Last news in Fakti

11 Януари, 2021 23:00 5 495 17

Обновяват Планетариума в Смолян срещу 4,1 млн. лева

  • планетариум-
  • планетариума-
  • смолян

Продължителността на проекта е 30 месеца, в рамките на който ще бъде извършен основен ремонт и реконструкция на емблематичната сграда

Обновяват Планетариума в Смолян срещу 4,1 млн. лева - 1
Снимка: planetarium-sm.org

В Смолян започва мащабен проект за над 4 млн. лв. за обновяване на Планетариума, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Проектът е „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура - сграда на Планетариум Смолян“, финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, по процедура за директно предоставяне „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Смолян“.

На 30 декември 2020 г., Община Смолян подписа договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.022-0005-C01 и стартира изпълнението на проектното предложение, който е последния проект включен в инвестиционната програма и предстои да бъде реализиран.

Проектът е на стойност 4 156 302,16 лв. от които 2 656 423,36 лв. е безвъзмездната финансова помощ, а 1 499 878,80 лв. се финансират чрез финансов инструмент към ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“. Продължителността на проекта е 30 месеца, в рамките на който ще бъде извършен основен ремонт и реконструкция на една от емблематичните сгради в Смолян - сградата на Общински културно-образователен център "Планетариум с астрономическа обсерватория". Предвижда се въвеждане на енергоспестяващи мерки - подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна, вентилационна, електрическа и ВиК инсталации; подмяна на настилки, облицовки и покрития, съобразно спецификата на отделните помещения; осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и пожарна безопасност. Другата много важна част от планираното обновяване на Планетариума е доставката на ново модерно и високо технологично оборудване за звездната зала, както и ново оборудване и обзавеждане за обсерваторията и останалите помещения в сградата.

Предвижда се и обособяване на втори интерактивен посетителски център, с който ще се допълнят услугите, които ще се предлагат на разположение на всички посетители. Проектът ще допринесе за развитието на културната институция като съвременен център с възможности за провеждане на различни мероприятия и привличане на нови публики.

Други съпътстващи дейности по проекта са подготовка на документации за провеждане на обществени поръчки и избор на изпълнители за изпълнение на проектните дейности, упражняване на строителен надзор при изпълнение на строителството, въвеждане в експлоатация на обектите, извършване на независим финансов одит и управление и отчитане на проекта и др.

Община Смолян е конкретен бенефициент по процедура „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие” (ИПГВР), Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. Цел на процедурата за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ е да се подкрепи реализацията на ИПГВР, насочени към устойчиво и трайно преодоляване на високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми в 39 града от 1-во, 2-ро и 3-то йерархично ниво в съответствие с Националната концепция за пространствено развитие на България за периода 2013-2025 г. Община Смолян е град от 3-то йерархично ниво и за изпълнение на настоящата процедура за града е определен бюджет от близо 21 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За тея пари най много

    23 1 Отговор
    Да се ускубат бурените и да са боядисат пеиките отпреде😂😂😂😂😂

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    15 2 Отговор
    Кога ще го открият и след това кога ще започне основния ремонт, след като всичко пропадне ?
  • 3 ТаУмВзе

    12 2 Отговор
    ОДИТ!
  • 4 Брендилия

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "За тея пари най много":

    Ааа, и тука има тука нема елхичка. Коледни топки няма само столична елха да красят
  • 5 Ехххх паричкииии

    17 3 Отговор
    Едно време бай Тошо построи всичко без някой да го финансира, а сега дори и с финансиране от най-различни оперативни програми положението е повече от трагично!
  • 6 Ман40

    13 1 Отговор
    Оппааа, пак ще има "лява ръка-десен джоб"...
  • 7 Мазньо

    10 1 Отговор
    Айде-е-е-е,срути се и Планетариума...
  • 8 RAMPEGE

    7 11 Отговор
    Турци и астрономия хахаха явно се подмазват гербера4етата на електората!

    Коментиран от #15, #17

  • 9 Киро Брейка

    5 1 Отговор
    До изборите ще Крадем още бая
  • 10 Протест срещу безобразията в България

    9 1 Отговор
    Боко, погледна ли Бузлуджа как е разбита нямаш срам

    Коментиран от #11

  • 11 Комуниста

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Протест срещу безобразията в България":

    Ще качим на Будзлуджа седесарите и ще съборим отгоре им чинията ти само гледай Будзлуджа има предназначение за бъдещето!
  • 12 Бокофен

    8 3 Отговор
    Очаквам седмица по-късно свлачище да увреди току-що поправения Планетариум. И да се плати същата сума наново.
  • 13 Йозеф

    13 3 Отговор
    За 4млн ще се построи още един Планетариум + реконсррукцията на този...
  • 14 б@х и кражбите

    11 2 Отговор
    Който е ходил там, сещате ли се за каква малка сграда става въпрос? За тези милиони трябва да я позлатят.
  • 15 Абе, глупимен..

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "RAMPEGE":

    Обсерваторията на Рожен е една от големите в Европа. Къде що има планетариум или обсерватория , все е в Родопите . Но ти ,нямаш идея защо.
  • 16 възмутен

    1 0 Отговор
    ПОДЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО, чака с години, всичко да рухне и като се зададът избори почва раздаването, за съжаление много пъти само обещания или на хартия, а НА ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ СЕ ПРАВЯТ МНОГОКРАТНО - РЕМОАНТ НА РЕМОНТА , ПРИМЕРНО ПРИ ФЪНДИ!!!
  • 17 възмутен

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "RAMPEGE":

    Човече, далеч си от истината за обсерваторията. Нестава въпрос тук за турци, НО ГОЛЯМ ГРЯХ И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ГРОБАРИТЕ, че сега ще правят уж ремонт, ТОВА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ, но преди време доколкото си спомням там беше кмет от БСП, а щом не е от ГРОБ, ГРОЗИНИ РАЗРУХА! МРЪСЕН ГРОБАРСИ ПОДХОД!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове