6 Март, 2021 19:08 5 985 33

Проф. Баева: Горбачов е акушерът на Студената война

  • проф. искра баева-
  • михаил горбачов

Прогнозата на историка е за голямо глобално противоборство, което ще минава и през засегнатите страни

Проф. Баева: Горбачов е акушерът на Студената война - 1
Снимка: БГНЕС

„Не случайно националната оценка и оценката на света за Михаил Горбачов са доста различни. Той не толкова подпомогна Запада за спечелването на Студената война, той беше инициаторът на капитулацията на Съветския съюз и на Източния блок. Горбачов е акушерът на този завършек и няма съмнение, че светът си отдъхна след края на Световната война. Нещата обаче изглеждат по съвършено различен начин за Руската федерация“, коментира проф. Искра Баева.
Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов отпразнува 90-ата си годишнина на 2-ри март.

Пред Българското национални радио преподавателят по история в СУ „Св. Климент Охридски“ посочи, че в началото на 90-те години Русия се е движела формално, от политическа гледна точка, в посока на демокрацията, „но крахът на тези тенденции сложиха икономическите процеси и се създадоха големи неравенства, възможност за обогатяване на малка група хора от държавната собственост“.

„Различните икономически последици повлияха на процесите на демократизация в Русия. Но има и външнополитически процес. Геополитиката след краха на Студената война мина през различни фази. Когато Русия започна да се централизира отново и да търси връщане на по-голямата си роля в света, тя се превърна отново в конкурент и започна ново противопоставяне. Това противопоставяне на Запада като носител на демокрацията постави под въпрос смисъла на демократичните постижения на Руската федерация“.

„В Русия се оформя консервативна система, която хем се възползва от традициите на Руската империя, хем се противопоставя на своите противници от Запада. Неспособността на демокрацията да се справи с големите предизвикателства подсилва авторитарните нагласи в руското общество и авторитарната система“, допълни Баева.

Според нея руският президент Владимир Путин ще се дистанцира от властта, „защото му е ясно, че най-големият проблем на авторитарната власт е наследството“.

Прогнозата на историка е за голямо глобално противоборство, което ще минава и през засегнатите страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7654сд

    27 7 Отговор
    Един от рупорите на глобофашизма
  • 2 айде бегай

    10 39 Отговор
    Комунистка! Не чета.

    Коментиран от #22

  • 3 Проблема е

    20 0 Отговор
    че на нас ни се е..м....
  • 4 Важно

    33 2 Отговор
    Е, че сме '' СВОБОДНИ'' и има кой да се 'ГРИЖИ' за нас.. ние не искаме но те къде с добро, къде с прокурор, или друго се грижат за нас
  • 5 Аномалия

    59 7 Отговор
    Русия вечния конкурент и виновник едва ,ли не за всяко зло на света.Тъжно и несправедливо.
  • 6 Нищо ново под стряхата

    69 8 Отговор
    И преди 1917,и преди Ленин и Сталин,Русия винаги е била желана плячка за западните хищници.Единственият правилен ход е силна Русия.По всички параметри.
  • 7 россия

    11 18 Отговор
    Царска Русия и СССР са различни държави и смъртни врагове.
  • 8 хах

    7 25 Отговор
    Дърт комундер.

    Коментиран от #23

  • 9 Софиянец

    9 33 Отговор
    Къв историк е тази рускиня ;) мъка шумкарска

    Коментиран от #24

  • 10 Павел Пенев

    64 10 Отговор
    Той не е акушер а национален предател,който ликвидира СССР и социалистическия лагер и подари на западните корумпирани типове победата от ВСВ, а заедно с това героизма на воините и жертвите на цивилното население общо около 30 милиона руски граждани. При възможност да бъде осъден и обесен.
  • 11 Биде

    57 10 Отговор
    Голям мръсник,голям продажник!Но за греховете му плати жена му а той и до сега мърси земята!
  • 12 нннн

    64 4 Отговор
    Китай взе най- доброто от двете системи и е на път да стане No1. A ние взехме най- лошото от двете системи и го кръстихме „демокрация”. Горбачов – акушера – заедно с мръсната вода изхвърли и бебето…

    Коментиран от #13, #21

  • 13 Да ама

    12 16 Отговор

    До коментар #12 от "нннн":

    китайците имат акъл, а ти къде си видял акъл у алкаш или бугарин?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 нннн

    37 4 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама":

    Аааа, имаме ние, българите, акъл, ама ни идва после. Дано за 12 години ни е дошъл акъла, че от мутра държавник ни става.
  • 16 сноу

    36 5 Отговор
    Какъв е тоя запад дето получавате полюция и подмокряте гащите бе...И -и...на кое викате демокрация бе ..Че то в половината Ингилизия едва ли половината са ингилизи..По дойчовско пък сигурно няма и толкова..Останали са десетина торби дърти кокали, а те не смеят думата циганин да изломотят...В Австрия още по-зле е Брюкселските тарикати и политкоректни измекяри така усукаха топките на Кунцито като му спретнаха клипче и сега се пържи в собствен сос и дори на ум не му минава да нарита всичката тая босненска и всякаква цигания...За Швеция пък сигурно ще стане дума тройка ,че има със спатия.Испанците така са кабардисали че чакат Годо да ги измъкне от батака...За Америте пък нека да не става дума че Обонго ще им казва кога и как ще дишат...
  • 17 Полковник РУМНО

    7 12 Отговор
    Плофесорката говори глупости.
  • 18 оэээ

    31 5 Отговор
    Белязания разруши, което можа, продаде се на запада, обърка света. Но понеже е рептил, е още жив гадината. И познайте къде живее? В Германия...Ванга беше казала за него много точно.
  • 19 Какъв глупец

    16 4 Отговор
    Горби е завършекът на винаги съществувалата,къде открито,къде прикрито опозиция на Сталин. Горби,както и Хрушча имаше претенции,че възстановява ленинските принципи и ,че твори история. Ако вникнем в последните ленински принципи то това е НЕП,тоест връщане към капитализма. Ако Ленин не беше пукнал скоропостижно след въвеждането на НЕП-а,то Съветска Русия неминуемо я очакваше съдбата на СССР след 1991г.Не случайно Сталин беше казал,че не изградят ли тежка промишленост......ще ги задушат. Впрочем Ленин и Троцки бяха обещали Крим на евреите за автономна република срещу даден им реално заем от американски частни банки. То затова е това рИване днес за Крим.Отделно бяха започнали да дават концесии за нефт на американски компании,. Въбще при Ленин САЩ и СССР се разбират учудващо добре за разлика от с Антантата. Отначало самите американци бяха изумени от прушанщината на Горби,но бързо се освестиха,като го видяха какъв глупец е.

    Коментиран от #27

  • 20 Уха

    6 6 Отговор
    Бабче пий си хапчетата редовно
  • 21 Дидо

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "нннн":

    Китай е феодална държава иди там за двеста долара шест дни в седмицата по десет часа само администрация и ККП живеят добре
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гербое

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    бача:
    Ти свободен ли си ма ку*во гербоджендъркоректна
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 16 Отговор
    Една мижетурка, Баева, дава оценки на великия реформатор Горбачов....Това вече е прекалено нахално!

    Коментиран от #28

  • 26 Хахаха

    3 5 Отговор
    Това е поредният пример, как в България почти няма хора, които разбират , какво се случва в Русия сега. Жалко.
  • 27 Негър от Алабама

    21 3 Отговор

    До коментар #19 от "Какъв глупец":

    ЦРУ го купи тоя продажник за жълти стотинки. И той глупака в историята бил влязъл с предателството си. ДУРАК.
  • 28 Белязания

    16 4 Отговор

    До коментар #25 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Велик продажник анатемосан за вечни времена предател
  • 29 Тодор Тодоров

    1 6 Отговор
    В Англия не били останали ингилизи, в немско не били останали немци, в испания не били останали испанци... то пък щото в руската кочина сякаш са останали руснаци. Руснаците масово избягаха от Рашата, а на тяхно место се заселват киргизи, туркмени, азери и още какви ли не чукчи.
  • 30 Баро

    1 0 Отговор
    Интересно Кои ли са майката и бащата

    Коментиран от #31

  • 31 Дон Жуан

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "Баро":

    Най-вероятно СССР е майката А САЩ е бащата защото САЩ Винаги го завира на СССР

    Коментиран от #32

  • 32 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дон Жуан":

    И как като в Тексас дето веднаж под нулата и се изпонасраха?!! Аненцефал си, но щастлив...
  • 33 Стефан

    1 0 Отговор
    Акушерът помага да се роди нещо. В случая става дума за края на Студената война. Терминът е употребен неправилно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове