15 Февруари, 2021 06:42 19 268 32

Отписваме от КАТ старите продадени коли до 2023 Г.

  • като-
  • коли-
  • отписване

Това предвиждат промени в закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ

Отписваме от КАТ старите продадени коли до 2023 Г. - 1
Снимка: БГНЕС

Старите продадени коли ще може да ги отписваме в КАТ до 2023 година, съобщи БНР.

Това предвиждат промени в закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ. Целта е да се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобитото превозно средство и то продължава да е собственост на продавача.

Стара кола, която е била продадена преди 27 декември 2017 година, но все още се води на името на продавача, вече ще може да бъде прехвърлена от него в КАТ само с договора за продажба. Това ще важи за случаите, в които купувачът не е прехвърлил собствеността на придобитото превозно средство в законоустановен срок.

В тези случаи продавачът на автомобила в срок до 31 декември 2023 година ще може да предостави в „Пътна полиция“ при съответната областна дирекция на МВР копие на документ, който удостоверява извършената покупко-продажба. След предоставянето на документа, регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система в КАТ по места. В нея освен прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия собственик и датата на прехвърляне на собствеността.

Внесените промените в закона за движение по пътищата предвиждат разпоредбите да се прилагат и когато собствеността на пътното превозно средство е прехвърлена на лице, което не е български гражданин или договорът е сключен извън територията на България.

Вносителите от ГЕРБ мотивират поправките с възможност продавачът да защити правата си, като се позовават и на случаи, в които българските граждани са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са извършили задължението да си сменят регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

До промяната в закона за движението по пътищата се стигна след сигнал на омбудсмана Диана Ковачева за множество жалби на граждани, осъдени неприсъствено от гръцкия съд на стотици хиляди лева и десетки години затвор, най-често за трафик на мигранти.

Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.

Последният случай е на млада бременна жена, която при завръщането си от Англия е задържана на летището в София и отведена в ареста, с искане за екстрадиция от гръцките власти, тъй като според международната система се води собственик на автомобил, продаден от нея още през 2015 г. Според гръцките власти тя е извършила деянието.

След тези случаи омбудсманът изпрати и конкретния текст до комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, който е припознат от депутати от партия ГЕРБ, допълва БНР.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нека

    99 27 Отговор
    На 04.04.2021 да ги от пишем завинаги !
  • 2 Той

    36 18 Отговор
    То въпросът е когато колата е продадена, а договорът е изгубен а връзката с продавача прекъсната по някаква причина. Пак нищо за хората а само регулации.

    Коментиран от #3

  • 3 Митко

    49 2 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    На мен ми се случи. Отидох при нотариуса при който бяхме сключили сделката, платих 20лв такса и ми даде копие на договора с което в кат си оправих проблема.
  • 4 Бай Ставри

    38 7 Отговор
    В момента ако в 14-дневен срок не смениш талона ти я дерегистрират!Следва глоба...технотест и много главоболия!!!Тея пак ли откриха топлата вода ????

    Коментиран от #5

  • 5 batkata

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Ставри":

    мисля, че срока е удължен на 30 дни

    Коментиран от #27

  • 6 qwerty

    25 1 Отговор
    винаги съм се чудел на обяви от сорта: продавам мпс, но без прехвърляне, а то си било проблем. който виси с данъщи в общината или е заложил каруцата, за да пазарува “от мола” май е в тази ситуация. пак някой нотариуси ще ударят “кьоравото”
  • 7 Само глупости

    22 2 Отговор
    Мислят онези 240 прости картини.Те името си не могат правилно да кажат
  • 8 Гого

    48 2 Отговор
    Кога ще стане като в Англия - продажба на МПС без "доене" от нотариуси??? Докога ще храним тия тулупи??

    Коментиран от #12, #17

  • 9 5588

    36 0 Отговор
    Пак глупави закони. Нали и в момента при сключването на договора той вече е видим в системите на КАТ и общините. и течат срокове, Продавача вече няма нищо общо с МПС- то.

    Коментиран от #16

  • 10 KURZA TIQ

    25 1 Отговор
    В целия ЕС си става с паспорт на колата и една хартия за покупко-продажба. Внесъл съм си 3 Субарута от ИТалия последните години и с 4 листа хартия сме готови, а тука за регистрация 10 часа в КАТ, ако продадеш после нотариус, пак КАТ 100 часа да смениш регистъра...

    Само време и пари. Хубавото е, че поне, че сме кенеф, та за 40-50 лв. има кой да ти седи цял ден да ти свърши работа в КАТ.

    Коментиран от #13

  • 11 Димов

    34 1 Отговор
    Така просто прехвърляте задължението на купувача, върху продавача. И КАТ пак нямат никакво задължение. Защо нотариуса не прати електронно документите в КАТ, че като изповяда сделката, че колата е с нов собственик, информацията да е автоматично актуализирана и в КАТ? Аз защо му плащам на този нотариус? Докога бананова република в ерата на дигитализацията?

    Коментиран от #22

  • 12 9999

    35 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    Не е само в Англия така.В целия цивилизован свят коли
    се прехвърлят без нотариус.Няма логика кола, която се
    продава за по-малко пари от телевизор да плащаш луди
    пари на нотариус и застраховател.При продажба пък
    застрахователя ти дава някаква оценка и ти ако поискаш
    да ти я застрахова на тази цена той отказва, това ако не е
    доене на народа здраве му кажи.

    Коментиран от #14

  • 13 Димов

    27 0 Отговор

    До коментар #10 от "KURZA TIQ":

    В България се измислят заплетени правила, които да се нуждаят от всевъзможно, абсурдни документи, които пък се обслужват от огромна маса калинки. Затова имаме най-много администрация, на глава от населението. Затова данъците ни се топят нейде, из безкрайните дебри на чиночническите структури.
  • 14 Димов

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "9999":

    Какъв телевизор? Тук колите са по-евтини от телефоните.
  • 15 Мехо

    30 3 Отговор
    ГЕРБ да направят така че Гърците да дойдат и да ни оправят бараките в КАТ да сменят служителите и началниците с гърци и тогава може нещо да се оправи. Отново мислят само за парите. Такси глоби и тн. За нормалния човек нищо. Този път излезте и гласувайте. Това е най важното.

    Коментиран от #18

  • 16 Димов

    27 0 Отговор

    До коментар #9 от "5588":

    Е, видим е. Виждат го. Наясно са. Ама ако отпадне отписването в КАТ, кака Кинче, от второ гише, ще остане без хранилка.
  • 17 Нико

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    То е в цяла Европа и без договор дори
  • 18 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мехо":

    За кого? При кого от кандидатите не сме били Батак?

    Коментиран от #19

  • 19 Мехо

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    За когото и да е само не за тях. Тия от крадене доене и притискане вече се оляха. Вижда се че нищо друго не правят.
  • 20 ТОНИО

    24 0 Отговор
    Продаваш си колата,взимаш си номерата и си ги поставяш на следващия си автомобил. Чисто и просто номерата на автомобила трябва да са си вечно твоѝ. Практикува се в много държави .
  • 21 Българин

    12 16 Отговор
    Първото което трябва да направят депутатите е да се приеме закон в който да се забрани вноса но стари автомобили над 10 години и автомобили с десен волан.

    Коментиран от #26, #32

  • 22 Диамантената ръка

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Димов":

    В момента е така, нотариусът го изпраща в кат, тук става дума за стари случаи
  • 23 Баровеца

    4 2 Отговор
    Безсмислено! По миналата година ми излезе в общината и данък за продаден автомобил,на който новият собственик не коректно една година не бе сменил талона на негово име,та взех договора за покупко-продажба и ми я снеха от отчет на мен ,и не плащах данък на нея! Що за глупост правят- нещо приемат закони които са безсмислени 🤔,или ще усвояваме средства за осъществяваме в случая на безсмислени някакви закончета😂
  • 24 Баровеца

    8 0 Отговор
    Боже,пази ме занапред от истрещяли управници😮
  • 25 иван иванов

    9 1 Отговор
    Ами тогва защо ходим при нотариуси и плащаме ?
  • 26 Сотир

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Българино,да не мислиш,че искам да карам 10+ годишна кола??? Ама със тези заплати ми се налага.А относно колите с десния волан–нека ги внасят,но не и да ги регистрират.Те са опасни за движението!
  • 27 Митко

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "batkata":

    60 дни! 30 дни без проблеми, след това 65лв глоба. А след 60дни трябва уж да се свали от отчет, но и там се бавят.
  • 28 Шуд

    3 13 Отговор
    Кога ще се забрани вноса на кандилници над 5 години?
  • 29 Срамота

    10 1 Отговор
    Ако си джиткаме с един регистрационен номер ше е песен. Продавам взимам си го, купувам си нова кола слагам си го, той си има ГО, има си винетка, на мое име си е...
    А и да нотариусите за какво лапат пари само и общината и данък взима от всяка сделка, после пак снасяй в КАТ... 1,2 дни отпуска ти треа да се занимаваш. Кой век сме бе? Да ви еее.,.
  • 30 ТМВ

    11 1 Отговор
    Наистина няма оправия в тази държава....
    Аз преди почти три години си купих стара естествено кола от Берлин.
    В техният КАТ в който не видях един униформен полицай с талонче си изчаках реда в чакалнята без никакви гишета като тук.
    Засякох по часовник служителката фрау ми обработи документите за 8 минути и олфидерзейн!!!
    Предварително си бях платил таксите и транзитните номера.
    Тукашните служители хрантутници ме разтакаваха почти цял ден....!!!!
    Скъсаха ми нервите типично по български!!!!
    Е няма да се оправим с такъв балкански манталитет,а вече от 14 години сме уж в Европейския съюз...!!
  • 31 Администрацията на -50процента

    5 0 Отговор
    Ало Борисов,Дончев съкратете администрацията
  • 32 ти го каза

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Второ колега, при внос всеки търговец се задължава да представи на купувача историята на автомовила.За невярно съдържание продавача подлежи на солени глоби.И трето много важно нещо,скъпи колеги за да караш и подържаш кола трябва да имаш добри доходи. Ако не има и градски транспорт,не е срамно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове