ФАКТИ.БГ

ВКС потвърди регистрацията на партията на Божков

Съдебният състав на ВКС приема подадения протест срещу решението на СГС за неоснователен

Публикувана: 2 Март, 2021 17:49
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1711
ВКС потвърди регистрацията на партията на Божков
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

С решение № 38/02.03.2021 г. по т. дело № 346/2021 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Софийския градски съд (СГС) по ф. д. № 2/2021 г. за вписване на политическа партия "Гражданска платформа Българско лято" в публичния регистър на политическите партии. Решението не подлежи на обжалване.

Съдебният състав на ВКС приема подадения протест срещу решението на СГС за неоснователен. Регистърният съд е направил верни фактически констатации на базата на представените документи и служебни справки от Националната база данни "Население". Твърденията в протеста, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено "онлайн" учредителното събрание се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците, декларацията по чл. 15, ал. 3, т. 8 от Закона за политическите партии (ЗПП) на ръководството на политическата партия, от които се установява, че учредително събрание е проведено на 03.01.2021 г. посредством телеконферентна връзка чрез приложението livewebinar.com.

Обстоятелството, че учредителното събрание е проведено на територията на Република България, в съответствие с императивната норма на чл. 12, ал. 1 от ЗПП, се установява от съдържанието на представените с молбата за вписване документи, в които е посочено, че то е проведено в гр. София, ул. "Московска" № 43. От страна на представителя на прокуратурата не са посочени никакви факти и доказателства, пряко или косвено опровергаващи данните от представените декларации, а удостоверителната тежест на изявленията в последните следва да бъдат зачетени с оглед охранителния характер на производството по Глава втора на ЗПП.

По отношение на съдържанието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации по отношение на съдебната власт, то трябва да се отчита, че посочените в протеста като такива цитати се намират в "преамбюла" на документа и не представляват част от уреденото от закона съдържание, изискващо определяне на основните принципи и цели на учредяваната политическа партия. "Последните са намерили своята ясна формулировка в съдържанието на разделите "мисия" и "основни принципи", поради което и учредителната декларация отговаря на изискванията на закона", се казва в решението на ВКС.

Относно направената от първоинстанционния съд служебна проверка в системата на ГРАО върховните съдии пишат: "Извършените от СГС справки от Национална база данни "Население" са реализирани по реда на Наредба №14 за реда и начина за предоставяне достъп на органите на съдебната власт до Регистъра на населението - Национална база данни "Население", в рамките на законодателно възложения на регистърния съд контрол за законосъобразност на извършените действия по учредяване на политическата партия".

В решението на ВКС се напомня, че производството по вписване на политически партии е охранително и за него не се прилагат правилата за събиране на доказателства, относими за исковия процес, на които се позовава прокуратурата. Липсва и оспорване на данните от тези справки в самия протест. "Следователно оплакванията в тази насока за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, включително и относно отказа на съда да допусне експертиза за установяване на горните обстоятелства, са неоснователни", категорични са върховните съдии.

По отношение доводите за проверка на идентичността или приликите на емблемата на политическата партия с подобни на други съществуващи графически изображения тричленният състав на ВКС посочва, че следва да се има предвид тяхната неотносимост към преценката, която СГС трябва да извърши в производството по Глава втора от ЗПП. "Член 5 поставя като единствени ограничения политическите партии да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения или да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави, в каквито насоки твърдения от страна на прокуратурата не се сочат", се казва в мотивите.

Припомняме, "Българско лято" внесе документи за регистрация в Софийския градски съд на 13 януари.

Малко след това стана ясно, че съдът е отложил регистрацията ѝ за 5 февруари, тъй като представител на прокуратурата не е бил уведомен в законовия срок за датата на заседанието.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бравоооо
1 Отговор
Бравоооооо ! Сега ще гласувам за Божков а не за Слави

Оценка:
-11 +36

така така
2 Отговор
Партията на мошеника.

Коментиран от #31


Оценка:
-40 +10

Браво,Василе!
3 Отговор
Успешен играч си,класи над треволяка!

Оценка:
-7 +40

тхйт
4 Отговор
Череп, какво имаш да кажеш, че вкарваш в политическата си партия хора които са извършили тежки престъпления. То и ти си с МНОГО висящи дела. Каква работа имаш в политиката. Освен мутри, вече ще влизат и затворници в Парламента. Какво падение на един народ..

Коментиран от #7, #24


Оценка:
-30 +10

Майна
5 Отговор
БРАВО! ПОДКРЕПА!

Оценка:
-7 +23

Квак
6 Отговор
И аз ще гласувам за Божков.

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +26

Мутра от СИК
7 Отговор

До коментар #4 от "тхйт":


Само ние мутрите ще оправиме държавата.

Оценка:
-14 +5

Че бе
8 Отговор
незаконосъобразно - две мнения няма ! Но тези явни шикани и разиграване са просто отвратителни ! На добър час и успехи ! Подарък за 3 - и Март !!!

Оценка:
-2 +21

искаме
9 Отговор
главата на предателя генерал шивиков ,че се продаде на патериците на шайката голяма голяяямаа излагация ...

Оценка:
-3 +9

Майна
10 Отговор
БОЖКОВ ИЗКАРАЙ КОМПРОМАТИТЕ И ЗА СЛАВИ..ЩОТО ТОЯ ЗАБЛУДЕН ПАК ЩЕ ЗАЛИТНЕ В ГЛУПОСТТА СИ

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +20

Браво
11 Отговор
А още нещо ще каже ли за Бойко?

Коментиран от #15


Оценка:
-1 +20

В.В.П.
12 Отговор
Само Васко е надежден.!!.Всичко друго е шлака.За претопяване.!!

Оценка:
-3 +24

До Божков
13 Отговор
пускай записите , че да не стане като с Костинбродската афера , зомбитата в последния момент не са отказаха от богът тиква на който се кланят

Оценка:
-1 +22

рома
14 Отговор
аз ще гласувам за божков

Оценка:
-3 +20

Бравоооо
15 Отговор

До коментар #11 от "Браво":


Ще каже и то доста неща от кухнята в най подходящия момент преди изборите

Оценка:
-2 +16

Бравоооо
16 Отговор

До коментар #10 от "Майна":


Той ще залитне при нужда към ГЕРБ и ще излъже всички гласували за него

Коментиран от #18


Оценка:
-14 +4

Възмездие
17 Отговор
ОТ БОЖКОВ ЗАПОЧНА КУРАЖА ЗА НАДИГАНЕТО СРЕЩУ ТАЗИ МАФИЯ....УСПЕХ!!!

Оценка:
-3 +15

Майна
18 Отговор

До коментар #16 от "Бравоооо":


ТОЧНО ДЕЕ...АМА ТО СИ Е ДОГОВОРЕНО...УЧЕНДОЛСКИЯ МЕРАКЛИЯ ЗА..ВЛАСТ..., ДАНО БЪЛГАРИТЕ СЕ ЗМИСЛЯТ

Оценка:
-3 +6

!!!?
19 Отговор
Браво !!! "Почтените" мутри на Фигуранта...вътре в Парламента !!!?

Оценка:
-7 +3

нннн
20 Отговор
Божков със сигурност няма да бъде патерица на Борисов. Ако изкара нещо убийствено за хунтата, може и да влезе в парламента.

Оценка:
-4 +13

!!!?
21 Отговор
Черепа хвана последното раздаване...сега ще има: Кой не е мутра вън от Парламента !!!?

Оценка:
-3 +7

Фаро
22 Отговор
Театъра Бошкоф с участието на шиши и бидончето боцко.С години деряха вашите родители а сега ще гласувате отново за тях.Какво е показал Бошкоф срещу своите господари, едно нищо.Целта е да прецакат отново блаженно вярващите

Оценка:
-4 +3

пфу
23 Отговор
Докога ще регистрирате подсъдимикоито се опитват да се скрият зад депутатският имунитет???Те трябва да са в затвора,а не в листите за изборите.

Коментиран от #25


Оценка:
-6 +3

Юрист
24 Отговор

До коментар #4 от "тхйт":


Много глупав коментар! Божков е обвиняем (19 съшити с бели конци обвинения), но не е затворник. Няма дело, няма присъда. И ако си мислиш, че Тиквата дето те управлява не е престъпник, жестоко се лъжеш. Пожарникарчето има две влязли в сила присъди, една в чужбина и една в БГ. За чекмеджето натъпкано до горе с евро и злато няма да отварям дума. Не ги е спестил от премиерската си заплата.

Оценка:
-1 +7

Селски
25 Отговор

До коментар #23 от "пфу":


Той е с повдигнати обвинения, а не подсъдим. Всеки е невинен до доказване на вината - не става по каскетски. имаш пет правописни грешки, освен смисловите. Ясно е от кои си - най-простите!

Оценка:
-1 +5

честито божков
26 Отговор
Божков очевидно не е правен с материал събират по килима. Някои по-добре да са ги изхвърлили там.

Оценка:
-0 +2

Тома Биков
27 Отговор

До коментар #6 от "Квак":


И аз ще гласувам за Божков!! Има повече пари от Чекмеджето!!

Оценка:
-0 +2

Антон Тодоров
28 Отговор
И аз ще гласувам за Божков!! Ще ми пълни гушата,щото имам документи срещу Боко Кюлчев Чекмеджиев!!

Оценка:
-0 +2

29
Този коментар е премахнат от модератор.
Zyggy
30 Отговор
Хахаха... Правно-неграмотната прокуратура пак се издъни... Ама то от милиционери какво друго да очакваш...? Смях... смях в съдебната зала...

Оценка:
-0 +1

Българско лято
31 Отговор

До коментар #2 от "така така":


Васил Божков беше най-големия данъкоплатец в държавата,

500,000,000 лева данъци годишно , наясно ли си ,

че това са пенсиите на цяла България?


Де да имаше, повече такива "мошенници" в тази държава ?

Ами няма и няма и да има , държавата е продънена от" Хунтата"?

Това "корупционно блато" България,

трябва първо да се обезарази, след това да се пресуши ,

да се изоре и на края , да се засее наново, с чисто,и елитно добре селектирано семе!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.