Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 14:36 1 666 34

ГЕРБ към БСП: Това мнозинство заложи изучаването на историята на комунизма

  • история-
  • комунизъм

450 лв. е била минималната преподавателска заплата в началото на първото управление на ГЕРБ, в момента средното възнаграждения е над 1700 лв.

ГЕРБ към БСП: Това мнозинство заложи изучаването на историята на комунизма - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Това мнозинство заложи изучаването на историята на комунизма, нещо, което дължим на бъдещите поколения, защото историята трябва да се познава, посочи председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Демокрацията дава на хората свободата да избират, да живеят и ние сме длъжни да гарантираме това, подчерта тя.

Думите ѝ дойдоха в отговор на прочетената по-рано декларация от лидерката на БСП Корнелия Нинова, която отправи обвинения към управляващите за политиката им в сферата на образованието. Тя критикува и съдържанието на учебниците и настоя, че един клас трябва да учи само по един учебник, съобщи dariknews.bg.

Засегнахте тема, която не трябва да се политизира, учебниците се пишат от преподаватели, оценяват се от всички учители, от БАН. Пропуснахте да кажете само кое ще е издателството, което ще издава учебника, контрира Милена Дамянова.

Тя отбеляза, че през тази и миналата година българските деца и млади хора са поискали да се върнат в класните стаи, но е факт, че дистанционното обучение заради пандемията е поставило България на едно от челните места в Европа. Факт е, че българските учители извършиха революция в образованието, факт е, че родителите станаха партньори и участници в образователния процес - все хубави неща, изтъкна Дамянова.

Тя припомни също, че за този мандат средствата за образование, инфраструктура, надвишават един милиард лева, за заплати на учителите, които при кабинета "Орешарски" са имали нула процента увеличение, през 2021 г. има 360 млн лв допълнително. За сравнение 450 лв. е била минималната преподавателска заплата в началото на първото управление на ГЕРБ, в момента средното възнаграждения е над 1700 лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    44 9 Отговор
    вие герб съсипахте ЖИВОТА на БЪЛГАРИТЕ
  • 2 Бат Бойко нощния бандит

    37 9 Отговор
    Мене не ми трябват грамотни избиратели.
  • 3 голо

    35 7 Отговор
    ГЕРБ е следващ историята на НДСВ, разликата е че всички ги чака БЕЛЕНЕ!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Петьо Петров

    28 10 Отговор
    Зa cрaвнeниe 450 лв. e билa минимaлнaтa прeпoдaвaтeлcкa зaплaтa в нaчaлoтo нa първoтo упрaвлeниe нa ГEРБ, в мoмeнтa cрeднoтo възнaгрaждeния e нaд 1700 лв.

    Какво общо имат минималната работната заплата през 2009 и средната през 2021г? Да я сравнят с минималната сега. Но така изглежда голямо постижение в очите на незрящите!
  • 6 гражданин

    21 3 Отговор
    леле 1700 лева, на пенсионера дето е на 300 лева, ще му потекат лигите, е да ама България не е социална държава, вие какво искате
  • 7 то бива ама

    25 2 Отговор
    що за словоблудство,все едно дявола да каже-НАПИСАХ БИБЛИЯТА!
  • 8 ПЕНКО

    19 4 Отговор
    ДА ТВЪРДИШ ,ЧЕ НЯКЪДЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ / УТОПИЧНА ИДЕОЛОГИЯ ЗА ХАРМОНИЧНО ОБЩЕСТВО / Е ИНДИКАЦИЯ ЗА ТЪ ПО ТИЯ !!! ПРИ КОМУНИЗЪМ : " ОТ ВСЕКИ МУ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ... ВСЕКИМУ СПОРЕД НУЖДИТЕ " Е ГЛАВНОТО КРЕДО !!!!!! А ИСТЪПЛЕНИЯТА НА ЦАРСКАТА ПОЛИЦИЯ ;ЖАНДАРМЕРИЯ И АРМИЯ СА ДОСТА ПО -ЖЕСТОКИ !!!!!!!!!!!!
  • 9 Скоро

    15 3 Отговор
    Ще се види на 4.4. 2021
  • 10 Българка

    29 5 Отговор
    Гробаджиите с лека ръка прахосват милиарди български пари ! За тях не е важно качеството и за какво се влагат, а хвалбите, че дават. Да, ама не! Те не дават, те осакатяват! Всички знаем, че учебниците не се пишат и избират от учители, а от лобита- т.е. правилните за върхушката хора. А какво пише в тях - няма значение. Важен е паричния поток. На мутрите им трябват все по- неуки хора/роби! Те затова и ни "ръководи" опростачен еднокнижник ( дори и не е сигурно, че е изчел до края "Винету")
    Марш БЕ! Не ставате! За затвор сте!
  • 11 Stormtrooper

    14 3 Отговор
    И 120 народни душмани са много, а тези са 240!
  • 12 ежко

    17 3 Отговор
    Даааа...Боко може да им го преподава!На бас,че го е учил в Симеоново.
    А като са го приемали в Партията и изпит може да е държал с жъпроси от сорта"Колко са петимата от РЕМС?" и "Кое е първото име на Георги Димитров?"
  • 13 Ама при Орешарски

    19 5 Отговор
    Със 450 лева, плащсх парното за целия сезон.Сега не ми стига за месец с топлата вода.Не че тогава плувахме в изобилие.Търсите всички наред, единствено софрата.Лапачка до уригване.Но сметката е плащаме ние
  • 14 Иван Грозни

    19 3 Отговор
    Следващото мнозинство ще изучава историята на ГЕРБ. И ще се окаже, че няма никаква разлика с едно малко отклонение - огромен напредък в технологията на краденето.
  • 15 Софиянец

    19 3 Отговор
    Пълна лъжа, преди години когато беше внесено предложение за изучаване на комунизма в учебниците, то беше отхвърлено с мнозинство на ГЕРБ. Същите червени гниди сте и то от утайката.
  • 16 агяожг

    6 6 Отговор
    Вие е и толкова не давахте, вие само комунистите, рушите ,незнам само как имате очите да кажете чe стe направили нещо.Кръгла нула ,това сте вие и продължавате с мисълта че ще ви се получи.....няма как народа не е глупав, с вашите компромати вие сте велики ,поколения съсипахте.
  • 17 ТаУмВзе

    11 4 Отговор
    Тиняка на БКП се обяснява на друг тиняк, от същото котило Крадци.
  • 18 Г Е Р Б. Най крадливата и омразна

    19 3 Отговор
    Партия в историята на България за всички
    Времена ! Влизат в книгата на Гинес ! Йес !
  • 19 ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда

    15 3 Отговор
    Яко,якоооо....1700 е в бъдеще време и то за старши учители,а иначе 1180!Демек няма и тройно увеличение за 12 години,а иначе цените на стоките в колко пъти са се повишили и за тази година вече са 30-40 % нагоре за плодове,зеленчуци и варива,а?Покупателната способност е същата.
  • 20 Павел Пенев

    14 2 Отговор
    Добре е да се изучава историята на ГЕРБ за да не се повтори никога повече.Комунизъм у нас не е имало затова изучавайте социализма, но обективно и коректно без фашизоидните похвати на западните травестити.
  • 21 ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда

    17 3 Отговор
    Цена олио: 2009-1.40лв,2021-3.80лв.Цена хляб за 700гр:2009-60-70ст,2021-1.30-1.40лв.Цена ориз за 1кг:2009-1.20лв,2021-6.00лв,......има ли смисъл да продължавам?

    Коментиран от #25

  • 22 дърт даскал

    12 3 Отговор
    Хайде да си говорим истини:
    1. Какъв комунизъм гони ваклата овчица Дамянова?
    2. При Станишката всяка година увеличаваха заплатите на учителите с 10% , а Боко ги стопира за 8 години!
  • 23 без ГЕРБ

    8 2 Отговор
    Не знам какво заложи БСП, но знам, че БСП са комунисти и не го крият. Аз съм привърженик на западните демократични ценности и не съм им фен. Но по-лоши от явните комунисти са прикритите зад десни идеи гербаджийски комунисти , които обслужват интересите на другаря Путин и товарят българския гражданин с милиарди дългове в полза на чужда държава. А що се отнася до образованието, да си траят, че за десетгодишното си управление направо го ликвидираха. И броя на " учениците им " са обвързани с размера на субсидията - празни учебни стаи, учениците са само на списък и субсидията си тече.
  • 24 Русенец

    9 1 Отговор
    Как сравнихте предишна минимална, със сегашна средна заплата?

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Русенец

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда":

    Данък автомобил 110 кс, през 2009 г беше 80 лв. През 2021 е 148 лв.
  • 26 Мечо Пух

    8 2 Отговор
    Най-малко половината от членовете на ГРОБ са били членове на БКП, а някои и партийни секретари, можете да ги познаете по изказа и държанието им в НС. Не могат да избягат от маята си, колкото и да се опитват да се представят за други. Затова да престанат с тези глупави изказвания. Нямат капка чест и морал тези хора, а Дамянова да не се прави на ощипана мома по отношение на учебниците на децата. Написани на академичен език още за средния курс. Има термини и думи, които ще затруднят много от "учените ни депутати". Да не говорим за някои като пекинската патица. Пишат се от хора с титли в повечете случаи доценти - наши хора. Който плаща, той и поръчва. За външното оценяване на децата - питайте родителите, които вземат кредити, за да плащат за частни уроци, още повече че в учебниците на различните издателста има разлика в изучавания материал. Съсипаха образованието като всичко останало. Не им трябват умни и разсъждаващи хора. Простият човек лесно се управлява. Дай му 50 лв. и № от бюлетина за гласуване.
  • 27 ГрабителскаЕдноличнаРазбойническаБанда

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    Именно!Царе сме с ....с 200!
  • 28 ТКП

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    Който повЕрвал,повЕрвал,а който не-да оди пеша!
  • 29 chi

    5 3 Отговор
    Политиката на ГЕРБ е пълен провал!
  • 30 Asar

    3 1 Отговор
    Фалете ме уста оти ке ва посерам.
  • 31 безпартиен

    0 0 Отговор
    Защо толкова години никой не предложи закон за декомунизация?Защо никой не предложи да се променят имената на градове,села,улици,площади,училища именувани на лица взели оръжие в ръка за сваляне на законно избрана власт,колкото и да са калпави законите тогава?Направете го сега и ще видите как ще ви наричат!А истината е една-комунизмът не е излязъл от главите на нито един от овластените у нас!Власт се взима с оръжиеи се задржа с писалката!
  • 32 войводата

    0 1 Отговор
    ШАЙКАТА ГЕРБ ТРЯБВА ДА ЗАМИНЕ В КАНАЛА ОГРАБИЛА БЕДНИЯ И БОЛЕН БЪЛГАРИН
  • 33 баба мара

    0 1 Отговор
    КОЙ ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ РЪКА ДА МУ ИЗСЪЪНЕ БЕЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИ ЗМИИ ДА ГО ИЗЯДАТ
  • 34 заката

    0 0 Отговор
    А пък днешното мнозинство пройзведе не малко КП
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове