Съгласно изобретението, генераторът е със светоусилено сгъваемо фотоволтаично електрозахранване. Но е предвидено електрозахранване и от публична електромрежа с галванично изолиран електропребразувател. Цялата апаратура се помества в неголям куфар-чанта. Работата с нея може да става и от неспециалисти. Биорезонансът не води до странични явления, дори и при предозиране, защото напреженията и токовете от генератора са много ниски и дори не се усещат от човека.

    Коментиран от #28

  • 24 Гост

    23 0 Отговор
    А защо няма и едно мнениена поне 1 /един/ от тези над 70 процента лекари, които отказват ваксинация... И те ли са "прости ганьовци"?
  • 25 Цветеслава Гълъбова

    6 13 Отговор

    До коментар #22 от "Коронавирусът,":

    Хайде да си лягаш моето дете...

    Коментиран от #30

  • 26 Hoho Boho

    30 0 Отговор
    "Една ваксина, която е безвредна и
    има ефективност поне 50 – 60 %..."

    Нали ефективността беше 95%?
    Като лъжете, защо не се договаряте?

    Била безвреднна - това по дефиниция Е ЛЪЖА.

    Тава наистина ли е написано от БАН или е някакъв фейк?
  • 27 Гост

    23 0 Отговор
    Очакват "ефект при 50 процента" от имунизираните!? А осталите 50, какво? Просто да ги боцкате ли? Страшно "ефективна" ваксина, няма що.... Да си я слагат на себе си и децата им!
  • 28 Запознат

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Георги Тончев":

    За да унищожи патогенните микроорганизми, ученият д-р Райф използва принципа на резонанса. Създава уред, който излъчва електромагнитни вълни с честота, която резонира с честотата на микроорганизмите, но е с много по-висок интензитет и това ги убива. По същия начин, по който можем да счупим стъклена чаша, а всичко наоколо да остане непокътнато - чрез звук с определена честота и голям интензитет.
    Бактериите, вирусите и паразитите имат своя собствена честота на трептене. Ако тя е известна, патогенът може да бъде унищожен, като се атакува с честота с по-голяма амплитуда от собствената му честотна вълна. Стените на мембраните се разрушават и патогенът бързо умира. В този смисъл всяка болест, следствие на патоген, може да се излекува, като той бъде унищожен. Предимството на Райфовото лечение е, че то не засяга нито една здрава човешка клетка, защото те функционират на честоти, които са различни от честотата на патогените.
    Откритият и използван от д-р Райф метод унищожава само вирусите и бактериите, без да засяга здравите тъкани. И без страничните ефекти на лекарствата. Честотата, която се оказва смъртоносна за всеки отделен микроорганизъм, ученият нарича "смъртоносна осцилаторна стойност". Той открива, че принципът на резонанса може да се използва за излекуването на повече от 500 заболявания.

    Коментиран от #40, #45

  • 29 Ха сега

    8 0 Отговор
    Аз си го мислех същото! Това прави ли ме "клиницист, биолог, имунолог, вирусолог, генетик, математик и други разнородни специалисти" ????🤭🤣
  • 30 Някой

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Цветеслава Гълъбова":

    е бягал от час по физика. Но няма нужда всички да разбират колко е неграмотен.

    Коментиран от #33

  • 31 Аз съм

    3 0 Отговор
    От много болните ,всяка сутрин като стана оназ работа се надигнала преди мен и и така всеки ден ,как се лекува тази болест
  • 32 Анонимен

    11 0 Отговор
    Ще пропуснем.
  • 33 Цветеслава Гълъбова

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Някой":

    Не от час по физика, от училище е бягал с години.. а като гледам и тези с плюсовете и те...

    Коментиран от #42

  • 34 Левтер

    9 0 Отговор
    И аз ще поизчакам...или може война!
  • 35 Rolex

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "И като ги пометат какво?":

    Просто няма да стане на тяхното. Няма да ни изтровят и разболеят
  • 36 Румен

    3 0 Отговор
    Какво стана с ваксината от кокички на праскови и кайсии?
  • 37 Румен

    9 1 Отговор
    Няма отпределено лекарство срещу вируса
    А пьк ваксината действала срещу всичките му мутации.
  • 38 Първо на академиците да се пробва....

    12 0 Отговор
    И със тях и без тях,все тая.То от тази академия само тъпотия.Слуги и плашимортани са се събрали и мислят само с какво да се натегнат на главока от банкянският зайчарник..
  • 39 Azьььььь

    13 0 Отговор
    Яжте ми кураааааааа!
  • 40 Кински

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Запознат":

    Значи да отварят дискотеките .като надуят чалгата кви резонации се получават .за вирусите няма шанс.за нова година да си работят всички да се весели народа .резонанса ще лекува .ББ да нареди веднага на нощ
  • 41 Потрес

    15 0 Отговор
    Ало, господаритйе! Разберете го, никой доброволно няма да се ваксинира! А с насилствено ще падат глави! Махайте си вирусите от където сте ги доставили и право там да мътите яйца! Народът ни е с вродена имтуиция и каза не! Каза не на продажните мутри!
  • 42 Гълъбице

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Цветеслава Гълъбова":

    Когато се запознаеш с някаква достоверна информация, описание и тн за ваксината и действието и, може да изказваш мнение за ваксини! До тогава си гледай там фенобарбитуратите и не се изказвай неподготвена на всяка манджа мерудия! Амаха!

    Коментиран от #43

  • 43 Психиатъра

    1 7 Отговор

    До коментар #42 от "Гълъбице":

    Айде хаповете и в леглото и повече да не си пипнал компютъра
  • 44 Баш Гост

    0 0 Отговор
    БАН е пълна с дъртаци, дълбоко окопани и здраво държащи кокала, още от Живково време. Какви компетентни препоръки може да се очаква от тях?
  • 45 Уважаеми

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Запознат":

    господине, по внимателно с научната информация, защото ще причиниш световъртеж на аборигените, току виж, че разбрали какво им обясняваш.

    Знаещият не говори...
  • 46 baho

    1 0 Отговор
    БАН и вие ли се продадохте,бе...Здравите да се ваксинират,че да станат нездрави,абе изобщо в тази държава да не остане читав човек.Казвам човек,щото онези 220 абдала не са от нас.И олигарси,министри и всякава друга измет няма да се ваксинира,или ще е с ВИП васкината...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове