Last news in Fakti

9 Март, 2021 18:23 3 609 59

Валери Симеонов: Паметта за невинните жертви на кървавия протурски атентат на Буново е жива

  • буново-
  • гара буново-
  • валери симеонов

След дълго разследване през 1988 г. атентаторите Емин Али, Аптула Чакър и Саафет Реджеб са заловени и осъдени на смърт

Валери Симеонов: Паметта за невинните жертви на кървавия протурски атентат на Буново е жива - 1
Снимки: НФСБ

„На 9 март се навършват 36 години от най-кървавия атентат у нас, извършен при гара Буново от дейци на протурския тероризъм у нас.

През 1985 г. активисти на т.н. турско националноосвободително движение поставят бомбата във вагон за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Пъкленият план на тези изроди, решили да отнемат живот на майки и деца, е разчетен така, че бомбата да избухне при навлизането в тунела в района на гарата. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до много повече жертви. Заради маневра на гара Златица обаче влакът закъснява с 2 минути и взривът избухва в 21.31 ч., вече извън тунела.

Убити са 7 души, сред които и две деца. Шест часа жертвите и ранените се извозват до околните градове, десетки остават осакатени за цял живот.

След дълго разследване през 1988 г. атентаторите Емин Али, Аптула Чакър и Саафет Реджеб са заловени и осъдени на смърт.

Пет години по-късно Ахмед Доган ги направи герои като им вдигна паметник-чешма в село Трънак, станала известна като Кървавата чешма. ДПС - партията, чиито основи полагат точно тези хора, с т.н. турско националноосвободително движение, изгражда в село Търнак чешма-паметник на убийците! Не на жертвите от атентата! Българският народ не трябва да го забравя!“.

Това написа в свой пост във фейсбук лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

С намесата на НФСБ Кървавата чешма беше премахната през ноември 2009 г. от Милен Ненчев – директор на РДНСК-Бургас, който след това беше освободен от поста от правителството на Тройната коалиция.

Преди това, през 2007 г. по инициатива и със средства на Валери Симеонов и телевизия СКАТ, с помощта на синовете на Николай Хайтов и съдействието на Община Мирково в Буново бе издигнат паметник на невинните жертви от атентата.

„Всяка година на 9 март патриотите от НФСБ и наши съратници се прекланяме пред мемориала. Отбелязваме този ден и днес, независимо, че пандемията ни попречи да го направим както в предишни години. Паметта на невинните жертви ни задължава да браним и защитаваме Родината си“, коментира Валери Симеонов.

По думите му точно тази жестокост и наглост е родила съпротивителни сили на българския народ, от които ТВ СКАТ създаде първите патриотични партии.

„Наш ежедневен дълг е да се борим срещу всякакви посегателства върху българската държава и българския дух. И ще продължим работата си в тази посока. Затова не трябва да се допуска ДПС отново да стане фактор, от който да зависи българската политика“, категоричен беше лидерът на НФСБ.

ДПС разделя българския народ – противопоставя мюсюлмани на християни, турци на българи, защото това е „храната“, с която тя се поддържа, добави Валери Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЛИ ПАРЧЕТО

    24 34 Отговор
    ВИНКЕЛ, ПУСКАШ ЛИ ОЩЕ В ЗАДНИЯ ДВ0Р

    Коментиран от #21

  • 2 Клик

    29 24 Отговор
    Та нали ДПС ви финансира за да сплоти електората си.С подобна изява Винкела работи против България.

    Коментиран от #8

  • 3 Брендилия

    29 30 Отговор
    Гнусно! Няма нищо патриотично в това да дрънкаш костите на нелепо умрели хора. Как не ви е срам бе?

    Коментиран от #18

  • 4 Последния Софиянец

    48 18 Отговор
    Шкембето, Далавери и Магарешки пак се надяват на гърба на помаците, ромите, гейовете и македонците да влязат в парламента.Стар ,изтъркан номер.
  • 5 българин

    47 11 Отговор
    Псевдонационалист жалък,и за адютант на Хитлер не ставаш!Досега къде дрема 4 години,муйчо захламен?!
  • 6 Салихан

    26 54 Отговор
    А вие като покръствахте и убивахте турци какво нищо не е станало така ли

    Коментиран от #19, #48

  • 7 Гост

    27 22 Отговор
    Другарю родолюнец, а за атентата в църквата, забрави ли???Тези атентати показват на всички, че тероризма няма етнос и религия, болни мозъци има на всякъде, другаря да не нагнетява етническо напрежение, защото така или иначе, той няма да влезе е парламента!!!
  • 8 Кнаус 485

    52 20 Отговор

    До коментар #2 от "Клик":

    Не харесвам Симеонов.,но за това, че не пропуска Буново заслужава адмирации, интересно защо другите герб, БСП, Вмро и другите пропускат Буново....

    Коментиран от #12, #53

  • 9 Bluesky1

    36 7 Отговор
    Mainata ti Valerka! Четири години в управлението на България те видяхме какъв патриот си! Не направи нищо добро и полезно за народа! Не си ери гагата в отминали събития! Спри да насъскваш хората един срещу друг и от това да черпиш келепир! Ти си едно нищожество!!!
  • 10 Борис

    26 7 Отговор
    Тоя си е един истински палячо-клоун само глупости иска пак да краде ама няма свършисе поне с него и неговата дружинка вече ги няма на картата и нямат работа
  • 11 ГОРСКИ

    39 5 Отговор
    Като идват избори всички стават патриоти, а този е най оцапания патриот!!!!
  • 12 ходжата

    14 20 Отговор

    До коментар #8 от "Кнаус 485":

    Защото трябваше да обявят,че извършителите на атентата са български граждани!Неудобно е някак...

    Коментиран от #15, #46

  • 13 Бесен Язовец

    23 4 Отговор
    Туркинята списвачка сутринта не беше посмяла да споме е изобщо атентаторите на гарата в Буново и в Сливен!
  • 14 Вътрешни войски 1985година

    42 12 Отговор
    Турците си позволяваха през 80те години да не продават хляб на българите ако не си поускат на турски в магазините това провокира Възродителния процес!
  • 15 ходжата

    22 3 Отговор

    До коментар #12 от "ходжата":

    Ами тогава Борисов да протестира пред Ердоган,че това са турски терористи изпратени да убиват мирни български граждани.Ако има здрави гащи!!!
  • 16 chi

    18 6 Отговор
    Симеонов, не се напъвай, ще направиш някоя беля...
  • 17 Лейка

    18 3 Отговор
    Нещастник. За вас гаврата с хората не значи нищо. В затвора и ще спрете.
  • 18 Въпрос

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "Брендилия":

    Какво значи "нелепо умрели хора" ? Защо не ми кажеш как изглежда "лепо умрял човек"? Тук става въпрос за атентат, чиито родители създават партия, която се легализира и парадокс - влиза в парламента! Не мога да си спомня, дали ПКК има депутати в Меджлиса?

    Коментиран от #20

  • 19 Пирин

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Салихан":

    Религията не те прави турчин. Колко турци са посмяли да България когато са дошли руснаците ?останали в

    Коментиран от #24

  • 20 Брендилия

    17 5 Отговор

    До коментар #18 от "Въпрос":

    Нелепо, трагично загинали невинни хора - това имах предвид. Дали има връзка с ДПС или не, не съм се интересувала. Няма смисъл, това няма да ги съживи, нали? Просто не съм съгласна да се ползва паметта им, особено за насаждане на омраза. Ако сте чел история, трябва да ви е ясно, че при Покръстването българи си избивали българи. После турци са ислямизирали българи. Това са факти, но минало.. Неправилно е да живеем в миналото, и без това е невъзможно. Редно е да ги ползваме, за да се изградим по-добри като личности, живеещи в 21 в. Това е мое мнение.. Не бих го наложила никому
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 123

    14 10 Отговор
    А защо не направят паметник на 160 избити от Народната Милиция и Армия Българо турци преди този атента да бъде направен? Никой не каза нищо какво точно е предизвикало атентата. А хилядите българо турци вкарани тогава в Белене и другите затвори, за това е таози атентат, не е от хубаво отношение на Българската държава към тях направен.

    Коментиран от #54

  • 23 Гнусарче е

    16 1 Отговор
    Харизмите им свършиха..
  • 24 123

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Пирин":

    97% от Българските турци и помаци са местни жители къде насила къде сами задади ниски данци приели друга религия.Тези които са в България са същите като българите- и са също наричани рая от управлявашите османци, без значение на религията им.Единственно са плащали по малко данък от християните и са имали повече права в съда. другите които са докарани в България са заточени/интернирани поради това че са се бунтували или са били врагове на османската държава. Управляващите и богатите османиц са напуснали България при отстъплението на Османската войска през 1878.

    Коментиран от #32, #35

  • 25 Аз.....

    15 3 Отговор
    Нека си кажем истината.....!
    По това време , толко експлозив цивилен да има ......намирисва.
    Не защитавам помаците!Помаци са а не турци !
    Отново питам защо Доган го прибират в поделението до Врана в багажник на черна Волга /след атентата/.2 часа след това от ДС идват и го изкарват от там /даже и костюм му донасят/.
    Е ДС не е спирало да управлява.Всичко започва след срещата в ресторант Кубан през 1982г.

    Коментиран от #44

  • 26 Ама много се харчи...

    3 5 Отговор
    ПатрЕотизЪма по тия ширини, а Винкел ?
  • 27 Не се излагай винкел

    11 11 Отговор
    Всички знаят, че българските служби организираха този атентат
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Аллaxx ak6ap

    6 13 Отговор
    Турция ще победи винаги
  • 30 запознат

    13 8 Отговор
    Атентатът е извършен от българи с мюсюлманска вяра, защото след зверствата по време на Освободителната война, която агаларите са извършили колейки българското население като животни, със оттеглянето на османлиите, всички заселели се в пределите на България османлии бягат заедно с войската, обхванати от страх, че ще им се случи същото, което са правили и с българското население.
    Това е документирано с устата на Сюлейман паша в Париж.

    Коментиран от #33

  • 31 дърт комунист

    15 4 Отговор
    Надявам се да напише пост и на 16 април за кървавия атентат на Света Неделя, където загиват над 200 души, а ранените са над 500 души. Комунисти убиват Българи, в християнска България в Храм.
  • 32 Пирин

    8 1 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Диктатор ни тряябва нас ...и джипове с полицаи да обикалят улиците и на границата с ъс СМакедония, че са нагли не спират с претенции за малциинства Българи обслужващи интереси на съседни държави .....айде джиповете , че да млъкнат.

    Коментиран от #34

  • 33 ходжата

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "запознат":

    Тодър Живков би казал,че това са българи със замъглено национално самосъзнание.Хитрец беше той!
  • 34 рила

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Пирин":

    Извинявай,мосю,по добре ти да млъкнеш!

    Коментиран от #37

  • 35 456

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "123":

    Така, така. Турците в България са докарани от Анадола, те са от Карманоглулар Бейли. Заселени са в новозавзетите земи, живеят от векове в България. Трябва и да напомним, че Османската империя завладява Северна България, а сегашна Южна България тогава си е Византия

    Коментиран от #36, #49, #50

  • 36 Брендилия

    8 2 Отговор

    До коментар #35 от "456":

    Въх, изкара Османската Империя голяма колкото к*р. Не си чел достатъчно за територията й, и боздуган е малък за сравнение..

    Коментиран от #39

  • 37 Пирин

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "рила":

    Извинете , но няма да млъкна , защото съм българин и ме интересува България , а не Турция и Сърбия

    Коментиран от #38, #41

  • 38 Брендилия

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пирин":

    Ми те са заедно от древни времена..
  • 39 456

    5 7 Отговор

    До коментар #36 от "Брендилия":

    Какво има да чета за Османската империя. Владеела три континента над пет века. Била е мулти култи империя, живеели са всякакви в империята. Имало зачитачане на етносите и религиите. Имаме голямо богатство от храмове построени именно, когато сме били в Османската империя

    Коментиран от #42

  • 40 Дърпащият Баби

    3 1 Отговор
    Го очакват в СЦЗ, с нетърпение.
  • 41 рила

    5 0 Отговор

    До коментар #37 от "Пирин":

    Като си българин къде си тръгнал да оправяш северномакедонците?Ей ти площад Народно събрание,върви да сваляш Борисов.

    Коментиран от #43

  • 42 И всеки българин

    6 6 Отговор

    До коментар #39 от "456":

    Е бил свободен да пътува където си поиска. По него време християнското население на балканите е живяло по добре от населението в Западна Европа. Данъка е бил плосък 10%. Армията в Цариград е била предимно от Еничари. Областните управители също Еничари. Султаните са говорели и славянски език. 40% от султаните на империята са с майки от славянски произход. Факт. И това го твърдят и Западноевропейски историци

    Коментиран от #52, #57

  • 43 Пирин

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "рила":

    Нали това казах...трабва ни политик , който не се страхуува да защити интересите на страната си ,.
  • 44 Язе

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "Аз.....":

    Склонен съм да мисля, че атентата е дело на дс. Просто тя е най печеливша от крайния изход, а и едва ли някой от турското малцинство-дори и с повод би направил подобно нещо на цивилни. С две думи държавата уби хората от влака, и още 3 ма след това.

    Коментиран от #47

  • 45 Хахах

    7 1 Отговор
    Този човек WC е крайно нагъл и неграмотен, но хитър като лисунгер сменящ окраската си като хамелеон! Завършен балкански политик!Нечист субект ,мазен и леко гаден! Честито !Те такива са ни политиците!
  • 46 Valeri

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "ходжата":

    Агенти са по нареждане на бай Тошо прибраха парички и освободиха жилища
  • 47 Вярно

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "Язе":

    Всички турци бяха агенти и всичко се контролира от ДС
  • 48 Кси

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Салихан":

    Изглежда за дпс нищо не е станало, понеже все гласуват с бсп, комунистите сменили имената
  • 49 123

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "456":

    Да караманите който са враговете на османските турци са заточени в Северо източна България. Южна България в Римска Провинция Тракия, и не е била част от Българската държава освен за няклоко много кратки периоди от време.Тя е основна провинция на Римската империя и за това Турците я наричат Румелия.
  • 50 123

    2 2 Отговор

    До коментар #35 от "456":

    Етнически така наречените турци от Караманския Бейлик,са арменци и азербейджанци като и версията и начина на ползване на религията която са приели е много по свободна от на османските турци. Причината да ги наричат турци е религията и дискриминацията на местните Българи. Тези хора са били в мнозинството си изклани, след като Османските Турци им превземат страната,а останалите живи карамани са били изселени в България. Та колкото Българите са жертви на Османците толкова са и Българите от Карамански произход, но нали са от друга религия за Българите са олицетворение на османците.
  • 51 ти ли бе

    3 0 Отговор
    тарикат?!Няма го неговия ``чичо владика``!?Метла и макара....
  • 52 123

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "И всеки българин":

    Османската империя е била добре до 17 век, до когато и българите са били войници акинчи на Имерията, не само еничари. 50 000 български семейства са войнугани на империята и са участвали във всичките и походи на западните балкани , Унгария и Австрия.Унгария е била ограбвана от Български христянски акинчи,башибозук, както и от такива със сменена религия. След свършване на завеованията и грабежите на други страни, си остават само да се крадът,грабят и трепят един друг жителите на османската империя.Тогава повчват кърджалии, даалиии, възстание на еничарите и други неблагоприятни за империята процеси.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А трябва ли да убиват децата.

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    Във вагона?Бомба сложена нарочно в детският вагон!

    Коментиран от #55

  • 55 123

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "А трябва ли да убиват децата.":

    Не е правилно дас се постави бомба във вагон за деца или който и да е вагон превозващ хора. Но още по неправилно е да отидеш със милиция и армия срещу част от собственния си мирен народ, да го малтретираш,заточваш,измъчваш, затваряш в лагери и затвори и убиеш 160 човека включително и деца, за да им смениш имената и религията.Когато те поискат те сами ще си сменят имената и религията. Но също е положението и сега само че почти 95% от населението на България е дискриминирано от правителството и партиите в НС,които не работят за обикновения Българин дали християнин или не..
  • 56 123

    2 1 Отговор
    По време на кръстоносния поход към Варна срещу османците през 1443–44 г. Караманид Ибрахим бей тръгва срещу Анкара и Кютахя, разрушавайки и двата града. Междувременно османският султан Мурад II се завръща от Румелия победил унгарските кръстоносци. Подобно на всички други ислямски емирства в Анадола, караманидите са обвинени в държавна измяна. Следователно Ибрахим бей приема всички османски условия ,на османците В крайна сметка Караманидната държава е унищожена от османците през 1487 г., когато силата на техните мамелюшки съюзници спада. За да не се събират повече и да заплашват целостта на Империята, те преместват цялото население на караман до последния човек. Някои са преселени в различни части на Анадола. Големи групи са настанени в северен Иран на територията на днешен Азербайджан. Основната част е изселена в новозавоеваните територии на североизточна България - Лудогорието, а друга група - в днешна Северна Гърция и Южна България - днешна област Кърджали и Македония. Османците основават Караман Еялет от бившите територии на Караманидите.
  • 57 123

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "И всеки българин":

    Данъка в османската империя не е бил плосък , а вариращ според населението, богатството и религията му.Данък реколта е 10-25, данък земя арач е по висок за християни'щом кадиата на жанжево са е оплкал на сулатан че местния бей е вземал 80 акче на година от местните християни вместо 32 акче както е според закона тогава за християните.има жазия който е наказатален данък- или данък за протекция.Данаците на християните са 40% като са били и по високи на местата когато са притискали християните за да си сменят религията.Та 10% са били но за турските селяни.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове