Last news in Fakti

2 Март, 2021 17:49 2 067 31

ВКС потвърди регистрацията на партията на Божков

  • васил божков-
  • партия

Съдебният състав на ВКС приема подадения протест срещу решението на СГС за неоснователен

ВКС потвърди регистрацията на партията на Божков - 1
Снимка: БГНЕС

С решение № 38/02.03.2021 г. по т. дело № 346/2021 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Софийския градски съд (СГС) по ф. д. № 2/2021 г. за вписване на политическа партия "Гражданска платформа Българско лято" в публичния регистър на политическите партии. Решението не подлежи на обжалване.

Съдебният състав на ВКС приема подадения протест срещу решението на СГС за неоснователен. Регистърният съд е направил верни фактически констатации на базата на представените документи и служебни справки от Националната база данни "Население". Твърденията в протеста, че не е посочено как точно и по какъв начин е било проведено "онлайн" учредителното събрание се опровергават от съдържанието на протокол за проведено учредителното събрание, нотариално заверени декларации на участниците, декларацията по чл. 15, ал. 3, т. 8 от Закона за политическите партии (ЗПП) на ръководството на политическата партия, от които се установява, че учредително събрание е проведено на 03.01.2021 г. посредством телеконферентна връзка чрез приложението livewebinar.com.

Обстоятелството, че учредителното събрание е проведено на територията на Република България, в съответствие с императивната норма на чл. 12, ал. 1 от ЗПП, се установява от съдържанието на представените с молбата за вписване документи, в които е посочено, че то е проведено в гр. София, ул. "Московска" № 43. От страна на представителя на прокуратурата не са посочени никакви факти и доказателства, пряко или косвено опровергаващи данните от представените декларации, а удостоверителната тежест на изявленията в последните следва да бъдат зачетени с оглед охранителния характер на производството по Глава втора на ЗПП.

По отношение на съдържанието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации по отношение на съдебната власт, то трябва да се отчита, че посочените в протеста като такива цитати се намират в "преамбюла" на документа и не представляват част от уреденото от закона съдържание, изискващо определяне на основните принципи и цели на учредяваната политическа партия. "Последните са намерили своята ясна формулировка в съдържанието на разделите "мисия" и "основни принципи", поради което и учредителната декларация отговаря на изискванията на закона", се казва в решението на ВКС.

Относно направената от първоинстанционния съд служебна проверка в системата на ГРАО върховните съдии пишат: "Извършените от СГС справки от Национална база данни "Население" са реализирани по реда на Наредба №14 за реда и начина за предоставяне достъп на органите на съдебната власт до Регистъра на населението - Национална база данни "Население", в рамките на законодателно възложения на регистърния съд контрол за законосъобразност на извършените действия по учредяване на политическата партия".

В решението на ВКС се напомня, че производството по вписване на политически партии е охранително и за него не се прилагат правилата за събиране на доказателства, относими за исковия процес, на които се позовава прокуратурата. Липсва и оспорване на данните от тези справки в самия протест. "Следователно оплакванията в тази насока за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, включително и относно отказа на съда да допусне експертиза за установяване на горните обстоятелства, са неоснователни", категорични са върховните съдии.

По отношение доводите за проверка на идентичността или приликите на емблемата на политическата партия с подобни на други съществуващи графически изображения тричленният състав на ВКС посочва, че следва да се има предвид тяхната неотносимост към преценката, която СГС трябва да извърши в производството по Глава втора от ЗПП. "Член 5 поставя като единствени ограничения политическите партии да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения или да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави, в каквито насоки твърдения от страна на прокуратурата не се сочат", се казва в мотивите.

Припомняме, "Българско лято" внесе документи за регистрация в Софийския градски съд на 13 януари.

Малко след това стана ясно, че съдът е отложил регистрацията ѝ за 5 февруари, тъй като представител на прокуратурата не е бил уведомен в законовия срок за датата на заседанието.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бравоооо

    36 11 Отговор
    Бравоооооо ! Сега ще гласувам за Божков а не за Слави
  • 2 така така

    10 40 Отговор
    Партията на мошеника.

    Коментиран от #31

  • 3 Браво,Василе!

    40 7 Отговор
    Успешен играч си,класи над треволяка!
  • 4 тхйт

    10 30 Отговор
    Череп, какво имаш да кажеш, че вкарваш в политическата си партия хора които са извършили тежки престъпления. То и ти си с МНОГО висящи дела. Каква работа имаш в политиката. Освен мутри, вече ще влизат и затворници в Парламента. Какво падение на един народ..

    Коментиран от #7, #24

  • 5 Майна

    23 7 Отговор
    БРАВО! ПОДКРЕПА!
  • 6 Квак

    26 5 Отговор
    И аз ще гласувам за Божков.

    Коментиран от #27

  • 7 Мутра от СИК

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "тхйт":

    Само ние мутрите ще оправиме държавата.
  • 8 Че бе

    21 2 Отговор
    незаконосъобразно - две мнения няма ! Но тези явни шикани и разиграване са просто отвратителни ! На добър час и успехи ! Подарък за 3 - и Март !!!
  • 9 искаме

    9 3 Отговор
    главата на предателя генерал шивиков ,че се продаде на патериците на шайката голяма голяяямаа излагация ...
  • 10 Майна

    20 4 Отговор
    БОЖКОВ ИЗКАРАЙ КОМПРОМАТИТЕ И ЗА СЛАВИ..ЩОТО ТОЯ ЗАБЛУДЕН ПАК ЩЕ ЗАЛИТНЕ В ГЛУПОСТТА СИ

    Коментиран от #16

  • 11 Браво

    20 1 Отговор
    А още нещо ще каже ли за Бойко?

    Коментиран от #15

  • 12 В.В.П.

    24 3 Отговор
    Само Васко е надежден.!!.Всичко друго е шлака.За претопяване.!!
  • 13 До Божков

    22 1 Отговор
    пускай записите , че да не стане като с Костинбродската афера , зомбитата в последния момент не са отказаха от богът тиква на който се кланят
  • 14 рома

    20 3 Отговор
    аз ще гласувам за божков
  • 15 Бравоооо

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "Браво":

    Ще каже и то доста неща от кухнята в най подходящия момент преди изборите
  • 16 Бравоооо

    4 14 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Той ще залитне при нужда към ГЕРБ и ще излъже всички гласували за него

    Коментиран от #18

  • 17 Възмездие

    15 3 Отговор
    ОТ БОЖКОВ ЗАПОЧНА КУРАЖА ЗА НАДИГАНЕТО СРЕЩУ ТАЗИ МАФИЯ....УСПЕХ!!!
  • 18 Майна

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бравоооо":

    ТОЧНО ДЕЕ...АМА ТО СИ Е ДОГОВОРЕНО...УЧЕНДОЛСКИЯ МЕРАКЛИЯ ЗА..ВЛАСТ..., ДАНО БЪЛГАРИТЕ СЕ ЗМИСЛЯТ
  • 19 !!!?

    3 7 Отговор
    Браво !!! "Почтените" мутри на Фигуранта...вътре в Парламента !!!?
  • 20 нннн

    13 4 Отговор
    Божков със сигурност няма да бъде патерица на Борисов. Ако изкара нещо убийствено за хунтата, може и да влезе в парламента.
  • 21 !!!?

    7 3 Отговор
    Черепа хвана последното раздаване...сега ще има: Кой не е мутра вън от Парламента !!!?
  • 22 Фаро

    3 4 Отговор
    Театъра Бошкоф с участието на шиши и бидончето боцко.С години деряха вашите родители а сега ще гласувате отново за тях.Какво е показал Бошкоф срещу своите господари, едно нищо.Целта е да прецакат отново блаженно вярващите
  • 23 пфу

    3 6 Отговор
    Докога ще регистрирате подсъдимикоито се опитват да се скрият зад депутатският имунитет???Те трябва да са в затвора,а не в листите за изборите.

    Коментиран от #25

  • 24 Юрист

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "тхйт":

    Много глупав коментар! Божков е обвиняем (19 съшити с бели конци обвинения), но не е затворник. Няма дело, няма присъда. И ако си мислиш, че Тиквата дето те управлява не е престъпник, жестоко се лъжеш. Пожарникарчето има две влязли в сила присъди, една в чужбина и една в БГ. За чекмеджето натъпкано до горе с евро и злато няма да отварям дума. Не ги е спестил от премиерската си заплата.
  • 25 Селски

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "пфу":

    Той е с повдигнати обвинения, а не подсъдим. Всеки е невинен до доказване на вината - не става по каскетски. имаш пет правописни грешки, освен смисловите. Ясно е от кои си - най-простите!
  • 26 честито божков

    2 0 Отговор
    Божков очевидно не е правен с материал събират по килима. Някои по-добре да са ги изхвърлили там.
  • 27 Тома Биков

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Квак":

    И аз ще гласувам за Божков!! Има повече пари от Чекмеджето!!
  • 28 Антон Тодоров

    2 0 Отговор
    И аз ще гласувам за Божков!! Ще ми пълни гушата,щото имам документи срещу Боко Кюлчев Чекмеджиев!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Zyggy

    1 0 Отговор
    Хахаха... Правно-неграмотната прокуратура пак се издъни... Ама то от милиционери какво друго да очакваш...? Смях... смях в съдебната зала...
  • 31 Българско лято

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "така така":

    Васил Божков беше най-големия данъкоплатец в държавата,

    500,000,000 лева данъци годишно , наясно ли си ,

    че това са пенсиите на цяла България?


    Де да имаше, повече такива "мошенници" в тази държава ?

    Ами няма и няма и да има , държавата е продънена от" Хунтата"?

    Това "корупционно блато" България,

    трябва първо да се обезарази, след това да се пресуши ,

    да се изоре и на края , да се засее наново, с чисто,и елитно добре селектирано семе!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове