Last news in Fakti

25 Март, 2021 20:21 2 997 12

Майка на седмокласничка обвини МОН в дискриминация

  • майка-
  • ученичка-
  • дискриминация-
  • мон

Според Даниела Илиева нейната дъщеря не е допусната до олимпиадата заради заповед на Министерството на образованието и науката, издадена на 17 март, в която пише, че ученици под карантина не могат да участват в национални кръгове на олимпиади и състезания

Майка на седмокласничка обвини МОН в дискриминация - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Майка на седмокласничка от София е възмутена от случай от събота, когато дъщеря ѝ Сара Илиева, известна като "златното момиче в математиката", не е можела да се яви на Националния кръг на Олимпиадата по химия и опазване на околната среда, тъй като е била поставена под карантина до 22 март заради контакт с болен от коронавирус. Лицето, дало положителна проба, е майката на ученичката.

Според Даниела Илиева нейната дъщеря не е допусната до олимпиадата заради заповед на Министерството на образованието и науката, издадена на 17 март, в която пише, че ученици под карантина не могат да участват в национални кръгове на олимпиади и състезания. Майката смята, че спрямо детето ѝ е проявена дискриминация от страна на просветното министерство, предаде БНР.

Сара Илиева на 13 години е ученичка в 7 клас в частно училище в София. Спечелила е 109 медала от състезания по математика, една четвърт от които - международни. Автор е и на две книги от поредицата "Математически трикове", с които решаването на задачите става по-лесно. От тази година започва да се занимава и с химия, затова се явява на двата предварителни кръга на олимпиадата по тази дисциплина - общински и областен, въз основа на което е допусната до Националния кръг.

На 13 март обаче след положителен тест за COVID-19 на майката на ученичката, момичето попада в десетдневна карантина до 22 март, което не ѝ позволява да участва в олимпиадата. Новината натъжава Сара, защото седмокласничката се готвела за Националния кръг на олимпиадата по химия в продължение на немалко време.

Учителката по химия на Сара е направила опит за контакт с Министерството на образованието и науката, но е получила отказ. Майката на Сара търси вината за случилото се в МОН.

По казуса от Министерството на образованието и науката отговарят писмено на въпросите, поставени от майката на ученичката. От МОН подчертават, че недопускането на ученици, поставени под карантина, за участие в олимпиада не представлява дискриминация, а ограничителното условие засяга всички карантинирани ученици.

От Комисията за защита от дискриминация поясняват, че в Закона за защита от дискриминация е предвидена процедура, която следва да се изпълни, за да се установи нарушено ли е правото на равно третиране. Процедурата може да продължи един, ако е необходимо и два месеца, но е необходимо Комисията да бъде сезирана с конкретна жалба или сигнал. Затова, посочват от институцията, предварителното изразяване на позиция от страна на неин член по определена тема с твърдение за дискриминация нарушава принципа на безпристрастност при евентуално водене на производство в КЗК.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Измамата

    28 6 Отговор
    КУРона 19 съсипваща младото поколение, затова трябва на 04/04/21 сегашните изроди да се изкоренят до дупка 🤬
  • 2 КОТарАК

    5 5 Отговор
    малко ли бяхме...навремето ни беше страх да влезем в Олимпийски Надежди по спортове физически/ заради химията , сега реват за друго -що не са влезли / :) макар че се и съмнявам да има качестени младежи още и по наука дори
  • 3 родител

    25 6 Отговор
    Има много ,много болни майки , които искат децата им да станат нобелови носители !
  • 4 академико

    10 6 Отговор
    Това е българската Грета Тунберг.
  • 5 Хахаха

    18 9 Отговор
    На майката и липсва кекс и си изкарва през детето.
    .... тази е за лудницата или публичен дом, да бачка
  • 6 Гост

    14 6 Отговор
    Имунизационните паспорти ще са новата дискриминация.
  • 7 БКП=герп+дпс

    11 5 Отговор
    Министърът на образованието е жалък мишок, който се е снишил и прави каквото му разпоредят от групировката герп.
  • 8 бай Киро

    5 16 Отговор
    Ако историята е точно такава каквато е описана и това дете е хвърляло труд и усилия докато връсниците и се дрогира,дънят алкохол и безчистват в състояние на властваща чифутдемокрастия...Ако е истина е направо трагедия.Предполагам коментиралите тука са разни евроджендъри нямащи поколение...или евро-педофили за които едно дете е материал на извратена умственна недостататъчност.Родител(от не-"римлянски" произход) никога не би написал подобни коментари.С дивашка акция като тази на антинародното министерство на "просветата" направо разбиваш психиката на детето.И то на дете от малкото които имат потенциал и го развиват.Не знам дали болшинството от сънародниците ни спадат към класификацията хомо сапиенс...По скоро не.Най вероятно те са някъде по липсващата връзка на Дарвин...или под нея.Срам ме е да кажа,че съм Българин!

    Коментиран от #12

  • 9 Шокова Терапия

    12 3 Отговор
    Майчето е очевидно откачена - да си взема диазепанчето всеки ден. Коя е тя, че специално за нейното дете правилата да не важат? Че и нагла на всичкото отгоре, иска да наложи дискриминация върху другите деца но се изкарва жертва.
  • 10 Конфуциййййй

    0 5 Отговор
    Фа ходи да копа картофи или да се занимава с чалга я претенций
  • 11 0000

    1 0 Отговор
    Абе как ще си кръстиш детето с кучешко име бе?ненормална работа
  • 12 плевен

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "бай Киро":

    Избери си нещо достойно за теб. Пътят в науката е дълъг маратон. Едно пропуснато състезание не решава нищо. Защо мисли, че може да поставя в риск другите деца?
    Това е грандоманска постъпка на нереализирал се родител. Казвам го с тъга, защото бях същият. Покрил съм половината стена пред компютъра, с 16 такива грамоти. Оказа се, че всичко е родителска суета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове