Last news in Fakti

24 Декември, 2020 08:55 2 464 47

Следващата учебна година може да започне на 1 септември

  • красимир вълчев-
  • учебна година

Първи учебен ден още на 1-ви септември, а не на 15-и, е друг от сценариите, разглеждани от експертите

Следващата учебна година може да започне на 1 септември - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

От 4-ти януари в клас се връщат само най-малките деца - от първи до четвърти клас. Големите ученици остават вкъщи поне до 11-и януари. След решението за удължаване на учебната година с две седмици за някои ученици, просветният министър не изключва и вероятността следващата учебна година да започне по-рано, съобщава Нова ТВ.

От образователното ведомство продължават да обсъждат различни варианти за това как учениците с натрупани пропуски по време на дистанционното обучение да ги наваксат присъствено. Най-вероятно това ще се случва в специални часове с учителите през лятната ваканция, както стана и миналото лято.

Първи учебен ден още на 1-ви септември, а не на 15-и, е друг от сценариите, разглеждани от експертите и министъра на образованието Красимир Вълчев. Това обаче било трудно за реализация, защото ще означава промяна в закона.

За да бие първият звънец още на първи септември ще е не само прецедент в историята ни, но и дълга процедура, заявиха от образователното министерство.

„Това е тема, която не за пръв път се дискутира. Това обаче предполага законова промяна. Като начало на учебната година в Закона за предучилищното и училищното образование категорично е записана датата 15 септември”, обясни зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

По-лесният вариант ще е наваксването на пропуските да става през лятото - в двете допълнителни учебни седмици през юни или през ваканцията.
„За ученици с определени дефицити, за които се прецени, че трябва да се занимават. Ние вече имаме този опит от изминалото лято между настоящата учебна година и предходната, надявам се, че системата ще се справи”, смята Михайлова.

Някои директори вече подкрепиха идеята за първи учебен ден в началото на септември - най-вече, ако прогнозата за трета вълна на коронавирус в Европа се сбъдне.

„По начина, по който изглеждат нещата в момента, може би ние няма да сме се справили до 15-и септември на 100% с пандемията. Няма да е лошо да започнем по-рано и да имаме един буфер от две седмици, който да използваме за по-голяма коледна или априлска ваканция”, посочи директорът на СУ „Емилиян Станев” Кина Котларска.

Директорите са категорични, че по-кратка лятна ваканция няма да затрудни организацията на другите дейности в училищата - като провеждане на поправителни изпити и ремонти.

„Ще трябва да бъдат изтеглени по-рано през август и това ще създаде известни притеснения, но не виждам голяма драма”, добави Котларска.

Родителите обаче са разделени в мненията си. „Мисля, че няма да има проблем за децата учебната година да започне по-рано”, смята майка на ученик.
Проблемът ще е в психическата нагласа на децата, смятат други от родителите.

Засега единственото сигурно е, че след януари от образователното министерство отново ще се върнат към локалния подход. Решенията за преминаване в онлайн обучение ще се взимат от областните щабове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охо Бохо

    16 2 Отговор
    Чаветата на вашите избиратели как ще наваксат?

    Коментиран от #8

  • 2 Съвет

    11 3 Отговор
    Най-добре учебното време да се премести от 1 март до 1 декември.

    Проблемите - и финансови и методически - ще се намалят наполовина.

    Коментиран от #3, #24

  • 3 Подкрепям

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Съвет":

    с две ръце. Крайно време е да се осмислят новите реалности в света. Известно е, че всяка държава сама определя вариантите за обучение. Сега имаме и още един важен фактор - опазване на здравето на децата и учителите им.

    Коментиран от #7

  • 4 Даскала

    18 0 Отговор
    Бойко, в кой клас ще бъде?

    Коментиран от #33

  • 5 Срам !

    22 0 Отговор
    Този селяндур,който мяка и пляка,не може да бъде министър на образованието ! Стигнахме дъното с Тиквенските отпадъци !
  • 6 Дистанционното

    7 2 Отговор
    обучение трябва да се прилага разумно. За учениците след 10-ти клас то трябва да е преобладаващо, с периоди на присъствени занятия, консултации, изпити и практика за професионална квалификация. За най-малките дистанционната форма е само за атракция. За тях могат за се предвидят присъствени форми за обучение в различни центрове и занимални. Що се отнася до ученците от 5 до 7 клас - смесеният вариант в разумни граници е подходящ.
    Така или иначе, дори и след пандемията, дистанционната форма на обучение в дигиталния ни свят е задължителна. Важното е да се организира правилно, да се осигурят адекватни условия и мерки за подготовка на кадри, методика и технологична екипировка на учители и ученици.
    Всичко това, за да се случи по правилния начин, трябва да бъде заложено в държавната ни политика за образование.
  • 7 По-голяма глупост не бях чел скоро

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Подкрепям":

    Материалът пише щуротии. Не пипайте ваканциите

    Коментиран от #25

  • 8 Просто

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Охо Бохо":

    ще занесат читанките на вторични суровини с 2 седмици по рано.
  • 9 дърт даскал

    5 3 Отговор
    В повечето държави учебната година започва на 1 септември. В България датата 1 септември е сменена с 15 от правителството на БЗНС за да можели децата да помагат на родителите си за събирането на реколтата. Сега имаме една от най-кратките учебни години.

    Коментиран от #12

  • 10 Побеснял

    8 5 Отговор
    Абе я веднага обявявайте нулева учебна година бе ама веднага бе трябва да се направи петиция срещу тоя терор спрете да тормозите децата бе
  • 11 А туй то

    3 4 Отговор
    Най-добрият вариант е, с двете допълнителни учебни седмици през ваканцията ( края на юли или средата на август :-)
  • 12 Освен

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    най кратките учебни години имаме и едни от най тъпите к.пелета..
  • 13 Гневен

    3 7 Отговор
    Обявявяйте нулева учебна година веднага спрете тази глупост веднага и всички на училище на 01.09 или на 15.09 толкова по въпроса

    Коментиран от #46

  • 14 Жижи

    10 6 Отговор
    Махнете този неориентиран човек всеки ден бълва нови и нови глупости. Върнете всички ученици в клас, съвсем затъпява нацията. Грип винаги е имало и ще има, стига простотии

    Коментиран от #15

  • 15 Анонимен

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Жижи":

    Говори простотии вярно е но тая учебна година абсолютно се разпадна и веднага трябва да се обяви за нулева и всички на училище най рано на 1 септември

    Коментиран от #18

  • 16 Афектиран

    2 9 Отговор
    НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА ДА СЕ ОБЯВИ ВЕДНАГА!!

    Коментиран от #17

  • 17 Точно така

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Афектиран":

    Подкрепям,незабавно трябва да бъде обявена нулева учебна година трябва да се спре вече с тези глупости
  • 18 Вярваш ли

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен":

    че "онлайн" обучението ограмоти учениците достатъчно?Ако отговора ти е ДА вероятно ще си и от първите разтворили бузки на опашката за ваксиниране.

    Коментиран от #19

  • 19 Случаен човек

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Вярваш ли":

    Кво ограмотяване кви пет лева бе така се създават едни неграмотници с тва онлайн обучение и едно излишно зомбиране пред компютърите.
    Спирайте тотално всякво учене поне до септември 2021г.повече онлайн обучение за напред не трябва да има и избирайте или само ще се ходи присъствено или ще се обявява нулева учебна година тва е
  • 20 Мисля

    4 0 Отговор
    Тогава ще има ново правителство,нов министър и нови предложения.Така,че....
  • 21 Процесор Вучков

    5 3 Отговор
    Учениците мислят само за оргии, а не за учене.

    Коментиран от #22, #26

  • 22 Спиро

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Процесор Вучков":

    То и аз съм тъй, ама само с мислене не става.
  • 23 8989

    4 2 Отговор
    Цяло лято ни заливахте с инфо- присъствено обучение, присъствено обучение, подготвени сме за пандемията, взели сме мерки, присъствено обучение- накрая се оказа всичко наобратно.

    Айде, да се спрете малко и да не говорете какво щяло да бъде след 10 месеца! Какво щели сте да направите догодина на есен и пр., защото не е ясно какво ще се случи след 3 дена, 5 седмици или 3 месеца... Това образование го обърнахте на дъвка.

    Коментиран от #29

  • 24 8989

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Съвет":

    Как ще учат през лятото?! Цялата държавна администрация хуква по почивки през лятото. Сега и на "електората" ваучери за море дават, не можеш да ги задържиш в училище.

    Коментиран от #27, #31

  • 25 Те сега

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "По-голяма глупост не бях чел скоро":

    са перманетно във ваканция - това ли предпичиташ? Важното е да има ефект и да е съобразено с нуждите и ресурсите на обществото.

    Факт е, че старият образователен модел си отиде.
    Въпросът е как да организираме новият, за да се получи очакван висок образователн ефект за минимален разход на ресурси и време.
  • 26 Този факт

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Процесор Вучков":

    няма нищо общо с неприсъствената форма на обучение.

    От десетилетия криворазбраната демокрация в училище и пълната безхаберност на родителите за възпитанието на децата им доведоха до този уродлив облик на българското училище.

    Сега в "пандемията" просто лъсна истината.
  • 27 Значи

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "8989":

    за нас ваканциите ли са приоритет или обучението?
    Преди да си изясним тази ситуация с ефективното образование, няма място за ваканциите - не, че няма да ги има.
    Въпросът е как да се организира целият процес на обучението.
    Доста смущаващ е нози начин на мислене, като гледам мненията на уважаемите форумци, сигурно повечето от тях - родители.

    Коментиран от #28

  • 28 Алоо

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Значи":

    Абе кво обучение ма я веднага да се обявява нулева учебна година стига с тия простотии

    Коментиран от #30

  • 29 Вижте,

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "8989":

    няма как този проблем - далеч надхвърлящ границите на държавата ни в момента, а и за в бъдеще - да се реши от един човек или една институция.
    Обществото следва да се ангажира сериозно и отговорно със стратегията и всички страни - семейство, училище, работодатели - да постигнат консенсус в името на обществения интерес.

    Коментиран от #42

  • 30 Нулевата

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Алоо":

    година не решава проблема - нито на училището, нито на родителите, най-малко пък на учениците.

    Коментиран от #32

  • 31 Моделът

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "8989":

    учебната година да започва есента и да завършва в началото на лятото, както знаем, е бил свързан с дейностите на полето - оран, сеитба, копан, прибилане на реколтата. Сега тази причина не съществува.
    Колкото до семейните почивки - дори и при облагодетелстваните професии - няма как да се ползват повече от две седмици през лятото, което може да се предвиди при организацията на учебната година.
  • 32 Напротив

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Нулевата":

    Тва е единственото решение на проблема стига вече с някви глупости сме занимавали

    Коментиран от #34

  • 33 Класната

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Даскала":

    Веднъж изпуснат материал, няма наваксване !
    По коя програма ще учат от 1 до 15 септември ?
    В другите държави децата ще вървят напред - нашите ще догонват вечно ! Така се опростачва нация.
    А Борисов е перфектният пример - кога ще навакса ?

    Коментиран от #35

  • 34 Нулева

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Напротив":

    И после какво?

    Вие не разбрахте ли, че сценарият продължава неизвестно колко години?!!
  • 35 Само

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Класната":

    не ми казвайте, че разумните деца чакат в училище да ги подготвят при тези безумни учебници и препускане по материала - кой разбрал, кой не.
    Никое дете не разчита само на училищната подготовка, ако иска да се уреди в елитно училище.
    Не, че взимам страна, но мината е заложена предварително.
    При този несъразмерно натъпкан в учебниците материал, който трябва да бъде взет за нищожно малко учебно време, в класове с по 20-25 ученика, които се интересуват само от смартфона си, няма как да се получат необходимите знания.
    Според мен с "пандемията" се спекулира, за да се разхлабва още повече дисциплината и да се оправдават ниските резултати от обучението.
    Ако това искат родителите, ще сърбат попара на по-късен етап, когато очакват добра житейска реализация за децата си.
  • 36 НЕРВЕН

    2 3 Отговор
    Веднага обявявайте нулева учебна година ама веднага бе

    Коментиран от #37

  • 37 Анонимен

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "НЕРВЕН":

    Подкрепям с две ръце.
  • 38 Класната

    3 1 Отговор
    Павилно - мината е заложена предварително.
    И при така лошото образование (припомнете си - "финкционална неграмотност") със поредните неадекватни решения и липса на визия за развитие напред - какво ни очаква.
    Еинствено амбицията та родителите да изучат децата си е водеща в момента. ДЪРЖАВАТА Я НЯМА - и не само по въпроса с образованието !
  • 39 Класната

    5 1 Отговор
    Учете деца, учете, ...... не ставайте ограничени долни мизерни тролчета!
    За да не си ПРОСТ - трябва да учиш, да учиш цял живот. Нулевите години образуват големи нули в обществото !
    Да се знае и помни !!!

    Коментиран от #40, #41

  • 40 анонимко

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Класната":

    Абе ей я не говори глупости на децата въобще не им се учи ама въобще уверявам те

    Коментиран от #43

  • 41 Абе

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Класната":

    Даскалицо вие учителите които сте някви стари бабички и дядовци не оставяте децата на мира ама я се научете че в живота не всичко е перфектно.
    Нулева учебна година трябва да се обяви веднага тва онлайн обучение е пълен майтап

    Коментиран от #44

  • 42 8989

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Вижте,":

    Това го кажете на многоуважаемия господин от снимката, не на мен. От мен не зависи нищо.
    Убеждавам се, че форумът се посещава от хора, неумеещи да осмислят прочетеното, но пък държащи на всяка цена да се изкажат и особено пък да се закачат за чужд коментар.
    Моля, по статията пишете!
    Аз нямам власт да променям нещата. Безсмислено е да ме анализирате.
  • 43 Не знам защо,

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "анонимко":

    вместо да обсъждаме как децата да се върнат към знанието, ги тикаме към неграмотност и съдбата на наркозависими клошари.
    Излиза, че възрастните са предопределили бъдещето на поколението, а родителите им / някои / - не само са се примирили от войнстващата неграмотност, но и правят всичко възможно да се случат тези събития.

    Коментиран от #45

  • 44 Абсолютно

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Абе":

    Да верно то тия даскали си имат проблеми с нервите то тва е ясно на всички само мрънкат само гледат отрицателните работи викат,крещят в часовете.Да я обяват тая скапана година за нулева и тва е и всички на училище чак есента до тогава да си починат децата от вас НЕУРАВНОВЕСЕНИ ИЗБУХЛИВИ ИСТЕРИЧЕТА ТАКИВА.
  • 45 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Не знам защо,":

    Ама образованието не е изобщо важно бе да спират веднага тва скапано извратено онлайн обучение и да обявяват нулева година а и освен тва да подчертая че от умора имунитета на децата пада за тва най перфектното е да бъдат оставени на спокойствие до септември толкоз по въпроса .
    Онлайн обучение не трябва да има опасно е за децата.
  • 46 Абе гневните

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гневен":

    такива като вас ако искат децата им да са тъпи като пожарникаря, ние нещем !

    Коментиран от #47

  • 47 Пххххх

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "Абе гневните":

    Ти си гневния амбициозен родител който явно толкова държи на образованието и дава по толкова мангизи за частни уроци и т.н
    Една нулева учебна година нищо няма да стане тва онлайн обучение е пълна шега просто.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове