Last news in Fakti

24 Януари, 2021 18:15 6 598 24

Доц. Чорбанов с важни новини за британския щам на коронавируса

  • доц. андрей чорбанов-
  • ваксини-
  • британски щам

Няма да успеем до края на годината да имунизираме 70% от населението на България

Доц. Чорбанов с важни новини за британския щам на коронавируса - 1

Не карам ски, но като малък бях свидетел на инцидент - едно дете пред мен си счупи крака и се уплаших. Оттогава не се качвам на ски.

Това заяви имунологът доц. Андрей Чорбанов в ефира на Нова ТВ по повод на случая с починал сноубордист от лавина в неделя в един от улеите на връх Тодорка.

"Човек трябва да носи отговорност за думите си, когато представлява някаква професия. Не е добре да се спекулира с нещо, за което няма факти", каза той.

"Този вирус сред различните етноси и хора се повлиява различно", заяви Чорбанов.

По думите му рецепторът, през който вирусът влиза, не е един и същ. "Няма да спекулирам при кои групи и етноси е по-опасно и кои са защитени от коронавируса обаче", каза той.

"В никакъв случай не трябва да се прави спекулация, че защото новият щам е по-заразен, то той е автоматично и по-смъртоносен. Няма човек, който да може да каже това нещо. В България дори не знаем каква е степента на разпространение", каза Чорбанов.

"Половината държави си спряха ученици, други не го направиха. Аз смятам, че възрастните заразяват децата, а не обратното", каза той.

"Мутацията, която има и е доказана, е във връзка с по-доброто му прикрепяне към клетката. Това, че така катастрофално и рязко се е вдигнал броят на заразени във Великобритания, не значи, че и у нас ще е така. Как не се чува нищо за вируса в Италия или Германия", заяви имунологът.

По думите му, ако един човек е прекарал коронавирус, това значи, че е предпазен и от новия му щам.

Според него хората с имунни проблеми не трябва да се съветват с личните лекари, а да са сред първите ваксинирани. "Все пак опити с хора като тях все още не са направени за ефекта от ваксините. Тези хора сами трябва да си вземат решение дали ще се имунизират", каза той.

"Няма да успеем до края на годината да имунизираме 70% от населението на България. Очаквам до края на декември да има ваксинирани около милион и половина души или два милиона души", каза той.

По думите му обаче много хора ще изкарат вируса и разпространението на заразата навсякъде ще намалее значително.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    40 4 Отговор
    Много хора се прибраха на село и се откъснаха от системата.Ще ви побъркат вас и вашите деца.

    Коментиран от #13

  • 2 Директора

    89 4 Отговор
    Ама кое ги кара да мислят, че 70% от населението изобщо иска да се имунизира???

    Коментиран от #6

  • 3 Абе

    76 12 Отговор
    Такива хора трябва да са в щаба, ама не пълнят чекмеджета и затова ще вярвате на клоуните с пагоните.

    Коментиран от #11

  • 4 Аз40🏴‍☠️

    76 11 Отговор
    Браво за смелостта. Гениален е доц. Андрей Чорбанов. Един лъч светлина в този кошмар. Да четат всички внимателно, когато говори/пише. Има много в казаното.

    Коментиран от #8

  • 5 Това ли беше

    18 27 Отговор
    Човечето дето каза, че сега пенсионерите взимат 50 лв повече и да си плащат тестовете?

    Коментиран от #21

  • 6 Centurion

    42 6 Отговор

    До коментар #2 от "Директора":

    То така,ама сега разиграват сценки,че ваксините не стигат и едва ли не трябва с връзки да се ореждаш.Все едно има извили се огромни опашки от чакащи,за ваксинация!!!Лъжат овцете,и те ще се ваксинират повечето,те за това са овце!
  • 7 Овчарник

    24 2 Отговор
    Имунитет имат селяните пият прясно мляко и отделят червивите плодове от нечервивите....Плод от който и червея бяга или умира след консумация не е плод а отрова....
  • 8 Centurion

    35 3 Отговор

    До коментар #4 от "Аз40🏴‍☠️":

    Мисля ,че е професор вече!Но както и да е,няма значение,важното е ,че е точен човека,а титлите и званията са силно девълвирали.
  • 9 И този

    9 20 Отговор
    Като много други професори, доктори и др. се появиха благодарение на ковид 19. До тогава никои не ги знаеш ама сега имат своите 5 мин слава! Само глупости говорят не вярвам на нито една тяхна дума!
  • 10 РАДИО ЕЛТО

    12 9 Отговор
    докога всякакви типове ще депресират стресират доразболяват ХОРАТА

    Коментиран от #12, #14

  • 11 От Швеция

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    Човека не е "партийна въпросителна",
    и това му помага в живота?
    Палеца нагоре за Професор Чобанов?
    Прилича по подреждане ,
    на приоритетите на честен начетен специалист ,
    такива ни трябват в БАН ,
    а не" феодални останки" от Комунизма.
    Нека членовете на БАН,
    избирани днес
    да бъдат предмет на ОТКРИТИ конкурси ,
    с гласове от квота на специалисти граждани ,
    МАНДАТА , да е не повече от 5 години,
    ИНАЧЕ СЕ СЪБИРА КУПЧИНИ ,
    НЕНУЖНА СМЕТ ,
    В ТАЗИ РЕПРЕЗЕНТАТИВНА СГРАДА!?
  • 12 Еразъм

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "РАДИО ЕЛТО":

    Докато има глупави и пасивни хора, които си мислят, че:"Всички са маскари", "Трябва да дойде някой да ни оправи" и "Ходенето за гъби е важна работа"!
  • 13 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Овчарник":

    Докато използват парите и благата и не са се откъснали от системата.
  • 14 Загрижен яко

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "РАДИО ЕЛТО":

    Ако си , постоянно депресиран,
    трябва да отидеш на лекар ?



    ?
  • 15 Fen

    26 4 Отговор
    Е вие не знаете ли ,че по сценарий есента ще дойде по-нов щам , който няма да го лови ваксината. "Новото нормално": който яде и пие,празнува или иска да ходи на училище е престъпник. Всички в единични килии без право на разходка и среща с други хора.
  • 16 ко не

    8 6 Отговор
    Абе и този ги е натворил... Ту нещо вярно, ту нещо невярно, да има там. Хора с имунни проблеми трябвало да са сред първите ваксинирани, щото ваксините не били тествани на такива! Е!?! И кво, да си рискуват живота за целите на науката ли?? Или пък "възрастните заразявали децата, а не обратното".. Абе... Болният заразява здравия. Пък кой е болният и що тоя, а не оня, вече е въпрос къде ще се разпространи по-лесно заразата. Иначе казва и някои интересни неща, ама пак трябва да се чете избирателно.

    Коментиран от #18

  • 17 В Холандия твърдят

    11 1 Отговор
    Че новия Щам не се разпространява по бързо и не е по смъртоносен. А Френските лекари твърдят че ваксините не предпазват хората със слаба имунна система.
  • 18 Този

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "ко не":

    При Цветанка Ризова заяви, че консумацията на кърма от родилка преболедувала Ковид води до изграждането на антитела и имунитет. Аз като го чух и поръчах на комшийката да ми отдели млеко за 20лв.

    Коментиран от #20

  • 19 Полезно ли е?

    0 7 Отговор
    А може да се каже и така: - Ужасно, квадратна и с рога му е главата. Видян от тези с ЛЕТАЛЕН край. Казах го грубо, но вече е нетърпимо ЗА МЕН ЛИЧНО от изнасящи ГАДОСТИ, все едно верни или неверни, но БЕЗПОЛЕЗНИ
  • 20 АКО

    2 5 Отговор

    До коментар #18 от "Този":

    АкО Е КАЗАЛ ТОВА Е АБСОЛЮТЕН НЕВЕЖА!!!!

    Коментиран от #22

  • 21 Политолог

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Това ли беше":

    Това беше точно този, абсолютно недоразумение в българската медицина, също като пелтечещия гуру...В някоя нормална държава досега да са ги пратили да копаят въглища...
  • 22 Истински професор

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "АКО":

    Аз от кога говоря, че на този и на Мангъров им плащат да облъчват малограмотната част от населението с цел да няма стихване на пандемията в БГ...И двамата се пукат от смях като гледат зомбитата...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 8833

    2 0 Отговор
    Едва ли на професора ще му е приятно да разбере , че го направихте пак доцент !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове