Last news in Fakti

23 Март, 2021 15:11 8 738 42

Добри новини за шофьорите

  • книжка-
  • шофьори-
  • глоби

КС „отмени" отнемането на книжката и спирането на колата от движение за неплатени глоби

Добри новини за шофьорите - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби .

Решението му на практика ще направи безпредметни проверките по границата за дължими пътни глоби, които МВР извършва от миналото лято, тъй като с тях шофьорите само могат да бъдат информирани колко имат да дават, но не и да бъдат задължени да го платят и спирани да напуснат страната.

Именно тези проверки насочиха вниманието към двете разпоредби в Закона за движението по пътищата (ЗДвП), които днес „отмени“ КС. Те бяха атакувани от омбудсмана Диана Ковачева, която първа изтъкна противоконституционността им.

В решението си КС пише, че отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби са обявени за принудителни административни мерки (ПАМ), но първо, въобще не са такива и второ – не целят безопасността на пътя.

„Конституционният съд намира, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в Закона за движение по пътищата – осигуряване на безопасността на движението, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", се посочва в мотивите на съдиите.

Според тях чрез оспорените разпоредби законодателят ограничава основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране.

Поради това временното отнемане на свидетелството за управление на водач и временното спиране от движение на пътно превозно средство на собственик за неплатени глоби противоречат на функциите и целите на принудителните административни мерки и на практика се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава, казват съдиите.

Те отбелязват, че с тези мерки "законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно в страната, да напускат нейните предели, а и сериозно засягат правото на собственост".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милиционер

    37 52 Отговор
    не виждам нищо добро в новината ! нарушителите пак ще беснеят по пътищата и ще се чувстват неуловими и ненаказани ! да не говорим за турските и румънските.....

    Коментиран от #7, #13, #18

  • 2 Шифиор

    28 35 Отговор
    И какво е доброто, че джигитите са ОК ли? Пфф, мислете като пишете тъпотии.

    Коментиран от #22

  • 3 хах

    46 4 Отговор
    Предизборно се мълчи за паспортите на сградите
  • 4 Емил

    50 10 Отговор
    Сега са наред "паяците" и скобите! Трябва да се прилагат САМО, когато спрял автомобил пречи на движението и то доказано със снимки, а не по усмотрение на ченгето! НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОТНЕМА ИЛИ БЛОКИРА ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ (без съдебно решение)!

    Коментиран от #26

  • 5 Браво!

    42 7 Отговор
    Браво на омбутсмана, това е кол отзад за герберастите и лично за Другаря Бойко Методиев Борисов! ГЕРБ са дерачи !
  • 6 Гошо

    12 19 Отговор
    Ако взема кола под наем, нашмъркам се и ме барнат свалят номерата и колата е на трупчета ама ако не си плащам глобите мога да си ходя където ми кефне!?!? Е за кво са тия глоби?
  • 7 Емил

    27 5 Отговор

    До коментар #1 от "милиционер":

    За милиционерите не е добра!
  • 8 ЪХЪ ЪЪЪ

    16 22 Отговор
    ЗНАЧИ ДА НЕ СИ ПЛАЩАШ НАРУШЕНИЯТА НЕ Е НЕЗАКОННО! НЯМА НИКОГА ДА ИМАМЕ ДЕЙСТВАЩИ ЗАКОНИ СЛЕД, КАТО ИМА ТАКИВА ИЗМЕКЯРИ!
  • 9 София

    1 7 Отговор
    "отмени", т.е. нищо !
  • 10 Европа

    9 14 Отговор
    Ако наистина е противоконституционно следва просто да отнемат повече контролни точки и така ще могат да вземат книжките с основателна причина.
  • 11 Кога пада визата за сащ?

    5 12 Отговор
    Емигрирам веднага завинаги друго не ме вълнува
  • 12 Лопатата

    9 24 Отговор
    Кое е добро, Атанасова? От това "добро" сме №1 по измрели по пътищата. Браво, много добро е. Да караш и да правиш нарушения, без да плащаш глоби. Ти си за уволнение!!!

    Коментиран от #17, #19, #27, #28

  • 13 тоз пък

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "милиционер":

    явно наистина си милиционер понеже си личи че нямаш нищо между ушите...
  • 14 Добра новина за лумпените...

    8 13 Отговор
    Шофьорите се придвижват от точка А, до точка Б, в синхрон с правилата и пътната обстановка. Малкият нискочел тарикат, твърдо изявява себе си по пътищата и сее смърт. Туй не е съд, който мисли в обществена полза...
  • 15 Тогава да няма и глоби...

    4 10 Отговор
    Или въобще Закон за движение по пътищата...
  • 16 И какво му е доброто?

    7 9 Отговор
    Я обяснете?
  • 17 само питам

    21 6 Отговор

    До коментар #12 от "Лопатата":

    А с колко намаляха престъпленията по пътищата миналата година, при условия че тормозеха на границата хората ?
    Това са мерки за терор над обикновения българин, а надрусаните маманини синчена на управници и олигарси си нямат проблеми нито на граница , нито в вътре в държавата - те г нямат проблем да платят глоби и да продължат да убиват по пътищата порядъчните водачи като Милен Цветков.
  • 18 Пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "милиционер":

    Ами прочетете внимателно целия материал, ако не е ясно прочетете го отново. К. С. ясно се е произнесъл относно законноста на събиране на вземанията по този начин. Иначе предлагаме за неплатени навреме глоби да се удрят още и по 50 тояги на голо освен досегашните мерки.
  • 19 Ха,ха

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Лопатата":

    Кой ти говори за не плащане на глоби??? Май коментираш, без да разбираш за какво става въпрос! Вземи прочети по-внимателно, а после се опитай да помислиш!
  • 20 Ахахаха

    7 2 Отговор
    Браво! Логично беше! То ското и противоепидемичните мерки ще бъдат обявени за антиконституционни и мракобесни! Терор на хората!
  • 21 7777

    4 8 Отговор
    Не мисля че безсилието на държавата реално да накаже нарушителите ще доведе до нещо добро. Трябва да се въведе закон всяка година към 30.04. всички граждани са длъжни да си проверят глобите и ако не ги оспорват в съда да ги заплатят в противен случай се умножават по 2 . В края на годината се вземат принудително. За чужденците и минаващите транзит да се спазват междунардните спогодби.

    Коментиран от #23

  • 22 Кои джигити?

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шифиор":

    Тези които ги снимат по хранилките с неправилни ограничения за да обяснят на такива като теб, колко много нарушители има! И да си оправдаят поредните милиони за камери, от които единствената полза е рекет на населението и нищо друго! И ти ми приветстваш да се харчат милиони, за да те рекетират! Ами вземи и стани ако искаш и доброволен дарител на кат! Аз предпочитам тия милиони да ги дадат за обследване на участъците с най много птп и да се изчистват една по една причините! И така от милионите да има полза, а не да ме грабят само
  • 23 Слишай бе дебил

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "7777":

    Когато мутрите почнат да си плащат данъци и глоби, а не да крадат нашите данъци, когато мутрите спрат да крадат паритв ни от ЕС тогава може мякпй да изисква да плащаме каквото и да било! Я марш! Тулуп!
  • 24 ЧОЧО

    6 1 Отговор
    Като плучиш глобата има срокдо колко време да я платиш ,след тоя срок глобата се олихвява ,ако не я платиш удържат ти я от заплатата,да ама това е в белите държави.За чуждите регистрации колата се спира от движение до като се плати глобата.Поне във Франция е така.

    Коментиран от #31

  • 25 Коко

    6 0 Отговор
    В щатите обявиха камерите за скорост за незаконни, редно беше поне това безобразие да го махнат у нас. Фиш за 20лв и айде, гориш!
    Има доста други начини да спрат лекетата с пари или с прекалено много глоби и нарушения. Стига да има желание, което очеизвадно липсва.
  • 26 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    То и сега можеш да си ги съдиш спокойно. Има прецедент,спечелено дело от преди няколко години срещу" паяк" .Стига да ти се занимава,трябва и адвокат.Въпроса е наистина да не си пречил на движението,нито на пешеходците и да се докаже.
  • 27 КАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лопатата":

    Спокойно бе Партенчо, на теб ще ти ги събират на лични, да не се цупиш
  • 28 Глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лопатата":

    Глупости говориш човече! Мислете и не се оставяйте други да ви обясняват кое е вярно и кое грешно! Задавайте си въпроси и търсете логиката! Иначе ви превръщат в едни послушни касички и роби!
  • 29 ССС

    4 4 Отговор
    Споко сега на полицаите ще им разрешат да ви бият ако не сте платили :)
  • 30 Факт

    6 6 Отговор
    Наркоман с белезници лесно се бие!Що не бият някоя мутра!?
  • 31 един от стадото

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "ЧОЧО":

    във Франция отдавна е така. Не можеш да напуснеш без справка на автодосието ти. Интересува ги само престоя ти там. Плащаш- тръгваш. И никой не роптае. Тука я онбусмана, я някой неин чоовек е настъпил котето и айде. Не казвам, че глобите винаги са правилни, за нас правилни глоби и виновни затворници няма. Да одят в шатите да видят. Има нарушения на закона, какъвто и да е той, за които не се полага даже адвокат. Административно наказателно постановление и гориш. Там престъпленията са на степени. Мисля, че при първа нямаш право на защитник. Основно глобите и актовете са там.
  • 32 Гого

    3 3 Отговор
    Както обикновено тук винаги се намират хора за които правилата не са за да се спазват, винаги някои друг трябва да плаща а не те и разбира се най-важното защитаващите някакъв ред са толупи и джендъри. С такива като Вас винаги ще сме на това деррдже
  • 33 Дългият

    3 2 Отговор
    Да се свързва минаването на преглед с неплатените глоби.Не ли ги платиш,няма минаване,не може да няма начини да се събират глобите...
  • 34 АМИ

    1 5 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ЗАКРИЕ ТОЗИ СЪД !! ДА СЕ СПЕСТЯТ ПАРИ НА ДАНАКОПЛАТЕЦА И БЕЗ ТОВА ТИЯ САМО БЪРКАТ РАБОТАТА !!! ИЗЛЕЗЕ ЗАКОН ......ТИЯ СЪДИИ ГО ОТМЕНЯТ , ХВАНАТ ПРЕСТЪПНИК ...ТИЯ ГО ПУСНАТ ДА СЕ ЛЕКУВА !!
  • 35 Гост

    1 0 Отговор
    Тази мярка вече си свърши работата. Затова я томенят.
  • 36 А наясно ли сте,

    6 1 Отговор
    че тази мярка се използваше за рекет! Спират и ти викат: Имаш ли глоби! Кажи, защото сега като проверим, ако имаш глоба, ще трябва да ти вземем книжката! И идеята е, да кажеш имам, ама дай да почерпя! И затова последните месеци са толкова активни!

    Коментиран от #37

  • 37 Бойковата тактика е

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "А наясно ли сте,":

    Ниски заплати в КАТ, но за сметка на това закони хранилки за работещите в КАТ. А това убива гражданите. Тъпака не вдява че 50% от цената на горивото е за държавата.
  • 38 Шофьор

    1 1 Отговор
    Здравейте. Интересува ме закона за движение по пътищата само ограничение на скоростта ли е? Колко коли са неизправни, колко шофьори са некадърни, колко неправилно паркирани коли се срещат, това никой не го санкционира. Другото което е неправилно размера на глобите за превишена скорост е еснакъв в града и по магистрала. Едно е градско при ограничение 40 да минеш с 80, друго е на магистрала вместо със 120 да минеш с 160.
  • 39 ТРЕЗВЕН

    2 0 Отговор
    Не вменявайте задължения на други институции.Редно е НАП да излязат от креслата и да си събират глобите.Със стоене в чиновническите сгради /т.е. от дупе/ събираемостта няма как да бъде по висока от 40 %.Освен това Законът за движение по пътищата следва да се обнови изцяло.
  • 40 Нико

    2 0 Отговор
    Доброто е, че с това решение приличаме малко на правова държава
  • 41 Q2z

    1 1 Отговор
    Законодателя да не противоречи на Себе си.
  • 42 един от многото

    1 2 Отговор
    Гърция ни е съседка , да бяха вземали поне нещо добро от тях. Там правиш нарушението , плащаш и си пътуваш , ако ли не , номерата долу , докато платиш. Затова нашите джигити като влязат там са по ниски и от тревата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове