Last news in Fakti

11 Декември, 2012 15:00 25 048 30

Земята под Перник се разтваря

  • земята-
  • под перник-
  • се разтваря
Земята под Перник се разтваря - 1
Снимка: zaPernik.com

Това, което виждате не е нито фотомонтаж, нито снимка направена в друг град. Това е земята под Перник. Само шест месеца след земетресението земя­та се отваря. Огромен про­цеп е зейнал в пернишкия квартал Рудничар, като не­говата дълбочина достига цял метър, твърди zaPernik.com.

Все още не може да се каже дали само земетресе­нието е виновно за разцеп­ването на земята. Редица граждани са подавали сиг­нали до Община Перник и полицията, че роми от квартала са прекопавали тунелите на Мината, за да копаят въглища. Възмож­но е тяхната дейност да е нарушила участъка. Факт е, че нито Община Перник, нито МВР направи каквото и да е, за да обърне вни­мание на проблема. Резул­татът е ужасната снимка, която виждате! Ужасната реалност под Перник. Ние застанахме на мястото и установихме, че наистина, роми разкопават града ни. Заснехме ги. Цялата опера­ция ни отне не повече от два часа. Но на местното МВР и Община Перник го­дини наред не им стигат за да хванат хората, които ру­шат града.

Вестник "За Перник" ще трябва да обърне сериоз­но внимание на подземния живот на града ни. Перник е прокопан от тунели на мината, които са безсто­панствено изоставени. Тези тунели на много мес­та са пълни с вода. Други са в неясно положение, но първия сигнал, че Перник се разтваря отдолу вече е факт! И ние не можем да вярваме на пишман експер­ти и общинари - безделни­ци. Ние трябва да почнем собствено, по-задълбочено разсле дване по сериозна­та тема, коментират от онлайн изданието и вестника.

Според най-черния сце­нарий различни части на града може да се срутят изведнъж и хиляди хора да пострадат и да останат без домове. Опасността съ­ществува от години.
"След 2008 г. частично са запълвани отделни галерии - там, където е имало сери­озни проблеми, свързани със слягания и пропадания. Но като цяло все още не е ясна картината", призна кметът на Перник Росица Янакиева. Оттогава до днес тя не си прави труд да рабо­ти по проблема.

Опасността от пропадане на града идва от рудниците, отворени през 1891 г., къ­дето са работели стотици перничани. Проблемите с рудниците започват след ликвидацията на държав­ното дружество "Мини Пер­ник". Тогава са извадени от действие над 180 помпи, които са изхвърляли съби­ращата се в галериите вода. Така от години мините се наводняват.

За да не изчезне градът, подземните галерии трябва да бъдат укрепени. Кметът на Перник Росица Янакиева настоява България да дого­вори мярка с ЕС за прео­доляване на последствията от подземния въгледобив в града, по която общината да кандидатства за финан­сиране.
"За решаването на про­блема са нужни няколкос­тотин милиона лева", каза градоначалникът. Нужно е в бъдеще да се отделят средства за проучвания и обследване на минните разработки.

"Ангажиментът на дър­жавата е такъв, че ние не подценяваме проблема. На­правена е програма и има задействани четири проек­та. Факт е това, че в периода 2000-2009 година са дадени пари за това укрепване, но нищо не е свършено. Пари­те са изтекли. Сега трябва да се направят различни обследвания, за да се знае какво е състоянието и как­во да се предприеме. Има европейски програми, по които могат да се вземат пари. Има такъв случай в Полша и оттам може да се черпи опит", обяви замест­ник-министърът на иконо­миката Валентин Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mini

    0 1 Отговор
    ЕЕЕ то и в Перник си имали метро:)))
  • 2 консултант

    1 0 Отговор
    Трябва да започне изселването на хората.
    Перник не е вече град за живеене!
  • 3 Bossman

    0 0 Отговор
    Май скоро Перник ще заприлича на лунен пейзаж.
  • 4 аватар

    0 2 Отговор
    на никой ли не му идва на ума че тези земни трусове в пернишко са дело на човешка намеса...мините от които добиват въглищата отслабват земята и тя се тресе...
  • 5 местен

    1 0 Отговор
    Време е журналисти и други незнаещи да разберат, че не целия град е с тунели и евентуално да го конкретизират или поне споменават.
  • 6 batman

    0 1 Отговор
    щеви спася нама да загинете иначе данесе казвам батман а жената котка :)
  • 7 Гост

    0 1 Отговор
    u pernik sa jeuezni
  • 8 ivan

    0 1 Отговор
    shte se kachite na golfu i shte se spasite
  • 9 ggggggggg

    0 1 Отговор
    ne se gleda oti si4ko e korupciq i trea si kradnat kumuro opr hora
  • 10 пецата

    0 1 Отговор
    само гоуфо ще оцелее!!!!!!!
  • 11 див граовец

    1 0 Отговор
    Тия от европата само да имат късмет пари да дадат - кметицата ще се про.ере от крадене!!!!
  • 12 Владимир Владимиров

    0 0 Отговор
    Трябва да се махне тоя "кмет" на Перник.
  • 13 Провинция

    1 0 Отговор
    Много прости някои да се подиграват.
  • 14 Муле--Пернишко

    1 0 Отговор
    Do 8
    Иване ... Иване,
    да ти ........... Иване
  • 15 ssss

    0 1 Отговор
    предлагам укрепване на голямата цепка с винкели
  • 16 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    На община Перник единственото нещо за което и пука е да си раздадат 13та заплата. Така,че не си хабете мастилото да подавате оплаквания!
  • 17 кондофри иванов

    0 1 Отговор
    21.12.2012. Наближава.
  • 18 Иво Маслинков

    0 0 Отговор
    Сега разбирам какво е имала предвид Ванга, като е казвала "Земята ще се отвори" и целият свят ще научи за славното ни минало.
  • 19 Марто

    1 0 Отговор
    Парите за укрепване са изтекли? Много хора трябва да виснат на бесилото в тая страна, за да се оправим, като почнем с политиците.
  • 20 Иван

    0 1 Отговор
    Земетресения над 10-11 правят роцепи в земята бе ! Това се нарича селско свлачище. Може да го укрепите с кюмюр от мините!
  • 21 Qsnovideca

    0 1 Отговор
    Celata zemq ke se otvori i si4ko u dola 4e ide tova go 4ekaite na 21.12.12 a koi mu se jiveeaa da odi u frenskoto grad4e na palatka i da ede muhi i trevolqk!!! Taka e rekul SHAMANA taka shte bude !!!!
  • 22 T.Sofia

    1 0 Отговор
    ----Този отдолу е болен мозък ! :) :) :)
  • 23 гост

    1 0 Отговор
    Чета коментарите и се питам: "Дали тези които се шегуват с перничани ще са толкова забавни ако им се случи на тях"? Защо веднъж не помислите вместо да се правите на интересни да помогнете с нещо на някого. Аз не съм от Перник, но познавам доста хора от там и те са много свестни.
    С това пренебрежение един към друг, няма да оцелее никой на 21.12.2012 година.
    Успех на всички, и не е лошо да се замислите (поне тези, които имат с какво).

    Коментиран от #27

  • 24 гост

    1 0 Отговор
    Земята се отваря да си прибере вересийте :)
  • 25 hana

    0 1 Отговор
    Можеби проблемът е сериозен и е редно на се предприемат действия, но не е реално да вините за това ромите!
  • 26 Гусин Станев

    0 1 Отговор
    ...а и недейте да забравяте, че след десетина дни е края на света...
  • 27 Адолф Хитлер

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Ми хубаво пич.Като искаш да помогнеш,продай си апартамента и изпрати парите на Перничани да си помогнат хората за зимата.Иначе и ти си като нас сеирджия.
  • 28 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    БИЛИ ДАДЕНИ ПАРИ ЗА УКРЕПВАНЕ НО ... ПАРИТЕ БИЛИ ИЗТЕКЛИ – ВЕРНО ЛИ БЕЕЕЕ И КЪДЕ СА ИЗТЕКЛИ ??? В МИНИТЕ ЛИ БЕЕЕ ??? КАКТО СА ИЗТЕКЛИ ПРЕДИШНИТЕ ТАКА ЩЕ ИЗТЕКАТ И СЛЕДВАЩИТЕ В ДЖОБА НА НЯКОЙ ,,НАРОДЕН ИЗБРАННИК''– ГРЕШКА ИЗЕДНИК . АЙДЕ ДА СЕ РАЗЦЕПВА И ПЕРНИК И Ш...НАТА ДЪРЖАВА И ВСИЧКО ДА СИ Е...А М...ТА ТО СЕ Е ВИДЯЛО ЧЕ СЕ РАЗПАДАМЕ И ИЗЧЕЗВАМЕ А ПОСЛЕДНАТА НОВИНА АКО НЕ ЗНАЕТЕ Е ЧЕ ВЕЧЕ СМЕ ПОД СЕДЕМ МИЛИОНА ОФИЦИАЛНО ... ХА ЧЕСТИТО ! (има само един единствен начин човек да се пръкне на този грешен свят и поне осем начина да си отиде - аборт, естествена смърт, нещастен случай, самоубийство , война, глад, болест, природни бедствия ... !? ) ТА ПРОБЛЕМА НА БЪЛГАРИНА ДА ИЗЧЕЗНЕ ИЛИ СЕ ПРЕТОПИ Е ТОЧНО НИКАКЪВ А НИЕ СИ ГИ ИМАМЕ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ИЗБРОЕНИ НАЧИНИ ЩЕДРО !
  • 29 дядо Сократ

    0 0 Отговор
    ще се спасите в Радомир , китен и процъвтяващ градсамо на 10км южно
  • 30 wtf

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове