Last news in Fakti

24 Март, 2021 07:46 4 245 23

Спасиха мъж с COVID-19 след 3 месеца на апаратно дишане

  • covid-19-
  • апаратно дишане-
  • интубирани пациенти

Значителен процент от интубираните пациенти с COVID-19 в света не оцеляват

Спасиха мъж с COVID-19 след 3 месеца на апаратно дишане - 1
Снимка:БТВ

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас са близо 4500. Почти всеки четвърти изследвал се за COVID-19 е с положителен тест. Това показват данните в Единния информационен портал за последните 24 часа. Най-много са новозаразените в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Значителен процент от интубираните пациенти с COVID-19 в света не оцеляват. Един от спасените у нас е 50-годишен мъж, който е бил интубиран в продължение на цели 92 дни. Преди дни е изписан жив и здрав.

Навръх Никулден в тежко състояние в COVID отделението влиза и един 50-годишен мъж, който си задава само един въпрос – дали ще оцелее. Същите съмнения имал и д-р Увалиев.

„Регистрирахме и доказахме едно много сериозно увреждане на белия дроб, което обхващаше над 80% от белодробния паренхим, и по всички критерии той влезаше в пациенти с много висок риск за усложнения, риск и за фатален край“, заяви д-р Николай Увалиев, ръководител на COVID отделението в УМБАЛ „Аджибадем Сити клиник“ пред БТВ.

Апаратната вентилация се оказва неизбежна и започва денонощна борба за живота на интубирания пациент.

„Всички пациенти, които стигнат до тази фаза на лечение, са предизвикателство за медицината в България и в Западния свят, и ние също го преживяхме“, каза д-р Увалиев.

Медицинската сестра Олга Георгиева се грижила за пациента от самото начало.

„Той беше един от най-тежките ни пациенти, както и останалите, които доста дълго време изкараха на апаратна вентилация“, разказа старшата сестра Олга Георгиева.

Но усилията се възнаграждават - след 92 дни на апаратна вентилация, пациентът е екстубиран и се разминава със смъртта.

„Ние започнахме успешно да го събуждаме, да го връщаме към живота и да вървим напред“, допълни д-р Увалиев.

След 99 дни престой в болницата, 50-годишният мъж е изписан и вече е при семейството си.

„Наградата е когато видиш, че има резултат от всички усилия, които си положил“, каза д-р Увалиев.

„Всички бяхме много щастливи и персонала, в такива моменти човек вижда резултатите от работата си, от усилията си, от всичко, което е дал от себе си“, допълни медицинската сестра Олга Георгиева.

Сега борбата продължава - отделението е пълно. Екипът на д-р Увалиев се грижи за 25 пациенти, 7 от които са в интензивен сектор.

Почти цялата страна продължава да бъде в лилавата зона на заболели с коронавирус, като изключение прави само Търговище - в червената зона.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалност

    18 30 Отговор
    Ако беше си лекувал грипа вкъщи нямаше три месеца да кисне в болница и сега да тегли кредит за да си плати на белите мафиоти. Само престоя му е 500 лева. П.П. Не разбрах как са го спасили - почнал е да кашля и лекарите за да не се занимават с него го сложили в медикаментозна кома и единственото, което са правили е да го хранят венозно.

    Коментиран от #8, #9, #12

  • 3 Елтов

    23 26 Отговор
    МНОГО ХОРА НЕ СЕ ПАЗАТ ЗАРАДИ МАНГЪРОВ, ДАЖЕ НИКАКВИ МЕРКИ НЕ СПАЗВАТ, ПИПАТ ВСИЧКО НЕ СЕ МИЯТ НИКОГА МАСКА И ТОЗ ШАРЛАТАН САМОЗВАНКО ПОГУПИ ТАКА МНОГО ХОРА И СКАПА ДОСТОРИТЕ

    Коментиран от #7

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    20 5 Отговор
    Спасете България‼ След ДЕСЕТ години на апаратно дишане‼

    Коментиран от #5

  • 5 1360

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й‼":

    Старите пазители на властта ДС-тата си присвоиха държавните активи след 89г и те ДЪРЖАТ ДЪРЖАВАТА ПОД ВОДА 30г, ИМАТ ХОРА НАВСЯКЪДЕ - СЪДЕБНА СИСТЕМА, БАНКИ, ДАЖЕ И В БОЛНИЦИТЕ. А през 1945 техните деди ИЗЗЕХА ЗЕМИТЕ НА ХОРАТА И ГИ НАБУТАХА В ПАНЕЛКИ, а сега теХните внуци са КРУПНИ ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 5 Отговор
    Ако са му вкарвали,чист кислород.....Това е временно...толкова временно ,колкото да си спишете статията.....
  • 7 Хайл

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Елтов":

    Само И Д И О Т може така сляпо като ТЕБ ДА ВЯРВА В ИЗМАМАТА КОРОНАВИРУС,всяка година ИМА ГРИП/КОРОНАВИРУС...КАК,СЪС КАКВИ ЛЕКАРСТВА Е ЛЕКУВАН СЛЕД КАТО НЯМА/ЛО ТАКИВА???? САМО СЪС ИЗКУВСТВЕНО ДИШАНЕ???? Знаеш ли че за 92 дена с лекарства черния дроб и бъбреците ще са тотално уврведени...поне не се излагай че си идиотски заблуден
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Реалност":

    Напълно и точно го казвате!!!Това,че на снимка е имал стъклен бял дроб,получаващ се от вирусна инфекция не е причина да се слага на изкуствена вентилация!Белия дроб изпълнява Функциите си и не зависимо какво показва снимката е трябвало да се лекува в къщи!Преди време ви написах,че е ГРУБа грешка,да се прави снимка на бял дроб на човек с Вирусна бронхопневмония!Снимка на бял дроб се прави,ако човек не може да диша добре и са проверени ВСИЧКИ ДРУГИ ПРИчини за това!Поздравление за човекът ,който се е грижил за апарата,защото пациента е оживял.....В много случаи пациентите на изкуствено дишане гушват букета заради .....ТЕстуууууууващ реаниматор!!!
  • 9 Ужас

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалност":

    Ти не си нормален. Нямаш представа какво говориш.
  • 10 ПАРАЗИТ

    12 5 Отговор
    не са го спасили , ОЖИВЯЛ Е ВЪПРЕКИ ГРИЖИТЕ НА ПАРТИЯ ГЕРБ НАЧЕЛО С ЕДНОКНИЖНИКА КРАДЕЦ !
  • 11 РАДИО ЕЛТО

    8 1 Отговор
    брано ПОПАДНАЛ на истински ДОКТОРИ но 100 процента близките му са платили сума пари няма начин аз съм с инсулт и знам щото без пари да платиш просто не става
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дъртият преборил К19 през ноември и деке

    5 0 Отговор
    Изкарах болестта ковид деветнадесет за 45 дни, имам антитела и спокойно носех храна и лекарства в домът му, който беше на домашно лечение. Като влезна в стаята му първата ми работа беше да отваря прозореца за да се проветри. Проветрявайте редовно в стаите където се лекуват ваши близки и приятели. Фактическа аз изпълнявах функциите на личен асистент и доктор защото имам изградена клетъчна памет в организма си.

    Коментиран от #18

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "BigBulgarianBoss":

    И не разбирате,и не искате да разберете,а кълнете човека!Той ви е написал една истина,аз ви я обясних и пак не сте разбрали! Недостатъчната сатурация на някой болни не идва от вирусната бронхопневмония,а от проблем с червените кръвни телца и микро тромбозите по кръвоносната система на болния!Това не е Вирус създаден от еволюцията,а Лабораторно създаден нов вирус-биологично оръжие!Кой го есъздал???Аз все си мисля ,че е изпратен ПО Здрав от Кадафи иФамилия,но е възможно и дори по вероятно да е друг реален....Направен е така ,че а не унищожи Деца и бременни,от това следва,че е Хуманист..Създателят му!Вместо да кълнете безпочвено,напъвайте продължението на шията си и четете внимателно,има хора,които много знаят....И много говорят-следвайте ги,те са мъдреците!
  • 16 Дъртият преборил К19 през ноември и деке

    0 1 Отговор
    Изкарах болестта ковид деветнадесет за шестдесет дни и спокойно носех храна и лекарства на братовчед ми който беше болен от ковид деветнадесет на домашно лечение с дихателна недостатъчност и температура като влезна в стаята му където се лекува първата работа беше да отваря прозореца за да се проветри проверявайте редовно в стаите където се лекуват ваши близки и приятели фактически аз изпълнявах функциите на личен асистент и доктор защото имам изграден имунитет и клетъчна памет.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дъртият преборил К19 през ноември и деке":

    Представете си колко е силно НЕЩОТО...За да накара Мозъка да унищожи рецепторите и за обоняние,След над 3месеца обонянието ми се връща и понякога се губи!Интересно,че гадните миризми не ги усещам със силата преди........Антителата не са панацея!След антителата идва Имунния отговор,това са Т-клетки,които щом усетят агента ,или подобен на него СЪЗДАВАТ ТОЛКОВА АНТИТЕЛА,КОлкото е НЕОБходимо за унищожението му!!!Така действа имун!От една година ви уча,а вие сте схватлив!!

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дъртият

    0 1 Отговор
    Изкарах болестта ковид деветнадесет за шестдесет дни и спокойно носех храна и лекарства на братовчед ми който беше болен от ковид деветнадесет в домът му и беше на домашно лечение с дихателна недостатъчност и температура като влезна в стаята му първата ми работа беше да отваря прозореца за да се проветри проветрявайте редовно в стаите където се лекуват ваши близки и приятели фактически аз изпълнявах функциите на личен асистент и доктор защото имам изграден имунитет и клетъчна памет в организма си.
  • 21 Дъртият

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аз нямах обоняние и вкус 15 дни ,не усещах пушека от изгорелите газове на автомобилите.
  • 22 Дъртият

    0 0 Отговор
    Който се нуждае от помощ да ми се обади, естествено срещу скромно заплащане от 20 лв на час.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Некоректни сте,нещо,което трябва да знаят хората го изтрихте в пост 15-факти!Недостатъчната сатурация не идва от Белия дроб,а от червените кръвни телца и микротромбите по кръвоносната система на някой болни!Не може да се разбере защо при някой а,при други не!В предишни постове ,отгодина и нещо ви тъпча със знания,а вие триете.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове