Last news in Fakti

19 Март, 2021 12:18 1 725 15

Членове на РИК: Протоколите са усложнени, ще има много грешки

  • урна-
  • избори-
  • мерки

ЦИК е предупредена, но не е реагирала

Членове на РИК: Протоколите са усложнени, ще има много грешки - 1

Членове на секционни комисии предупредиха, че има голяма вероятност от грешки в протоколите и опашки при предаването им. Причината – новият формат на протокола.

„Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина – от предишни избори знаем, че СИК срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3“, каза в предаването „Тази сутрин“ председателя на 25 РИК-София Валери Цолов.

Той се попълва от членовете на СИК при отчитане на изборните резултати, след това отива в РИК член на РИК проверява наличието на всички страници, дали е подписан от всички членове на СИК и след това протоколът са предава на „Информационно обслужване“ – въвеждат се в компютър данните, след което се връща обратно в член на РИК, който прави задълбочена проверка на всяко едно число, след което протоколът се приема . Това е в идеалния вариант, без контроли – това отнема един час минимум.

По думите му в идеалния вариант, без да има контроли заради грешки, един протокол ще се попълва един час.

„Възможни са грешки, тъй като протоколът е силно усложнен – въвеждат се данни от хартия и машина – от предишни избори знаем, че Секционните избирателни комисии (СИК) срещна трудности с това. Отделно обемът на протокола е огромен – 20 страници формат А3“, каза в предаването „Тази сутрин“ председателя на 25 РИК-София Валери Цолов.

Той уточни, че тази година ще има и много членове на СИК, които за първи път са в комисиите, защото повечето опитни членове са в рисковите групи.

„Протоколът изобилства от излишна информация, която не дава добавена стойност, а само ще затрудни. Няма да има адекватно обучение на СИК, то ще е онлайн, членовете на СИК няма да видят физически машината“, изтъкна още Цолов.

ЦИК е сигнализирана писмено за тези проблеми преди три седмици, но не реагирала.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 целта е ясна

    17 0 Отговор
    Да тестват Тулупа на протокола и ако не се справи да го изяде.
  • 2 Българка

    29 0 Отговор
    Хора, от сега ни подготвят за фалшифициране и подмяна на вота.
    Членовете на СИК не са доброволци, а получават възнаграждение от нашите данъци. Предлагам за всеки сгрешен протокол на СИК парите да бъдат възстановени в десетократен размер от всички членове и да има разследване!

    Коментиран от #6, #9

  • 3 ЦИК работи за Тиквата

    20 0 Отговор
    Усложненията и забатачванията са умишлени да объркват гражданите.
  • 4 ха-ха

    18 0 Отговор
    То, че ще има много грешки, е ясно. Трябва ли да познаем, в чия полза ще са ?

    Коментиран от #7

  • 5 Знайко

    4 0 Отговор
    Видях изборната бюлетина, не доумявам защо трябваше да е тясна и дълга над 60 см. Можеше бюлетината да е по-широка и номерата на партиите да са в две колони, а отдолу да са кръгчетата с преференциите. Така щеше да е голяма колкото лист А4.

    Коментиран от #14

  • 6 Знайко

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Бих добавил, че хората от СИК си продават гласа за 100 лева. На един приятел майка му е партийна активистка и ми предложиха да стана член на СИК, на само, ако гласувам за тяхната партия. Ако в урната нямало глас за тях, нямало да ми дадат парите. Отказах, защото не мога да понасям партия, а вече 30 години е в Народното събрание.
  • 7 днес

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха-ха":

    В правилната посока!!!!! Гробарите са мизерници!
  • 8 Оги

    3 0 Отговор
    Добрутро стрина Гино, то това е целта. :)
  • 9 Хе хе

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Пишеш глупости, явно не си бил в комисия. Първо в тези комисии участват предимно възрастни хора. Второ в повечето случаи те не са професионалисти, неподготвени са и нормално да допускат грешки. Въпроса е да не са умишлени. И без това парите не са много а напрежението и отговорността голяма. Кажи им и че ще ги съдиш ако допуснат грешко, което се случва в повечето случаи и никой, няма да ти стане член на комисия.

    Коментиран от #13

  • 10 Магелан

    0 0 Отговор
    Шок и ужас.Хауса и фиаското са пълни.Всички членове трябваше да бъдат от държавната администрация.Както е в Турция.Повечето държавни служители са хора на управляващата шайка.За какво хрантутим 400хл човека от нашите данъци.
  • 11 анонимен

    5 0 Отговор
    Хайде отново всичко работи в полза на Тиквата, ако фалшифицират резултатите от изборите ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА в която да пропадне тъпата му физиономия.
  • 12 екселски файл

    2 0 Отговор
    Дайте унифициран екселски файл който доброволци ще попълнят още след преброяването в секционните комисии - само с актуалната информация необходима за обработка в Информационно обслужване . По този начин много бързо може да се осъществи паралелна обработка на данните в всички организации и партии и частни лица - Приложната програма е налична от 2014 , платена 1милион и 700 хиляди и е собственост на ЦИК и може да се остави на сайта на ЦИК за даунлоадване .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Знайко":

    Уж си знайко, пък ... . Занчи, това се прави заради избирателите на една партия. Над 60см. бюлетина - над 60см. клечка. То си е цяла сопа и няма къде да я скрият (поне, мъжете :-)
  • 15 чекмедже 2

    0 0 Отговор
    Нали това е целта..сложно ,тъпо,но по нашенски..накрая печели този който брои..както каза другарю Сталин
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове