Last news in Fakti

20 Март, 2021 06:03 3 202 20

Търговци: Третото затваряне ще е катастрофа

  • търговци-
  • локдаун-
  • мерки

Опасението на всички в бранша е, че 10-дневният срок на затварянето едва ли ще бъде спазен

Търговци: Третото затваряне ще е катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС

Дни преди въвеждането на новите строги мерки срещу разпространението на коронавируса БНТ представи каква е реакцията на бизнеса.

На фона на общото недоволство и опасенията за огромни загуби, голяма част от бизнеса все пак е доволна, че най-после има справедливост в мерките и изключенията в затварянето ще бъдат далеч по-малко.

"Имаше стимулиране на нелоялната конкуренция и през декември, който беше най-важен за търговците, едни бяха затворени, а други поеха потока от хора", заяви Манол Гойгаджиев, председател на българската асоциация на ритейл центровете.

Трето затваряне обаче ще бъде катастрофално, особено за търговците, чиито колекции са сезонни, смятат от бранша. От Асоциацията на ритейл центровете се надяват браншът да получи подкрепа от държавата, различна от действащите в момента мерки. За тях повечето големи молове не можели да кандидатстват поради факта, че са насочени към малки и средни предприятия.

Предлагат затваряне на молове, ресторанти, училища, детски градини и фитнеси в София

"Било то данъчни облекчения, такса сгради, данък смет за периода на затваряне. Ще дам пример, в Гърция държавата покри на наемодателите 80% от наемите за периода на затваряне", допълни Гойгаджиев.

В Румъния и Чехия също са били предложени подобни мерки в подкрепа на бизнеса.

Остра реакция на недоволство от страна на големите търговски нехранителни вериги извън моловете, въпреки че те ще затворят сега за първи път.

За тях новите мерки дошли напълно изненадващо и без никакви предварителни консултации. Обявиха ги за неадекватни и вредни за живота и здравето на хората, защото щели да доведат до струпване на много хора в малките магазини.

"Както виждаме от заповедта привилигировани ще бъдат малките магазини, без никакво обяснение. Защо магазин, който е 300 квадратни метра ще работи, а 301 няма да работи. Какво ще се случи, ако големите магазини си заградят една част от 300 квадрата и позволят потребителите да пазаруват само там", добави Йордан Матеев, председател на Сдружението на търговските вериги.

Този път, наред с огромните финансови загуби, притеснението на ресторантьорите е, че персоналът е тотално демотивиран и много от хората търсят начини за преквалификация. Поискаха и по-голяма експедитивност от държавата при изплащане на обезщетенията.

"При нас парите за януари дойдоха през март. За някой може да не е проблем, но за хора, които вече нямат никакви спестявания и пет дни са ужасно много", добави собственикът на ресторант Ясен Ангелов.

Питат и защо плащат такса смет за цяла година, при положение,че са работили половин. От новите мерки недоволстват и хотелиерите.

"Считам новата мярка за неправилна, защото изхранването по стаите е нехигиенично и защото работейки наполовина, но все пак работейки, сме лишени и от правото на помощ от държавата", допълни Малин Бистрин, собственик на хотел.

Опасението на всички в бранша е, че 10-дневният срок на затварянето едва ли ще бъде спазен.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търговец

    9 8 Отговор
    Икономиката я правим ние !
  • 2 Така ще е

    26 2 Отговор
    Щом един главанак ви решава съдбата.
  • 3 Гост

    30 0 Отговор
    Големите търговски вериги така яко са се.. Наяли..че могат да издържат затворени месеци наред....... Въобще да не пищят че надценките са им в пъти и со ствениците милиардери
  • 4 кака Скрофа

    0 2 Отговор
    Нема къде да си продадем кристъл-мета.
  • 5 Поредната тъпотия

    17 2 Отговор
    Затварят големите хипермаркети за строителни материали и сега всички ще се редят и скупчват в малките магазини, логиката е железна, ако целта е да се увеличат заразените,явно точно това целят иначе биха затворили всички.

    Коментиран от #6, #18

  • 6 Просветен илюминат

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Поредната тъпотия":

    Логиката е,че няма логика и не е нужно да я търсим.
    Къде е логиката да следваш мерки и идиоти,които те стимулират да психясаш и се поболееш отколкото да оздравееш?
    Има ли нещо здравословно и смислено откакто се започна тази глупост?
    Децата малко ли им е и на тях,почват спират училище,затворени вкъщи и като стои човек затворен по-здрав ли става?
    Вечерния час е нужен да разберем какво,че вируса трябва да е с определен график на изява и ние се пазим да не ни нападне ли?
    Просто се налага нов режим на живот и подчинение за лесен масов и тотален контрол,както и носенето на маски вече е обичаен навик,сега така ще стане и с ваксините.
    След време ваксината ще е нещо друго и всеки ще е като зомби.
    И да си пишем и коментираме полза няма,действия са нужни и обедение около нещо ново и различно без политици и партии.
    Докато се дъвчем и спорим тук нещата не се променят и оправят.
    Изборите ако промениха нещо до сега в това положение ли щяхме да сме?
  • 7 ГрУЮ

    1 1 Отговор
    Хайде Бойко, вади парички от ония другите. Хората изнемогват, не се знае какво ще се случи след десетина дни. Да не се окаже, че и с фалшиви бюлетини и протоколи, някоя партия да остане зад борда
  • 8 Asdfg

    10 2 Отговор
    Така ще е, като не сте на площада пред МС! Без реални действия и протести не става!

    Коментиран от #9

  • 9 Умен по цялата глава

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Asdfg":

    Пак ще разнасяте Вируса по площади и улици...
  • 10 антрашпиц

    2 1 Отговор
    На четвърти април пак за тях гласувайте!
  • 11 Хмммммм

    5 1 Отговор
    Стига с тези ресторантьори! България не започва и не свършва с тях. Има толкова много по-важни неща в дърржавата, които трябва да се подкрепят.
    И без това много от тях ще фалират с новите реалности след пандемията, така че какъв е смисълът сега да ги подкрепя държавата?!?!

    Коментиран от #13

  • 12 Аз40🏴‍☠️

    4 1 Отговор
    Насладете се на поредното глобално лай*ня*но шоу. Тука има, тука нема. Като с Боко-невидимката. Премиерът мъгла.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 За молове и др.

    0 0 Отговор
    Лъжат, мръсниците, преяждат с луканка!
  • 15 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Аз40🏴‍☠️":

    здрасти антиваксърче! Как е? НекУя нова глобална конспирация? Нема ли? Аз мисля, че ни управлява Голямото Спагетено Чудовище, то стои в основата на всичко! Шъ ни превземе отвътре навън.....

    Коментиран от #19

  • 16 Разбирач

    1 1 Отговор
    Ами като сте дребни душички фалирвайте всички.Ако бяхте поне малко мъже,досега трябваше революция да направите и да изгоните глупавия толуп и неговата шайка.
  • 17 Мисля

    1 0 Отговор
    На 04.04 имате възможност да отмените мерките.И инспектора от пожарната да си иде в къщи.
  • 18 Доктор Ох Боли

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Поредната тъпотия":

    Това определено е грешка. Трябва да се ограничава броя на хората в магазините, а не да се затварят магазините с голяма площ.
    В някои държави слагат едни прости броячи на входа и изхода на магазина, свързани с нещо като светофар или входната автоматична врата. Когато определената бройка клиенти в магазина е достигната, светва червената лампа на входа или се блокира входната врата и хора не могат да влизат. При по-малък брой клиенти от определеното входната врата работи и свети зелена светлина.
  • 19 Sgt Peper

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Споко, ще дойдат зомбитата и ще ни освободят ;)
  • 20 Анонимен

    0 0 Отговор
    Лошото е че сме болни и бедни, докато на запад са болни, но богати или по просто казано заможни. И държавата се грижи за техните хора, докато България я ограбва всеки божи ден, без да й мигне окото. Не само бб, от 30 години масово се краде отдолу нагоре. Ако е само горе, окей, но отдолу още повече, кметове са а власт от няколко петилетки, а и знаете, кои са о вързани с вълка румен. Пеевски отсъства, при червпа ли се е скрил. Пулеше се на цвъки в нс, куртулуш от дпс пеевси и се разбягаха, искат в НС доган, хасан азис, карадаъ.. Крадоха от простите и с парите им ще ги изберат техните и нашите 🐏🐏🐏🐏🐏🐏. Хаир ли я да ви кажа как е възможно да искате да се скриете от възмездие, но нали сте хора на герб и бкп бсп
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове