Last news in Fakti

24 Април, 2021 19:34 3 823 28

"Демократична България" внесе нов законопроект за действия при пандемия

  • демократична българия-
  • национален план за действие при пандемия-
  • закон за здравето-
  • александър симидчиев-
  • д-р александър симидчиев

Предложените промени предвиждат министърът на здравеопазването да е този, който въвежда в изпълнение Национален план за действие при епидемия или пандемия, а в него изрично да бъдат посочени видовете мерки за ограничаване на разпространението на заразната болест, включително конкретни критерии и показатели

"Демократична България" внесе нов законопроект за действия при пандемия - 1
Снимка: БГНЕС

При обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да е този, който въвежда в изпълнение Национален план за действие при епидемия или пандемия, а в него изрично да бъдат посочени видовете мерки за ограничаване на разпространението на заразната болест, включително конкретни критерии и показатели. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от депутатите от "Демократична България" Атанас Славов и Александър Симидчиев, който е председател на Здравната комисия в 45-ия парламент, предаде БНР.

Ако няма готов план, Министерският съвет трябва да приеме такъв по предложение на здравния министър в срок до 14 дни от обявяване на извънредна епидемична обстановка.

В мотивите към проекта е записано, че с промените се запълва съществуваща нормативна празнота. До този момент законът урежда приемането единствено на здравни програми. Целта е да се гарантира предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки и да се подобри взаимодействието между всички държавни и общински органи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    32 9 Отговор
    Бойкикиев.........а законопроекта за ревизия на Доган и Сараите?
    Или след като лапна комисията по бюджет и финанси с помощта на ДПС забрави за Росенец?
    Аз все си мислех, че нещо към съдебната система е основния ти приоритет, а то се оказа, че си бил най-обикновен доктор....

    Коментиран от #7

  • 2 розово

    14 5 Отговор
    Текат залагания този парламент дали ще ни оправи за осемдесет осемстотин или 1440 дена.Централата на сараите е в сараите.
  • 3 хихихо

    29 13 Отговор
    Изключително алчни и безогледни копеленца, които разбиват животи от ламтеж за власт и пари! Още една партия на ДС статуквото!!
  • 4 хихихо

    29 1 Отговор
    ДПС отново в миманса и никой не им търси сметка за нищо от 30 години. Възниква логичният въпрос кой всъщност управлява територията?
  • 5 Както

    15 4 Отговор
    и конкретен критерий за обявяване на епидемия - 200/10 000 болни (не заразени) , както винаги е било , а не разни импровизации !

    Коментиран от #20

  • 6 хихихо

    18 5 Отговор
    Иде дългова криза, в Испания две от най-големите банки уволняват огромен брой служители. Нашите красавици от всички жендъри у парламата какво чакат. Надявам се, че промените няма да се изразяват да се оправяме поединично по стар български обичай!

    Коментиран от #10

  • 7 хихихо

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Към днешна дата Росенец се оказва театрална пиеса с разрешението на Доган. Като гледам - Доган вече им е одобрил и порциите.

    Коментиран от #16

  • 8 мислещ

    22 4 Отговор
    Те това и обещаха - още повече ковид-терор. Набедените за "интелектуалци", които гласуват за тях, са за бой.
  • 9 Анонимен

    18 0 Отговор
    зАЩО НИКОЙ НЕ ЧЕТЕ И ПРИЛАГА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ АВАРИИ И БЕДСТВИЯ!? Пиша с големи букви та дано да прочетат и тия деб?+ли, ама надали!
  • 10 Editor

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "хихихо":

    Това за испанските банки къде го прочете? В България от една година има доста съкращения по банките, но не само там. Сачева знае най-добре.

    Коментиран от #11

  • 11 хихихо

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Editor":

    Има и други новинарски сайтове, не е само този. Банките са Ла Кайша и ББВА. Finextra: CaixaBank is planning over 8000 job cuts and the closure of 1530 branches following its merger with Bankia. Неофицално има слухове, че впоследствие ще обявят фалит.

    Коментиран от #12

  • 12 Editor

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "хихихо":

    Не са хубави тези работи, мерси за справката. Приятна вечер.
  • 13 Идея

    6 1 Отговор
    Раздайте на всеки гражданин от медикамента "и", гарантирам, че повече няма и да мислим за каквито и да било мерки
  • 14 Иван Христов

    5 3 Отговор
    Алчните ДБ които си вдигнаха заплатите !!!
  • 15 истината

    4 2 Отговор
    Какъв Бойкикев бълнуваш бе, ти добре ли си, четеш ли статията или само заглавието и чукаш като мишка па клавиатура, кадар да не заспиш. Те хората са написали :" ... промени в Закона за здравето, внесени от депутатите от "Демократична България" Атанас Славов(!) и Александър Симидчиев(!), който е председател на Здравната комисия в 45-ия парламент. Къде виждаш тук Бойкикев или са ти платили да пишеш срещу него клеветнически коментари.
  • 16 истината

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "хихихо":

    Росенец беше един бществен плаж, незаконно окупиран от един олигарх със съдействието на герберския кмет. Христо Иванов беше смел и показа лицето на корумпираната власт и липсата на върховенство на закона у нас.
  • 17 Анонимен

    3 2 Отговор
    ДБ, само ББ ми е виновен, бе ице. БЪЛГАРИ СМЕ. ИМАТЕ СИ ДЕЦА, НАШИТЕ НЯМАТ ДЕЦА, ЖЕНИ. ЩО НЕ СЕ СЪГЛАСИ С ГЕРБ. ПППППП. НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ. МНОГО ПАРИ. ХОДИ СИ В РУСИЯ. АМА ОЧИ КЪМ ЗАПАДА. ЩО НИ МИСЛИТЕ ЗА БАЛАМИ. НАЙ МНОГО ОЛИХАРСИ РУСКИ ИМА В АНГЛИЯ, ЩОТО СА ПРОСТИ. ЗНАЯТ КЪДЕ, А РОБИТЕ В РУСИЯ. ПОПЪТЕН ВЯТЪР, ИЦЕ. ПУТИНА ТЕ ЗОВЕ. ЛУДИ ФАЛШ ЛЪЖЛИВИ ДЕМОКРАТИ. ЧЕ СЕ ЗАКАНВАТ НА ББ, с убийство или беше номер 5, не искам да я зная тая национал фашист костадин. Децата им в САЩ, а искат бг робите тук а
  • 18 Таня

    2 1 Отговор
    Щом ще правят план за пандемията е ясно че няма нищо да променят. Ние не искаме планове за ограничителни мерки , искаме да работим свободно като нормални хора и по същия начин да работят и лекарите.
  • 19 Хасанто

    0 1 Отговор
    Знаете ли защо се връщат след 15 дни карантира болните от вируса на работа неоздравели ,с кашлиица ,болки в гърдите , в кръста и други разбиващи ги болежки ? 15 лв. ви вземат при написването на болничен след карантината защото било от събрана комисия. Документа го вземаш като платиш. На ред със снимки и първоначалллнте 3лв при личния ,без лекарствата изписани са си около 120 лв . на напълно редовен данъкоплатец вкарващ от когато е измислено здравното осигурявне пари в системата . В тези пари няма ваксина , няма гаранция и нямаш тежките форми водещи до болница. Изследванията,хапченцата и в къщи . Благодарим за помоща от Държавата за данъкоплатците си в този ежък момент . За това в тази пандемия едни станаха супер богати , а други са плащащата статистика . Тя е необходима за забогатяване единствено на първите. Изродска държава сме. Никаква помощ за обикноенния работещ при частник човек. То не бяха за фирмите , за ресторантите ,за хотелите ,за администрация ,за големи работодатели , за учители ,за пенсионери и администрация не работещи и стоящи в къщи. Пенсионер този мсец- 360 +120 помощи + 50 отделно 530 без данъци чисто . Работещ в охранителна частна фирма - 510 лв чисто за 12 часови смени със нощни ,празнични и почивни дни . Толкова . Или за 24 и два почива ако не е на два дни по 24 и два почива както много от сод фирмите щото се водело на повикване. Справедливост която води до мизерия. Кой ще Ви рботи на Вас пенсиите след още 5 годни примерн
  • 20 Спиридон

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Както":

    Докато критерият за заразеност е ПСР теста могат да изфабрикуват калкото бройки си искат и пак да обявят несъществуваща пандемия. Особено като се има предвид, че заповедите идват от вън.
  • 21 Краси

    1 0 Отговор
    Поредна симулация на работна дейсност......ма си оправиха заплатките нали?
  • 22 Гост

    2 0 Отговор
    Тея пА! Ако се беше случило те да са в управлението при началото на пандемията, щяхме да сме като Индия в момвнта!!
  • 23 Ваньо

    2 0 Отговор
    Баш пък ДБ ще се справят с пандемията...Много са си повярвали, ама ако нещо реално наистина почне да зависи от тях, ще затънат като пате в калчища.
  • 24 Мартин

    3 0 Отговор
    С какво този законопроект е по-различен от сега съществуващите? И с какво е по-добър от сегашния? Иначе си е само за имитация на дейност!
  • 25 Петър

    2 0 Отговор
    Всичко е пунтаж от страна на ДБ, колкото да отбият номера пред хората уж, че вършат някаква работа.
  • 26 Викторио

    0 0 Отговор
    След като по предложение на ДБ депутатските заплати станаха по 10 бона е крайно време да внесат и някое смислено предложение.
  • 27 дияна

    0 0 Отговор
    Това малко ми се струва като след дъжда качулка. Вече цяла Европа излиза от пандемията, но от Демократична България сега се сетили да предлагат законопроекти за действия. Малко ми се струва като просто отчитане на дейност за пред хората.
  • 28 Боби

    0 0 Отговор
    ДБ могат да се гръмнат с тея предложение
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове