Last news in Fakti

11 Януари, 2021 17:05 1 810 35

ДБ предложи промени в Изборния кодекс

  • демократична българия-
  • предложения-
  • изборен кодекс

Целта е преброяването да се излъчва на единна платформа, която да осигурява проследяването на процеса по избирателни секции

ДБ предложи промени в Изборния кодекс - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

"Демократична България" внесе в Народното събрание законопроект за изменение на Изборния кодекс. Предложенията са свързани с въвеждане на видеонаблюдение в реално време на преброяването на гласовете от секционните комисии, както и за възможността за събиране по електронен път на подписките.

Предложението на “Демократична България” за излъчване на обработването на бюлетините в реално време на централизирана стрийминг платформа бе направено пред президента Румен Радев по време на консултациите в събота.

Проектът за промени в Изборния кодекс предвижда гражданите да могат да следят действията по преброяване на гласовете, съставянето и подписването на протокола, както и опаковането на изборните книжа в реално време чрез видеонаблюдение. Предвидено е всяка секционна избирателна комисия (СИК) да излъчва процеса така, че да има пряка видимост на бюлетините по време на преброяването и на съставения протокол. Видеокадрите да са достъпни свободно и безплатно на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК), а право на излъчване да имат и лицата, които имат право да присъстват в изборното помещение по време на броенето - застъпници, наблюдатели, кандидати, представители на медиите и др.

Целта е преброяването да се излъчва на единна платформа, която да осигурява проследяването на процеса по избирателни секции. “Централната избирателна комисия осигурява платформата и техническата възможност на секционните избирателни комисии да предават на живо действията по преброяването на гласовете и съставянето на протоколите им”, е записано в проекта.

“Целта на предложението е да повиши доверието в изборния процес като въведе допълнителни мерки за гарантиране, че всеки подаден глас ще бъде преброен и отчетен правилно”, се казва в мотивите към законопроекта.

Другото предложение е свързано с възможността за събиране на подписки за подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети и по електронен път. От “Демократична България” изтъкват, че на фона на пандемията от коронавирус и изисквания за социална дистанция, присъственото събиране на подписи е предпоставка за повишен здравен риск и би довело до демотивиране на подкрепящите.

Предвижда се освен съществуващото изискване за саморъчно поставен подпис, да се даде възможност и за участие в електронни подписки чрез квалифициран електронен подпис. Освен това Демократична България предлага гражданите да могат да се включват в подписките, като удостоверят самоличността си чрез персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция за приходите. За целта е необходимо да бъде уреден специален ред за използването на ПИК в контекст на изборния процес.

“Съществува, обаче, сериозен риск от изтичане на ПИК на НАП, тъй като, за разлика от квалифицираните електронни подписи, тайният компонент не е защитен от хардуерно устройство. Поради това предлагаме подписите с ПИК да се събират единствено на интернет страницата на Централната избирателна комисия. По този начин партиите и коалициите няма да имат достъп до ПИК, а фишинг атаки ще са по-малко вероятни и по-малко успешни”, се посочва в мотивите към законопроекта.

“И в двата случая партиите, коалициите и инициативните комитети ще могат да използват своя платформа за събиране на подписите или да използват единствено платформата, предоставена от ЦИК за събиране на подписки чрез ПИК. Централната избирателна комисия обаче трябва да посочи конкретните стандарти, протоколи и формати, по които ще приема квалифицирани електронни подписи”, се посочва още в проекта за промени на Изборния кодекс.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 един българин

    14 7 Отговор
    Браво само така, всичко да е онлайн, прозрачност до дупка! Това са моите любимци от ДБ! Само като се замисля, как ли ще гласуват русофилите като са онлайн?! Дали или?!
  • 3 5ко

    10 5 Отговор
    Фантазиите са безплатни, а за останалото - за тебе по 1000. Честито на "умниците"!
  • 4 Плашило

    7 7 Отговор
    Бегайте от тука бе поганци.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българина

    14 10 Отговор
    Тия НЕНАЯЛИ СЕ ПРОШЛЯЦИ са ми почти ТОЛКОВА ПРОТИВНИ, КОЛКОТО И ХУНТАТА на ТИКВАТА.

    Коментиран от #7

  • 7 протестант

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    "Кой не скача е червен, кой не скача е червен, кой не скача ............"
    викаше хубавото тогава Наде !
  • 8 Hoho Boho

    6 3 Отговор
    Тябва да има ВИДЕО-БРОЕНЕ
    да се види дали мамят...
  • 9 Последен стадий

    3 4 Отговор
    Млък ! Да не ви чувам и виждам бе
    Гербероурунгели прости! Марш !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Браво на ДБ !

    3 6 Отговор
    Много сме за вас !Но бъдете ЗАЕДНО !
    Нали ?!
  • 12 Акция

    7 7 Отговор
    ДБ са най смешната партия чакат някой да предложи нещо и да откраднат идеята на колегите си толкова са долни
  • 13 Точно така

    5 3 Отговор
    Ако искате и камета на парламента сложете да гледаме как спите по цял ден !
  • 14 Тик Так

    2 5 Отговор
    Единствено може да се проследят процеса по избирателната сексия е да се направи електронно гласуване. Христо Иванов отново иска да прави схеми, друго и не очакваме от него. Не разбрахте ли, че ако се предава на живо, пак могат да излъжат и да се подменят бюлетините. В излчъването по медиите винаги се измислят начини за измама.
  • 15 Сан Ветро

    5 7 Отговор
    Христо Иванов може да бъде инфлуенсър в България но не и политик :) човек който по цялден си прави реклама няма как да управлява .Незнам какво чакаме от дясната ръка на БОЙКО

    Коментиран от #18

  • 16 Киро Брейка

    2 0 Отговор
    Аз съм за вас
  • 17 Лъжите на Боко

    2 3 Отговор
    Герб,, Цяла година суша, да бяха почистили коритата на реките, прегледали състоянието на диги, напоителни канали, отводнителните съоръжения, саваци, помпени станции и т-н. Ама в аспекта, че специалистите им в този ресор са от Харизанов нагоре по-неграмотни, пък министър е онова кречетало - специалист по всичко, прав си. Не са виновни. Толкова могат.

    Коментиран от #21

  • 18 Киро Брейка

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "Сан Ветро":

    Той поне не е крадец като Боко и Пеевски, Доган... Сте бегай
  • 19 Кехлибар

    4 3 Отговор
    Крадете идеите на другите партии, не можете да измислите вие проект. Бъдете иновативни, стига сте копирали! Уж твърдите, че сте се събрали в ДБ много умни хора, а всъщност нивото ви на интелигентност е доста ниско
  • 20 Шизофреник

    4 2 Отговор
    Не може да се правят промени в изборния закон в последните дни преди изборите. Още повече пък от непредставени партии в парламента. А случая е точно такъв - предложението е от Стани Да Седна. Само си ги спомнете - Мартинчо, Ал Йо, Сп Гърнето, Драгалевския лаборант, Г. Марков...
  • 21 АНТИ ГЕРБ

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Лъжите на Боко":

    Като цяло и ГЕРБ са същите тикви нестават за нищо ......

    Коментиран от #24

  • 22 Кюфте

    4 2 Отговор
    Ице стани влогар и без това си нон-стоп в социалните мрежи, поне затова ще те бива. Недей се меси в политиката, не ти се отдава.
  • 23 Баш Баш

    4 3 Отговор
    И в реално време да се наблюдава преброяването, пак не може да се има доверие на тая пионка на Борисов, визирам точно Христо Иванов.

    Коментиран от #32

  • 24 Киро Брейка

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "АНТИ ГЕРБ":

    На герб, ДПС, патриоти ъря вс да бъде отнеъои ущесъвото и съд
  • 25 Народа

    4 3 Отговор
    С вас сме
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гего гего

    3 3 Отговор
    Факти.бг не подкрепяйте ДП, като триете коментарите на трезво мислещите хора ! Всеки има право да изразява свободно мнението си !
  • 28 !!!?

    3 3 Отговор
    Тези искат да организират избори само за себе си... !!!?
  • 29 Асен

    5 1 Отговор
    Демократична България биха предложили всичко, което може да ги домогне до парламента и е в интерес на Прокопиев.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да гласуваме

    0 0 Отговор
    В пунктовете за ГТП
  • 32 До 23

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Баш Баш":

    Ристю не е пионка на ББ,а на другаря Прокопирв ,на соросните НПО- та,застъпник на др.Мустак Сръбски обирача на влогове,борец за техен човек гл.прокурор ,да не закача мастиите и т.н.,а да,и закрилник на омо илинденци и джендъруши с които беше в комплект пред ЕП ,само и само да окепази БГ.Не знам как се нарича такова нищо!
  • 33 Тези пак се правят на " умни"

    2 0 Отговор
    Е като ще има видеонаблюдение ,плюс цялата комисия ,плюс наблюдатели и застъпници демек 200 000 и кусур общо за цяла БГ,наблюдаващи и застъпници във всяка една секция ,във всяка секция ,бе алоу,това пандемията ряпа да яде.Това са няколко часа,здрави ,безсимптомни,или полусимптомни,че и те да заснемат накачулени един връз друг,някакви други глупости да измислите!А това с електронни подписи за инициативни комитети не вдъхва изобщо доверие!
  • 34 Ванчето

    0 0 Отговор
    Ох, предложения, предложения...От ДБ само предложения и хули по адрес на другите. Те друго нищо не правят. Ама така е най-лесно - даваш идеи, храниш, а ти кво правиш - едно голямо нищо.
  • 35 Киро

    0 0 Отговор
    Каквото и да измислят, процентът им е мижав!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове