ФАКТИ.БГ

Приятелите на природата - модерните супергерои

Докато медиците търсят спасителното решение за кризата с коронавируса, едни други учени продължават да посвещават мечтите, усилията и времето си на грижите за съхранение на околната среда

Публикувана: 22 Април, 2021 08:46
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 630
Приятелите на природата - модерните супергерои
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Вече повече от година човечеството търси решение на най-голямото предизвикателство в съвременната история. COVID-19 се превърна в медицински, икономически и социален проблем, основна новинарска тема и враг на установения начин на живот. Сред наложените ограничения, социално дистанциране и изолация, излизането сред природата остана единствена алтернатива. И за пореден път стана видно колко важно е нейното опазване и съхранение.

Докато медиците търсят спасителното решение за кризата с коронавируса, едни други учени продължават да посвещават мечтите, усилията и времето си на грижите за съхранение на околната среда. За тях, да бъдат защитници на природата отдавна не е просто професия, а кауза. Ежедневно и неуморно специалистите от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ край Стара Загора прилагат всичките си знания, за да спасяват редките животински видове и местообитания в България. Тази пролет в центърът е празник – за първи път след 28 години, чeрни лeшoяди oтнoвo гнeздят в Cтaрa плaнина. Черният лешояд се води изчезнал от България от средата на 80-те години на 20 в. Ветеринарите от центъра уточняват, чe cтaвa думa зa три двoйки oт рeдкия вид, извecтeн oщe c нaзвaниeтo кaртaл. Птиците са загнездили на специални платформи, поставени от природозащитниците като част от дългосрочна програма за защита на вида, по която те работят неуморно вече три десетилетия. И това не е всичко – двойката черни лешояди, която живее в Спасителния център и размножаването ѝ е част от международния проект „Светло бъдеще за лешоядите“, вече втора година има яйца. Природозащитниците горещо се надяват, че тази година пернатото семейство ще се сдобие с поколение, което след време да се върне сред дивите си събратя в природата, за да подпомогне дивата популация на този застрашен вид.

Приятелите на природата - модерните супергерои

Добрите каузи рядко остават незабелязани, рано или късно привличат съмишленици. Вече почти 10 години местният производител на електроенергия ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ приема присърце дейността на Спасителния център и подпомага активно неговата работа. Благодарение на това партньорство, в центъра бяха ремонтирани част от старите волиери които приютяват част от дивите „пациенти“. „КонтурГлобал“ осигурява и дълго чакания от ветеринарните специалисти апарат за инхалационна анестезия, който е от съществена значимост за лечението и спасяването на редица животински видове. „В нашата работа винаги имаме нужда от подкрепа. Тя е важна не само от морална гледна точка, но и за оцеляването ни, както и за успеха на нашата кауза“, казва Христина Клисурова, ПР и ветеринарен лекар в Спасителния център на “Зелени Балкани”.

Благодарение на дългогодишното партньорството с централата, центърът разполага и с уютен посетителски кът, в който природозащитниците посрещат ежегодно стотици деца и младежи от цялата страна и им разказват за своята дейност, посветена на защита на дивите животни и опазването на околната среда.

„Зелени Балкани“ са истински супергерои за всички биологични видове под заплаха в региона. Подобна отдаденост отговаря в пълна степен на нашето разбиране за отговорността, която всички носим за една по-зелена, чиста и запазена околна среда. Съхранявайки природата, създаваме бъдеще за децата си“, казва Надя Синигерска–Бохорова, мениджър „Корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Компанията, управляваща една от най-модерните електроцентрали в страната, e ангажирана и с други инициативи, насочени към опазването на околната среда. Периодично, централата извършва залесяване в района на община Гълъбово, като за последните 20 години са засадени повече от 35 000 дървета и храсти. На всеки един гражданин от най-близкия град Гълъбово, се падат по 3 посадени растения, а на всеки 9 души в близкия областен град Стара Загора – по едно дърво. Екологичната значимост от подобна кампания за природата е неоспорима. Учените категорично заявяват, че всяко възрастно дърво поема около 20 килограма въглероден диоксид на година. Тоест, служителите на централата са засадили цяла гора, която ще оказва благоприятен ефект върху биоразнообразието и живота на хората, растителните и животински видове.

„Вярваме, че примерът е най-добрата превенция срещу грешките към природата. Нуждаем се от повече действия и по-малко теория. За последните 10 години над 370 доброволци на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ са взели участие в повече от 30 доброволчески инициативи и изработили почти 1 500 часа в подкрепа на различни „зелени“ инициативи като залесяване, почистване и облагородяване на зелени площи, лекции в образователни институции на екологична тематика и разбира се доброволчество в подкрепа на Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“. Ако искаме промяна, утре може да е прекалено късно. Нека помислим какво можем да направим още днес“, допълва Надя Синигерска.

Така човешката енергия на енергетиците от централата създава интересен факт – природозащитникът е професия, но не е нужно да бъдеш професионалист, за да защитаваш природата. Достатъчно е малко мотивация и голямо сърце, за да може да дадеш своя принос за създаването на един по-добър свят, в който не се говори за „застрашени“ или „изчезнали“ видове.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 2 гласа.


Ловци на бисери
Волфганг Шойбле
Германският финансов министър пред "Ханделсблат"
Един ден гърците ще ми издигнат паметник в знак на признателност..."

Още бисери
ТОП 5