26 Април, 2021 16:20 5 630 12

Тристранката промени наредбата за пенсиите

  • тристранка-
  • нои

По новите правила намалението на пенсията от НОИ за получаващите плащания от двата стълба ще бъде по-малко

Тристранката промени наредбата за пенсиите - 1
Снимка: Пресцентър

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание за обсъждане на проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

С проекта се предвиждат нормативни промени, с които се определя начинът за изчисляване на пенсията, която ще се получава от Националния осигурителен институт при осигуряване и в универсален пенсионен фонд. С предложените изменения се създава механизъм, който гарантира точното прилагане на закона при определянето на намалението на индивидуалния коефициент, когато бъдещият пенсионер е правил вноски и във втория пенсионен стълб и има право на втора пенсия.

При определяне на индивидуалния коефициент за изчисляване на пенсията от НОИ ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд, като се взема предвид броят на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж. Ще се взема предвид и трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. включително.

По този начин се осигурява по-прозрачен и по-справедлив начин при определяне на намалението на пенсията от държавното обществено осигуряване. Прогнозите показват, че първите пенсионери след 31 август 2021 г., могат да очакват средно с около 10% или 50-60 лв. по-висок размер на пенсията от НОИ в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент.

С измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителни стаж се намалява и административната тежест за гражданите. Урежда се по нов начин преизчисляването на пенсиите с осигурителен стаж и/или доход след пенсиониране. Предвижда се заявлението на лицето за ежегодно преизчисляване на пенсията да може да се подава както едновременно със заявлението за отпускане на пенсията, така и на по-късен етап. В случай че преизчисляването с осигурителен стаж и осигурителен доход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се определя само въз основа на осигурителния стаж, придобит след пенсионирането, съответно след последното преизчисляване на пенсията.

Друга част от промените предвиждат, че в случаите, когато лицето вече е представило оригинални документи пред пенсионния орган и в пенсионното му досие има заверени копия от тях, при последващо отпускане на пенсия или добавка да не се изискват отново оригиналните документи.

Приетите промени ще окажат положително въздействие върху над 2,314 млн. души, осигурени в универсален пенсионен фонд и върху близо 2,1 млн. пенсионери с пенсия от държавното обществено осигуряване.

В точка „Разни“ от дневния ред на заседанието социалните партньори обсъдиха постъпилия Анализ на изпълнението на мярката 60/40.

По данни на Националния осигурителен институт към 31 март 2021 г. по мярката са изплатени 1 006 098,9 хил. лв. Общият брой на подкрепените работодатели е 12 784, като за целия период са запазени работните места на 288 884 работници и служители.

В хода на дискусията представителите на Националния осигурителен институт дадоха необходимите разяснения в отговор на възникнали конкретни въпроси от страна на работодателските и синдикалните организации.

Социалните партньори изразиха позиция, че мярката е оказала положителен ефект за подкрепа на работодателите с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в условията на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка.

На следващо място социалните партньори обсъдиха предложението на КРИБ заплащането на таксите за минералната вода от хотелите и СПА-центровете за 2020 г. и 2021 г. да се извършва на база реално използваното количество вода. Предложението, като една от мерките за преодоляване на икономическите последици от пандемията, беше единодушно подкрепено от представителите на синдикалните и работодателските организации.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    24 5 Отговор
    Как Герберастията се разпорежда при Мораториум БЕЕЕЕЕ? Диктатура си е, Робе овца.
  • 2 ето я

    18 1 Отговор
    още ена ТП на снимката ....заради такива пострада борисов, не му увря главата,вкласт та власт
  • 3 ЗиС 5

    17 0 Отговор
    И кво ся,кога ще бъдат преизчислени пенсиите?

    Коментиран от #5

  • 4 1618

    22 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето! Само парадират,че работят и правят нещо!Всички пенсии трябва да се преизчислят,а не с КНСБ да мислите на кого да дадете повече и на кого по- малко! Хвърляте само прах в очите на хората!
  • 5 фрт3

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЗиС 5":

    Това не е обсъждано.

    Коментиран от #6

  • 6 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "фрт3":

    когато на Зис пять му сложат желязна кабина
  • 7 Сийка

    1 2 Отговор
    1. Кога ще премахнат тавана на пенсиите ? Познавам хора работили по 20- 25 години в клонове на чужди фирми у нас ,а там плащат следвайки законите и натрупаната сума за пенсия значително надвишава максималната сега пенсия.
    2. Кога НОИ ще престане да бъде благотворителна организация и всеки ще получава пенсия съгласно вноските си. Всякакви други плащания на разни други случаи да се прехвърлят към Социалните служби, т.е. бюджета.
  • 8 безпартиен

    4 0 Отговор
    Тази "тристранка" знае ли колко пенсионирани служители от бюджета продължават да "работят" на същите работни места,но със заплата и пенсия едновременно!???Само в МВР са около 5000 души и все на ръководни длъжности с по 2500-3000 лв. на месец!За година от бюджета на МВР са около 150-160 млн.!А в другите министерства,области,общини,комисии,комитети и т.н.???Всички те законно източват пенсионната система!!!След като им се работи защо се пенсионират?Нито една държава в ЕС,САЩ и дори Русия не си е позволила такова разхищение!Та колко пенсионери работят в бюджетната сфера??????
  • 9 пенсионер

    3 1 Отговор
    А кога тристранката ще се обърне към преизчисляване на пенсиите на тези, пенсионирали се в периода 2000- 20010 година и които са плащали осигуровки в продължение на 30-40 години преди това?

    Коментиран от #10

  • 10 Гражданин

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "пенсионер":

    Питай Иван Нейков - социален министър в кабинета Костов. Той най добре ще ти отговори.
  • 11 КНСБ Димитров Казионна структура!!!

    0 0 Отговор
    ЕДИН РЕЗЕРВАТ ЗА Пеликани, които само Пълнят Гуши!!! Никаква полза от тези,!! Казионна структора!!
  • 12 кавали

    0 0 Отговор
    E как така сбора на първи и втори стълб в Частни фондове ги направихте да са по-малко от един стълб в НОИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове