Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 13:20 1 919 29

Григорова: Работниците са склонни да се самоексплоатират, за да задържат работното си място

  • самоексплоатация-
  • работници-
  • законодателство

Работниците не се борят за правата си, смята специалистът

Григорова: Работниците са склонни да се самоексплоатират, за да задържат работното си място - 1
Снимка: Shutterstock

"Ние станахме жертви – жертви на нашите телефони, имейли, компютри. По време на локдауна всеки трети работник е работил от вкъщи и това спаси живота на много хора, но заедно с това мнозина страдат от вредни странични ефекти. Изолация, умора, депресия, бърнаут, мускулни и очни заболявания." Това се казва в доклада на Алекс Салиба – евродепутат от Малта. В своя законодателна инициатива, приета миналата седмица, Европейският парламент призова да се приеме нов закон на Съюза, който да предоставя на работниците правото да изключват цифровите си служебни устройства, без да се сблъскват с негативни последици. Новият закон трябва също да определи минимални изисквания за работа от дома и да изясни условията на труд, работното време и времето за почивка. "Не можем да се откажем от милиони европейски работници, които са изтощени от натиска да бъдат винаги "на линия" и от прекалено дългото работно време. Сега е моментът да застанем зад тях и да им дадем това, което заслужават: правото на откъсване от работната среда. Това е от жизненоважно значение за психичното и физическото ни здраве. Време е правата на работниците да се модернизират, така че да отговарят на новите реалности на цифровата ера", казва още докладчикът Алекс Салиба след вота в ЕП.

Какво е състоянието на нещата у нас? Ваня Григорова, икономически съветник към КТ "Подкрепа", коментира в "Нашият ден" по БНР:

"От нашата практика можем да кажем, че до голяма степен преумората и удължаването на работното време са и благодарение на факта, че работниците не се борят за правата си. Защото, за разлика от други държави, българското законодателство има до голяма степен регламентирани правила за работа от разстояние. Това е член 107 з от Кодекса на труда. Но работниците са склонни да се самоексплоатират, за да задържат работното си място, тъй като не се чувстват достатъчно силни, така че да защитават правата си, да отстояват своето право да спрат да работят в момента, в който свърши работното време. Иначе, според законодателството, работникът безспорно има право да работи само толкова, колкото е записано в трудовия му договор."

Регламентиране на трудова злополука у дома, заплахи за психичното здраве, заплащането на тока и интернета...

"Това категорично не е уредено. Имаше такива дебати по отношение на учителите. За съжаление и този документ на ЕС не регламентира това. Той регламентира само начина, по който ще се измерва работното време. Този дебат датира далеч пред да започне пандемията, тъй като навлизането на електронните технологии всъщност още преди това доведе до тежка самоексплоатация. Един от христоматийните примери за това, който се коментира широко е случаят на една 31-годишна японска журналистка, която, след като полага непрекъснато извънреден труд, умира от сърдечни проблеми... Самоексплоатацията не бива да се неглижира, тъй като, независимо дали работата ни харесва или не, самата работа натоварва психически, физически. Това беше един от аргументите ни да се противопоставим срещу възможността за двойно увеличение на извънредния труд. Въпреки това това увеличение беше заложено в Кодекса на труда."

Ваня Григорова обобщи, че едно от ключовите неща в този европейски документ е задължението на работодателя да въведе система, която е обективна и която може да се докаже в съда за това колко време един работник се е трудил.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 2 Отговор
    На Ганчовците ще им се наложи да бачкат по 24/7 въпреки, че скоро време ще им намалят заплатите с 20%

    Коментиран от #4, #29

  • 2 Рошко

    15 1 Отговор
    Сигурно, даже са готови да плащат на работодателите си, че да не фалират горките
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    15 2 Отговор
    Таа* не е ли чувала за профсъюзите и техните задължения⁉️

    Коментиран от #26

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    11 0 Отговор
    Мобе би не знае откъде си взима КИНТИТЕ семейството на шефа й‼
  • 6 БАЙ Х@Й ‼

    17 1 Отговор
    Какви права и как да си отстоява работника, като на следващия ден е АУТ‼
  • 7 Значи

    21 1 Отговор
    ... няма капиталисти, които експлоатират труда на работника!!! Той сам се експлоатира!!! Ясно що за хора ни защитават правата!!!!
  • 8 БАЙ Х@Й ‼

    18 1 Отговор
    Колко национални стачки е провел "профсъюза" за последните ДЕСЕТ години ⁉️
  • 9 2424

    21 1 Отговор
    Изобщо не се противопоставихте на 300 часа извънреден труд. Синдикатите подписват всички искания на Велев и Домусчиев. Лишихте работещите от всякакви права.
    Как не я е срам да твърди, че хората не се борели за правата си?!
    Как работниците сами да се борят за правата си, щом е узаконена експлоатацията???
    Инспекцията по труда, Бюрото по труда, псевдоСиндикатите... всички са в симбиоза с експлоататорите, а Григорова упреква работниците, че не се борели за правата си!!!
  • 10 цербер

    14 1 Отговор
    Работниците не се борят за правата си, смята специалистКАТА. Ваня Григорова Е икономическА съветниЧКА към КТ "Подкрепа".
  • 11 Кочо

    10 1 Отговор
    Ваня също е готова на много компромиси!
  • 12 2424

    15 1 Отговор
    Григорова, какви права на работещите сте защитили вие от КНСБ и Подкрепа? Работещите от векове са се борили и са успели да завоюват 8- часов раб. ден, 5- дневна работна седмица, достойно заплащане на труда, осигуровки, социални придобивки, почивни дни, а това вие от КНСБ и Подкрепа го унищожихте. Във 21. век ни превърнахте в роби без права.
    Как не те е срам да упрекваш хората, които се борят за едно парче хляб?!

    Коментиран от #15

  • 13 2424

    10 1 Отговор
    Вижте как цитира чужди изследвания! А в Бг няма проучвания за бърнаут, за извънреден труд, за нищо.
    Григорова, светът върви към 4-дневна раб. седмица. Бг накъде върви, а? Към робство или крепостничество?
    Вие за какво сте, Григорова?
    Каква работа вършите като синдикати? Каква полезност имате за хората? Само 6 дена платен отпуск. Цялата ви полезност е за олигарсите. Обслужвате само олигарсите.
    Колко души наброява управленския ви състав? Колко души се храните от парите на работещите?

    Коментиран от #19

  • 14 При мен например

    6 2 Отговор
    Няма отпуска. Работя от 4 години при работодател, който не дава да излизаме отпуска. При нас 20 дни отпуск, не съществува.

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Свободен

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "2424":

    Не защитавам Григирова, но докато българинът защитава само "едното парче хляб" и не е склонен да рискува да защити правата си - ще е така. Българитът е един голям "мишок". Не му "давали" ами извоювай си. Защо членуват в тези казионни синдикати. Винаги когато съм искал подкрепа от колеги да си "извоюваме" нещо от работодателя е имало амааа, ми тооо, ами сегааа.., ама защо, ама аз ли? Е ТОГАВА ДА СИ СЕ МУШАТ ПО "ДУПКИТЕ" И ДА РАБОТЯТ ПО 25/8 АКО ИСКАТ.

    Коментиран от #23

  • 16 А бе

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "При мен например":

    Ами защо стоиш там?
  • 17 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "При мен например":

    защо си още там?
  • 18 Уаааааа

    4 0 Отговор
    Нещо се обърках ! С какъв вид дейност се занимава Подкрепа и КНСБ, че май съм си мислел други работи !?

    Коментиран от #20

  • 19 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "2424":

    защо членуваш там?
  • 20 Анализатор

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Уаааааа":

    Казионен синдикат. ПАПКАТ.
  • 21 2424

    6 1 Отговор
    Какво значи "самоексплоатира"? Експлоатацията е да караш някой да работи и да не му платиш, да присвоиш всички произведени блага, както прави бизнесът в БГ. Основата на експлоатацията е в ПРИБИРАНЕТО, ПРИСВОЯВАНЕТО.
    Та как работникът се самоексплоатира, Григорова? Ограбва собствения си труд ли? Изедникът прибира резултата от труда му, богатее от ден на ден, пък работникът се експлоатирал сам?!

    Коментиран от #22

  • 22 Ами

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "2424":

    не знам какво значи "самоексплоатира", но така е навел глава, че не смее да "пръдне" и чака да му се "даде". На това във всеки случай не му се ксзва "себеуважение".
  • 23 2424

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Свободен":

    Как да извоюваш? Сам да тръгнеш срещу човек с пари и протекции във всички институции? Или всеки ден да ходиш на работа с адвокат ли 2 свидетели? Щото стигне ли се до съд, на страната на експлоататора ще застанат всички, а ти ще си сам. Няма подкрепа от Инспекцията по труда, нито от Синдикати, нито от работещи във фирмата, които си пазят местенцето и са съгласни да работят денонощно за МРЗ... Дори и да защитиш своите права, работодателят ще плати неплатеното ти и после пак ще продължи да върши същото. Защото това е масова практика, превърнало се е в навик, система за работодателя и малкият човек с единичен акт не може да премахне тази практика.
    Статукво се нарича. Статукво има както в политиката, така и в бизнеса, образованието, здравеопазването...

    Коментиран от #25

  • 24 Гост

    4 1 Отговор
    Особено на село в тази кал и мъгла е адски депресиращо. В града поне има къде да отидеш, да мръднеш тук-таме. На село като понеча да изляза от дома, стъпвам в кал и тиня и насреща ми само на бацо избирателите, чакат ме с винкели.
  • 25 Някой

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "2424":

    Тя си знае много добре какво е положението,ама прави ,,поведение" уж на много загрижена. Какви права има работника? Две са.Да работи и да мълчи. Иначе пътя към външния свят го зове . В Германия си ,,играят" с трудовото законодателство и пет пари не дават, какво остава в банановата България.Никой не смее да закачи капиталистите, икономиките се крепят на тях, а от това зависи ,,политическото и финансово,, здраве на управниците .
  • 26 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼":

    България и профсъюзи, на хартия всички са навързани като свински черва
  • 27 Аз40🏴‍☠️

    5 1 Отговор
    То затова сивия сектор процъфтява. Един вид бунт е това, срещу нахалните такси, ДДС и всичко.
  • 28 шопендар

    2 2 Отговор
    е те това е голямата стратегия на червените работодатели,от време оно/09.09.1944год/та до днес.да убедят магарето,че каруцата която тегли е негова,и ако спре за минутка,някой друг ще му вземе местото,а то отива на борсата.а профсъюзите са само за парлама.
  • 29 Брендилия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Знаеш ли кога Румъния е тръгнала в друга посока и днес са в пъти по-добре от нас? Гладът ги е накарал да обират не само магазини, но и богаташите. Положението е било критично, а края на Чаушеску всички го знаят. Някои си играят с огън, който ще ги изпепели
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове