Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 11:02 2 170 49

Пандемията не доведе до ръст на ражданията

  • бебета-
  • раждаемост-
  • демографска криза-
  • раждания

53 968 са били родените бебета през миналата година у нас срещу 54 762 през 2019 г.

Пандемията не доведе до ръст на ражданията - 1
Снимка: БГНЕС

Въпреки надеждите ражданията у нас не се увеличиха и по време на пандемията. 53 968 са били те през миналата година срещу 54 762 през 2019 г., показва анализ на „Индекс на болниците“. Данните за изготвянето му са предоставени от НЗОК.

Със 794 са по-малко ражданията през изминалата година в сравнение с предходната. Така 2020 г. се оказва поредната, в която раждаемостта у нас бележи спад.

Къде?

Раждания през миналата година в България са се извършили в 105 лечебни заведения, като диспропорциите в броя им продължават да са налице. Тринайсет са болниците, в които има над 1000 раждания на година. Най-много – над 2 хил., са ражданията в четири столични болници – „Майчин дом“ – 3397, „Шейново“ – 2285, „Св. София“ – 2233, „Надежда“ – 2045, както и в „Селена“ в Пловдив – 2279, и „Проф. Димитър Стаматов“ във Варна – 2001. В други 14 лечебни заведения в страната ражданията са дори под 100. Най-малко – под 50, са ражданията предимно в по-малки общински болници, като тези в Каварна, Кубрат, Мадан и Белоградчик. Освен в подобни отдалечени райони обаче, под и около 50 раждания има и в болници в големи областни градове като Хасково и София. Там те се извършват в частни клиники.

Как?

Два са основните начини, по които се извършват ражданията у нас – нормално и секцио. Делът на ражданията с Цезарово сечение е 47%, той е почти равен на дела на ражданията по нормален път. И тук съществуват големи диспропорции в прилагането на двата метода. Близо 40 са болниците, в които делът на ражданията със секцио е по-висок от средния за страната. Над 80% е Цезаровото сечение в „Торакс“ в Пловдив, „Св. Марина“ в Плевен, „Лозенец“ в София. В страната има болници, в които по този метод са осъществени 100% от ражданията в тях. В „Хигия“ в Хасково например през 2020 г. са извършени 23 раждания, всички чрез Цезарово сечение. В същото време има и болници, в които 100% от ражданията са извършени по естествен път. Такива са „Св. Петка Българска“ в Нова Загора, където е имало 122 раждания, както и МБАЛ-Белоградчик с 44 раждания, МБАЛ-Ихтиман с 91 раждания и др. Запазва се относително еднакъв и броят на ражданията с форцепс или вакуум. През миналата година по този начин са осъществени 408 раждания срещу 429 през предходната. Най-голяма част от тях са извършени в големите специализирани АГ-болници като „Майчин дом“ и „Шейново“, където се правят и най-голяма част от тежките раждания.

Смъртност и усложнения

Процентът на смъртността при ражданията се запазва под единица. През миналата година той е бил 0.62% срещу 0.52% през предходната. Смъртността е над 1% в 21 лечебни заведения. Най-висока - над 2 и дори 4 на сто, е смъртността в три болници с малък обем раждания – във Видин, Нова Загора и Белоградчик.

През миналата година недоносените бебета са намалели с един процентен пункт. Делът им е бил 12.37% от всички раждания срещу 13.37% през предходната. Най-много недоносени бебета е имало в неонатологиите на големите специализирани АГ-болници, както и на областните – над 30% са били недоносените в „Майчин дом“ в София, над 40% в УМБАЛ-Пловдив и т.н. В близо 30 болници са били обгрижвани и бебета с висока степен на недоносеност – под 1499 гр. Броят на децата, които са се родили с нормални килограми – над 2500 гр., но са имали нужда от специални грижи в неонатология, са били 19 433, срещу 19 856 през 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КАЗАНЛЪК

    24 0 Отговор
    То само с романтика не става.

    Коментиран от #17, #35

  • 3 те това е

    45 2 Отговор
    пандемията доведе до угояване на шопара /тиква/, и смазване на бедния народец
  • 4 Пешо

    4 13 Отговор
    Народът си стои в къщи и се сношава.

    Коментиран от #43

  • 5 Преди

    13 3 Отговор
    пандемията боб-леща-боб-леща... чат-пат пържола. Сега само боб. Ами не става така. Омръзва еднообразието.
  • 6 8226

    36 2 Отговор
    Много тъжно, но факт. Няма български деца. Не се раждат.
    А родените са обречени на цифров затвор- онлайн живот и образование, облъчвани и ръководени според решенията на НОЩ. НОЩ никой не го е избирал, нито такъв орган е предвиден в Конституцията.
    Тежко на децата ни.
  • 7 антрашпиц

    24 2 Отговор
    До ръст на ражданията се стига само ако :един мъж и една жена правят секс и после се стигне до успешно раждане.После пак същото,после пак.Друг е въпроса,че тия деца кскат гледане,а не само да ги направиш.Но и не споделям мисленето,че сега нямам пари,а и съм само на 30 примерно и не ми се правят деца.Аз лично имам две,и си ги гледаме с жена ми.Правят ми се и още,ама нема кинти за издръжка,пък и апартамента малък.Но,със две деца положителен прираст не се постига.Абе всеки знае себе си....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Колко пъти "дежурните Мисирки" писаха

    26 0 Отговор
    Че има Бейби бум?? Къде са Мисирки те, които пишеха?? Скриха се,!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Али Раза

    22 0 Отговор
    Охо нали имаше бум тука много плодовита година, изведнъж спад с почти 1000 спрямо 2019
  • 11 антрашпиц

    23 0 Отговор

    До коментар #9 от "Колко пъти "дежурните Мисирки" писаха":

    Придворните лакеи могат да си дрънкат колкото си искат.Всеки нормален човек който може да мисли знае,че няма как да има бейби бум с тая икономика.
  • 12 Stormtrooper

    22 0 Отговор

    До коментар #9 от "Колко пъти "дежурните Мисирки" писаха":

    Писаха, че в края на годината има определен ръст. Но, като се тегли чертата, се оказва, че на годишна база е имало бум на празните приказки.

    Коментиран от #13

  • 13 антрашпиц

    19 0 Отговор

    До коментар #12 от "Stormtrooper":

    Ма то бум на празните приказки има през цялата петилетка,да не кажа ,че преизпълниха плана отвсякъде за три години....
  • 14 Рошко

    22 0 Отговор
    По план график требе се мре, не да се въдим

    Коментиран от #32

  • 15 Чайвебум

    4 0 Отговор
    От НЗОК са предоставили данните на социалното министерство, за да им се осигурят веднага деЦки.
  • 16 Радио ЧЕГИВАРА

    4 1 Отговор
    Ами като такива като Козлодуеца и курти нямат деца и са импотентни как да се раждат
  • 17 бл.134 в Зап. парк

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Не ни дреме !Важното е банките да дават кредити , който правителството да опрощава и да си купувам по 20 апартамента . Китайците и ромите да бачкат!
  • 18 Аз40🏴‍☠️

    4 1 Отговор
    Естествено, просто го раздухаха подведени по западната поп-култура нашенци. Хващат се на първото програмиране отдалече без да му мислят много, важно е да се почувстват за кратко под внимание.
  • 19 Политиците са

    7 1 Отговор
    Виновни разрушиха България тя се топи и раздава паспорти на чужденци за кратко време
  • 20 Осман

    7 1 Отговор
    50% роми 30% турци 20% българи и други

    Коментиран от #46

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 И как да има

    9 1 Отговор
    Челна страница са ви постоянно Сузанита, Николета, Андреа и ко блахоприлични жени, които са идеала за семейство и донри отношения.

    Единственото хубаво е, че Молдова и Беларус имат красиви жени и нисък стандарт, че иначе деца с българка няма да направя. Нашите мурви, ако си чужденец само те играят лесно, иначе претенции и за 200 лв. се продава.

    Коментиран от #37

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стефан Митев нов Клюкар, какво

    1 0 Отговор
    Общество бяхте, че такова да сега не сме чували?? Какъв Доктор си, по какво,???
  • 25 Гошо

    6 1 Отговор
    Коя да ражда бе бате не виждате ли че българските са толкова меркантилни и не искат да имат нищо с мъже дето нямат кинти скъпи коли четох че само в Белгия 20000 са проститутките от България ако там са толкова ако сметнем и другите държави колко ли ще станат коя да ражда
  • 26 Аааъъъ

    14 0 Отговор
    Децата се раждат там, където родителите могат без проблем да ги отглеждат и възпитават, България отдавна не е такова място... Виж Тулупа днес сигурно пак ще се покаже по ТВ да каже, че имаме най-ниския бюджетен дефицит, но няма да каже, че под неговото мъдро ръководство, българи скоро няма да има...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 На 31 години

    6 3 Отговор
    Аз семейство не мисля да създавам, при тези мизерни доходи. Заплатата ми е 1000 лева и не стига дори за мен, няма смисъл да се мъчи и друг човешки живот.
  • 29 Димитрова

    4 3 Отговор
    Какви раждания, какви деца!
    Не раждайте, няма да ви гледаме и учим децата Ви!
    И сегашните ни стигат, ние да ги гледаме, учиме и озаптяваме.

    Коментиран от #38

  • 30 данган

    3 1 Отговор
    Доколкото съм осведомен една бременпст продължава 9 месеца. Ограбичителните мерки у нас по повод пандемята започнаха от април. Как можем да пчаквме бум на бебета през 2020 год.?

    Коментиран от #31

  • 31 9323

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "данган":

    Принципно си прав, мерките започнаха на 13 март, би трябвало преди Коледа да има бум, ама няма.
    Нищо не е имало.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Даже много родени има

    4 5 Отговор
    Тва трябва да си побъркан че да правиш деца в бегето
  • 34 Искате още робове ли да се раждат

    4 2 Отговор
    И да се отглеждат а политиците да грабят от това че народа им ражда робове и плащат родителите им за отглеждането в гушите на полит мафията
  • 35 То става

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Ама после ги подпукват на аборт
  • 36 Българин

    7 0 Отговор
    Когато борисов взе властта се раждаха по 87 000 на година. За 10 години успя да ги намали с 45 процента! Българоубиецът бойко!
  • 37 Caliente Nicaragua

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "И как да има":

    И кво им е хубавото на жълтите Славяни? Ся друго си е деца от Латино Индианка или Югоизточно Азиатка може и Индийка абе от Кафявата раса да е все бива
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Юрист

    4 0 Отговор
    Ако извадим лилавите, раждамостта е под 20 хиляди!

    Коментиран от #47

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Евросатанизъм

    1 0 Отговор
    Останалите всезнайковци на соросоидна хранилка също могат да ги последват!
  • 42 Евросатанизъм

    1 0 Отговор
    Ей, фактаджиите, много триете, бе!
  • 43 Ooo Я

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    ФАНTACTИШ😁
  • 44 Пламен

    1 0 Отговор
    Родените 2020 са "заложени" '19та и до 03.'20година. Интересна ще е СЕГА раждаемоста - 2021. Там ще са 98,7% сиган.
  • 45 ПРАВЕТЕ ДEЦА

    2 0 Отговор
    А НЕ ДРАЩAЙТЕ С ПИCAЛКАТА!!!!!😁
  • 46 Верно ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Осман":

    Че те твойте "сънародници" със сините венци и мюсюлманската вяра бегат повече на запад от нас българите,щото за първите там има повече за крадене,а за вторите повече за нискоквалифициран труд,бре!Преди 30 години разправяха същото,ама то тук търпи ли се,така че съотношението е долу горе същото като отпреди 30 години!
  • 47 Caliente Nicaragua

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Юрист":

    А като махнем и Славянските жълтури и оставим ражданията само на Тракийската кафява жена и става под 10 000 и трябва да компенсираме с внос на Индианки Камбоджанки Индийки Виетнамки и други от Кафявата раса
  • 48 Политик

    1 0 Отговор
    Странно...ялов се оказа народа. Цяла година ги помпаме, а нищо не зачева
  • 49 moiraine

    3 0 Отговор
    "Пандемията не доведе до ръст на ражданията"
    И слава Богу! Прости, неграмотни, нечистопллътни и чалгизирани родители могат да създадат само прости, неграмотни, нечистоплътни и чалгизирани отрочета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове