Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 12:07 3 784 32

Сачева не позна: Две пенсии са ПАК по-малко от една!

  • пенсии-
  • допълнителна пенсия-
  • деница сачева

Защото „пенсионните реформатори“ не знаят къде се корени проблема, коя е причината му, а не се и интересуват

“… Категорично можем да кажем, че две пенсии са повече от една”. .. каза социалният министър Деница Сачева по време на дебатите в парламента по законовите промени за изплащането на вторите пенсии”.

Днес измененията и допълненията в Кодекса за социално осигуряване са факт, след като на 18.02.2021 г. бяха гласувани на второ четене в Народното събрание.

Станаха ли две пенсии повече от една? Не. Това коментира в блога си д-р Любомир Христов.

Интересува ме въпросът способно ли е така (невярно) нареченото “допълнително пенсионно осигуряване” в универсални пенсионни фондове (УПФ) да произведе (неправилно) наречената “допълнителна” пенсия, пенсия свръх и над държавната пенсия, на която човек би имал право, ако въобще не се осигурявал от УПФ или навреме се е отказал от пенсионните фондове.

За да отговоря :

Оценявам размера на държавна пенсия (в намален и пълен размер),
На пенсия от УПФ,
които би получил мъж, роден през 1977 г., започнал да се осигурява за пенсия през 2002 г., и пенсиониращ се през 2042 г.

През 2042 г. ще се пенсионират мъжете, които първи са имали възможност да се осигуряват в УПФ в течение на целия си осигурителен стаж. Това е важно за да сравняваме ябълки с ябълки и са откроим потенциала на УПФ да произведе допълнителна пенсия.

Разглеждам различни сценарии на непрекъснато осигуряване върху:

I. Минимална работна заплата
II. Средна работна заплата
III. Нарастваща работна заплата и
IV. Максимален осигурителен доход.

При сценария „нарастваща работна заплата“ мъжът започва осигуряването си върху средна работна заплата. Осигурителният му доход расте с темп, по-бърз от нарастването на средната работна заплата, а последният му осигурителен доход е равен на два пъти средната работна заплата в годината преди пенсиониране.

Резултатите са както е показано в таблицата:

Сачева не позна: Две пенсии са ПАК по-малко от една!


Всички резултати са в лева по покупателна способност от 2020 г.

При първият сценарий (осигуряване върху минимална работна заплата), мъжът въобще не може да събере достатъчно средства за пожизнена пенсия от УПФ и ще получава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

При останалите три сценария разликата между две и една пенсия е отрицателна. Това означава, че двете пенсии (намалена пенсия от ДОО плюс пенсия от УПФ), са по-малко от една пенсия, пенсия от ДОО в пълен размер.

Така нареченото “допълнително задължително” пенсионно осигуряване, което не е

нито допълнително,
нито задължително,
не е в състояние да генерира допълнителни пенсии, а напротив, намалява пенсионния доход на тези, които ги ощетяват в УПФ.

Всичко това е без значение за осъзналите се, които могат да намерят изход за себе си като се откажат навреме от ощетяване в УПФ като подадат Заявление за промяна на осигуряването от УПФ в ДОО и така ликвидират щетата “УПФ”.

Защо поредните изменения в КСО не можаха да решат проблема „две пенсии са по-малко от една“? Защото „пенсионните реформатори“ не знаят къде се корени проблема, коя е причината му, а не се и интересуват. Затова лепнаха кръпки върху симптомите.

В следващите дни ще добавя методиката, по която са получени резултатите в таблицата, за може всеки заинтересуван да повтори изчисленията и да стигне до същите резултати.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уаси Тито

    46 2 Отговор
    Мазната кобра във сливенския дамски!
  • 2 Само

    36 3 Отговор
    ти ли , ма другарке оядена , знаеш корена на проблема? Подла скорпионке двулична !
  • 3 БОЗА

    52 1 Отговор
    Докато САМО ВЗЕМАХА пари фондовете нямаха проблем...дойде време да дават и стана тя една...ярко отражение на всичко в държавата... ;-)
  • 4 Това лъжливото

    32 1 Отговор
    Пълни чекмежета и то.
  • 5 бръм

    40 2 Отговор
    гримирайте я малко тази женица, че плаши с вида си. Броим дните докато повече тези хора няма да се показват
  • 6 Последния софиянец

    44 2 Отговор
    За Сачева две присъди ще са повече от една.
  • 7 КОТарАК

    29 2 Отговор
    офф.. трябва да взимам пак нещо срещу уроки...нямам идея как може да се подиграва някой с пенсионерите-наши майки бащи , прародители
  • 8 пенс

    27 1 Отговор
    Пенсионните фондове нямат интерес да печелят за нас.
    По-лесно е да събираш таксички и да отчиташ печалби при реална загуба.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 4745

    25 0 Отговор
    Ами, да! Нормално! Измама! Аз, се усетих още когато Бат Боби орева орталъка и прокара решението да може да се прехвърля партидата от частният фонд в НОИ! Тогава частните пенсионни фондове се оплакаха в Брюксел, ама не им мина номера!:)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кси

    21 0 Отговор
    С тия допълнителни пенсионни фондове само разправии, хем ни задължават, хем ни ощетяват, абе тая държава кога ще си застане на мястото, като толкова не знаят какво да правят да видят в други държави как се решава въпроса, не знаели къде се корени проблема,ооо...
  • 13 истина е

    23 2 Отговор
    Тази лелка и за чистачка на входа няма да я взема !!!
  • 14 Минувач

    18 2 Отговор
    За поредното герберско недоразумение Сачева изобщо неможе да става и дума че "не била познала"! Много е наясно, просто Лъже!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 РАДИО ЕЛТО

    23 2 Отговор
    САЧЕВА гадна противна гнусна
  • 17 РАДИО ЕЛТО

    18 1 Отговор
    индвалиди до 50 процента индалидост не получават стотинка помощ от мащехата държава
  • 18 Българка

    18 2 Отговор
    Сачева не се е и опитвала да познава. Нейната мисия е да лъже непрекъснато и хвали ОПГ
  • 19 Доко

    16 1 Отговор
    В ЕДНА ДЪРЖАВА основана от хора отрязали опашката на КОНЯ за да я превърнат в бойно знаме, какво може да се очаква от политиците, които нямат жалост към хората а какво остава за животните? И ако днес беше жив Левски. Щеше да каже : Мръсник до мръсник , политик до политик. Еничари майки разплакали с пълни
  • 20 Behemoth

    9 1 Отговор
    Затова хората се ориентират към шкафчета..
    .
  • 21 баба Цола

    2 0 Отговор
    Приемайки новия закон вчера 18.02. законодателя ощетява голяма част от първите , които ще пенсионират граждани и селяни. На една част събраните средства до 900лв ще ги изплатят накуп и приключват с цирка. Интересното в случая , е че до края на мес. Юни 21г. На онези пенсионери , на които им предстои пенсиониране ще имат възможност да си прехвърлят партидите в НОИ и точно това иска да каже Сачева, че голяма част от пенсионерите око не направят това ще загубят. Пример един пенсионер с натрупване не сметката от 15 000лв. би получавал 80лв. Пенсия но при навършване на 64г.7мес. Но нали има хора с право на пенсия на 55 и 58г., Които се пенсионират много по рано от останалите и за да получат 300лв. пенсия трябва да имат натрупани 60 000лв., Което е почти мираж за много работещи на този етап. За това веки трябва да знае какво има в партидата, като средства и какво би получил от УФонд или НОИ. Аз за себе си съм решил, Пример: При пенсиониране през 2025г. първа категория на труд с натрупани средства към дата на пенсиониране 10 000лв. Прехвърляне на партидата в НОИ, защото така ще бъде по изгодно. Но това не важи за осигуряващите в дългосрочен план и на високи заплати. И помнете, че алчността на политиците ще ни погуби. Не че не могат да оправят нещата, а не искат. За това палете поредна свещ за всички тях, когато посещавате църква и я поставете там за почит на мъртвите.
  • 22 pbdan

    5 5 Отговор
    Таблицата е за 2042г. т.е. след 21г. Не може да се предсказва толкова надалече във времето, все едно да искаш метеорологична прогноза за след половин година. Утре какво ще бъде? Не е възможно незнам си колко УПФ да взимат по десетки хиляди заплати 18г. досега и още 21г. до 2042г. Тогава (2003г.) ни говореха за 2020г. , а сега за 2042г. Пенсиите се изплащат с поне 40% средства от държавния бюджет и не може да се финансира оттам и УПФ.

    Коментиран от #23

  • 23 ежко

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "pbdan":

    Абе аланколу.От една дублирана структура като УПФ каква пенсия чакаш от тях?Още като постъпи сумата при тях,те счетоводно я декларират като "печалба"?Затова мериндьейте им правят милиони печалба годишно -щото си задължен да им плащаш!Затова заплатите ми са от по един милион годишно!А колкото до това къде инвестират - ами предимно в ДЦК щото по закон не могат да правят високорискови инвестиции.И аз мога да инвестирам в ДЦК и без тях!Що ми са тогава тези от УПФ?Защо са задължителни?Дали ако ги направим доброволни, някой изобщо ще отиде при тях?

    Коментиран от #24

  • 24 pbdan

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "ежко":

    Недей така с бодлите напред и да повтаряш това което съм писал, а именно излишната структура УПФ няма как да даде по-висока пенсия и то при безбожните заплати които получават. Някои направиха далаверата и сега пак ни говорят за след 20г.
  • 25 Фирма Боков Трън!

    2 0 Отговор
    Фирма Боков Трън!
  • 26 резервист

    8 0 Отговор
    На всички трябва да им е ясно, че УПФ са кърлежи, които паразитират в/у нашите пенсии. Защо човек създава УПФ? За да спечели! Не от благотворителност. При това печалбата явно си я бива, щом се нароиха толкова. Като прибавиш разходите които покриват пак нашите вноски става ясно, че пе може да се генерират средства за допълнителни пенсии за нас. Тези фондове са създадени да изхранват определени хора. В пленарната зала на НС депутати си деряха ризите, че не могат да намерят баланс м/у интереса на пенсионерите и интереса на УФ. Е намериха го! На печелифшите Честито, дето се казва! И после се чудят, че имало сива икономика!
    помните ли как първата работа на Боко беше да вкара Средърния фонд в бюджета? И до днес не е отговорил къде са тези пари!
  • 27 геноцид

    5 0 Отговор
    Няма друга държава в света, в която да не може да се пенсионираш, ако нямаш 40 години трудов стаж! Това не е ли съвременно робство? И защо мъжете ще се пенсионират на 65, като според статистиката живеят средно до 68?
  • 28 Сачева освен да лъже с друго няма

    5 0 Отговор
    Да бъде запомнена, Нагла, Гьонсурат, като се върне от Сливенския ще са минали много години, може да я забравят и да нее познаят!!
  • 29 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    закон на частника при капитализма...ПЪРВО си прибирам печалбата ,надувам си разходите......,за ВАЗЕ/КВОТО ОСТАНЕ....АКО ОСТАНЕ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Българин

    3 0 Отговор
    Една от най симпатичните 🐷 🐷 от герб.
  • 32 факт

    1 0 Отговор
    публикувайте заплатите и бонусите в пенсионните фондове!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове