Last news in Fakti

11 Април, 2021 17:16 7 321 38

14 кандидати се отказаха от място в парламента

  • депутати-
  • отказ-
  • парламент-
  • избори

Други 24-ма избрани в два района посочиха откъде ще реализират мандата си

14 кандидати се отказаха от място в парламента  - 1
Снимка: БГНЕС

Окончателно ЦИК посочи кои 240 депутати ще заемат място в парламента, като обяви окончателния състав на 45-ото Народно събрание, давайки заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица.

Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, трима от ГЕРБ-СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от „Има такъв народ“. Техните места се заемат от следващите в листите.

Други 24-ма избрани в два района посочиха откъде ще реализират мандата си. Такъв избор направиха и партийните лидери Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов и Мая Манолова.

В "Държавен вестник" се публикуват днешните решения на ЦИК за избраните 240 народни представители в следващия парламент. Комисията изпълни в срок обработката на данните, а председателят Александър Андреев не скри, че изборите са били трудни, но успешно проведени:

"Появилите се в обществото и обществени нагласи, че поради различни причини, а именно, каквито са тежката обстановка в страната във връзка с пандемията, сложните изборни книги, които биха могли да забавят изпълнението на задълженията от страна на ЦИК, ние изпълнихме нашите правомощия и нашите задължения, съгласно Изборният кодекс, в този труден момент, в тези трудни избори с оглед обстановката в страната", каза Андреев и благодари на всички, участвали в провеждането на изборите.

ЦИК ще анализира целия изборен процес, в т.ч. трудностите и ще внесе в НС доклад с предложения за промени в изборното законодателство, съобщи председателят Андреев.

"За да могат да бъдат допълнени или изменени и съответните текстове, в които ние видяхме, че би могло да има допълнителни неясноти или въпроси, които са поставени", каза той.

А що се отнася до последното разместване в имената на депутатите, включително и днес, ЦИК удовлетвори три желания на вече посочени за народни представители да не положат клетва в пленарната зала.

Това са Димитър Рунков от ГЕРБ-СДС, който се отказва да е депутат от Ямбол. Това направиха и двама от "Има такъв народ" - партията на Слави Трифонов, които отказаха да встъпят в правомощията си: Юлия Чортленева от Плевенския район и Николай Радулов от 24-ти МИР в София.

Преди това откази да са депутати направиха деветима от ДПС и други двама от ГЕРБ-СДС, включително и Бойко Борисов, за което има подадена жалба във Върховния административен съд. Така общо 14 избрани отстъпиха място на следващи в листите.

Най-активният подбор на депутатите си направиха от ДПС чрез пренареждане и откази да бъдат посочени за народни представители. От Кърджали първо се отказаха да са депутати кметът на града Хасан Азис и областният координатор Ресми Мурад.

Лидерът на партията Мустафа Карадайь, избран в два района, също се отказа от Кърджали и посочи Шумен, откъдето пък се отказа Айсел Руфат.

В Плевен откази дадоха Десислава Тодорова и Каролина Кьолер, които бяха изместили с преференциален вот Йордан Цонев, но той пък реши да посочи, че ще е депутат от Врачанския район.

В Софийския район ДПС също пренареди вота след отказ на първия и третия в листата.

В Пазарджик се отказа и евродепутатката Искра Михайлова.

При ГЕРБ се пренареди листата в Габрово. Отказа се 7-ият Павлин Ганчев, който получи преференциален вот и се изкачи на избираемо място.

Така от този район депутати са Томислав Дончев и Невена Минева.

Красимир Вълчев посочи да е избран от Шумен и така вкара в парламента от Стара Загора икономическия министър Лъчезар Борисов.

В Пловдив, след отказа на Бойко Борисов да е депутат, влиза Радомир Чолаков, а от Софийския район депутат на негово място ще е Христо Гаджев.

Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ ще е депутат от 25 МИР София и така освободи мястото в Пловдив на Мария Капон.

Десет бяха спечелилите в два района от листите на „Има такъв народ“. При изборът, направен от тях, листите по места също се пренаредиха.

Окончателното разпределение на мандатите в 45-тото НС между шестте политически формации:

ГЕРБ - СДС ще бъдат представени от 75 депутати, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - от 51, "БСП за България" - от 43, ДПС - 30 депутати, „Демократична България“ - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - от 14 народни представители.

Мобилизация на българските общности зад граница, отчитат от ЦИК. При повече секции от предходни избори в някои от тях успелите да гласуват миналата неделя са над 1800, което е смятано за трудно постижимо.

Относно машините, с които се гласуваше в големите секции в страната предстои анализ на ЦИК, но броят на гласувалите с устройствата не се увеличава спрямо 2019 г. , казаха говорителите на Комисията:

"Процентът, съгласно информацията от обработените протоколи от нашите партньори, е 27%. Ще намерите същото число и на евроизборите. Точно 27% . Неговата устойчивост може би си заслужава анализ, не разбира се, от гледната точка на изборната администрация“.

Около 400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров, като посочи, че броят им идентичен с предходните избори.

За намерението на карантинирани, които не успяха да гласуват и обмислят да подадат колективна жалба пред съда и да поискат допълнителен ден за гласуване, говорителят Димитър Димитров обясни:

"В Кодекса е записано, че изборите у нас се правят в един ден. Давате си сметка, че ако има 20 хиляди души, които гласуват след като са излезли резултатите, те могат да изберат някакъв вид стратегическо гласуване, което никой и никъде не се препоръчва.

ЦИК ще се съобрази и със съдебното решение по жалбата на гражданско движение БОЕЦ срещу решението Бойко Борисов да не бъде избран за депутат.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бягат

    41 13 Отговор
    като мишки от потъващия кораб ГРОБ а нямат право !
  • 2 Фред

    28 3 Отговор
    Бойко къде са 75то% за февруари и март

    Коментиран от #37

  • 3 Българка

    44 4 Отговор
    Според българските закони всички те трябва да се откажат в НС и то след като положат клетвата за народен представител. Пред ЦИК могат да се откажат преди подредбата на листите. Но тий като най-колоритната бързо забогатяла чрез рекет и престъпления мутра Пеевски вече го е правил три пъти другите решиха и те да следват тези стъпки. Да не забравяме, че за Борисов е кошмар да влезе в НС след всичките извращения, на които подложи парламентаризма.

    Коментиран от #14, #26

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    29 3 Отговор
    14+24=38 от 240 ‼1/6 от депутатите Ви излъгаха ‼
  • 5 Кремльов

    16 4 Отговор
    Задкулисието още не е решило,кой и кога...Вятъра духа от изток!
  • 6 Мвого е важно кога Българите ще имат

    8 10 Отговор
    Колективен имонитет, това е работа на премиера, той и като лекар е компетентен по този въпрос, освен това всички му вярват в държавата!!!???!!
  • 7 БОРИСОВ

    25 3 Отговор
    Колкото и да спечелиш с измама накрая няма да имаш нищо

    Коментиран от #10

  • 8 Честито

    13 22 Отговор
    След падането на Берлинската стена и разпадането на комунистическия режим много източноевропейски държави опитват да приемат миналото си – но не и България. Дори 30 години след падането на Берлинската стена и идването на демокрацията в страната, публичен дебат за зверствата, извършени от комунистическия режим, почти няма

    Коментиран от #30

  • 9 Пит

    6 2 Отговор
    Двама от новите министри са известни
    Н Радулов МВР
    Юлия Чортленева просветата

    Коментиран от #21

  • 10 Брендица

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "БОРИСОВ":

    Печели грънци! Бърборко депутатин от НДСВ 2005. Отказва се и де е НДСВ - нема гоооо..
  • 11 Ох Баня

    12 0 Отговор
    Подарените депутати се отказали.
  • 12 Ох Баня

    14 0 Отговор
    Първо трябва да се закълнът, после да се откажат. На си ти куклите дай си ми парцалите.
  • 13 пройчо

    12 3 Отговор
    ".... Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, трима от ГЕРБ-СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов,..."****** "...Тринайсет феса във ковчега на Мъртвеца..йо-хо--хоо...и един Толуп !.." :))
  • 14 АдвокатЪ

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Да сме по-точни. Конституция на Република България, Член 65, Ал. 2 "Кандидатите за народни представители, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението й след регистрацията си". Аз поне нямам спомен някой да е станал от софрата... хеле пък Инспектора! А иначе само вият, че опозицията нарушавала законите...

    Коментиран от #24

  • 15 изводът е

    15 2 Отговор
    че ще има служебно правителство! Знаят го! Никой не иска с ГЕРБ!
  • 16 Сидней Рейли

    12 2 Отговор
    Е може ли европейски депутат да се кандидатира и в България?
    Нали е евродепутат! Каква е тази наглост? Централизирано управление трябва!
  • 17 фактът

    17 2 Отговор
    Това е пълно беззаконие! Кандидати менте излъгаха избирателите и се изсулиха незаконно преди да е свикано НС. Пълна гавра с избирателите.
  • 18 JwP

    1 16 Отговор
    Аз предлагам всички противници на ГЕРБ да бъдат иЗбите те и целите и жалки семейства.
  • 19 ди каприо

    8 1 Отговор
    Правилно момчета,овреме напускате Титаник със спасителната лодка ИТН!

    Коментиран от #22

  • 20 УРА

    5 0 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.
  • 21 Ако

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пит":

    Са предвидени за министри защо да се отказват сега а не по късно когато е гласуван о сигурен кабинетът.Ами ако Трифонов върнв мандата?Не могат пак да се връщат.
  • 22 ди каприо

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "ди каприо":

    Борисов вице на Слави във ИТН!Вече е подал молба и се е абонирал за седем осми тиви!Ще метат с Ванката студиото.
  • 23 Мнение

    4 0 Отговор
    Отказали се ИЗБРАНИ личности да бъдат лишени завинаги /или за опр брой кампании / от правото да бъдат кандидати за нар представители!
  • 24 Нагли

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "АдвокатЪ":

    Не само че не се отказа или прекъсне изп на служ задължения, а инспектор Дю Дю продължи да си прави предизборната агитация със жипката! Държ бензин е най-евтин, независимо от пачките на шкафа.
  • 25 Живко от Варна

    2 0 Отговор
    Извинете, може ли да ми намерите приятелка, но да имам и бъдеще, за да си сбъдна мечтите ?

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Законите?

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Те са за мен и теб...
  • 27 Баце от Банкя

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Живко от Варна":

    Баце ще купи захарен памук на Живко от Варна.
  • 28 ердоган

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Живко от Варна":

    Със приятелка няма да стане.Само мъжете сбъдват мечти всякакви.
  • 29 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Гъвкавите акробати напускат напълно сцената.Запазват си правото за следващата Гала вечеря.Сега щяха да бъдат депутати за седмица.Максимално две! Останаха рибите- вендузи.Ако стане- стане.И така и иначе,второ излизане на сцената е абсурд.Останалите са тренъорския състав.Без тях няма представление.
  • 30 За Честито

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Честито":

    Ти да не си рода с оня- подвижния био к,неф Ал.Йо? Словоред и опорки ,едно към едно.Освен Комунисти и Комунизъм,няма нищо друго в алуминиевите ви манерки.Абе,слънчасал мисир! От 1989 до сега са тридесет години.Родените тогава вече са създали наследници.И те ли са кандидатствали за членство в БКП? Истинските комунисти ,са на пределна възраст.Една шепа.Другите,над милион ,обикновени бачкатори са отдавна в другия,по добър свят.Да ви фева у злобните пу,мяри! И след половин век,пак ще повтаряте тази смрадлива и изтъркана мантра.

    Коментиран от #35

  • 31 много

    2 0 Отговор
    просто!Не играе?!,аут!Без смяна!...
  • 32 Пръц

    3 0 Отговор
    Всяко депутатско място струва пари дадени предварително за да се впише лицето в листата,колкото по—напред (избираемо място) мизата са покачва.Вие да не мислите,че това са най—достойните?Всичко е търговия,особено след това за министерските постове и замовете.
  • 33 Пръц

    3 1 Отговор
    Да допълня,те не се отказват самостоятелно.Някой им натиска копчето и дърпа синджира.
  • 34 по лесно

    3 0 Отговор
    240 глави?!Много са!120 бр за сега -стигат!/заб.От Нас за мине/
  • 35 Врачка

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "За Честито":

    Какво му обясняваш на шушумигата вече с единия крак в гробищата.
    Само най—голем е ти тъпанари не се възползваха от благините по времето на соца и сега реват че режима ги прецакал.Ако си бил голтак сега също си такъв—сам си си виновен.
  • 36 Мая да подхваща

    4 0 Отговор
    При преференция да не може да се откажеш. Иначе се подменя вота. Ако аз харесвам някой и гласувам за него, защо да ми се намърда Дончев, Цачева, Мачева, Путачева????????????
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Фончо 2

    0 0 Отговор
    Калинка Вельова влиза ли в парламента?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове