Last news in Fakti

18 Април, 2021 08:49 4 450 24

Над половината българи, преболедували COVID-19, страдат от сърдечни смущения

  • covid-19-
  • преболедували-
  • сърдечни смущения

От общо 1054 консултирани пациенти, за кардиолог са насочени 680

Над половината българи, преболедували COVID-19, страдат от сърдечни смущения - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от половината българи, преболедували COVID-19, страдат от сърдечни смущения, установиха от Българския кардиологичен институт. От общо 1054 консултирани пациенти, за кардиолог са насочени 680, съобщава бТВ.

От тях близо 80% са посочили, че се изморяват бързо и нямат енергия. Над 60 на сто са отговорили, че получават чести прескачания на сърцето.

Близо половината са имали недостиг на въздух. Тежест в гърдите и кашлица са също сред постковидните симптоми, които подсказват за сърдечен проблем.

Ивайло Георгиев се заразява през октомври. Инфекцията преминава сравнително леко. Оплакванията започват след това.

„Бях с тежест в гърдите, без енергия, дишах много трудно. Пък аз съм активен спортист и това наистина ме притесни“, каза Ивайло Георгиев.

Ивайло отива при пулмолог, но се оказва, че вирусът не е нанесъл щети върху белия дроб, а върху сърцето.

„Някъде около 80 процента от пациентите ми, прекарали COVID-19, се налага да ги насоча към преглед при кардиолог“, обясни пулмологът д-р Радка Александрова.

Така Ивайло се свързва с проф. Яна Симова.

„Когато ви прегледах за първи път, имаше нарушение на вътрешната деформация, на съкращението на миокарда. Това е отпечатък на вируса върху сърцето“, каза проф. Яна Симова.

Постковидните състояния могат да засегнат всеки, независимо от възрастта и здравословно му състояние, предупреждава професорът.

„Имаме и млади, активни хора, които бяха засегнати. Има и хора, които изкарват асимптомно инфекцията и после идват при нас, страдайки постковидно“, добави проф. д-р Яна Симова, директор на Българския кардиологичен институт.

След 3-месечно лечение Ивайло вече е добре.

„Тази тежест в гърдите започва да отминава. Явно трябва да си обръщаме внимание на здравето и след като преболедуваме“, констатира Ивайло.

По данни на Световната здравна организация, последствията от преболедуван COVID-19 може да траят и до 2 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    18 29 Отговор
    Освен пословичната простотия на българина, абсолютна вина за най високата смъртност в Европа носят управлението и калинката - министър на здравеопазването. Също и медиите за предоставената трибуна на простолюдието. Единственият читав беше Мутафчийски, който като видя цирковете, се покри.

    Коментиран от #21

  • 2 ТаУмВзе

    18 4 Отговор
    Спрете се бре, да ни Наричате на Смърт. Останките от паниката на герберастията не повтаряйте. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 3 По Мутафчийски

    24 3 Отговор
    Ами, вирус. Грипните вируси правят същото, понякога много по-страшно.

    Коментиран от #14

  • 4 попара

    3 6 Отговор
    Полиетиленови, черни чували и хладилни камиони. Но не за съхранение на шишенцата с ваксини.
  • 5 Аз познавам доста преболедували - никой

    16 6 Отговор
    Аз познавам доста преболедували - никой няма остатъчни проблеми. И всички казват, че са го изкарали като по-дълъг ГРИП.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сом

    1 1 Отговор
    пулмоложката д-р Радка Александрова, проф. д-р Яна Симова- директорка на Българския кардиологичен институт.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 5 Отговор
    При вас,може и да имате проблеми,при мен стана наобратно!След ,като ПРЕОДОЛях НЕЩОТО-сърцето ми е по добре!И вече нямам и проблемите с обонянието,което ви обяснявах защо се получава!както казва Чудомир-велик Българин....КОЙ както я нареди....Колкото до смъртноста,аз смятам,че е Експоненциално манипулирана,както и .....ТЕжко болните!!

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да уточним

    17 4 Отговор
    1054 човека са отишли на консултация в Българския кардиологичен институт, от тях 680 са насочени към кардиолог??? Аз бих казал, че бройката е много малка - щом са отишли при кардиолози се предполага, че имат сърдечни проблеми, а не черепно мозъчни травми. Важното е да създава страх и паника, нали?

    Коментиран от #17

  • 11 оня с коня

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Аз познавам доста преболедували - никой":

    Бит и е.ан никога не си признават:)
  • 12 абг

    13 3 Отговор
    Имам някакви съмнения, че над половината българи прекарали ковид са имали сърдечни смущения преди да го прекарат, така че е нормално да имат и след това, той ковид не лекува съцето.

    Коментиран от #13

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "абг":

    Аз пък смятам , съдейки по мен,че Нещото ми излекува сърцето .
  • 14 Запознат

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "По Мутафчийски":

    Че то короната си е грипоподобен вирус, който е поредният ежегоден видоизменен щам.
  • 15 Страхът

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бил тей ли е божето":

    снижава защитните сили на човека. Алчните и примитивно мислещите хора, които са подвластни на пропагандата, са едни от най-лесните жертви на вирусните инфекции.

    Битката е мужду енергетиката на атакувания организъм и вибрацията на вируса.
  • 16 бай Иван

    4 1 Отговор
    Изкуството на живота напомня повече изкуството на борбата, отколкото на танца, по това, че човек е готов да посрещне и да устои на удари, за които не знае предварително.
  • 17 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Да уточним":

    Важното е да се уточни, че след преболедуване от този вирус, засягащ много тъкани и съответно органи има последствия ! Панял ?
  • 18 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аз пък смятам, че за да смяташ, трябва да можеш да решаваш елементарни линейни, интегрални и диференциали уравнения. Ти можеш ли?
  • 19 Преболедувал

    13 4 Отговор
    Това доказва тезата за изкуствения вирус.И аз го изкарах и всичко написано в статията е 1 към 1.За сърдечните проблеми,ползвам аспирин,но не трябва да се прекалява с него,защото може да удари бъбреците.Живея в къща,и само изкачването на 20 стъпала ме караше да се задъхвам,а кръвта ми се съсирваше на секундата(гъста и лепкава) и имаше тъмночервен цвят.Вечно се чуствах изморен и отпаднал а минаха 9 месеца от моето преболедуване.Започнах постепенни физически тренировки за да мога да си възвърна нормалния живот и в момента се чуствам по добре.Това,което вируса не е успял да промени и повреди,ще бъде довършено от ваксините с РНК технологии.И накрая нещо за зомбираните:Вирусът не се предава от човек на човек а се разпространява изкуствено.Нито аз,нито мои познати прекарали вируса в дома си, са успели да заразят никой от семейството си.Балонът за опасната зараза,предавана от човек на човек,отдавна е спукан.Носенето на маски е пълна глупост,а мерките срещу вируса,са част от сценария в световен мащаб.Голямата смъртнос,с която облъчват хората всеки ден не се дължи на вируса,а на липса на здравеопазване,но въпреки всичко, смъртноста не е прескочила статута си от предишните години/без вирус.Вирусът,сам по себе си не е смъртоносен,но в него има заложени параметри,който с времето ще действат като бомба със закъснител.

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    Какво е това подвеждащо заглавие? От кога 680 от 1054 консултирани пациенти са равни на "половината българи преболедували вируса"...
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    След повече от година мерки резултатът е никакъв...Това "нещо" Ковид-19, се преодолява с начина на живот и с Божията помощ.
    СОVID-19 (SARS-CoV-2) нe e ВИРУC, зaщoтo нямa ДНК. Зaтoвa ce кaзвa КOРOНA-ВИРУC. Имa чacтичнo РНК и вcъщнocт e oгрoмнa oргaничнa мoлeкулa c нeуcтoйчив cтрoeж, кoeтo вoди дo бeзбрoй мутaции... Eфeктивнa вaкcинa нe мoжe дa ce cъздaдe зaрaди БEЗБРOЙНИТE му мутaнти. В прирoдaтa ca рeгиcтрирaни НAД 1700 кoрoнa-вируcи, нaй-мнoгo пo живoтнитe...
    Cпaceниeтo e здрaв и cилeн oргaнизъм, кoйтo НE E ТРOВEН OТ ДOКТOРИТE C ВCEВЪЗМOЖНИ ХAПЧEТA ЗA ЩЯЛO И НEЩЯЛO C ГOДИНИ. Прилaгaхa oт НOЩ тeзи рecтриктивни мeрки зaщoтo другo нe мoгaт дa измиcлят, тъй кaтo в cлучaя мeдицинcкaтa и фaрмaцeвтичнa мaфия ca нaпълнo бeзпoмoщни...
  • 22 юрист

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "Преболедувал":

    '''....Публикувано във факти.бг: Балонът за опасната зараза,предавана от човек на човек,отдавна е спукан...'' Ще бъдете ли така любезен да предоставите специализирано медицинско изследване, доказващо думите Ви...Нека уточня- МЕДИЦИНСКО НАУЧНО изследване, отговарящо на критериите за научност- не теории на конспирациите с анонимни автори от социалните мрежи...

    Коментиран от #23, #24

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "юрист":

    А, ми финансирайте го подобаващо и ще е готово.
  • 24 Преболедувал

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "юрист":

    За зомбиран цървул,който лапа празни кукички от медиите,не е необходимо никакво обяснение.Всичко което куухите не могат да проумеят е конспирация.Стой си в дупката от която си излезнъл и си купи и скафандър.И да се ваксинираш и ти и цялата ти рода,защото светът няма нужда от нискокачествен генетичен материал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове