10 Март, 2021 17:47 1 480 22

Политолог: Няма усещане за кампания

  • страхил делийски-
  • партии-
  • кампания

Разговорът основно е между партии, между кандидати, а не на партии и кандидати с избирателите, каза Страхил Делийски

Политолог: Няма усещане за кампания - 1
Снимка: БГНЕС

Няма реално усещане, че сме в предизборна кампания. Кампания почти не се усеща. Това каза за Novini.bg политологът Страхил Делийски.

"Ако не броим засиленото присъствие на някакви хора, които декламират някакви неща в разни формати по телевизията, усещането за кампания сякаш липсва. Това е проблематично от гледна точка на необходимостта на политическите сили да общуват със своите избиратели в контекста на изборите. Един от големите проблеми на българската политическа система е именно разкъсаната връзка между представлявани и представляващи. Изборите и кампаниите са точно този момент, в който най-голяма степен се осъществява общуването, което подпомага връзките между публика и политика. Разговорът основно е между партии, между кандидати, а не на партии и кандидати с избирателите. До голяма степен разговорът е доминиран от изтъкване на недостатъците на опонентите, почти липсват позитивни политически предложения за развитието на страната, а ако съществуват, те са фрагментирани и до голяма степен са функции на негативното дефиниране на ситуацията", заяви Делийски.

"Естествено, контекстът на засилената тревожност в обществото около пандемията е важен. Вероятно това определя и поведението на партиите. В момента освен управляващите, които обяснимо не акцентират върху тревожността, всички останали използват този психофон. Ако кампанията продължи с тази вялост, с тази долавяща се незаинтересованост на партиите да общуват с нас, то аз не очаквам да се случи нещо кой знае колко интересно на самите избори", посочи политическият анализатор.

Мисля, че и избирателната активност няма да повлияе положително от такъв тип кампания, добави той.

"Кампаниите са за това, за да се повишава избирателната активност. Освен това кампаниите обикновено са предназначени за т.нар. периферен електорарат, за колебаещите се, за тези, които се чудят дали да гласуват или ако са решили, че ще гласуват, се чудят за кого да гласуват. Идеята е, че преди фазата на „горещата“ кампания партиите трябва да са си свършили работата по мобилизацията и убеждаването на твърдите си избиратели. Напротив, целият този комуникационен фон на конфронтация, който виждаме, е предназначен основно за твърдите избиратели. Моята хипотеза е, че партиите сигурно си дават сметка, че в контекста на епидемията активността няма да е много голяма и са решили да комуникират активно с най-твърдите си избиратели. Това вероятно ще е от полза на някои, но на други със сигурност няма да е от полза, защото предполагам, че политическите цели на част от партиите могат да бъдат изпълнени само с гласовете на твърдите им избиратели, но при други това едва ли ще се случи. От тази гледна точка очаквам все пак някаква динамика в начина, по който партиите комуникират, защото в момента това е разговор, предназначен за партийни агитки", коментира Страхил Делийски.

По думите му т.нар.нови партии по-скоро критикуват, отколкото да правят позитивни политически предложения.

"Каквато и конфигурация да се случи в следващия парламент, със сигурност структурата на политическото представителство ще бъде променена в сравнение с настоящата, но също така почти сигурно е, че структурата на представителството ще е такава, която изисква съставянето на широк коалиционен кабинет. Оттук нататък свръхзадачата на тези, които ще се нагърбят със съставянето на мнозинство, което да излъчи правителство, независимо кои са те, е да убедят публиката, че това мнозинство не е функция на аритметичните сметки. Това вече няма да заработи. Доверието към политическата класа е прекалено изтъняло, за да позволи подобен тип аргументиране на един кабинет. Напрежението в обществото е достатъчно голямо и следващото мнозинство, каквото и да е то, трябва да продаде на публиката, да аргументира смисъла на своето съществуване отвъд чистата аритметика. Трябва ясно да е заявено защо се събират тези партии, какво точно искат да направят и как ще го направят. В противен случай мнозинството ще има изключително спорна легитимност", каза още политологът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 1 Отговор
    Гледам отблизо и имам чувството че партиите си раздадоха картите и се успокоиха.Готвят не промяна,а подмяна.На 5ти април пак ще трябва да сме на жълтите павета.

    Коментиран от #7

  • 2 Къна

    19 0 Отговор
    Абе,момче,каква кампания ти е у главата.Хората едвам свързват двата края в тази изпаднала държавица.
  • 3 дедо Герчо

    14 2 Отговор
    СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО...!!!...ДА ВИДИМ,КОЙ СИ Е НА АДРЕСА И КОЙ НЕ Е...!!!..
  • 4 Достойна присъда

    11 1 Отговор
    Политиците отдавна са забравили за хората,те не желаят да се виждат с тях защото са убедени че парите и олигарсите ги избират,но това надменно отношение може да им изиграе лоша шега!
  • 5 Последния Софиянец

    11 0 Отговор
    Партиите са се капсулирали и имам чувството че са си разпределили всичко и не им трябват нови избиратели.Като са по малко ще има повече за всеки.
  • 6 Да,бе

    18 1 Отговор
    Усещането е за пореден уговорен мач, но накрая публиката ще слезе на стадиона.

    Коментиран от #8

  • 7 БОРИСОВ...ПАК МАЧКА

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    АМИ АКО БАЦЕТО ПАК ВИ....ПРЕГАЗИ

    Коментиран от #9

  • 8 Последния Софиянец

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да,бе":

    Чул те Господ!
  • 9 Последния Софиянец

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "БОРИСОВ...ПАК МАЧКА":

    Асата са в него.Само тези петдесет процента дето се колебаят да гласуват могат да го спрат.
  • 10 Боковистреалист

    6 9 Отговор
    Какъв е смисъла да има кампания , когато Бойко пак ще спечели , Пак ще прави кабинет и пак ще управлява за напред .

    Коментиран от #12

  • 11 Иван

    5 9 Отговор
    Ми то кампанията се вижда ГЕРБ строи а комунистите само искат власта и после едно голямо нищо иначе постоянно намират косури а като спечелят НИЩО и така

    Коментиран от #13

  • 12 Последния Софиянец

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Боковистреалист":

    Чух че готвят ,, експертен,, кабинет ГЕРБ и ДПС.
  • 13 Последния Софиянец

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Строят си сараи и апартаменти с асансьор с крадени пари от нас.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АМОН

    6 1 Отговор
    КАКВА КАМПАНИЯ КОГАТО НЯМА ПАРТИИ, А ХОЛДИНГОВИ СТРУКТУРИ В КОИТО РАЗПРЕДЕЛЯЩИЯТ ПОРЦИИТЕ ОТ 2009 ГОДИНА ДО СЕГА Е ДОГАН С НЕГОВИТЕ СЪПАРТИЙЦИ ШИШИ, ДОМУЗА И ПРИКРИВАЩИТЕ ГО МАСКИ ОТ ГЕРБ - Бойко Борисов. , ОТ БСП -НИНОВА И РАЗБИРА СЕ РАЗНИТЕ ТАМ ПАТРИОТИ!
  • 16 💉 новото кебапче

    2 1 Отговор
    Как да няма усещане за кампания ве ей ? Скараджията от Банкя е поръчал 18,5 мил кебапчета, така че скоро, ще усетиш кебапчето, така де кампанията !

    Коментиран от #19

  • 17 Дъртият *️⃣1️⃣8️⃣*️⃣1️⃣8️⃣*️⃣1️⃣8️⃣*️⃣

    5 0 Отговор
    Трябва да има 1000 корумпирани чиновници и управници вкарани в затвора доживотен затвор и конфискация на имуществото и. Това е пътят друг път няма.

    Коментиран от #20, #21

  • 18 шопендар

    1 4 Отговор
    --кампанията на борисов е уникална и смазваща,,останалите кандидат управници се обезсърчиха и освен вяли кьорфишеци нищо друго не измислиха
  • 19 Грую

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "💉 новото кебапче":

    Щом се продаваш за едно кебабче,проблема си е твой.
  • 20 Знайко

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Дъртият *️⃣1️⃣8️⃣*️⃣1️⃣8️⃣*️⃣1️⃣8️⃣*️⃣":

    Защо му сложите минуси на човека? Да не би да е лъжа, че когато комунистите, опс бесепарите вземат власта. Резултата е или КАТАСТРОФА или ГОЛЯМО НИЩО. Забравихте ли, защо БСП загуби изборите през 1997 г или 2009 г. или 2014 г..
  • 21 Знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Дъртият *️⃣1️⃣8️⃣*️⃣1️⃣8️⃣*️⃣1️⃣8️⃣*️⃣":

    И кой ще ги вкара в затвора тези 1000 чиновника? Когато други 10 000 от тези, на които това им е работа полицаи, следователи, прокурори също са за затвора. Делата се проточват докато изтече давността. И няма никой виновен увулнен или поне наказан, за това, че делото е прекратено по давност. Никой не е чак толкова прост, че сам да се вкара в затвора. Пъкой закон ще ги вкарат в затвора, по този ли, по който делата се водят срещу неизвестен извършител?
  • 22 Нали тъй

    0 0 Отговор
    Ceгa ДeБъ коварно ще изocтaвят вeрния cи cъюзник БCП и щe ce кoaлирaт c ГEРБ. Нe зaщoтo тaкa иcкaт, a зaщoтo тaкa щe им нaрeдят oт Брюкceл, нa кoгoтo тe cтриктнo и бeзуcлoвнo ce пoдчинявaт!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове