Last news in Fakti

8 Януари, 2021 10:26 2 741 40

Проф. Чорбанов: Ваксините пристигат при тези, които са платили най-много

  • проф. андрей чорбанов-
  • ваксина

Производителите на каквото и да е не работят за спасение. Който им предложи най-висока цена – ще получи продуктите най-бързо

Проф. Чорбанов: Ваксините пристигат при тези, които са платили най-много - 1

„Форма на справедливост ще има и крайното количество ваксини е разпределено за всички. Не е сигурно обаче, че получаваме абсолютно пропорционалния брой ваксини, които получават Франция и Германия. Производителят предоставя продукта си първо на тези, които са платили най-много за него. Израел например дава по 30 долара. Това е причината ваксината да не достига към този момент“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ имунологът проф. Андрей Чорбанов.

Той добавя, че доста арабски държави също са закупили ваксини на по-високи цени и ще получат количествата приоритетно.

„Производителите на каквото и да е не работят за спасение. Който им предложи най-висока цена – ще получи продуктите най-бързо“, каза още проф. Чорбанов пред NOVA.

Завод на "Пфайзер" може да се направи и у нас, за да се произвеждат ваксини, но трябват кадри, разкри проф. Чорбанов.

"Руската ваксина не е одобрена от Европейска агенция по лекарствата. Но всяка държава може да се договори и свободно да ползва тази ваксина. Руската ваксина е с маймунски аденовирус", съобщи имунологът.

"Антителата не са нищо, не те ни защитават. Клетъчният имунитет е важен, но това изследване е скъпо", разкри проф. Андрей Чорбанов.

„Ваксинирането на 20 хиляди души дневно би било едно много голямо предизвикателство за здравната система в България. Към този момент такова нещо никога не се е случвало в страната ни. Едно такова действие предполага перфектна логистика, съобразена с качествата на отделните ваксини“, казва специалистът.

Той добавя, че България ще има своя собствена ваксина.

„Ние ще представим краен продукт, който може да бъде тестван на хора. Тогава ще е нужен ресурс за клиничните изследвания. Става дума за 10-15 милиона лева. Всяка една такава инвестиция би била разбираема. Към този момент обаче на пазара ще има много ваксини“, казва Чорбанов.

"Ще се ваксинирам, но не сега и не с тази ваксина", съобщи имунологът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    15 7 Отговор
    Търся 🐧🐧🐧🐧🐧,че косатките пак са гладни.
  • 2 Миризлив пор

    24 1 Отговор
    Сега в крайна сметка недостиг на ваксина която не е изпитана е нещо хубаво (този дето плаща най-много реално я изпитва) или е лошо - не можем да се ваксинираме с неизпитана ваксина?

    Коментиран от #26

  • 3 Последния Софиянец

    30 5 Отговор
    Според изследване в САЩ тези ваксини са ДЕСЕТ пъти по опасни от противогрипните.

    Коментиран от #31

  • 4 Ваксините отиват при шампионите

    18 6 Отговор
    По смъртност😂😂😂 наи напреде да не са мъчат хората и да си отидат по бърже

    Коментиран от #33

  • 5 Гост 0

    10 2 Отговор
    Търга отдавна е в ход, но ние не знаехме 😂
  • 6 Българка

    30 4 Отговор
    Подкрепям проф. Чобанов. И аз няма да се ваксинирам сега с тези ваксини. Освен това в интервюто по Нова каза, че няма проблем в сегашната епидемична ситуация да се проведат избори. Трябва да се спазват здравните мерки както при пазаруването в големите магазини

    Коментиран от #8

  • 7 И аз така

    24 2 Отговор
    "Ще се ваксинирам, но не сега и не с тази ваксина" !
  • 8 !!!?

    4 17 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ваксинирай се с руската ваксина с "маймунски аденонирус" !!!?
  • 9 колчо

    26 3 Отговор
    професор чорбанов е гласът на разума! да ме извинят ония от нощ!
  • 10 Охо Бохо

    26 0 Отговор
    Тъй, тъй, а защо във Франция ваксинирането не върви?
  • 11 воденичарЯТ

    8 0 Отговор
    Четох някъде, че Израел е платил 50-60 долара за ваксина. Чорбанов ще е прав ако говори за една доза. За двойна доза вярно е моето твърдение.
  • 12 ДжафДжаф

    12 8 Отговор
    "Руската ваксина е с маймунски аденовирус...." Или не обича да чете или просто лъже по неясни причини. От всичко, което съм чел за ваксините, дори Аз съм разбрал, че Спутник 5 използва като "транспорт" два различни ЧОВЕШКИ аденовируса, за разлика от Астра Зенека, които всъщност ползват маймунски. Общо взето иде реч за различен подход при култивирането на аденовируси, при което руската в крайна сметка се оказва по-ефективна от оксфордската. Лъже или просто не обича да чете и по темата с масовото ваксиниране в България! Беше някъде през 70-те. Не си спомням точно годината! Тогава се организира масово ваксиниране против Едра шарка! Пунктовете за ваксинация се правеха буквално на тротоарите! Хората се нареждаха на опашка и бам, бам, бам. И до ден днешен имам белег на рамото от тази ваксинация! Бяхме с майками, а на опашката имаше не по-малко от 70-80 човека! Допускам, че тогава са се правили като минимум по 50-60хил ваксинации дневно. Спомням си, че всичко приключи много бързо! Тоя кви ги блещи!?? Разбира се тогава принципа беше: Няма не искам, няма недей!!

    Коментиран от #15, #20

  • 13 воденичарЯТ

    13 0 Отговор
    Израелският журналист Недав Еял не изключва вероятността и парите да са изиграли роля. "Европейският съюз плаща 18 долара за една доза от ваксината, а Израел - 30, както пишат медиите. За Pfizer това има голямо значение."

    Коментиран от #39

  • 14 РЕАЛИСТ

    5 9 Отговор
    Трудно било да се бият 20 хиляди ваксини на ден. Който е бил в казарма при соца помни как се биеха ваксини. Сядаш на стола и като на конвейер сестрата ти забива със замах инжекцията в гърба. Старшината командва и следващия е на линия. Производителност голяма. При тоя метод за няколко месеца държавата ще е ваксинирана.
  • 15 Два пъти джаф

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДжафДжаф":

    Много си компетентен, но първо научи името на руската ваксина.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 С кен всеки ден... Пародия

    10 4 Отговор
    верно ли се намериха 11 хиляди идиота и то от докторите. Като даваха по телевизора, че 9% от докторите ще се ваксинират срещу 30% при учителите си казах - не са от глупавите докторите, но ако наистина 11 хиляди от тях са се боцнали много ми падат в очите, явно и те са изперкали тотално.
  • 19 Сандо

    12 1 Отговор
    Руснаците имат засега три ваксини,нека професорът да уточни коя е с маймунски аденовирус.Но в едно е напълно прав:не сега и не с тези,които ни налагат.
  • 20 Охо Бохо

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДжафДжаф":

    Имаш предвид морбили! Едрата шарка е била ликвидирана и ако не се лъжа дори няма и сега ваксинация за нея. Не си спомням такава мащабна ваксинация, обикновено децата ни имунизираха в училище. Правеха манту в училище, за да се провери дали имаш още имунитет против туберкулоза, която се поставя в родилния дом. Тъй като аз изкарах морбили и не бях ваксиниран, а майка ми беше мед сестра, не мога да си спомня хора на опашка за ваксини.

    Коментиран от #24

  • 21 8778

    10 1 Отговор
    Българска ваксина може и да се изобрети, но въпросът е дали ще се одобри и допусне производството ѝ. Както знаем става въпрос за лоби и "големи акули".

    Коментиран от #23

  • 22 Националист

    2 8 Отговор
    Тоя е взел пари т Божков , само глупосхи ръси
  • 23 Миризлив пор

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "8778":

    Е, па тоз на снимката разработва бг-ваксината и за това оплюва всичко на конкуренцията.
  • 24 ДжафДжаф

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Охо Бохо":

    Възможно е да бъркам, бях малък, но си спомням опашките, а и белега от ваксинацията все още ми стои на рамото! Въпроса тук е дали е възможно да се ваксинират 20хил дневно или не! Възможно е и при това вече е правено! Друг е въпроса, че с тия на бързо скалъпени ваксини, едва ли някой политик днес би поел такава отговорност...
  • 25 слаб маркетинг

    9 0 Отговор
    Зер, що не поръчахме и самолетите от Пфайзер?
  • 26 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Зависи кой къде го ,, стяга чепика" Антиваксърите ще са доволни, не че някой се е засилил да ги ваксинира, останалите които желаят няма да са доволни. Въпрос на лична гледна точка и време.Ако се окаже успешна , жалко за пропуснатото време, ако ли пък не, нищо не губим,

    Коментиран от #28

  • 27 Тоя глупендер

    4 9 Отговор
    Вече и от логистика взе да разбира, но не отива на пазара на труда а си стои на топло в БАН. За 2 лева няма принос...
  • 28 Миризлив пор

    1 7 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Аз очаквам трета гледна точка, антиваксъри да протестират за това, че няма измислена безопасна достъпна задължителна ваксина срещу която да протестират.
  • 29 такаде

    6 2 Отговор
    Нeмa лoшo. Тoвa e дoбрa нoвинa. Тo вуриca ce e зaпътил дa cи хoди, кaктo ce виждa, нo виe дeрзaйтe. Прaвo нa вceки жeлaeщ e дa имa дocтъп дo (aмeрикaнcкa) вaкcинa.

    Коментиран от #32

  • 30 Перо

    6 0 Отговор
    За какво пропорционално получаване на ваксини говори тоя човек. Нека да провери количествата за Израел,Германия,Франция и после да говори! БГ е планирана за м.юни. Добре,че никой не се натиска!
  • 31 Къде го прочете това?

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    На какъв език? И в кое медицинско издание в САЩ? Стига информация от типа ЕЖК(една жена каза). А, ти май не беше жена?
  • 32 Къде видя, че си отива вирусът?

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "такаде":

    Скоро ще разбереш по трудния начин, че ковид-19 никъде не се е дянал, а има нови по-заразни мутации даже. Щом в ЮАР, където е лято в момента смъртните случаи са по 400-550 на ден какво остава за Европа, САЩ, Мексико? Това, че у нас временно са намалели едва ли ще е продължителна тенденция за съжаление. В Европа броят на хората в интензивни отделения пак започна да расте. И то на фона на доста строги мерки в много държави. Беше паднал на 25-26 000 души, а сега отново е над 28 000.А само в UK и Германия вчера имаше по над хиляда умрели от/с ковид.

    Коментиран от #34

  • 33 По твоята логика трябваше огромни

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ваксините отиват при шампионите":

    количества ваксини да пристигат у нас, защото сме сред шампионите по смъртност на милион души население.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 1520

    3 0 Отговор
    дано хората да са разбрали че тази ваксина не става това просто е за пари
  • 36 1520

    4 0 Отговор
    нещо което се налага с промиване на мозъци и почти насила не го искам
  • 37 Без Мен

    3 0 Отговор
    Не ви ли писна ежедневно да поглъущате тонове новини и информация за Ковида и Ваксините? Не ви ли стана ясно, че това е медиен-психо Вирус?? Не, не че го отъричам тотоално, просто го надуха до небето и като видяха, че номера минава - няма отръвка! докато не натряскат поне 50 % от населението на света, няма да мирясат. Няма да се ваксинирам! Ваксините може да се окажат по опасни от самия вирус
  • 38 Чорбанов

    1 0 Отговор
    говори истини. Ваксините закъсняват, защото отиват там където се плаща повече. Жертва сме на пазарната икономика. Никой не казва какво ще стане с живота на хората.
  • 39 Кински

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "воденичарЯТ":

    За кой ли път ще го напиша .ние сме по умни от израелците .няма да се ваксинираме .хахахаха.там вече са над 1.5 милион ваксинирани .плащат двойни цени за ваксините.и март месец ще са на 70 % с имунитет и ще хвърлят маските.ако ваксината беше вредна щяха да тестват първо пал естинците .като опитни мишки.а то точно обратното.плаштат двойно за ваксина и на палестинците ваксини чак през април.нещо като расизъм хахахах .много са тъпи баце много.
  • 40 3622

    0 0 Отговор
    Поредния дърдорко, който получи през Март м.г от държавата 24 милиона лева уж за да създаде българска ваксина. Тогава беше доцент. Нама данни за резултата от тези милиони, но се появиха 4-ма нови професори, единият от които е той и 2-ма нови доценти. Разбира се по въпроса за българската ваксина усилията до сега са тайна, но за заплатите на тези 6-ма не. Предлагам той лично да покани фирмите Пфайзер, Модерна, АстраЗенека и други да построят завод в България и публично да съобщи отговора ми на неговата покана. Колкото до "кадрите" имаме достатъчно, в старческия дом БАН, НЗПБ, Софарма, Чайка фарма, Булбио и др. Справка академик Богдан Петрунов, професор Радка Аргирова, Професор Тодор Кантарджиев, професор Тони Веков, проф. Минчо Шекерджийски, а и новия професор Чорбанов "Лозето няма нужда от молитва, а от мотика"-българска народна поговорка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове