Last news in Fakti

14 Април, 2021 12:18 1 881 16

Проф. Митев: Не познаваме достатъчно Раковски, с него се съобразяват политици и корони

  • проф. пламен митев-
  • георги стойков раковски

С него се съобразяват и политици, и дипломати, и короновани глави из Европа и на Балканите, каза проф. Митев

Проф. Митев: Не познаваме достатъчно Раковски, с него се съобразяват политици и корони - 1
Кадър БНТ

Отбелязваме 200-годишнината от рождението на Георги Раковски. Празнуват и в родния град на революционера Котел. Голяма роля Раковски да посвети живота си на освобождението на България имат и неговите родители, и големият му род, каза уредникът в Музея на котелските възрожденци Иван Иванов.

Не познаваме достатъчно Раковски, с тази констатация се съгласи и проф. Пламен Митев в "Денят започва" по БНТ. От учебниците по история научаваме много малко и за това, което е направил, и за неговите завети, и за неговата личност, подчерта той.

През десетилетията се е наложила дефиницията, че е основател, идеолог и ръководител на нашето организирано националноосвободително движение, създал е Първа българска легия, изявява се като вестникар, като книжовник - с това се изчерпва биографията му в училище.

Раковски има един изключително динамичен живот. Митарствата му са достойни за великолепен филмов сценарий. "Но в годините някак си Раковски остана в забрава. Той беше изместен от Левски, Ботев, гюргевските апостоли", отбеляза проф. Митев.

Според него личността на Раковски, неговите идеи, неговото дело стряска - то предизвиква повече завист, не се дооценява точно заради онези лични качества, които Раковски притежава и които всъщност са били впечатляващи не само за неговите съвременници, не само за неговите последователи, но и за неговите противници, за неговите опоненти. С него се съобразяват и политици, и дипломати, и короновани глави из Европа и на Балканите.

"С него се съобразяват и чуждите полиции, които го следят от сутрин до вечер къде ходи, какво прави, какво замисля", подчерта проф. Пламен Митев.

След смъртта му всички негови приятели и противници се обединяват, за да изразят почитта си към онова, което Раковски е направил за българите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    20 0 Отговор
    Не познаваме националните ни герои. С дистанционното училище тези знания още ще бъдат изтрити.

    Коментиран от #4

  • 2 АНОНИМЕН

    13 2 Отговор
    Факт е, че държал сами да се освободим от турско! Ако това се беше случило България щеше да друга като територия, население ......! И най-вероятно нямаше да е монархия изобщо! И не искал това да стане с руска помощ защото се е знаело какво принудително преселване на българи на север от Дунава е станало след войните от 1829-30 година и 1853-56 година - по около 150 000 след всяка война или общо около 300 000! Затова има три села с име Главан - в Сакар планина, в Добруджа и до Одеса; в Добруджа и до Одеса са от бежанци! Руснаците са правили трампа/размяна/ на население с османците : българи-християни натам, а черкези и прочее мюсюлмани от Кавказ насам!

    Коментиран от #6

  • 3 истинатаеедна

    2 13 Отговор
    Как ще кажете Я без да сте казали А?Всички се обединили,за да изразят почитта си за направеното за българите...Няма лошо,кажете го най-после,че не е българин по кръв!и тогава може някои неща да ви станат ясни,ама надали..

    Коментиран от #9, #11, #13

  • 4 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    Е то като ходят присъствено все едно нещо знаят, дай им Тик Ток и Сузанита...
  • 5 Историк

    13 0 Отговор
    Защото са русофили и близачи на Кремъл ,а Раковски е български патриот
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Георгиев

    3 10 Отговор
    Раковси е вярвал в Дядо Иван.

    Коментиран от #10

  • 8 фактите

    11 1 Отговор
    На вниманието на българските роби русофили , ако могат да се напънат да прочетат все пак !!!
    Брошурата си „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите” бащата на българската национална революция Георги С. Раковски отпечатва през 1861 г. Повод за нея е постигнатото споразумение между руското правителство и Високата Порта за преселването на българското население от Видинския край в пределите на Южна Русия и размяната му с татарско и черкезко население. До тогавашния момент никой не е разкривал и бичувал така директно руската политика спрямо българите и спрямо другите народи, живеещи в нейната територия. Със словото си, нетърпящо никакви възражения, и основаващо се на фактите и на собствените му наблюдения, Раковски потвърждава думите на Карл Маркс, който по това време определя Русия като „тюрма на народите”. След публикуването на тази брошура и на статиите си за руската политика Г. Раковски е обявен за персона нон грата от руските власти и му е забранено да пътува до Русия и да пребивава в нея.

    Коментиран от #12

  • 9 АНОНИМЕН

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "истинатаеедна":

    И какъв е по кръв, че не разбрах!?
  • 10 бегай в Сибир

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Георгиев":

    Не цапай паметта на този велик човек бе робе !!!!
    Цитат от публицистика на Раковски:
    Послушайте, братя Българе, а особено вие от Видинска област!
    Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.
    Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, свещеното писание и първото образование.
    Това е познато беки от сички свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на Българите за това благодеяние! Ето:
    Разорили и завладели волжанското им пространно царство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.
    До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени се от Българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техен език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и Руси!
  • 11 м илиев

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "истинатаеедна":

    а какъв е по род , разправяш ...
    марсианец вероятно
  • 12 АНОНИМЕН

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "фактите":

    Истина е! Мой е пост №2! Като минали войските на генерал Дибич през 1829-30 г. в Тракия/затова е Забалкански/ е имало страхотна организация на местното население! Имали са собствени милиции и самостоятелно са били турците където ги намерят! Капитан Мамарчев вуйчо му на Раковски е бил арестуван от руснаците заради подготвяното въстание! При изтеглянето на руснаците в края на военните действия генерал Дибич заявил на българите от Тракия да стоят мирни, че да не обърне срещу тях топовете и той да ги изтреби! Същото станало когато отрядите на ген. Гурко тръгнали през проходите на Осоговската планина да освобождават поробените братя-българи във Вардарска Македония - Гурко им наредил да се връщат и заплашил собствените си войници, че ще ги гърми с топовете!
  • 13 българин

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "истинатаеедна":

    До българските "патрЕоте- русофили"
    В писмото си от 3 февруари 1861 г. до Йосиф Дайнелов, Г. Раковски пише: „Аз съм всякога бил българин и ще бъда не само до гроб такъв, но еще и после смъртта ще оставя завещание, и прах ми да ся не смеси с друга народност!…“
  • 14 пис пис

    6 1 Отговор
    Къде са робште-русофили, та да се отрекат публично от Г.Раковски, В.Левски в името на "великите" руски имперски интереси.
    Изпокриха се като мишки - типично за наведените главички.
  • 15 Весела

    0 1 Отговор
    Как няма да се съобразяват политици и корони след като е бил масон, а ние не го познаваме. Браво!
  • 16 Смърфиета

    0 1 Отговор
    Тук някакви жалкари спорят с въображаем противник, вадят пространни полемични цитати, оборват невалидни аргументи с невалидни аргументи, ситуирани времево в един контекст от преди повече от век и половина, който не познават. Не вървиш! Вадете по-добре едно шише ракия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове