21 Януари, 2021 06:43 2 249 18

Утвърдиха нови учебни програми по пет предмета за 5-и, 6-и и 7-и клас

  • мон-
  • предмети-
  • програми-
  • училище-
  • класове

Целта на промените е  учениците да придобият практически умения в областта на математиката и природните науки

Утвърдиха нови учебни програми по пет предмета за 5-и, 6-и и 7-и клас - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката утвърди нови, осъвременени учебни програми по различни предмети за 5-и, 6-и и 7-и клас, съобщи БНР.

Целта на промените е учениците да придобият практически умения в областта на математиката и природните науки.

Новите учебни програми са по „География и икономика“ за пети и шести клас, „Математика“ за пети, шести и седми клас, както и по „Биология и здравно образование“, „Физика и астрономия“, и „Химия и опазване на околната среда“ за седми клас.

От просветното министерство препоръчват в подбора на ситуации за представяне на изучаваните теми и проблеми и на задачите за прилагане на наученото да преобладават ситуации от практиката и решаване на житейски казуси.

И още - ограничава се броят на учебните статии в учебниците, което дава повече свобода на учителя да прецени колко урочни единици да посвети на дадена тема в зависимост от интересите и потребностите на учениците.

От Министерството на образованието и науката съобщават още, че независимо от увеличаването на броя на часовете по „Математика“ в пети и шести клас и по „География и икономика“ в шести клас, утвърдено още преди началото на учебната година, допълнителни теми не са предвидени - някои са преразпределени, а други отпадат.

Прилагането на учебните програми ще започне от следващата учебна година за учениците, които постъпват в пети клас, а до одобряването на новите учебници ще се използват съществуващите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бамби

    19 1 Отговор
    Крайно време е да забравим, че сме българи и всичко, което представляваме, да убием духа на подрастващите и да ги направим консуматори на евтини стоки и чалга. Напред към светлото бъдеще!
  • 3 Софиянец

    4 14 Отговор
    Кога комунизмът ще се изучава в училище?! Със закон е обявен за престъпен, какво чакате?
  • 4 цербер

    17 1 Отговор
    С изключването на определени числа за умножение децата ще забравят и как се смятат елементарни задачки. Но....Прост народ-слаба държава. Макар,че държава в България няма отдавна.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гошо

    11 0 Отговор
    Сега ще се сформират едни авторски екипи, ще почне едно писане на учебници, едно точене на пари......... По новата математика 2+3 не е равно на 5 а 3+2=5!

    Коментиран от #13

  • 7 Дълбоко виждащ

    3 0 Отговор
    ВСичко е пари....всичко се прави за пари!Книжарите пак ще загубят пари,вкарани в учебни тетрадки,и други помагала учебни,които средно 5-7лева и загубите ще ги пишат до арменския поп.......Друго ме....При тази корона пандемия как се Решиха на това и за какво!!

    Коментиран от #8

  • 8 Дълбоко виждащ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дълбоко виждащ":

    Корона пандемия в Големи кавички
  • 9 Лост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "цербер":

    Вече съм чувал от ученици да казват :реших таблицата за умножение.
  • 10 Сандо

    11 0 Отговор
    Анализът показа,че всички промени в българското образование водят до увеличаването на функционалната неграмотност.
  • 11 Занимават ни в средата на Учебната

    4 0 Отговор
    Година, какво ще направят за Следващата!!! Нито вие ще правите програмите, 11 год Нищо полезно не направихте за Образованието!! Усвоявахте Пари!!!
  • 12 Може

    3 0 Отговор
    да плюете Русия,но прочетете за да се убедите. Прокуратурата в Русия отменя дистанционното обучение като противоконституционно. А къде е Българската Прокуратура?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дърт даскал

    4 0 Отговор
    От 50 години съм в образованието . Още от времето на Дража Вълчева,пък и преди ней /липецки метод от 50-те години/ която започна да го реформира всички реформи са уражийски и водят образованието все по-надолу. Целта на образованието по принцип е да научиш детето да разсъждава и взема самостоятелни решения. Но всички реформи до сега са го водили към тода да заучава папагалски някакви факти и друг да взема решения вместо него. Не случайно сега върви девиза : " Накарай ме всичко да правя, но не ме карай да мисля" Компютъра /изкуствения интелект/ е само помощно средство, лошото е когато той взема решения вместо нас. Надявам се да съм хвърлил камък в блатото наречено сега ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА.

    Коментиран от #18

  • 15 Пенчо

    2 0 Отговор
    Време е предмета човекът и природата да бъде премахнат едно време беше родино знание и не учехме как двама мъже се еди какво си

    Коментиран от #17

  • 16 Брамапутра

    0 0 Отговор
    Време е българските класици да се премахнат и да се изучава Харе Кришна !!!
  • 17 5595

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пенчо":

    Пенчо, едно време си седял/спал на последния чин и си правил еди-какво си, та не си научил, че родинознание се пише слято, на края на изречението се пише точка (.), а последното виж сам как се пише.
  • 18 9378

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "дърт даскал":

    Да, даскале, хвърли камъка, но образованието в този му вид не започва с Дража Вълчева. Днешният вид образование се ражда по време на индустриалната революция, 17 в., когато е било необходимо децата да понаучат туй-онуй, за да могат да заместят родителите си зад стана или зад струга. А истинското образование си е самотно занимание и то не е за всички. Да можеш да се образоваш и да трупаш опит е един вид талант.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове