Last news in Fakti

11 Март, 2021 04:24 8 124 66

11 март 1913 г. Започва атаката на Одрин

  • одрин-
  • крепост-
  • обсада-
  • балканска война

Решителната победа на българската армия при Одрин довежда до края на Балканската война

На 11 март 1913 г. започва Одринската операция на Втора българска армия. Атаката е съсредоточена в източния сектор. Тя довежда до падането на Одринската крепост.

Известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа, тя била защитавана от гарнизон, наброяващ 60 хиляди войници и офицери, 524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.

Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски.

След Съединението на Княжество България и Източна Румелия, мечтата на българите е да присъединят към родината останалите в пределите на Турция наши територии, отнети ни с неблагочестивите решения на Берлинския конгрес през 1878 г. Използвайки като повод нарушаването на човешките права на нашите сънародници в Турция и зверското потушаване на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., България сключва съюз с християнските балкански държави, подкрепен от руския император, и започва своята поредна освободителна битка, останала известна в историографията като Балканската война.

Началото ѝ е поставено през есента на 1912 г., като още първите сражения завършват с успех на християнските сили над турците. На 29 октомври с. г. поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършат разузнавателен полет със самолет „Албатрос Ф-3” и пускат две бомби – т. нар. „одринки” над гара Караагач, а на 19 ноември италианският авиатор Джовани Сабели и майор Васил Златаров със самолет "Блерио ХІ" извършват първата в историята въздушна бомбардировка на османските позиции край Одрин. Една седмица преди това – на 12 ноември, Райна Касабова става първата жена в света, извършила полет във военни условия.

Така постепенно се стига до победоносната Одринска епопея. В нея съюзните войски са предвождани от ген. Никола Иванов, а командир на българските сили на източния сектор е ген. Георги Вазов, брат на Иван Вазов и генерал Владимир Вазов. На 12 и 13 март 1913 г. българите, обхванати от невероятен боен дух, без страх от вражеския обстрел, нападат телените мрежи на двата големи форта Айджиолу и Айвазбаба.

Убедени в правотата на своята кауза, нашите войници буквално помитат противника. В спомените си от тези дни, писани непосредствено след разразилите си събития, ген. Георги Вазов отбелязва:

„На 12-и март 1913 г. утринното пролетно слънце отдавна грееше на небосклона. Леката мъгла, която покриваше рано сутринта хълмистото пространство около Одрин, към 8 часа сутринта се беше вече изгубила и само пара бликаше тук-там из още влажните гърди на земята. Към това време всичките предни неприятелски позиции в Източния сектор бяха в наши ръце. Маслак, Сапунджилар, Ески Кумлук, Пачаджилар, Мезартепе и Демиркапу – една отбранителна линия от 12 километра – падна в един час под напора на 55 дружини, които ги атакуваха в нощната тишина, преминаха почти едновременно [река] Кумдере и се хвърлиха без изстрел в неприятелските окопи, като разхвърлюваха или прегазваха слабите телени мрежи. Част от неприятелската войска бе избита, около 1000 души и 20 оръдия бидоха пленени, а живите в най-голям безпорядък избягаха зад фортовия пояс. Нашите войски, които нямаха повече от 400 убити и ранени, напредваха неудържимо по петите на противника”.

След превземането на Аджийолу и Айвазбаба започва истинският пробив на Главния укрепен пояс на Одринската крепост. Под ударите на 54-ти полк пада Таштабия. В устремна атака 32-ри Загорски полк овладява Куручешме и се озовава във фланг и тил на Илдъз, срещу когото упорито се сражава 29-ти Ямболски полк. Поделения от двата полка продължават съвместно атаката срещу фортовете Кавказ и Каик. Скоро се предава и форт Топйолу, а 43-ти пехотен полк и части от 10-ти Родопски полк успяват да овладеят Кестенлик. След близо 8-часов щурм всички укрепления в Източния сектор са овладени.

Турците са принудени да развеят бяло знаме и да сложат оръжия. Комендантът на крепостта Шукри паша е пленен и предава сабята си на командващия 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: „Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”. В това време кандидат подофицерът Михо Георгиев от с. Добрич, Елховско, издига българския трибагреник върху джамията „Султан Селим”.

И отново ще се върнем към „горещите” спомени на ген. Вазов за този миг:

„Отвъд северния мост на Тунджа, пред временното комендантство пропусках войските и ги благодарих. В една от стаите бяха събрани пленените турски генерали и щабофицери и гледаха на нашите окъсани, но пълни с военна гордост и мъжество войски. В същото време други войски, обезоръжени и нещастни, вървяха на гъсти тълпи към о-ва Сарай... Скоро доведоха и Шукри паша. Поздравихме се. Предложих му да ме последва в автомобила, за да отидем на Каика, гдето го причакваше с щаба си командующият 2-ра армия ген. Иванов. Това е вече сън. Сън чудесен. Сън наяве! Подобни сънища се повтарят след столетия”.

Решителната победа на българската армия при Одрин довежда до края на Балканската война.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    58 2 Отговор
    Вечна славана героите!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мечо

    50 9 Отговор
    Тогава и по бай Тошово време бяхме силни и турците трепереха от страх, а сега Бойко ни превърна в посмешището на Европа.
    “Подобни сънища се повтарят след столетия”.
    Настъпило е време да свалим шайката от власт!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Jocer

    19 20 Отговор
    Били сме силни, защото сме воювали в съюз с други държави срещу Турция.

    Коментиран от #5, #9, #11

  • 5 мечо

    30 5 Отговор

    До коментар #4 от "Jocer":

    Попрочети малко, България се включва с най-голяма армия 600 000 в сравнение Сърбия или Гърция и воюваме на няколко фронта, като печелим най-трудните битки на фронта докато Сърбите и Гърците накрая ни измъкват из под носа извозваните с кръв земи, защото нашия цар кобура е бил с любовника си в Австрия.
  • 6 РАДИО ЕЛТО

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    БРАВО МЕЧО
    ти си патриот
    то и атентата на ГАРА БУНОВО
    и

    сладкарницата в
    СЛИВЕН трябва да помним
    а политик от дпс построи чешма в памет на атентаторите
    БЪЛГАРИО ПОМНИ жертвите на
    ГАРА БУНОВО
  • 7 ПСР

    25 3 Отговор
    Епопеите от 1912-1918 г.-чест,слава,невиждан героизъм.Дълбок поклон пред подвига и паметта на тези българи!!!
    Проосто се чудя,как е възможно,ние-днешните,да сме техни наследници.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гордост

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "Jocer":

    Вярно е , че сме имали съюзници , даже при Одрин има и сръбска батарея с оръдия , но е достатъчно човек да види лицата на войниците от онова време , за да разбере какви мъже е раждала България . Брадати мустакати , свъсени и решителни погледи , само да ги погледне човек, или враг го побиват тръпки . Битките се печелят с воля, и точно такава воля демонстрира и българският войник . Френският министър на войната възкликва - Не искам нищо друго , а само 100 000 мъже, като тези от Одрин .Българската армия въвежда нещо непознато до момента във военната практика , огненият вал на артилерията се мести непосредствено пред атакуващата пехота , без прекъсване , държейки противника в окопите , и ние сме новаторите в това , тази бойна тактика ще се използва години по-късно от германци и руснаци в световните войни . В света има три нации които са родени войници - Германци, Руснаци , Българи.

    Коментиран от #12, #22, #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Киро

    8 15 Отговор

    До коментар #4 от "Jocer":

    Все едно на умрял нож да вадят. А и световната история не помни някоя държава да се е сражавала сама срещу Турция или Русия, а те винаги са сами.

    Коментиран от #13

  • 12 Jocer

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гордост":

    Всичко е вярно, но проблема при нас е винаги в минало време, настояще няма, а за бъдеще не може и да се мечтае. Силни сме, но сме били два века под византийско робство и пет века под турско робство.
  • 13 Сами сами колко да са сами

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "бай Киро":

    Като Англия е на страната на турците ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гошо

    11 3 Отговор
    Според новата ни история турците са ни били на гости, за кво са се били, трябвало е само да ги помолим да си тръгнат! За това не ни обичат доктор Доган и оня алитерат инж. Карадайъ.

    Коментиран от #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    7 2 Отговор
    " Пред стените булаирски,

    никой не е идвал там,

    само ние славно бихме

    анадолска страшна сган."

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 С това ли се гордеете

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "Гордост":

    120000 българи плюс 65000 сърби срещу 35000 жени и старци бранещи крепостта? 6 месеца безплодна обсада срещу изнемощели от глад защитници? Къде се разбягаха две седмици по-късно "героите" когато дойде редовният аскер?

    Коментиран от #29

  • 27 123

    8 2 Отговор
    Хубава статия но скрива истината, българските войници са зле облечени и поради лошото качество на хранат се разболяват. България няма тежки обсадни оръдия и иска помощ от Сърбия която изпраща 47 000 армия с обсадни оръдия, когато пристигат Сръбските войски на Българите се подвига духа. Срубските войски започват атаката за да привлекът османзката защита към запания край, за а могат българите а атакуват от изток при отслабени туруски позиции. Шукри паша изпараща пратенник с икане а се предаде на Генерал Степанович в 8 часа сутринта, които го изпраща при генерал Иванов. а пленените турски войници са били дръжани при зверски условия,и са яли кората на дърветата.
  • 28 Гост

    2 1 Отговор
    Не забравяйте, че по това време, България е имала многобройна армия! Четвърта по големина в света!

    Коментиран от #31

  • 29 123

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "С това ли се гордеете":

    65000 е била Турската Армия, Шукри паша пристига една седмица преди да започне обсадата като са му казали че до тогава ще дойдат подкрепления.
  • 30 Радо

    13 2 Отговор
    Битката при Одрин е спечелена с решаващата помощ на 45 хилядната сръбска армия и техните тежки оръдия, които сме нямали на въоръжение, така че е трябвало да се откажем от Македония в полза на Сърбия, за да запазим одринска и беломорска тракия, но ние сме алчни за всичко, и накрая нищо.
  • 31 123

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Това че са мобилизирани 600 000 човека не ги прави 4 тата най голяма армия,без дехи, чиста вода,храна и недостатъчно оръжия. Избухва холера и много войници умират от нея.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Биби Кинг

    2 0 Отговор
    Не спорете за бройка бе хаптали! Около 350 иляди е! А низамете са биле каде 370! Теа 600-700 иляди са призоваваниата општо през балканцката,междоцаюзническата и парвата цветовна! Това е по докоменти от воено менетцтерство! Ако ми не вервате питайте Краси, он е историк и минестер военен дее! А 700те илиади са биле у мечтите на дедо Ферди- кандедат византийскио император дее!
  • 34 Биби Кинг

    0 0 Отговор
    И ексклозимно да споменем: чисто технически не ние а оцманцката емприа ни обевява война и започва настапление у Тракиа кам нашата граница! Неколко дена преди туй църногорците обяват война на оцманцте и е било иасно каде почва балканцката война!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хасан

    1 6 Отговор

    До коментар #38 от "турк вън":

    Като арменците ..и те се правят на велики ..измислят си легенди и пишат история и предявяват претенции от Каспийско море до Черно море ..и оттам до Средиземно море ...комплекс за малоценност
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "турк вън":

    Значи историята е написана от руснаци ,турци ,немци ,англичани и техните имперски амбиции ...турците използват мюсюлманите за да отслабят Русия и Англия ...а те пък християнските малцинства за да отслабят Османската империя ...на никого не му пука за българи ,сърби ,арменци ,чеченци и татари

    Коментиран от #53

  • 48 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "турк вън":

    След Втората световна война пък на сцената излиза Сащ ..избутва Англия от Близкия изток , Франция от Африка и Германия от Балканите ..

    Коментиран от #54

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 те така

    0 0 Отговор
    Нали питаш, отговарям, и после като не можеш да отговориш разправяш за Балканска война 😂😄

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 турк вътре

    0 1 Отговор
    Помак хасане, как ги правиш тия неща.. да се трие всичко?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 турк вътре

    2 2 Отговор
    Помак хасане, ами кюрдите и те са мюсюлмани, като аланите, но и те на сатъра.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове