14 Април, 2021 20:40 1 511 17

Депутатите имат срок да декларират имуществото си

  • депутати-
  • деклариране на имущество-
  • кпконпи

По закон депутатите са част от хората, заемащи висши публични постове и като такива са длъжни ежегодно да декларират притежаваното от тях имущество

Депутатите имат срок да декларират имуществото си - 1
Снимка: БГНЕС

До 15 май новите 240 депутати трябва да подадат декларации за притежаваното от тях имущество. Комисията, оглавявана от Сотир Цацаров, има два месеца срок, за да провери верни ли са данните. Така, колко са богати народните представители ще стане ясно най-рано в края на месец юли.

По закон депутатите са част от хората, заемащи висши публични постове и като такива са длъжни ежегодно да декларират притежаваното от тях имущество. Първият документ попълват до месец след полагане на клетвата.

„Встъпителната декларация отразява имуществото и интересите на лицето към датата на встъпване в длъжност. Тоест - пълна картина на неговото имущество към тази дата”, заяви председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Народните представители, които за пореден път ще заемат депутатските банки, също ще попълват встъпителни декларации. И не само такива, напомня Сотир Цацаров. До 30 дни след разпускане на предходния парламент, те трябва да подадат така наречената „финална декларация", която отразява имуществото им на края на мандата.

„Освен това, законът предвижда те да подадат ежегодна декларация. Ежегодната декларация отразява тяхното имущество към 31 декември 2020 година. Такъв е законът”, казва Цацаров.

До средата на май документите трябва да са в Антикорупционната комисия, която три пъти ще проверява едни и същи по същество данни. „Защото законът е такъв, а приемането или изменението на закона е в ръцете на самите народни представители. Ние го изпълняваме”, допълва Сотир Цацаров.

Положението се усложнява, ако има предсрочен вот. Участвалите в 44-тото и 45-ото Народно събрание ще са длъжни да подадат финални декларации за времето, когато са били в предходните парламенти, независимо колко дълго са работили те. Ежегодни, защото все пак са били народни представители, както и нови встъпителни заради депутатското си място в 46-я парламент. „Срокът за подаване на ежегодни декларации от всички други задължени лица по закон е 15 и съответно 17 май. Те са 50 категории”, обяснява Цацаров.

Заради подобен казус с дублиране на информацията, подавана от магистратите, Антикорупционната комисия реши, че те ще декларират имущество само пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. „Това, че тя присъства в 2 публични регистъра, в идентичен вид, на практика не върши работа на никого”, казва председателят на КПКОНПИ.

Без значение пред кого ще декларират имущество, заемащите висши публични длъжности, както и магистратите, са заплашени от данъчни проверки и солени глоби при установени нарушения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те ще

    8 0 Отговор
    го прехвърлят , ако още не са , на роднини , другари , на разни несретници , а Темида ще е със затворени очи и уши !
  • 2 Е сега си

    3 0 Отговор
    такова макята! Да пишем ли,да не пишем ли? Ако пишем, и съм булка само за месец,а изскочи,че от закуски съм спестил неколко милки,а от вечери,десетина имота и магазини? Ако не пишем,пак зле. Ще ме поемат на къс пас всички журналисти.Маллии,ами сега?
  • 3 Последния Софиянец

    6 1 Отговор
    Поздрави от жълтите павета! Утре в 8 часа посрещаме новите депутати пред Парламента.Елате всички .И Тиквата ще дойде.
  • 4 Declaration

    8 1 Отговор
    А кога ще видим на Боко декларацията?

    Коментиран от #13

  • 5 Декларация на Бойко

    7 2 Отговор
    Няколко милиарда в офшорки на Кайманите, еднин остров в Гърция, къща в Барцелона, безчет шкафчета пълни с пари и злато. Всичко е с ясен произход от европейските фондове.
  • 6 Боко кюлецо

    3 1 Отговор
    Баце Диктаторо затова не стана депутат, щот как се декларира шкаф ?

    Коментиран от #16

  • 7 БОКО Е ГЪРМЯН ЗАЕК

    2 2 Отговор
    Боко и Доган, Шиши нямат нищо на тяхно име.. Всичко е на други лица... Проследете пачките и парите в шкафа виждат се ясно серии ите номера при висок Зум... Световната банка ще даде инго от коя банка са и кой ги е теглил . Същата работа е и на кюлчетата в шкафа вижда се всичко.. Да не говорим за дрогата която изчезна от плажовете всичко потъна
  • 8 Ревизия на всичко за 20 год назад

    1 1 Отговор
    Веднага трябва да спрем да плащаме осигуровки
  • 9 Борисов, национална мерзост е да крадеш

    0 1 Отговор
    Борисов, национална мерзост е да крадеш и плячкосваш държавата, да раздаваш плажове и концесии на хора от твоето обкръжение срещу подкрепа в парламента и на улицата, да преследваш граждани недоволни от властта ти с полиция, да щурмуваш фирми използвайки всички институции, да захранваш с вода Вецовете на твоите приближени и да вкараш във воден капан на безводие хиляди хора оправдавайки се със сушата, да раздаваш помощите по линията на Пандемията на твои приближени на властта хора, всявайки паника и страх,да обиждаш протестиращите граждани в България и чужбина на лумпени, лош материал, че били слабо интелигентни и едва ли не криминален контингент! Това е причината хората вече два месеца да искат оставката ти с разследване и затвор! Престани да изпращаш полиция, провокатори и институции с цел сплашване, уволнение, рекет и пребиване в тъмни улички и пред входове! Това е поведение на диктатор! Кадърните честните ,моралните и интелигентни премиери не се крият зад Фейсбук и в джиповете си! Инвеститорите бягат като дявол от тамян от корумпирана България , а ти се разхождаш с джипа си и обясняваш на целокупния български народ колко „качествени” пътища си направил и как заради тях ще дойдат инвеститори! Смях в залата!
  • 10 бат ставри

    1 0 Отговор
    Надали някой нещо, ще им направи! То гарван, гарвана око не вади!!!
    Но това не ги спира кръвниците от НАП да ме занимават с глупости да ми пращат писма с линкове, да ми пращат старпост да ми носят някакви неща, огледали се у хорската сиромашия искат да вземат последните стотинки на обикновения човек, но това драги няма да го бъде! Батю ви не е толкова прост, да ви щрака на линковете и да ви пуска куриерите... айде делегация и 1стотинка от мен няма да видите!!! Мерете с еднакъв аршин хората!
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    1 0 Отговор
    ДАЙТЕ СПИСЪКА НА НАЙ - БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ .......
    ......................... .................... НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С РАТАИТЕ ИМ :))
  • 12 ппоп

    3 1 Отговор
    НАП каза на простия човек, че трябва да се глобяваме, да има повече пари у хазната и да има повече пари за масрафа на некои големци от държавната върхушка... това е рекет от най-висше ниво, така наречения държавен рекет! Защо не върнат 10 години назад фирмите на известни хора?!? Да ги глобят, затворят, запорират имуществото им, да ги плячкосат ?!? Понеже има недосегаеми в БГ!
    На ред са дребните и средните>.. честито вие си го правите сами това с мълчание, търпение и безропотно плащане!
  • 13 Бойко Борисов

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Declaration":

    На мене имотите в Банкя се водят на името на брачед ми Ради, 10 къщи имам там
  • 14 Тони Минев

    1 0 Отговор
    Каквото да декларират,номер едно по богатсво са от Пловдив....Каназирева,Люртова.Все хора на Николай Бекиров.....
  • 15 баба Цола

    0 0 Отговор
    А за Лустрация, кой чакате да ги регистрира.
  • 16 Кой68

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Боко кюлецо":

    Цирка е при вашите "избраници" ...
    Баце си е оплел кошницата
  • 17 Ала а

    0 0 Отговор
    Глупости. Поне тук сме на ти. Заможен човек си хваща известен адвокат за съвет. То че сме прости, прости сме, но и вие простите станахте богаташи с народни пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове