Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 21:29 1 569 29

Марияна Николова: Работим усилено за един по-добър летен туристически сезон

  • туристи-
  • летен сезон

По думите й има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина

Марияна Николова: Работим усилено за един по-добър летен туристически сезон - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г., в условията на пандемията от COVID-19 и въпреки неясната ситуация, оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което се проведе онлайн, съобщиха от министерството.

Вицепремиерът е представила прогнози, според които входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по-нисък от сезон 2019, като се очаква вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г.

По думите ѝ има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина. Очаква се сравнително голям интерес от българските посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм, уточни тя. Те все по-често ще търсят места за настаняване с малък капацитет - като къщи за гости, каза вицепремиерът и допълни, че прогнозите са най-много българи да отседнат в хотелите, предвид че те разполагат с най-голяма леглова база.

Министърът очерта проблемите пред лято 2021 - късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.

Вицепремиерът е казала още пред членовете на съвета, че черноморските ни летища и летище София са предприели редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19. Аеропортовете са подготвени, лично се уверих дали се спазват мерките във Варна и Бургас, е било категорична министър Николова.

Прогнозните данни за двете морски летища за периода май-октомври 2021 г. показват, че около 5 хил. кацания се очакват на Летище Варна и около 7 хил. кацания на Бургас, което представлява съответно спад в размер на 6 на сто и 21 на сто спрямо същия период на 2019 г.

Министърът е представила и предприетите мерки за стабилизиране на сектора, както и визия за дигитална трансформация в туризма. По отношение на приетата Годишна програма за национална туристическа реклама за настоящата година, вицепремиерът е обърнала внимание върху някои акценти.

Основната цел на програмата е да наложим положителен имидж на България като безопасна, сигурна и спокойна дестинация, е казала тя и е припомнила, че за тази година утвърденият бюджет възлиза на 17 млн. лева, като фокусът в таргетирането е поставен върху вътрешния туризъм, съседните страни и Европейски и други пазари, които са традиционни целеви пазари за входящ туризъм и от които има възможности за пътуване.

Николова съобщи още, че от макроикономическа гледна точка туристическия сектор в България е не само важен компонент на БВП, но и съществен източник на приток на чуждестранна валута за платежния баланс на страната. В тази връзка предвиждаме да се извърши проучване с цел създаване на аналитична рамка и инструментариум за оценка на дела на сектор "Туризъм" към Брутния вътрешен продукт, коментира тя. Тя посочи още, че в изготвянето му ще се включи и академичната общност в лицето на Университета за национално и световно стопанство.

По време на срещата са били обсъдени и теми свързани с PCR тестовете, автобусните превози и издаването на визи за руските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    31 1 Отговор
    Истината е че няма резервации и туризма почти е фалирал.Банките ще започнат да взимат хотели за без пари, а тази министърка е един мишок които те гледа в очите и те лъже нагло.!

    Коментиран от #17

  • 2 Нидкограмотната офтса

    17 1 Отговор
    Кат те гледам така си жена в пенсиона възраст.. Що не си гледаш внуците ам се занимаваш с държ дела нито са твоя работа нито си толко умна и грамотна!
  • 3 Мечкарова

    17 1 Отговор
    Любовницата—секретарка подвизаваща се като министерка на туризъма си търси усилено работодател ,защото и за ГЕРБавите е ядно ,че Винкело ще изпадне от файтона с 200.Тоя тип крадлив да си взима “бялата птица”и в мотела на Малко Търново да бие бабичките.
  • 4 Без тестове и

    2 10 Отговор
    ВАКСИНА НАЙН МОРЕ НАЙН КУПОН НАЙН ШПPИЦEH!!
  • 5 Ади дее

    5 0 Отговор
    Че искаме да топваме дупета в моретооо
  • 6 Нареждам

    7 1 Отговор
    Кръчмите,баровете и дискотеките да отворят за летния сезон и да се изпие тонове алкохол!!!
  • 7 нашия

    5 0 Отговор
    то и аз работя по принцип -ако не са ми отнели конституционното право да работя

    Коментиран от #11

  • 8 Шпек

    7 5 Отговор
    С тези темпове на ваксинация ще ни затворят и държавата под карантина.И не ние,а заинтересованите.Продавай всичко по морето ,че никой няма да строи там.Гърция вече обяви,че само срещу имунизационен паспорт ще допуска туристи.Къде сме ние,един гявол знае?
  • 9 шамандуркова

    9 1 Отговор
    Приета е на кастинг и одобрена,в новият сезон на ,,Ол инклузив"-в ролята на ,,любовницата министър"-на управителя Валдес,който впоследствие е уволнен,за конфликт на интереси !!!
  • 10 ами

    9 1 Отговор
    Права си е министершата. Ще го изкараме с ''визия за дигитална трансформация в туризма ''. Ако е и 4K 3D -''ох лято, ох кеф''.
  • 11 Въздържател

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "нашия":

    Аз по принцип не пия.
  • 12 Почиващ в турция

    8 5 Отговор
    Е са тичаме да ви дадем парите си в капаните ви наречени морски курорти😂😂😂😂значи аз на море може да не ида и парите за почивката ще запаля но в бегето няма да ги дам

    Коментиран от #14

  • 13 Чичо

    12 1 Отговор
    Леле колко УСИЛЕНО работи тази трътка.
    От мотиката сянка прави на 10 човека.
  • 14 Четник

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Почиващ в турция":

    Една лесна сметка показва,че над милион българи живеещи в чужбина не са харчили пари в БГ през миналото лято заради КОВИД.Дори по едни мижави 1000€ да ги сметнем ще се получи сумата от 1 000 000 000€ от тях 200 000 000 € за ДДС.А тия смешници за едни недоказани 700 млн.съсипаха Божков и 10000 негови служители.Кочина а не държава.

    Коментиран от #19

  • 15 Sssssss

    6 1 Отговор
    Бкп Герб повече няма смисъл да се обиждат само им кажи бкп герб
  • 16 Боко битият

    9 0 Отговор
    НЕ се престаравйте на работа сте до 4-ти април 2021 !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123

    10 3 Отговор
    Има няколко причини да няма туристи. Платен или скъп плаж/Липса на безплатни охраняеми паркинги в големите курорти и транспорт от ях до хотелите и обратно/Високи цени за хотелска стая и високи цени, и бавно обслужване високи цени и малки порции в ресторантите. Туристи има желаеши много само румънските туристи са достатъчни да напълнят курортите в България, има и македонци и сърби, но няма условия а маркетинг политиката не е насочена към Българи, македонци, сърби,румънци, молдавци и украинци- цените са много високи за хора с такива доходи.

    Коментиран от #20

  • 19 Аз и в чужбина да живея и работя

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Четник":

    В бегето на почивка няма да стъпя ако и безплатно да е
  • 20 Всичко е насочено към грабежи

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    Това е мутромениджмънта на мутроморието 😂😂😂😂😂те викат като не си ти друг ше доиде аре махаи се и не се връщай😂😂😂😂😂а след края на сезона се сбират мутрите и си разказват и се фалат помежду си кои как е ограбил заблудените туристи 😂😂😂
  • 21 chi

    6 1 Отговор
    Няма какво да работите ами си хващайте пътя...
  • 22 Great

    5 3 Отговор
    Никога на море в България
  • 23 Васил

    6 3 Отговор
    Къв сезон какви петле кой ще дойде в развъдник на зараза и да гледа бетон +фекалии
  • 24 Бог чу

    5 1 Отговор
    молитвите ми. Този бетон по морето трябва да бъде фалиран.
  • 25 народда

    5 0 Отговор
    мариянке по-обре работи с балевски да родиш поне 2 деца че се стопихме като нация
  • 26 БАХУРА

    5 1 Отговор
    БАХУРА ГЛОБАЛИСТКИ -СЕЗОН НЯМА БАЛАМИ -БАЛАМИТЕ УМРЯХА.
  • 27 Питам

    2 2 Отговор
    Туристически сезон ? Какво е това ?
  • 28 Обесен Язовец

    1 1 Отговор
    Пълни глупости. Персонала преди години си изгониха много преди Ковида. Кой щи им работи, като нямат квалифицирани кадри?Мислеха си, че, като се подиграват с хората, няма да има източници за информация, какви ги вършили. Пред НАП може и да вървят тези номера, но при ЛИЧНИЯТ СЪСТАВ не, особенно от както го нарекоха презряно "човешки ресус"!
  • 29 Иван

    1 0 Отговор
    Дано да имаме успешен летен сезон, но той зависи и от активноста на платените „зелени“!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове