Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 17:29 2 808 49

Валери Симеонов: До април 2021 оградата спираше мигрантите, после я занемариха

  • валери симеонов-
  • граница-
  • ограда

Случаят с простреляния полицай е по- дълбок – или е платено, за да бъде прокарана групата, или е сменен нарядът с други хора. Ще излезе нещо по- сериозно. Управлението е пълно със случайни хора", добави той

Валери Симеонов: До април 2021 оградата спираше мигрантите, после я занемариха - 1
Снимка: БНР

Бившият вицепремиер в кабинета "Борисов - 3" Валери Симеонов коментира пред Радио Пловдив състоянието на оградата по границата в Турция и убийството на граничния полицай от Елхово.

Той е категоричен, че съоръжението е много добре проектирано, но от 1,5 години не се поддържа Оградата, твърди Симеонов, си вършеше работата перфектно до април 2021-ва година и бежанският поток е бил нулев. Според него за "пълното занемаряване на съоръжението" отговорност носят премиери и министри, управлявали след април миналата година, както и президентът.

Сред отговорните длъжностни лица той посочи и областните управители в служебните правителства и в кабинета "Петков", в чийто задължение е било да поддържат съоръжението. По думите на Симеонов областните управители "не знаеха къде се намира оградата". Той изрично посочи и ръководствата на МВР и Гранична полиция. По думите му в МВР има случайни хора, които не са виждали оградата и не знаят къде се намира тя.

Бившият вицепремиер смята, че ако съоръжението се поддържа и на него има работещи камери и термо датчици не е нужно да има голямо струпване на гранични войски. Но, ако съоръжението не се поддържа, тогава присъствието на повече хора е наложително, посочи той.

"Камери и термо датчици има, но не работят, защото в МВР има случайни хора", подчерта той. Той отхвърли обясненията на ръководството на МВР, че няма камери, защото обществената поръчка се бави. За подобни съоръжения обществени поръчки не се обявяват, смята бившият вицепремиер. Той отхвърли и твърдението на управляващите, че мигрантският натиск върху страната е най- големият. "По- голям поток от 2015-та година няма, в момента лъжат, че е най- големият поток. Сегашният е в пъти по- малък", каза Симеонов. Той смята, че в момента цялата структура на Гранична полиция е разбита от катастрофални смени и нелепи решения. Това, което трябва да се направи, е втори ред на оградата, какъвто е бил първоначалният проект.

Според бившия вицепремиер на границата трябва да бъдат изпратени Специалните сили, защото са най- добре подготвени и оборудвани.

Според Валери Симеонов стрелбата срещу граничния патрул е от българска, а не от турска територия, защото оградата е поставена по- навътре от границата. Той твърди, че на полицаите им е забранено да използват оръжие или друга сила срещу мигрантите, както и да връщат бежанците, както и че президентът е наредил да не се възпрепятства потокът. Тези икономически имигранти преминават със съдействието на гранични полицаи. Затова загинаха и двамата полицаи в Бургас, блъснати от автобус по- рано", заяви лидерът на НФСБ.

"Случаят с простреляния полицай е по- дълбок – или е платено, за да бъде прокарана групата, или е сменен нарядът с други хора. Ще излезе нещо по- сериозно. Управлението е пълно със случайни хора", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    94 8 Отговор
    Затвор за Далавери Симеонов!

    Коментиран от #7, #11, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ограда

    82 4 Отговор
    за курник , милионите в джоба на другаря !
  • 4 Ха ха ха

    21 67 Отговор
    Не е важно кой го казва , а това , че всичко казано от Валерката , е истина и е напълно логично и последователно , но тази истина няма да се хареса на подмянаджий , жълтопаветници и техното менторче със жалкото юмруче ......

    Коментиран от #29

  • 5 Ганьо

    70 8 Отговор
    Този лично пазеше границата, буташе бабички....
  • 6 Еленчето Йончева

    60 10 Отговор
    хихихи Този е по-смотан от боко и тръмп взети заедно :)

    Коментиран от #22

  • 7 браво другарю

    10 21 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ХххххА , веднъж и ти нещо свястно да кажеш 😄
  • 8 ГОРСКИ

    60 7 Отговор
    Винкел ограда не се прави за една две години и сега трябва да ви съдят!!!!!
  • 9 Да, бе

    48 3 Отговор
    Единственото вярно е, че има случайни хора в управлението, не че по времето на далаверко бяха по неслучайни, де.
  • 10 Прост тулуп от банки

    64 7 Отговор
    Марш бе боклук 250 милиона за тази тел, колко открадна?
  • 11 И отново

    48 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    дрънчи Валерка като празна манерка.
  • 12 Опонент

    18 7 Отговор
    Кого ли го интересува? За стенограмата В.Симеонов беше най категоричния поддръжник, тая ограда да бъде построена! После по неговия пример построиха подобни огради и в Ц.Европа. А между САЩ и Мексико се строи.
  • 13 ЕдинОтМногото

    47 4 Отговор
    Връщай парите, гнидо
  • 14 всичко е точ

    45 4 Отговор
    Особено като нямаше емигранти ги спираше , само някои показваха със стълби и подкопи колко е непреодолима . Ти всъщност колко " гушна " от нея , не че , ама така да знаем дали си заслужаваше .
  • 15 Именит

    42 3 Отговор
    валерик, тая ограда е стомано - бетонна , на 3 години и би трябвало да има гаранция и ти носиш отговорност за окаяното състояние!...Това не е машинка за подстригване да я чистиш след всеки клиент!
  • 16 Народът на България

    41 4 Отговор
    Винкел@ валери е за съд, защото открадн@ няколко милиона от оградата, която той правеше С фирмата си?
    Естествено и боко Мутрав участвате в кражба@ .
  • 17 Тома

    30 2 Отговор
    Най хубавото щеше да бъде ако този беше сложил релсата на врата и да скочи
  • 18 Абе нещастник

    37 4 Отговор
    Колко пари открадна от тази ограда? За 200 милиона, построи ограда за кокошарник! Подъл лъжец и крадец! Ако имахме държава, щеше да си на едно място зад едни решетки!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В Симеонов Тази ограда е да спира

    33 3 Отговор
    Кокошки и патици!! Погледни Оградата между Полша и Беларус, погледни оградата на Унгария!! За тази ограда, Окрадохте много милиони, но няма Прокуратура!! По точно сте под Чадъра и!!
  • 21 Рошко

    24 2 Отговор
    Като пишете за тоя козел ше ви помоля да слагате червена точка, че ми се повръща от него
  • 22 Калпазанин

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Еленчето Йончева":

    Аз бих казал че ми е по противен и от консорт камила Витанов урсула и сие, сигурно щото е някакъв" патриот" франкенщайн
  • 23 такаето

    13 0 Отговор
    да после е станала недохранена и е отслабнала и изтъняла направо анорексичка горката ограда - обичам да слушам оправдания от крадливи
  • 24 Лост

    24 1 Отговор
    Ами то, ако бяха засадили драки къпини и трънки по евтино и по надеждно щеше да бъде. Поне сами щяха да си запълват дупките.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 9689

    17 1 Отговор
    Вальо-мазмантията се накраде,сега дава акъл.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гост

    18 1 Отговор
    Ти нали си харчиш милионите от тая ограда, защо се обаждаш, далаверко?!!!
  • 29 случаен

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    и каква е таз ограда дето се скапа за 1,5г.,според тъпата ви логика излиза,че със завършването обекта стартира и пемомонтирането и кат пътищата им

    Коментиран от #45

  • 30 Един от народа

    22 2 Отговор
    Глупости,още тогава Йончева би тревога.Влизаха как си искат мигрантите.Трябва сега да ви съдят.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 📉⚡️

    10 8 Отговор
    В, “общи” линии, Далавери казва 100% ва истина но с малки уточнения че същите “случайни” хора бяха и по негово време. По негово (Далавери) време беше спряна ена “Кифла” от НФСБ да превозва нелегални емигранти във вътрешноста на страната.
    :)!! Друго, ПП и Радев са абсолютно вредни и безполезни със своите “Клакьори Борещи Корупцията”, като Кирчо и Асанчо от Управление не разбират, по добре е да си гледат техните Бизнеси и да не се захващат с Народни Дела.
    Киро Петков е “Тотална Щета” като управленец и типичен “Комсомолски” с убеждения в Крайно Дясно граничещи с Национал Социализъм (Немски).
    📌Дали точно Специалните Сили ( щот виж биле най-подготвени ) да се изпратят на Границата с Турция е под въпрос?
    По скоро не, Специалните Сили, Далавери трябва да знае са обучени да убиват, поради тази причина те не са пригодни за Гранични Сили, но да не навлизаме в подробности, общо взето Далавери казва истинта.
    📌⚡️Правителствата на Радев, Петков са тотална щета и Оградата по Границата не се подържа и не изпълнява предназначението си.
    📌Няма друг начин/Вариант, всяка ена Държава има Гранични който са Местна Структура тоест Гранични са Локалните, на Място Сили със Специални Задължения.
    ⚡️🇧🇬Затова Аз не гласувам вече за ПП и Клакьора Радев!

    Коментиран от #49

  • 33 МИУИ ВАНИУИ

    13 5 Отговор
    Е ЗАРАДИ ТОЗИ УБИХА ГРАНИЧАРЧЕТО ТОЗИ ЗАЧЕРНИ РОДИТЕЛИТЕ МУ

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    ЛЪЖЕЦ нагъл
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    КОЛЕГА плащат СИ то ВИЕ дали сте видял БГ ПОЛИТИК ЕФЕКТНО ОСЪДЕН
  • 37 мунчо

    9 2 Отговор
    Валерко Далаверко най малко има право да говори за тази ограда от бодлива тел, защото беше едно той да влезе в затвора за нея, а не дава интервюта. Реалността е , че тази "ограда" не би могла да спре даже дребно домашно животно като коза, овца и пр., а какво да говорим да човек или група хора. Трябват хора с техника, сензори, прибори, механизация и пр. както се охраняваше границата преди 89-та. Само че тогава имаше наборни войници граничари, сега няма никой. Искаме с 5 реда бодлива тел да спред хора мотивирани да минат на всяка цена?! Е, няма как
  • 38 📉⚡️

    7 0 Отговор
    Двамата Турци които са убили Българският Сержант от Гранични са братя тоест Фамилия която си изкарва “хляба” с превоз на нелегални през турско/българската граница, много е вероятно да са си платили “курс”, като Наряда е бил сменен или да се получило “недуразумение” и са решили да застрелят Българският Сержант за назидание!
    Затова трябва да бъдат екстрадирани и съдени в България, “в случай че те са извършителите”.

    Коментиран от #46

  • 39 Име

    9 7 Отговор
    Като е прав - прав е! Тя и великата китайска стена затова е оцеляла през вековете - добра поддръжка, веднага след изграждането й, та до ден днешен...
  • 40 Гост

    10 3 Отговор
    Далавери Симеонов, добър ден ден да каже, веднага трябва да се провери дали слънцето е изгряло...
  • 41 Вълк единак

    7 2 Отговор
    Гешев този защо е на свобода? айде де закопчай го.
  • 42 Бамбука

    6 2 Отговор
    Ограда за милиони. Някои си ги получиха.
  • 43 МАЛКА пенсИЯ

    9 0 Отговор
    Гледайки оградата,всява респект.Но преминаването-лесно.Служих,в ГВ.Оградата,бе кльон.24,25,айде30,реда бодлива тел.Охраняваше се строго,стреляше се,по нарушителите,след предупреждение. ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА Е.Не разграден двор.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "случаен":

    Личи си ,че наистина сте пълен случайник по тази тема , а собствената ви изкривена логика си я оставете за собствена употреба .....
  • 46 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "📉⚡️":

    Значи на практика казваш , че Валерката пак е излязъл прав .
  • 47 Глупости

    2 0 Отговор
    Тази ограда никога не е спирала нищо. В началото имаше проблеми с дивите прасета които си минаваха спокойно и я късаха навсякъде. После мигрантите си направиха дупки и си минаваха безпроблемно. С една дума и още в началото оградата си беше като пробойна. А колко пари се изсипаха там.....само Пудела може да каже. Той си прибираше голямата комисионна за калпавата ограда и беше рекетьора на Слънчев бряг. Просто бяха се разбрали с Боко. Тогава и делегацията на Европа беше шокирана от ненадеждната ограда при посещението на границата.....
  • 48 Българин 🇧🇬

    1 0 Отговор
    Този боклу.к е по скоро за разстрел отколкото за затвор. Никога не са виновни за нищо.Още при тяхното управление оградата беше легнала на земята на 2 , 3 места.
  • 49 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "📉⚡️":

    Наистина те е ударила гръмотевица в празната глава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове