Last news in Fakti

14 Април, 2021 16:03 1 919 29

Проф. Кирил Топалов: Трябва да има ден на Раковски

  • георги сава раковски-
  • георги стойков раковски-
  • ден на раковски-
  • раковски-
  • проф. кирил топалов

"Това, за което той се е борел, е продължавало и продължава да бъде задача пред българското общество", заяви председателят на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“

Проф. Кирил Топалов: Трябва да има ден на Раковски - 1
Проф. Кирил Топалов, снимка: БГНЕС

"Раковски създаде държавност преди държавата, Раковски създаде България преди да я има като държава. Той беше първият, който създаде идеята за правителство, за армия. И ги създаде. Създаде идеята за закони и ги създаде, идеята за наука и я създаде; създаде публицистиката, създаде революционната поезия, с което постави голямото начало на тези жанрове в нашата литература". Това каза проф. Кирил Топалов, председател на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“ в своето слово пред паметника на революционера в Борисовата градина, по случай 200 години от рождението на Георги Раковски, цитиран от БГНЕС.

„Това, за което той се е борел, е продължавало и продължава да бъде задача пред българското общество – да се пази българското, да се пази българският интерес преди всеки друг, да общуваме със своите съседи, но да не им позволяваме да нарушават нашите интереси. Раковски е доказал това с творчеството си, с живота си, с гибелта си, защото той единствен от всички големи революционери не загива, а умира, но фактически той загива защото тази смърт го достига заради неговия живот“, каза още той.

Проф. Топалов обяви, че преди два месеца, асоциацията, която съществува от 25 години, е предложила на президента, министър-председателя и парламента този ден да бъде официално обявен за ден на Раковски.

„Както имаме ден на Ботев, ден на Левски, така трябва да има ден и на този, който ги е създал, на първия измежду първите. Да бъде обявен за официален празник, работен, но ден на Раковски. Дължим това пред паметта на Раковски“, коментира той и подчерта, че хиляди хора подкрепят идеята им.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    18 3 Отговор
    И да се изучава в училище произведението на Раковски:
    "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите"

    Коментиран от #2, #8

  • 2 КОНТРАТА

    3 16 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    Няма късмет Раковски умря по рано за да разбере, че греши за Руската Империя!
  • 3 Софиянец

    6 11 Отговор
    Не е русофил как да си изучава?! Може би сле 50-100 години но сега гумен гадев и мутрафонова не дават.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 777

    2 14 Отговор
    тогава да има ден за Осман паша става ли

    Коментиран от #10

  • 5 Професор

    15 0 Отговор
    Топалов, ако наистина има "Ден на Раковски", 99% от поколението след демокрацията ще се зачудят "Този пък кой е?". Знаете ли, че възрожденската литература на практика отсъства от учебните програми - И ПО ЛИТЕРАТУРА, И ПО ИСТОРИЯ ИМЕТО МУ СЕ СПОМЕНАВА ИНЦИДЕНТНО.
  • 6 Хисторик

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    По важно е, че се крие как след освобождението са назначил русофобите за прдседател на върховния съд в Княжество България Иванчо Хаджипенчович низвестния русенски туркофил!
  • 7 Не си наясно

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    - а и опозицията "русофили - русофоби" е с доста по-дълбоки измерения, отколкото ти се струва. Няма да влизамв подробности, бих те прпратир към лекциите на проф. Боян Пенев , там ще прочетеш кое-що. Има - макар и бегло - и информация къде , на какво ниво и защо е обикалял извън България Раковски. Впрочем - има издадени и съчинения на Раковски, виж и тях. Във всички случаи обаче да се интерполират твърдения отпреди над 150 години спрямо доста по-късна ситуация, каквато е днешната, не е продуктивно.
  • 8 Монгола

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гаргамел":

    Неграмотник, знаеш ли защо Съби пише тази измислица, защото цяла сверна България се е юрнала към Киевска Рус и за да ги спре почва кампания как руснаците щели да обезличат корените на българите там!

    Коментиран от #11, #14, #24

  • 9 Нищо лошо

    5 2 Отговор
    бил е масон!

    Коментиран от #12

  • 10 Димитър

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "777":

    простак, какво искаш да кажеш ?
  • 11 Гаргамел

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Монгола":

    очевидно неграмотния си ти...но нямам врем да обяснявам на всеки азиатец

    Коментиран от #13

  • 12 отврат

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Нищо лошо":

    Това русофилите сте от най-долното племе българско. Способни сте да оплюете най-великите ни личности като Раковски , Левски и Ботев и да се навеждате робски пред руските царе.
    Бегай у Сибир и недей да мърсиш българската история и героите, които са си посветили живота в името на България.

    Коментиран от #18

  • 13 Генерал 🇧🇬

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Гаргамел":

    Коментар -8 го е казал правилно! Но ти няма как да го разбереш, след като си чел само интернет извадки, а не цялото творчество на Раковски, който много пъти подчертава, че именно Русия е най-добрият ни, най-верният и най-последователният защитник и радетел за нашето освобождение. В историческите си трудове и в поезията си той доказва славянския произход на българите и кръвното им родство с руснаците, от където идва и българската надежда, че Русия ще ни избави от страданията под робство.
    Т.е. не става, самият Раковски да си противоречи.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Учен

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Генерал 🇧🇬":

    Споразумението между портата и Русия е взаимно:
    1. В България да се заселят арнаути и черкези, главно в подбалканската низина. Защо - четете, бре.
    2. В Русия да се изпратят българи от Видинско и Битолско! Защо?
    Битолските българи отказали, значи е било доброволно, все пак!
    8 е прав, а Гаргамел - очевидно неук!

    Коментиран от #19

  • 17 крепостни

    3 0 Отговор
    Нa внимaниeтo нa бългaрcкитe рoби руcoфили , aкo мoгaт дa ce нaпънaт дa прoчeтaт вce пaк !!!
    Брoшурaтa cи „Прeceлeниe в Руcия или руcкaтa убийcтвeнa пoлитикa зa бългaритe” бaщaтa нa бългaрcкaтa нaциoнaлнa рeвoлюция Гeoрги C. Рaкoвcки oтпeчaтвa прeз 1861 г. Пoвoд зa нeя e пocтигнaтoтo cпoрaзумeниe мeжду руcкoтo прaвитeлcтвo и Виcoкaтa Пoртa зa прeceлвaнeтo нa бългaрcкoтo нaceлeниe oт Видинcкия крaй в прeдeлитe нa Южнa Руcия и рaзмянaтa му c тaтaрcкo и чeркeзкo нaceлeниe. Дo тoгaвaшния мoмeнт никoй нe e рaзкривaл и бичувaл тaкa дирeктнo руcкaтa пoлитикa cпрямo бългaритe и cпрямo другитe нaрoди, живeeщи в нeйнaтa тeритoрия. Cъc cлoвoтo cи, нeтърпящo никaкви възрaжeния, и ocнoвaвaщo ce нa фaктитe и нa coбcтвeнитe му нaблюдeния, Рaкoвcки пoтвърждaвa думитe нa Кaрл Мaркc, кoйтo пo тoвa врeмe oпрeдeля Руcия кaтo „тюрмa нa нaрoдитe”. Cлeд публикувaнeтo нa тaзи брoшурa и нa cтaтиитe cи зa руcкaтa пoлитикa Г. Рaкoвcки e oбявeн зa пeрcoнa нoн грaтa oт руcкитe влacти и му e зaбрaнeнo дa пътувa дo Руcия и дa прeбивaвa в нeя.
  • 18 Нищо лошо

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "отврат":

    Конощип, нямаме национален герой, който да не е предаден от българи!!!
    Тогавашното масонство не е като сегашното. Сега са Маджо и др.
    Тогава са били Гарибакди, Мацини (не е италиански футболист!) и ...
    Чети повече и наблегни на правописа!
  • 19 Haufman

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Учен":

    Разбира се, Раковски за времето си дори и за сегашното е бил много начетен човек и е виждал как България се обезлюдява на Север и единствения начин да ги спре е бил да ги уплаши и аз поддържам 8!

    Коментиран от #21

  • 20 бай Даньо

    1 0 Отговор
    Според мен България не отдава заслуженото на Раковски. Раковски е редом до Левски. Като революционна дейност отстъпва само на Апостола. Два пъти осъждан на смърт от Османската Империя два пъти бяга , върти бизнес ( в сърцето на империята Истанбул докато е обявен за издирване), жени се за богати гъркини за да финансира народното дело. Раковски е епична история като граф Монте Кристо. В Алтернативната история казват че ако делото му беше успяло (а не го беше преборила болестта) е можел да сложи начало на царска династия подобно на караджорджевите в Сърбия, без Раковски на сцената идва Левски и другото го знаем.
  • 21 Генерал 🇧🇬

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Haufman":

    Така е, заблудените трябва да бъда стреснати и изплашени, да бъде предизвикан у тях ужас от очакващото ги, за да не се подвеждат по лъстивите думи и празните обещания. На помощ му идва историята, в която руската политика към българите и България била пагубна, несправедлива, жестока дори.
    Тук едва ли някой знае, че брошурата издавана тогава(1861 г. и наречена „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите”) не е подписана с името на Г. С. Раковски. Той се е давал сметка, че ако разкрие своето авторство, ще влезе в противоречие не само с историческата истина, но и със собствената си съвест. Политическото действие изисква политически средства и Г. С. Раковски показва, че ги владее. Дори за сметка на истината и личната съвест.

    Това трябва да се знае, за да не се спекулира с историята и с творчеството на един от най-великите българи, автор на статии и стихотворения в прослава на Русия, руския дух и руското оръжие.

    Коментиран от #22, #29

  • 22 бай Даньо

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал 🇧🇬":

    Да бе автор на стихотворения за Русия руския дух и тинтри минтири. В България всеки почва русофил и в зависимост колко му е акъла и годините свършва русофоб. Така е със Вазов , Славейков че и Захари Стоянов, на Ботев не са му стигнали годините . Само руските предатели си оставате верни на матушка. От гледна точка на българската история руската имперска политика не държи никаква критика , дори да изглежда някак по хрисима за гърци и сърби , въпреки че и те са предавани от Русия когато има как да ги изтъргува в свой интерес. Не сте русофили предатели сте.

    Коментиран от #23

  • 23 Неграморник

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "бай Даньо":

    Байчо, правописът ти е на ниво пубер! Вземи мерки, ако искаш!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    Интересно е защо ФАКТИ не допуска фактите за Руската политика към българите описани подробно в уикипедия.бг! Интересно е също защо Иван Грозни, което в певод от чешки на български значи Страшни се е нарекъл цар на руси и българи след като превзел град Казан?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор
    Четете в уикипедия всичко за войните през 1829-30г. и 1853-56г.! Вижте кой е Иван Иванович Дибич-Забалкански (на руски: Иван Иванович Дибич-Забалканский), по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич (на немски: Hans Karl Friedrich Anton von Diebitsch), е руски пълководец от немски произход, командващ военните операции в българските земи по време на руско-турската война от 1828 – 1829 година. Дибич ръководи първото руско нахлуване в по-ново време на юг от Стара планина, за което получава и прозвището „Забалкански“[1] (на руски: Забалканский, и какво е направил тук в Тракия!
  • 29 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Генерал 🇧🇬":

    А каква е причината да има три села с името Главан?! Вероятно от Главан в Сакар планина са се помъкнали и направили село Главан до Силистра щото така им харесва, но не им било достатъчно та се напънали и направили още едно до Одеса!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове