Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 18:40 1 657 29

Ангелов: Ще финансираме българска ваксина, когато видим всички данни

  • костадин ангелов-
  • българска ваксина

Учени от БАН още от лятото миналата година твърдят, че са започнали разработката на българска ваксина

Ангелов: Ще финансираме българска ваксина, когато видим всички данни - 1
Снимка: БГНЕС

По отношение на българската ваксина не бих си позволил да коментирам. Информацията, която се изнася за нея, е изключително противоречива и непоследователна. Министерството на здравеопазването би финансирало такава ваксина, ако има всички данни и документации за нея. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се отпускат пари за финансирането на българската ваксина.

Учени от БАН още от лятото миналата година твърдят, че са започнали разработката на българска ваксина. Първоначално проектът бе финансиран от института "Пастьор" за 70 хил. евро, но се оказва, че къч момента проектът им е недофинансиран. Нужни са им още около 120 хил. долара, за да се закупи машина за производство. Ако машината е налице, прототипът на ваксината щял да е готов до началото на лятото.

Министър Ангелов коментира още, че се забелязва една недобра тенденция - във ваксинационните центрове се явяват по-малко хора, отколкото са заявили, че искат да се ваксинират. "Именно затова изтеглихме и четвъртата фаза на имунизацията, защо има ваксини, а в същото време хора чакали за имунизация", обясни той.

"България ще купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС само, когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата. Също така е важно те да могат да донесат ваксини по-бързо в сравнение със страните, с които в момента имаме договор", добави той.

"Логиката ни в мерките винаги е била една - това, което ни казват науката и скалите, с които работим. Със сигурност логиката на всички може да бъде спрямо техните разбирания, но ние правим всички спрямо науката. По отношение на това защо хората трябва да носят маски, когато са виксинирани или преболедували и имат титър на антителата, който няма да им позволи да се разболеят или да прекарат тежко заболяването, е защото те могат да пренасят вируса. Именно затова изискването за влизане в страната не е обвързано с нивото на антителата или с ваксиниране. Когато се получи т.нар. колективен имунитет в света, тогава ще паднат маските", категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    34 1 Отговор
    Не ви изнася просто

    Коментиран от #22

  • 2 др Гей Билтс

    29 1 Отговор
    По-скоро ще финансирате за БГ етикети, отровата си остава една и съша. Нали ви е ясно, че тоя и до тоалетна не смее да иде, преди да е питал некой чиновник от ЕП, или да е получил СМС от Бащицата.
  • 3 Стойко

    25 8 Отговор
    Повече от денонощие и половина Станислав Тодоров Трифонов от Учиндол мълчи на обвиненията на Васил Божков " Слави, всички знаем твоите силни зависимости . Стабилна подлога на хунтата". Иначе Трифонов досега мълниеносно отговаряше на обвинения от други! Но в социални мрежи и форуми се е разразила дискусия на #КОЙ е подлога ! Според жълтия Герберски сайт ПИК, Трифонов е подлога на ДПС и Ахмед Доган. За да отклонят вниманието от ГЕРБ В анализа там за да бъдем точни има логика да е подлога на Доган ! Но във форумите и социални мрежи преобладаващото мнение е че е подлога на ГЕРБ. Дори в неговия профил обидите и обвиненията към него са жестоки. Но истината е тази - Трифонов от Учиндол е подлога и на ГЕРБ и ДПС защото техния център е един и същ! И вече безспорните факти е че кръжока на Трифонов е с доверие не 6.4% според последното соц.проучване а на границата на 4-те%. А до изборите има много време и ще трябва да се бори единствено да получи партийна субсидия за да издържа кабеларката си!

    Коментиран от #4

  • 4 Така е

    17 8 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Смятайте ! Да те нарекат подлога и пред цяла България да те обвинят че имаш ужасяващи зависимости и ти да мълчиш и да не отговориш?!?!? За какви по маловажни неща Трифонов с екипа си веднага излизаха с отговор а за такива обвинения да се правиш на разсеян?!?! Преди 2 часа Трифонов почете големия актьор Георги Черкелов ! На въпрос за тежките обвинения към него се изниза веднага! Ясно е че много добре знае че е прав Божков и че има доказателства и снимков материал за почти всички управляващи и за него! Трифонов предпочита да си направи оглушки, да загуби 1/3 от гласоподавателите си като се надява че до изборите има много време и всичко ще бъде забравено. Предпочита това отколкото да влиза в спор с Божков който може да го унищожи. И както се говори Станислав Трифонов е споделил пред екипа си -"Не искам да съм на мястото на Бойко ,Иван (Гешев) и Делян. Те играят ва -банк , защото много добре знаят кой е Божков и какво ги чака занапред. Но нямат друг избор ...

    Коментиран от #9

  • 5 ЕС Натовец

    21 1 Отговор
    Този ви казва в прав текст, че дори и като ви нашибат ваксините, пак ще си одите с противогазите докато свят светува.
  • 6 Фаро

    18 1 Отговор
    Откраднахте милиарди от българския народ и е по-лесно да убиете народа с чужди ваксини,за да няма кой да ви търси сметка за откраднатото,но народа ще изчака с американските ваксини и ще лежите в затвора
  • 7 Д р Вирхов

    20 0 Отговор
    Тати ще ми купи колело,ама друг път!
  • 8 българин

    23 2 Отговор
    как ще видите някакви данни, когато не давате стотинка за разработката и внедряването на българската ваксина?
  • 9 кайлъка

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "Така е":

    Долу учиндолският новопръкнал се ,,политик,, и изпечен шарлатанин!!!
  • 10 123

    2 2 Отговор
    Единственото българско ще е надписа.
  • 11 БАЦЕ БАЦИЛА

    14 0 Отговор
    Ангелинке,щом Институтът "Пастьор" е финансирал нещо,кой си ти да се съмняваш?Или първо гледате далаверата?
  • 12 причината

    11 0 Отговор
    Причината не е в хората. Всички лекари и фармацевти, които съм питал, са ми казвали:
    Ако изобщо решиш да се ваксинираш, само с Пфайзер - тя е най-добра. В никакъв случай Астра Зенека. Та затова хората отказват. Изведнъж се оказа, че у нас масово ще ваксинират точно с нея, където я отказаха или изхвърлиха от доста държави.
  • 13 БЦЖ

    12 1 Отговор
    ЩОМ БЪЛГАРСКОТО КОПИЕ НА БЦЖ Е НА НИВОТО НА ФРЕНСКОТО И ТАЗИ ВАКСИНА ЩЕ Е НА НИВО
  • 14 Любен

    8 1 Отговор
    Отвратително! За едни пет лева продават, че и убиват и майка си. Набутват на народеца ваксини на десеторни цени, изнудват македонците да плащат рушвети за бг паспорти, крадат от инвитро операциите петорно, строят магистрали без асфалт, маркират пътища с тебешир, смучат от чичо тройни цени за руски газ и ядрено гориво, подаряват милиарди на Путин за да свържат вековния ни враг и злодей Сърбия с вековните ни врагове Русия и Турция, предават съюзниците ни, предават невинни хора обратно на убийците им...да повърнеш от безродието им..всички са долнища на българомразите! Всички!
  • 15 Anonim

    1 6 Отговор
    Българско ли е сери му се отгоре
  • 16 г-н Ботокс,

    4 3 Отговор
    Важното е с Другаря Бирисов да дадете пари за кочината на някоя агитка, че да не ви ваксинират на изборите, а ония феодални старчета от БАН, като не са чели Винету така им се пада !
  • 17 Кои данни

    7 0 Отговор
    За комисиона ли бе, мушморок.
  • 18 АБЕ #3 и#4

    1 0 Отговор
    ТУКА СЕ ГОВОРИ ЗА ВАКСИНИ А НЕ ЗА ВАШИТЕ НОЩТНИ НАПИKAВАНИЯ😈
  • 19 ПРОФЕСОР ВИНЕТУ

    5 0 Отговор
    Министера ми Коце е БУШОН !

    Коментиран от #21

  • 20 Гюро Михайлов

    2 4 Отговор
    От този ялов БАН ваксина , Ай стига бе, както рече Рачков. С един мокроскоп и колба не се създава ваксина, БАН да се закрие, само разходи.
  • 21 елтехник

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "ПРОФЕСОР ВИНЕТУ":

    Направо жив панцер.
  • 22 БАЙ Х@Й ‼

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Скандала за половин милион и министъра гледа Бенатова като препариран‼‼‼‼
  • 23 Шериф Джони

    4 0 Отговор
    Данни трябва в чекмеджето много данни
  • 24 БАЙ Х@Й ‼

    4 0 Отговор
    Над СТО пациенти с преглед са отчетени като ЛЕЖАЛИ по пътека за близо 4'000 лв ‼
  • 25 Управляващите нагаждачи и продажници..

    3 0 Отговор
    Още като чуят за производство на нещо Българско и се задушават и посиняват от злоба,че може да се направи нещо БЪЛГАРСКО.За ваксина пък ще си направят харакири, но пари няма да дадат.Изобритателите трябва да са по ,,изобретателни".Например американо-българска разработка,ще отвори някой дупки и ще потече златно финансиране към изследователският екип.Не ми се дават други примери,но една молба-на диван сарайте пък ще бъде много ,много успешна.Но задължително БЪЛГАРСКО трябва да е отзад и по скромно написано...А най добре да няма....
  • 26 gargamel

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ангелов: Ще финансираме българска ваксина, когато видим всички данни
    А финансирахте Пфайзър и Астра без всички данни,то даже какви данни има не моа се сетя де.
  • 27 провинциалист от провинция Тракия

    1 0 Отговор
    Треперибузков пак се размириса...
  • 28 ЖОРО

    1 0 Отговор
    БЛИЖЕДУПЕЦ..ОТ БГ ВАКСИВАТА НЯМА ДА ВЗЕМЕШ %..ЗАТОВА НЕ Я ИСКАТЕ..
  • 29 възмутен

    1 0 Отговор
    А къде са всички данни от бробутваните в момента ваксини, но от ТЯХ ИМА ГОЛЕМИ КОМИСИОНИ. МРЪСНИ ТВАРИ!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове