Last news in Fakti

28 Февруари, 2021 17:09 2 335 32

Проверки на здравето на пчелите в цялата страна от утре

  • пчели-
  • пчелни семейства-
  • пчеларство

Целта на контрола е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и причините за това, броя на декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите

Проверки на здравето на пчелите в цялата страна от утре - 1
Снимка: БГНЕС

От утре, 1 март, Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) започват проверки в цялата страна на здравословното състояние на пчелните семейства и тяхната регистрация, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Целта на контрола, който ще се извършва от официалните ветеринарни лекари е да се проследи общото здравословно състояние на отглежданите пчелни семейства, броя на отпадналите такива и причините за това, броя на декларираните и отглежданите към момента на проверката пчелни семейства, както и наличието на жизнени пчелни семейства в кошерите.

Проверките не отменят и няма да възпрепятстват ежегодните пролетни профилактични прегледи на пчелните семейства в България по Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите. Те ще се провеждат, съгласно програмата, от началото на месец април 2021 г.

БАБХ напомня, че също от 1 март съгласно измененията в Наредба № 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, земеделските производители ще известяват пчеларите за предстоящи третирания единствено през електронната платформа ЕПОРД.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bee

    37 1 Отговор
    Мафията земеделци пръскат и тровят освен пчелите ами и природата- нашата храна храната !
  • 2 Врачка

    4 16 Отговор
    Как няма да са болни пчелите в БГ,самите пчелари обират всичкият мед от питите и слагат глюкоза да залъжат пчелното семейство че е мед.

    Коментиран от #9, #18

  • 3 пчеларка

    32 0 Отговор
    Как може да се внасят нерегламентирани пестициди у нас ?
    Колко хора се разболяха НЕ от ковид, а от безхаберието !
  • 4 Видин

    20 0 Отговор
    Днес около селата Кутово,Антимово и Покрайна не можеше да се диша няколко часа миришеше жестоко на някакъв препарат,онези изрооди земеделци бяха пръскали.
  • 5 Врач

    11 1 Отговор
    Да много е добре,след преброяването на дивите зайци,завършило с голям успех и много точни резултати,естествено е да има и такова за горките пчели.Увредена е и природата и мозъците им на тия некадърници.Да се завърнат само няколко десетелетия назад и да извадят поне едно бурканче мед с онова качество ако може и две по-добре както казва един голям ум!
  • 6 ВАКСИНА

    5 2 Отговор
    ЗА ПЧЕЛИТЕ ЩЕ ИМАЛИ???
  • 7 Ханс

    3 19 Отговор
    Толкова хора има болни,те ще гледат пчелите

    Коментиран от #26

  • 8 Брендилия

    11 1 Отговор
    В брачното " Венчавам ви! Да създадете здраво семейство, да бъдете работливи като пчелички..." Прекрасно пожелание! На ви демокрация - и браковете и пчеличките са на изчезване
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бончо лудия

    9 1 Отговор
    Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ...
    Чиновническа България ,затова сме бедни , каква е тази излишна институция , лапат излишни държавни пари
  • 12 Арто

    13 0 Отговор
    Пчелите отровени. След третиране с нереглаентирани препарати в почвата няма червеи и насекоми,птиците и зайците също отровени,цели ята яребици са намирани мъртви на куп.Посеви от слънчоглед явно ГМО не се посещават от пчели,макар до тях да има много кошери.

    Коментиран от #15

  • 13 Бойдю

    5 1 Отговор
    Хич ми не дреме на големия тупан за фъркатите гадинки. Вие народа сте моите работни пчелички и ми пълните шкафа със златен мед на пити, не ами на кюлчета.

    Коментиран от #16

  • 14 Мазньо

    3 0 Отговор
    Пък Бойче всяка седмица носи мед на един човек от Симитли.Не знам защо.

    Коментиран от #17

  • 15 Вичев

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Арто":

    Слънчогледа и царевицата са ГМО. Само пшеницата не е, защото я изнасяме през океана. Оттам внасяме фуражна ГМО и всичкият ни хляб е от такава пшеница.
  • 16 Брендилия

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бойдю":

    Не му ги пълни народа, а краде от ЕС. Кьовеши ще му каже! Испания изрева с 15 млн.евро само за пропуснат срок да вкарат закон в съотвествие с ЕС закон..

    Коментиран от #19

  • 17 Неосведомен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мазньо":

    Ееееее, къв човек си значи! Аре кажи кой е този човек дето му носи мед?

    Коментиран от #25

  • 18 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    първо се запознай с устройството на един кошер, после говори. Подхранването на пчелите след края на пашата не само е препоръчително, но е и задължително. За да си направят мед пчелите за зимата. До първа паша акация какво ядат, а..

    Коментиран от #23

  • 19 Да ама не

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Брендилия":

    Той си е опекъл работата. Помни ми думата - ще се измъкне сух от водата. Ние ще връщаме милиардите...

    Коментиран от #20

  • 20 Брендилия

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Да ама не":

    Като седне пак на 04.04.2021 и ще яде..Фалшификат изборен ще има. Помни ми думите..
  • 21 хахахахаха

    0 0 Отговор
    "Проверки на здравето на пчелите"

    Целта е да се "усвоят" едни пари...да се раздадат премии на слабоумните бантускотски бюрократи и да се имитира дейност/загриженост.

    Вие даже не си мърдате пръста да се предупредят пчеларите преди употреба на пестициди герберастчета такива!
    ХАХАХАХАХАХАХА. Жалка и разпасана пасмина.
  • 22 Centurion

    1 0 Отговор
    Проверката след пръскането на рапицата,тогава ще е пълен туш!
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "един от стадото":

    сега също е задължително подхранването !Майката да почва да снася и да прави армия!Дано няма рязка промяна на времето!Това е опасно за пчелите!Ако направят голямо пило и има рязко и по продължително застудяване...
  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    В началото на 20век, едно пчелно семейство е давало 10 пъти повече мед отколкото сега, в началото на 21век, въпреки напредъка на науката "Пчеловъдство". Причината за измирането на пчелите не е загатка. Пчелите измират от насищане на средата с електромагнитни излъчвания. Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между У-късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновенната водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 75% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 25 Мазньо

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Неосведомен":

    Еееее,аз питам ли те коя е мечката дето ти носи на теб мед?И защо...

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ханс":

    Ако изчезнат пчелите,ще изчезнеш и ти бе глупак.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Стефан

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мазньо":

    Няма да кажеш, че те е страх от бандата на "чуковете". Щото те не ползват истински чукове, но чукат много лошо и правят записи.
  • 29 ААА

    2 1 Отговор
    Във връзка със зачестилите случаи на умрели пчели от селскостопански отрови , предлагам стандартното архаично обръщение към угрижен човек - "Да не са ти потънали гемиите? " да се замени със съвременният и актуален въпрос - "Да не са ти умрели пчелите ?"
  • 30 умен мисир

    2 0 Отговор
    Пчела на унгарски език - беремед . Оса на унгарски - неберемед. Търтей на унгарски - ебенеберемед.
  • 31 пети

    0 0 Отговор
    шма ли едро земеделие без п4ели
  • 32 асиа

    0 0 Отговор
    арендуване на земя до 500 декара
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове