Last news in Fakti

24 Март, 2021 11:39 2 199 34

Иван Стамболов – Сула: Очаква се шарен парламент

  • иван стамболов-сула-
  • иван стамболов-
  • парламентарни избори-
  • избори

Хората да мислят с главата си, когато слушат всички послания, които им се отправят. Да избират и да не забравят, че човек гласува по 3 основни признака – идеологически, политически и прагматичен, призова публицистът

Иван Стамболов – Сула: Очаква се шарен парламент - 1
Снимка: БГНЕС

Не виждам нещо особено и нещо иновативно да се случва в тази предизборна кампания, каза в интервю за БГНЕС анализаторът и публицист Иван Стамболов – Сула.

„Има една нервност и нетърпение на хората, които по някакъв начин са изчислили шанса да влязат в парламента. Това ги прави по-настойчиви. Интригата е в това, че се очаква сравнително шарен парламент въпреки противоречивите социологически проучвания. Нищо особено – предстои да се вземе решение, защото гласуването е именно това. Решението ще бъде или правилно, или неправилно. Каквото и друго да се каже, може да прозвучи като пропаганда в момента. Дори да се каже, че никой не си заслужава да бъде подкрепян, това може да се разчете като агитация да не се гласува“, коментира той протичането на предизборната кампания.

Поведение на политиците и послания на партиите към своя електорат той анализира така:

„Когато човек се стяга и бори за избори, той отправя няколко основни групи послания и в няколко различни посоки. Едната група са посланията към твърдите ядра на съответната партия. Другата група са меките периферии, които евентуално биха подкрепили и симпатизирали. Трета група пък се отправят за обръщане на избирателите, за прозелитизъм, така да се каже. Например някой, който досега е гласувал за друга партия, този път да бъде убеден да гласува за агитиращия. Четвърта група са посланията между самите партии. Там, за съжаление, не се мерят толкова нови идеи за политики, колкото се вадят компромати и се говорят неприятни неща“.

Решението на партиите отново да заложат на популярни лица и дори екзотични имена в гражданските квоти на листите си, Иван Стамболов смята за обикновена предизборна технология. „Когато партията прецени, че е овладяла твърдото си ядро и с по-малко енергия може да го поддържа активно, тръгва да разширява ветрилото, стъпвайки на максимата, че обществено познати хора водят след себе си доверие. Това доверие се превръща в гласове. Лично аз не съм привърженик на тази техника, защото в голяма част от случаите се получава циркаджийска история. Това, че някой е добър певец, не значи, че ще е и добър депутат. Ако някой може да докара 10 хил. души на концерт, не означава, че ще заведе 10 хил. души да гласуват“, подчерта анализаторът и допълни: „Така или иначе изборните технолози са си направили някоя и друга сметка, за това има надпревара кой по-колоритна фигура ще покаже в листите си“.

Според него обаче в това се крие голяма опасност, тъй като тези хора много трудно ще носят отговорност за действията си. „Както те, така и партиите. Ако такъв човек направи нещо осъдително и се провали в парламента, партията ще свие рамене и ще каже, че е от гражданската квота“, смята Иван Стамболов.

На въпроса може ли това да се разчете и като липса партийни кадри, той отговори:

„Може, но в това отношение партиите са различни. Големите партии не се оплакват от липса на кадри. Напротив, те си имат номенклатура, която си чака реда търпеливо. Има по-малки партии, които, ако ги попиташ кой ще им бъде министър на образованието, ако вземат да спечелят изборите, не могат да отговорят“. Той е категоричен, че големите партии, които имат младежки организации, вече са отгледали едно поколение нови политици.

„Хората да мислят с главата си, когато слушат всички послания, които им се отправят. Да избират и да не забравят, че човек гласува по 3 основни признака – идеологически, политически и прагматичен. Първият е, когато съответният кандидат изповядва мироглед, съвпадащ с този на гласоподавателя, вторият – когато се приоритизират сектори, също важни за гласоподавателя. Прагматичният подход е всеки да види къде са неговите приятели и да си гласува за тях“, каза още шеговито Иван Стамболов-Сула за предстоящия вот. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 4 Отговор
    Нема лошо, ще ги псуваме всички значи.

    Коментиран от #30

  • 2 КЛОШАР

    11 7 Отговор
    ПОРЕДНАТА ПОДЛОГА НА ДЕБЕЛИЯ КАРАКАЧАНА АГЕНТ ИВАН. ТОЯ СУЛА КЛОШАР ПОЛУЧАВАШЕ НЯКАКВИ НАГРАДИ И.Т. ОТКОГА КЛОШАРИ БЕЗ ЗЪБИ И АЛКОХОЛИЦИ КАТО ТОЯ ДАВАТ АКЪЛ. БЕГАЙ ОТУКА БЕ КЛОШАР.
  • 3 111

    8 1 Отговор
    Да, дори е трудно да се изчисли колко шарен. Гласувайте, защото има смисъл!
  • 4 КОЧИНА

    11 5 Отговор
    СУЛА АМА КОЙ СИ ТИ БЕ ПРОПАДНАЛ ТИП. НАЛИ БЕШЕ ПРОТИВ ПРОТЕСТИТЕ БЕ . ТИ СИ НИКОЙ ЕДИН АУТСАЙДЕР.
  • 5 Българка

    9 6 Отговор
    Тоя какви ги говори. Имало в листите лица, които се очаквало да не носят отговорност! СмЕХ! Та до сега някой политик да е понесъл отговорност за геноцида и националната ни катастрофа. От вчера пак сме първи в ЕС по смъртност
    Гешев колко обвинителни акта внесе срещу Борисов, Каракачанов, Пеевски, Доган и управляващата върхушка? Колко осъдени политици и министри имаме за корупция?
    Нещо по въпроса?
    Хора ,на 04.04 да излезем МАСОВО и да гласуваме антимафия! Подкрепете опозицията с бюлетина 11, 18 или опозиционна партия, която е сигурно, че ще премине 4%. Не разпилявайте за непознати партийки протестния вот
  • 6 Нито Риба , нито Рак !

    5 4 Отговор
    Орел - Рак и Щука не ще дърпат нашата "каруца" !
  • 7 НАСУЛА

    7 5 Отговор
    БОКБУК ПЪЛЕН Е ТОЯ КЛОШАР
  • 8 краси

    4 4 Отговор
    Всички беди за Рб идват от въшливите мужици и техните български слуги!В НС всички партии са русофилски-слугински !Начело к комуниста-пожарникар Винету-с пълното шкафче !

    Коментиран от #10, #12, #15

  • 9 Файда Йок от Изборни Надежди ! Защо ли ?

    1 1 Отговор
    Защото никой неможе да достигне 51% места в Парламента , за да наложи чрез мнозинство - Волята си според своята Предизборна Програма. Това предполага коалиция с други партии - нещо като Любовен Триъгълник или Приятелски семейства : " ако ти не гушкаш на приятеля красавицата, то той гушка твоята, иначе какъв е смисъла ?" в тази преданност към " ПАТЕРИЦИТЕ" ?
  • 10 Вие сти чи/иджия ! Уважаеми !

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "краси":

    Но кукуригаш че белки те забележат !
  • 11 Системата ни Убива ! А никой не предлага

    3 0 Отговор
    НОВА Система ! Казва се Идеология ! А после идва Държавно Строителство , Социална Политика, Национална Стратегия ! А ние наблягаме на Ракията и киселото зеле !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Няма значение кой ще кара " Влака " !

    1 2 Отговор
    Пак ще е КОАЛИЦИЯ : " Миш - Маш или Прав-Пикаш ! Но щастливи са верующите ! Иди и му кажи на кухоглавия , че " Влака" пътува все в една и съща посока и е без значение коя локомотивна "бригада" ще е зад щурвала !
  • 14 Б.е.е. . . !

    0 1 Отговор
    Няма да изгрее Слънце , без Отчитане Интереса на НАРОДА ! Но такава Идея, Цел, Стратегия, Идея и ПЛАН - НЯМА в нито една партийна платформа ! Така че отново ще е приказката с " Лъжливото Овчарче" или сперматозо/д изстрелян в " задения " двор ! Ха " На Драве !" Българина е галфон ! И заслужама да му го лъзгат !
  • 15 И Кочина да речеш да сковеш, се иска

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "краси":

    План, Идея, Техника, Средства, Ръководител - а ние сме само с "гайди" !
  • 16 Целият интусиазъм сред полит антуража

    0 0 Отговор
    Е " пушилки " и " кйор фишеци " ! Никой не може да постигне онова което обещава , защото всеки друг до него /патерицата/ , ще го обуздава !
  • 17 Младите хора , " Голямата България "

    3 1 Отговор
    Хората в чужбина - голяма активност има ! Хубаво ! Но да гласуваш не означава ИЗБОР на Нова " Посока -Система " а само да слезе Бойко че да се качи друг Побойко ! Не си ли го разбрал този Трик през тези ТРИДЕСЕТ Години ? Значи че си " куха лейка" !
  • 18 "Пчелните кошери" у нас е СЕЛОТО !

    2 1 Отговор
    А там вече " пчелички " - НЯМА ! Глад, нищета, обезлюдяване, престъпност, беззаконие, жестокост, освирепяване и мизерия ни ОЧАКВА ! Тази СИСТЕМА и СЪЮЗ ни е/а мамата на Държавата ! А ти въри, въри да гласуваш , да слезе Пенчо че да се качи Генчо и туй то е цялата ПАТАРДИЯ ! ГЛАСУВАНЕ има , но ИЗБОР - няма ! Бобати тъй ли за Тридесет години не увру , бе Кузум ?
  • 19 Вили

    1 3 Отговор
    Когато човек си изгради собствена идеология за по добър живот ще е наясно че това не е партия герб. Каквито и обещания да дават партиите все пак нещо ще се изпълни от изборните платформи. Затова трябва да се гласува масово. Може да има пандемия но българинът е достатъчно прозорлив за да разбере че цифрите на заболелите се преувеличават заради изборите и се всява ненужна паника . Това се потвърждава от членовете на цик и мишо константинов които сами се издават че не можели в срок да обработят протоколите и че нямало кандидати за членове на комисиите. Абсурдни лъжи. Искат умишлено да откажат хората да гласуват за да получи герб по-малко от 40% и служебно да спечели. Стига мизерия! Най-ниските заплати и най-високите цени в българия от целия евр.съюз. гласувайте! Там е спасението.

    Коментиран от #21, #34

  • 20 Щом не чуваш Неделната КАМБАНА ?

    0 0 Отговор
    Как ще чуеш на Заран ПЕТЕЛА ? Българина е страшно " ЗАХЛЮПЕН " , като хрътка на надбягване с кучета - тича да догони тенекиеният заек ! Жал ми става , нима чавка ни е изпил съвсем Пипето ?
  • 21 Летиш в небесата ! Разлика няма бе

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Вили":

    Самонадейчо !
  • 22 ГЛАСУВАНЕ има, но ИЗБОР - няма !

    1 0 Отговор
    Пременил се е Илия - но пак в ТИЯ ! Системата е СЪЩАТА ! Нима всички хора у нас са " Кухи лейки" ?
  • 23 Абе

    3 0 Отговор
    За миш-маш парламента е прав. Много точно ,и много ми хареса примера на колегата- форумец със влака и кой го кара.Важен е релсовия път.Ние за пореден път ще си изберем шарен екип от машинисти.Да смени предишния.Но релсите и посоката остават.И така до следващия избор.
  • 24 У нас никой не предлага Нова Система !

    0 0 Отговор
    Сиреч като Правилник за Движение по Птищата ! А без такъв " правилник" как да функционира Държавният Административен Механизъм - Хасан баница НЯМА да яде !
  • 25 Аз НЯМА да ГЛАСУВАМ !

    0 1 Отговор
    Защото не искам да съм като куче дето си гони опашката !

    Коментиран от #32

  • 26 ПИЯНИЦА

    0 2 Отговор
    АЗ СЪМ КЛОШАР И АЛКОХОЛИК КАЗА НАСУЛА. ГЛАДЕН И АЛКОХОЛИЗИРАН ТИП.
  • 27 Мадете ми спокойни !

    0 0 Отговор
    Повечко куряж ! Нищо добро няма да се получи !
  • 28 Но вие гласувайте !

    0 0 Отговор
    И се надявайте ! А някой ме попита : а теб кой те бута че се клатиш ? Та Избор си решил да правиш ?
  • 29 Напрай съи някой тъ вика и

    1 1 Отговор
    Бягай на село да садиш пролетниците , че гладен ще стоиш !
  • 30 ГЛАСУВАЙТЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    НЕ , има лошо и не значи...! - НЕ, няма да псуваме всички в шарения парламент! Заслужено-взаимно ще се псуваме всички избератели - защото сме художници-бездарни! Оплескаме ли този парламент и ако го направим шарен - допуснем ли камунистите на власт - то, вината ще е само наша ! Няма кой отново да виним! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ!
  • 31 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    БРАТЯ БЪЛГАРИ , НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАЙТЕ ОТ ПЛЕШИВИ - САМОУКРАСЕНИ С КОСМЕТА ПО БРАДЕТО -ЕДИ КАКВИ СИ !!!!!!!!
  • 32 БЕЛИ ГАЩИ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Аз НЯМА да ГЛАСУВАМ !":

    "ПОСЛЕ НЯМАШ ПРАВО ДА РЕВЕШ!" При управлението на " другаря" Тодор Живков не съществуваше думата "няма да гласувам!" Набиваш се в очите
    на властта и ставаш враг на народа. Идваше милиция в къщи и те извеждаха по "бели гащи" до избирателната секция, но ти няма как да го знаеш, сополанко! Тогава нямаше такава свобода на словото, да говориш и да плюеш безнаказано за щяло и нещяло - в лагерите на смъртта щеше да ти се види тясно! Днес, който не гласува, няма право да хленчи, да иска и да протестира! Може само да бъде куче /по твоите думи/ и да си гони опашката! ГЛАСУВАЙТЕ ВСИЧКИ ЗА ГЕРБ!

    Коментиран от #33

  • 33 А ти после ще имаш ли право ?

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "БЕЛИ ГАЩИ":

    И от какъв зор ? Че ти е плитко Пи Пи - то ? Да си прост излиза че е превилегия ! Ка/нь !
  • 34 ЩЕДРО ОБЕЩАНИЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Вили":

    ДОКОГА ЩЕ ЖИВЕЕМ - " ВСЕ ПАК!". ПРИ КРАДЛИВИТЕ-УБИЙЦИ ОТ БКП ЖИВЯХМЕ 45г. - " ВСЕ ПАК - ВСЕ НЯКАК СИ!". ДНЕС, СЧУПИХМЕ ОКОВИТЕ НА ТИРАНА-КОМУНИЗЪМ И ЖИВОТА НИ ПОТРЪГНА! ДОКОГА ЩЕ ЧАКАМЕ ТЕЗИ КОИТО ВИНАГИ ПРЕДИ ИЗБОРИ НИ ОБЕЩАВАТ ЩЕДРО И СЕ КЪЛНАТ В НАРОДА, А ПОСЛЕ НИ ЗАБРАВЯТ! НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕМ ВЕЧНО В ЗАБЛУДА С НАИВНАТА НАДЕЖДА - " КОЙТО И ДА Е, ВСЕ ПАК ЩЕ ИЗПЪЛНИ НЕЩИЧКО ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА ИМ ПРОГРАМА!". СТИГА ВЕЧЕ! ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА ВЪЛКА, ОБЛЯКЪЛ СЕ В ОВЧА КОЖА! ПРИСПИВНИТЕ ИМ ПЕСНИЧКИ ВЕЧЕ НЕ ВЪРВЯТ - НЕ СМЕ ДЕБИЛИ-ИНФАНТИЛИ КАКТО ОБИДНО НИ НАРИЧАТ, А ПОСЛЕ С УСМИВКА ЛИЦЕМЕРНА НИ ЗОВАТ - " ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НАС! ". ЩЕ КАЖА АЗ - ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО ВИДИМО РАБОТЯТ ДНЕС, А НЕ ЗА ЗАДКУЛИСНИТЕ СУФЛЬОРИ - ЗА ДА ПОСТИГНЕМ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ, ЗАЩОТО НЯМА ПО-ДОБРИ ОТ ТЯХ - ПОДАВАЙКИ РЪКА, ДА НИ ИЗМЪКНАТ ОТ 45-ГОДИШНИЯ ЗАСТОЙ В КАЛТА! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове